Zobacz pełną wersję : Jakie akumulatori do sabinki 900
kuchar504
27-10-2009, 15:20
Witam wszystkich
Kupiłem kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczek sabinki 900
Jakie akku polecicie do ww lampy, zależy mi przede wszystkim na zdjęciach seryjnych, gdyż pozczyłem akku Duracela i niestety łądowąły sie dosyc wolno, błyskały co 2-3 zdjecia
Dziękuje bardzo i proszę o poradę
Tylko ENELOOP :D
Ostatnio kupiłem Sanyo (nie eneloopy, pojemniejsze 2700 mAh o takie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/784/68/28/784682867)
Nikomu nie polecam, podobno, czego dowiedziałem się od sprzedawcy, bardzo wiele osób je zwraca, choć to ten sam producent co Eneloopów. Wszystkich przed nimi ostrzegam.
Za to kupiłem akumulatorki Panasonic z ładowarką i starczają mi naprawdę na długo.
Nikomu nie polecam, podobno, czego dowiedziałem się od sprzedawcy, bardzo wiele osób je zwraca, choć to ten sam producent co Eneloopów. Wszystkich przed nimi ostrzegam.
Może to być jakaś tania, chińska podróbka mizernej jakości.
Ja również polecam eneloopy. Mam dwa komplety i starczają mi na baaaardzo długo.
To ja się podepnę pod temat...
Polecacie Eneloopy, z tego co przejrzałem temat, pojemność maksymalna to 2000 mAh - czy są większe?
Idąc tym samym tropem: jakich pojemności akum. używać do tej właśnie lampy, jak myślicie?
A może użytkownicy tej lampy się wypowiedzą? Z tego co widziałem, to trochę ich tu jest na forum :)
Polecacie Eneloopy, z tego co przejrzałem temat, pojemność maksymalna to 2000 mAh - czy są większe?
Idąc tym samym tropem: jakich pojemności akum. używać do tej właśnie lampy, jak myślicie?
Z tego co wiem są tylko 2000 mAh. Ale uwierz, żywotnością przebijają niejedne akumulatorki 2700 czy tam 2800 mAh. Dużym plusem eneloopów jest fakt, że nawet jeśli ich nie używasz i leżą w torbie/plecaku nie tracą swojej "mocy". Miałem akumulatorki Duracell i po kilku dniach leżenia odłogiem musiałem je ponownie naładować.
A może użytkownicy tej lampy się wypowiedzą? Z tego co widziałem, to trochę ich tu jest na forum :)
Mam SB-900, używam z eneloopami i sobie chwalę :)
Ja od początku sabinki 900 jade na eneloopach, nic dodać nic ująć.
Antonioo
27-10-2009, 21:25
Eneloopy mam:D
temat wałkowany ... nie szukaj nic innego - enelopy i tyle , nic w tej kwestii nic nie wymysśisz a przy ich zawrotnej cenie 10 pln niema co kombinować
Za to kupiłem akumulatorki Panasonic z ładowarką i starczają mi naprawdę na długo.
Mam cztery takie komplety kupione w sklepie z elektronika, ladowane bc-700. Na razie spisuja sie doskonale, enelopy tez mam, dobre, ale lampy ładuja sie wolniej, zwlaszcza po dluzszej pracy.
kuchar504
27-10-2009, 21:43
Mówimy o tych akku:
źródło (http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/784/03/02/784030222)
A powiedzcie koledzy na tych akku ile zdjęć w serii?
wasilewk
27-10-2009, 21:49
Ja robię spoko 3 szt. (braketing) na Eneloopach.
Ale spójrz na str. F-13 instrukcji, gdzie masz czasy ładowania a SD8A już się pojawiły na Allegro.
Pzdr.
mariuszstr
27-10-2009, 23:12
Ja używam GP 2700 do sabinki a drugi komplet GP2100 spisują się rewelacyjnie.
A powiedzcie koledzy na tych akku ile zdjęć w serii?
Czasem 5, a czasem 1 potem 2-3 bez błysku i znów błysk.
cervandes
28-10-2009, 13:08
od chyba 20 lat korzystam z akumulatorków w przeróżnych sprzętach i wszystkie GP, Varty, Duracelle czy o zgrozo Energizery uważam za mierne osiągnięcie. Najgorsze jakie miałem w użytku to Energizery, już po 5 ładowaniach trzeba szukać innych par akku, bo się strasznie rozjeżdżają.
A Eneloopy jak to Eneloopy. Ładujesz i zapominasz. Lampa leży tydzień a po tygodniu nadal pełna pojemność. A reszta już w 30% rozładowana. Najważniejsze to kupić akumulatorki nowej generacji.
