Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie SB-900 z D90
Mam pytanko bo znalazlem jakies szczątkowe informacje o zdalnym wyzwalaniu sb-900 z D90 ale zadnych konkretów. To, z czego korzystam to wyzwalanie lampy wbudowanym blyskiem.
Czy D90 ma wbudowany sterownik do wyzwalania SB-900 bez potrzeby uruchamiania wbudowanej lampy czy konieczne do tego jest dokupienie SU-800?
Bezprzewodowe wyzwalanie lamp odbywa się przedbłyskiem, więc jak go nie chcesz, to albo SU-800 albo panel na podczerwień SG-3 IR
Ok, przedblysk jeszcze ujdzie. Chodzi mi o to zeby nie walic bezposrednio wbudowana lampa w cel a tylko doswietlic z boku obiekt zdjecia. Da sie tak? Bo nie moge sie do tego dokopac.
Da.
D90:
Menu - kredka - bracketing / lampa - tryb lampy - commander mode, wybierasz kanał (np.3)
SB-900:
Przełączasz ten mały kolisty przełącznik na remote, wybierasz Grupę (np A) i kanał (ten sam co w lampie)
Wbudowanej lampy raczej nie odłączysz od body, żeby nie waliła na wprost. Ale w ustawieniach lampy błyskowej możesz w trybie commander ustawić moc wbudowanej na "--" wtedy wyzwoli tylko przedbłyski sterujące, natomiast sama nie błyśnie na zdjęciu.
Wbudowanej lampy raczej nie odłączysz od body, żeby nie waliła na wprost. Ale w ustawieniach lampy błyskowej możesz w trybie commander ustawić moc wbudowanej na "--" wtedy wyzwoli tylko przedbłyski sterujące, natomiast sama nie błyśnie na zdjęciu.
o widzisz, o tym zapomniałem napisać ..
Coroner, niech Ci bozia w dzieciach itd,. ;)
Nie wiem dlaczego na to nie wpadlem i dlaczego nie doczytalem tego w instrukcji.
Dzięki za pomoc!
ozi1024, Tobie też oczywiście dziękuję ;)
Piotrek_K
27-10-2009, 20:57
pamietaj jednak,ze przy malych odleglosciach i dluzszych czasach,i tak zobaczysz na zdjeciach wbudowana lampe.W taki okolicznosciach przyslaniam ja dlonia:)
Ale przecież ozi1024 mówi że można ustawić lampę tak żeby dawała tylko przedbłyski żeby wyzwolić zdalnie lampę natomiast nie będzie widać go na zdjęciu więc po co zasłaniać wbudowaną lampę.
Piotrek_K
27-10-2009, 22:16
Ale przecież ozi1024 mówi że można ustawić lampę tak żeby dawała tylko przedbłyski żeby wyzwolić zdalnie lampę natomiast nie będzie widać go na zdjęciu więc po co zasłaniać wbudowaną lampę. temat byl juz szeroko omawiany na forum.Zrob sobie probe i bedziesz wiedzial,ze w pewnych okolicznosciach przyrody:-) przedblysk i tak bedzie widoczna na zdjeciu,nawet jak masz tak skonfigurowana puszke,jak opisal kolega
Zreszta zobacz tutaj.solidna robota na ten temat:-) http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
Akurat tu chciałem doświetlić chłopaków na treningu bokserskim bez rozświetlania całej hali.
Dzięki za cenne uwagi. Jutro idę spróbować ;)
Edit: jest tak jak pisze Piotrek. Fotografowałem wczoraj, w ramach testów, akwarium i mimo że lampę wbudowaną mam ustawioną na -- to i tak błysk lampy wbudowanej odbił się od szyby.