Zobacz pełną wersję : Szkło - cos pomiedzy portret-street l-fasion
Witam wszystkich, zaczne od tego ze probowalem cos znalsc na forum ale nie bardzo mi sie to udało. Jest oczywiscie kilka zblirzonych watkow ale niestety nie zglebiaja one calkowicie podjetego tematu. Potrzebuje porady odnosnie tego jaki obiektyw spelnialnialby sie najbardziej wlasnie pomiedzy tymi trzema zagadnieniami fotografii. Oczywiscie zarowno pod wzgledem jakosci optycznej jak i uniwersalnosci zakresu.Zastawialem sie nad 24-70 2.8 a 70-200 2.8?? Zarowno jeden jak i drugi to kupa szmalu, wiec wolalbym podjac ta decyzje wspolnie z Wami:)) Zdaje sobie sprawe z sugestii jakie padna...czyli: portret-85 1.4, street live..hmm pewnie 70-200 no a do fashion ...to w sumie nie wiem? ale jak zaznaczylem szukam czegos posredniego na tyle na ile to mozliwe (no i raczej zoom). A zapomnialbym dodac ze podepne go do D3-jki. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za poswiecenie sojego czasu.
Hoho. Masz D3 i nie wiesz jakie szkiełko byś chciał? Jak dla mnie do Twoich zastosowań na początek sprawdzi się 70-200 2.8, a z czasem pewnie zrozumiesz, że i 24-70 i 85 i wiele innych będzie Ci potrzebne :D
Witam wszystkich, zaczne od tego ze probowalem cos znalsc na forum ale nie bardzo mi sie to udało. Jest oczywiscie kilka zblirzonych watkow ale niestety nie zglebiaja one calkowicie podjetego tematu. Potrzebuje porady odnosnie tego jaki obiektyw spelnialnialby sie najbardziej wlasnie pomiedzy tymi trzema zagadnieniami fotografii. Oczywiscie zarowno pod wzgledem jakosci optycznej jak i uniwersalnosci zakresu.Zastawialem sie nad 24-70 2.8 a 70-200 2.8?? Zarowno jeden jak i drugi to kupa szmalu, wiec wolalbym podjac ta decyzje wspolnie z Wami:)) Zdaje sobie sprawe z sugestii jakie padna...czyli: portret-85 1.4, street live..hmm pewnie 70-200 no a do fashion ...to w sumie nie wiem? ale jak zaznaczylem szukam czegos posredniego na tyle na ile to mozliwe (no i raczej zoom). A zapomnialbym dodac ze podepne go do D3-jki. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za poswiecenie sojego czasu.
Weź ze sklepu na kilka dni. Skoro masz kasę i nie rozważasz używanego sprzętu szybko sam zdecydujesz co jest ci bardziej potrzebne. Zakładam, że D3 to nie twój pierwszy korpus i wiesz co robisz.
na początek sprawdzi się 70-200 2.8, a z czasem pewnie zrozumiesz, że i 24-70 i 85 i wiele innych będzie Ci potrzebne :D
zgadzam się! :) ciężko będzie Ci robić to wszystko co napisałeś na jednym szkle...
Moonbeam
28-10-2009, 15:22
Do takich zastosowań polecam 70-200 i w kieszeni awaryjnie stałka 35 2.0.
Hoho. Masz D3 i nie wiesz jakie szkiełko byś chciał? Jak dla mnie do Twoich zastosowań na początek sprawdzi się 70-200 2.8, a z czasem pewnie zrozumiesz, że i 24-70 i 85 i wiele innych będzie Ci potrzebne :D
...w sumie czytalem wiele pochlebnych opini o D3, ale nie wiedzialem ze posiadanie tego korpusu rozwiazuje dylemat dopasowania szkla do wlasnych potrzeb:mrgreen: Rozumiem ze wszystkich posiadaczy tego body traktujemy jako profesjonalistow ktorzy zawsze wiedza czego chca i jak w 100% trafnie wydac swoje ciezko zarobione pieniadze. uff nie mialo byc tak sarkastycznie,sorki:twisted: a wiec.., nie jest tak ze "nie wiem jakie szkło bym chcial" bo tego nie powiedzialem tylko poprostu waham sie pomiedzy 24-70 a 70-200 i niezaleznie ktore pierwsze kupie to te drugie i tak wpadnie do mojego plecaka, tyle ze pozniej. Powiem tak bylo juz bardzo blisko kupna 24-70 poniewaz wydaje mi sie byc bardziej wszechstronnym, natomiast po przeczytaniu wiele zlych opini o jego wadliwej konstrukcji ostudzilo to moj zapal. Zaczalalem wiec myslec o 70-200 co do ktorego nie jestem do konca przekonany, bo nie chcialbym aby przy streecie okazal sie zbyt waski, a do tego ciezko byc anonimowym z takim kolosem w reku. No i jakos mi sie tak wydaje ze "kradziezy prywatnosci" nie odczuwa sie tak bardzo jak ktos celuje w ciebie dajmy na to 24-70 a dlugim i centralnie w ciebie wycelowanym 70-200? moze sie myle? nie mniej jednak dziekuje wszystkim za odpowiedz, sprobuje sie nad tym jeszcze troche zastanowic? pozdrawiam all a! i jeszcze jedno, wiem wiem nie moge miec wszystkigo w jednym szkle:) ale zawsze moge sprobowac miec duzo wiecej niz moglo by sie wydawac:)
Co do kradzieży prywatności to weź pod uwagę, że będziesz stał z całkiem pokaźnym aparatem z obiektywem 24-70 który do najmniejszych nie należy i w dodatku będziesz pewnie 2 razy bliżej niż z 70-200 więc o "nie rzucaniu się w oczy" zapomnij.
Co do kradzieży prywatności to weź pod uwagę, że będziesz stał z całkiem pokaźnym aparatem z obiektywem 24-70 który do najmniejszych nie należy i w dodatku będziesz pewnie 2 razy bliżej niż z 70-200 więc o "nie rzucaniu się w oczy" zapomnij.
faktycznie nickt, moze masz i racje tym bardziej ze 24-70 z oslona, wydaje sie byc rownie dlugi co 70-200. eh ciezki orzech, podepne oba w sklepie zanim podejme ostateczna decyzje i zobacze jak to wylada pod wzgledem gabarytowym. dzieki bardzo