No i oczywiście polecam ładowarkę BC-700 z opcją formowania ogniw, pomiarem pojemności itd. Ładowarka rewelacyjna i wystarczy na wiele lat. A ze sklepów to najtańszy chyba jest hurt.com.pl...
jackrabbit
28-10-2009, 13:16
Najważniejsze to kupić akumulatorki nowej generacji.
po czym je poznac?
Ostatnio kupiłem Sanyo nie eneloopy, pojemniejsze 2700 mAh
To są kompletnie różne typy akumulatorów.
Pojemność nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Być może dla konstruktorów, elektroników, ale w praktyce jest nie istotna. Akumulatory Eneloop biją na głowę produkty innych producentów klasycznych aku o wiele wyższych pojemnościach. Nie zalecam kierowania się oznaczeniami.
Pojemność nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Być może dla konstruktorów, elektroników, ale w praktyce jest nie istotna. Akumulatory Eneloop biją na głowę produkty innych producentów klasycznych aku o wiele wyższych pojemnościach. Nie zalecam kierowania się oznaczeniami.
No tak, masz rację.
A z tego co piszecie, to już nie mam wątpliwości jeśli chodzi o wybór aku ;) Wiem też jaką ładowarkę do tego dorzucę. Dzięki!
jackrabbit
28-10-2009, 14:26
ktos powie na szybko gdzie te baterie razem z ta wypasiona ladowarka kupic w Gdansku w godzinach popoludniowych?
w sklepie dla idiotow?
Vincente
29-10-2009, 00:46
W MM są na pewno.
To są kompletnie różne typy akumulatorów.
Czyli czym jest ta pojemność i dlaczego nie ma żadnego znaczenia? Czy np. aku o pojemności 2000 mAh nie powinien teoretycznie wytrzymać 2 razy dłużej niż taki po pojemności 1000 mAh ?
Co do wyboru, ja od dawna używam aku Duracell i bardzo sobie chwalę. Odradam Energizery, kilka padło po kilkunastu ładowaniach.
Sapphiron
29-10-2009, 08:01
Ja tam polecam eneloopy z czystym sumieniem bo wiem że dają radę :)
ktos powie na szybko gdzie te baterie razem z ta wypasiona ladowarka kupic w Gdansku w godzinach popoludniowych?
w sklepie dla idiotow?
W Gdańsku kupisz w hurt.com.pl,mają najtaniej.
cervandes
29-10-2009, 10:42
w sklepie dla idiotow?
na Hallera - wjazd z tyłu od strony cmentarza - firma Baltrade czyli hurt.com.pl taniej chyba nie kupisz
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=4542 138 ziko za zestaw BC-700 z eneloopami, ciekawe ile w MM? 200? 250? Na allegro ta firma sprzedaje jako qbok.
pzdr
Ja mam Energizer 2450 mAh i sprawują się całkiem nieźle .
Czyli czym jest ta pojemność i dlaczego nie ma żadnego znaczenia? Czy np. aku o pojemności 2000 mAh nie powinien teoretycznie wytrzymać 2 razy dłużej niż taki po pojemności 1000 mAh ?
Nie jestem elektronikiem i nie będę się silił na interpretację. Przetestowałem natomiast kilka typów i mogę odpowiedzieć jak to się ma w praktyce. Sanyo Eneloop mimo mniejszej pojemności od akumulatorów klasycznego typu pozwalają zrobić większą ilość zdjęć. Ma to zapewne związek z faktem, że potrafią utrzymywać wysoki poziom naładowania, nawet po długim czasie (rok). Klasyczne akumulatory rozładowują się szybko nawet w urządzeniach o niewielkim poborze mocy. Wszystko mi jedno co mają napisane na ściance, bo nie od dziś wiadomo, że producenci często celowo naginają normy i pomiary. Faktem jest, że Eneloop-y ładujemy, wrzucamy do torby i zapominamy o ich istnieniu. Kiedy są potrzebne ładują flash w mgnieniu oka - zanim złożę się do drugiego strzału kontrolka lampy zawsze się świeci i wystarczają na wiele wyzwoleń lampy.
jackrabbit
29-10-2009, 12:38
dzieki, podjade tam na Hallera i zobacze :)
Vincente
29-10-2009, 19:28
Fakt, jeśli ktoś używa lampy sporadycznie, od czasu do czasu, to eneloopki będą jak najbardziej trafionym wyborem, jednak uważam, że dla osoby, która intensywnie używa lampy to bardziej odpowiednie będą aku o jak największej pojemności.
Fakt, jeśli ktoś używa lampy sporadycznie, od czasu do czasu, to eneloopki będą jak najbardziej trafionym wyborem, jednak uważam, że dla osoby, która intensywnie używa lampy to bardziej odpowiednie będą aku o jak największej pojemności.
