PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i Helios

przemty
27-10-2009, 07:59
Witam. Ponieważ dopiero uczę się aparatu mam pytanie czy podłączając poprzez adapter do tego aparatu Heliosa 44M/2 oprócz zmiany Focus-a na manual coś jeszcze musze ustawić w menu, np. w zakładce dotyczacej obiektywu bez komputera??

mori
27-10-2009, 08:31
Wybaczcie pytanie profana ale jakim adapterem idzie toto podłączyć? Może jeszcze mi się do czegoś szkła z mojego Zenita przydadzą :)

tol2di
27-10-2009, 08:40
np takim Link (http://allegro.pl/item795627328_redukcja_nikon_m42_wersja_slim_0_7mm .html) ale nieostrzy na nieskończoność

Jatin
27-10-2009, 08:52
Witam. Ponieważ dopiero uczę się aparatu mam pytanie czy podłączając poprzez adapter do tego aparatu Heliosa 44M/2 oprócz zmiany Focus-a na manual coś jeszcze musze ustawić w menu, np. w zakładce dotyczacej obiektywu bez komputera??

Masz tam podać zakres lub ogniskową jeśli to stałka i największą przysłonę.

Z adapterami to jest tak, jak ma soczewkę to ostrzy do nieskończoności ale jakość obrazu spada, jak nie ma soczewki to jakość nie spada ale nie ostrzy do nieskończoności

przemty
27-10-2009, 10:15
Masz tam podać zakres lub ogniskową jeśli to stałka i największą przysłonę.

Z adapterami to jest tak, jak ma soczewkę to ostrzy do nieskończoności ale jakość obrazu spada, jak nie ma soczewki to jakość nie spada ale nie ostrzy do nieskończoności

Moj jest jak w linku powyżej bez soczewki. Czyli podpinam szkło do puszki, ustawiam manual, w menu wpisuję ogniskową bo to raczej stałka i podaję największą przysłonę i wszystko powinno hulać?? :mrgreen:

przemty
27-10-2009, 10:55
A jak podepnę szkło DX z kompem to musze to wykasować z menu??

Dark
27-10-2009, 13:18
Tak, po podaniu danych obiektywu aparat będzie śmigał we wszystkich trybach. Czasem jednak manuale "oszukują", więc trzeba brać ewentualną korektę na +/-.

A jak podepnę szkło DX z kompem to musze to wykasować z menu??

Nie, aparat sam odczyta dane z obiektywu. :)

mori
28-10-2009, 13:30
Mój stary Helios 44M/2 jest raczej w kiepskim stanie ale czy ktoś próbował podpiąć pod Nikona Jupiter-a 135/3.5 ?

stachmuszel
28-10-2009, 13:34
Ja dokupiłem do Jupitera wymienny tylny element z bagnetem nikonowskim, wymieniłem i mam fajnego manuala, ostrzącego na nieskończoność.
Pozdr.

mori
28-10-2009, 13:36
to poproszę namiar na typ tego "elementu" :)
model jakiś ... :)

acha i czy toto zadziała razem z zenitowym telekonwerterem?

przemty
29-10-2009, 21:39
Tak, po podaniu danych obiektywu aparat będzie śmigał we wszystkich trybach. Czasem jednak manuale "oszukują", więc trzeba brać ewentualną korektę na +/-.

Nie, aparat sam odczyta dane z obiektywu. :)

dobra, wpisałem ogniskowa i max. przysłonę 16. I mam pytanie, Czy zmaian przesłony pierścieniem powinna zmieniać wartośc na wyświetlaczu czy powinna byc ona stała na wartości 16??
Bo czytam instrukcje i nie moge tego zrozumieć. U mnie wartośc przy zmianie przysłony jest cały czas taka sama na wyswietlaczu.

Jatin
30-10-2009, 00:01
Miałeś podać maksymalny otwór czyli największą dziurę inaczej najniższą liczbę a nie najwyższa

przemty
30-10-2009, 09:29
faktycznie, zle przeczytałem w instrukcji, ja przeczytałem że mam podać największą przysłonę a nie największy otwór przysłony...
ale nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem czy na wyswietlaczu przysłona ze zmiana pierscieniem ma sie zmieniac czy pozostać cały czas na wartości 2??

Dark
30-10-2009, 10:35
Jeżeli twój obiektyw manualny ma popychacz przysłony (czyli musi mieć "dupkę" Nikonowską), wtedy wartość będzie się zmieniać. W przypadku każdego innego obiektywu wartość podawana na wyświetlaczu będzie zawsze ta sama, czyli ustawiony domyślnie największy otwór przysłony (np. f2.8 ), natomiast sam aparat będzie dobierał sobie odpowiednio czasy do ekspozycji. W sumie w mojej poprzedniej wypowiedzi popełniłem mały błąd. D200 będzie w pełni "gadał" z każdym obiektywem w trybach M i A. Pozostałe tylko w szkłach z bagnetem Nikona (aparat np. w Zenitowskich itp. nie może sobie automatycznie ustawiać przysłony).

przemty
30-10-2009, 10:47
i wszystko jasne. U mnie cały czas bedzie 2 bo nie mam 'dupki' nikonowskiej mam M42 i adapter...Dzieki za odpowiedzi.