Raz na tydzień/dwa - tutaj Eneloop również wygrywają. Jak napisałem wcześniej u mnie ładują lampę szybciej niż klasyczne akumulatory. Miałem różne baterie, aku a teraz zostaję przy Eneloopach.
Swoje wnioski wyciągasz na jakiej podstawie?
Ja przesiadłem się z Sanyo 2700 na Eneloopy z powodu utraty mocy podczas leżenia tych pierwszych.Dokupiłem też odpowiedniki Eneloopów Panasonic infinium 2100 i tu ciekawostka:
Eneloopy wyciągają na ładowarce z pomiarem pojemności ~2300mAh
Panasonic 2100 na tej samej ładowarce i prądzie ładowania~2200mAh
Wszystko przy ładowaniu 500mA i wcześniejszym rozładowaniu.
Wniosek Eneloopy górą!
Co do starych dobrych Sanyo 2700 to pierdoły że niby się sypią.Mam 2 komplety i świetnie się spisują jak na aku starej generacji, a miałem mnóstwo innych wcześniej (też firmowych) które przy nich wymiękały.Kwestia zapotrzebowania w energię.
kuchar504
30-10-2009, 19:57
Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Mam jeszcze pytanko:
1. Jak rozpoznać czy akumulator jest nowej generacji.
Zamówię jeden komplet Eneloopów i zobaczymy jak sprawdza się przy zdjęciach w serii
Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Mam jeszcze pytanko:
1. Jak rozpoznać czy akumulator jest nowej generacji.
Zamówię jeden komplet Eneloopów i zobaczymy jak sprawdza się przy zdjęciach w serii
Jest ich tylko kilka, np. SANYO Eneloop i WARTA Recyko. Łączą one nowoczesną technologię akumulatorów NiMH z zaletami tradycyjnych baterii alkalicznych.
GP Recyko - to właściwa nazwa, Eneloop - paru producentów oferuje jeszcze nową generację. Poprzednicy mają rację - tylko te. Rozładowują się równomiernie i tak też ładują.
Najbardziej zawiodłem się na Energizerach - kupione kiedyś 2500, 3 komplety (odstępy jakieś jedno miesięczne) - właśnie ze sklepu w Gdańsku. Po pół roku katastrofa, nie da się ich odratować, ładowały się nawet do 3500 (tak pokazywała BC-700), po 2,3 dniach prawie puste - gdybym kupił od innego sprzedawcy, czy jedną serię (ale to było na przestrzeni 3 miesięcy) to myślałbym, że podróbki. Kupiłem 5 lat temu jakieś no-name'y (miały napisane 1800, teraz mają 1300-1400), trzymają o niebo lepiej od energizer'ów, forever'ów. I to jest dziwne, bo stosunkowo do pojemności dużo nie straciły po tylu latach, patrząc, że to jakieś Bluebaby.
Ale mam Recyko i Eneloop'y - tylko takie teraz polecę. Zawsze powtarzalne, zawsze mogę polegać.
Eneloop i nic innego:) Nie ma potrzeby zastanawiać się nad zamiennikami...szkoda pieniędzy i czasu! polecam!!
ja też podpisuję się wszystkimi rękami pod eneloopami:)
najlepsze aku na rynku
gpientaszek
04-11-2009, 21:53
witam. czy warto zainwestować zamiast w eneloop'y w gp recyko? niestety w kielcach nie można nigdzie dostać aku sanyo a recyko widziałem. zamówiłbym przez net ale dość pilnie potrzebuję.
witam. czy warto zainwestować zamiast w eneloop'y w gp recyko? niestety w kielcach nie można nigdzie dostać aku sanyo a recyko widziałem. zamówiłbym przez net ale dość pilnie potrzebuję.
Ten sam typ, więc powinny działać identycznie. Są po prostu mniej popularne, stąd mniej informacji o nich. Jak to jest w praktyce mogą się wypowiedzieć tylko użytkownicy, których niestety mało. Kup dwa komplety i sam potestujesz. Wielkiej kasy nie wydasz a później możesz dokupić te same, lub inne. Ja mam w sumie ok. 20sztuk Eneloop. Komplet do gripa i trzy komplety do flasha. Nie chciałem, żeby mi zabrakło na wyjazdy, ale spokojnie mogę stwierdzić, że połowa tego to aż nadto.
prestigemedia
23-11-2009, 22:40
Chcę kupić sobie zachwalane ENELOOPY tylko mam pytanie: czy mogą być ładowane obojętnie jaką ładowarką? czy wpływa to na ich właściwości. Mam ładowarkę ENERGIZER.
moga byc ladowane ladowarka do Ni-Mh