PDA

Zobacz pełną wersję : ColorMunki Create a spectraview

barth
26-10-2009, 21:45
Witam
Mam pytanie czy ten kalibrator ma szanse zadziałać z softem od spectraview? Wygląda jak i1 display ale ciekawi mnie czy nie zablokowali czegoś w fw.

Artur
26-10-2009, 23:06
Wyglada, ale nie ma go w menu urzadzen, ktore obsluguje soft do monitorow spectraview, czyli basICColor.

barth
27-10-2009, 00:10
Dziękuję za podpowiedź. To niestety nie wyczerpuje tematu. To, że tego modelu brak na liście oprogramowania wiem jako jego posiadacz. Mnie raczej chodziło o to czy ColorMunki Create jest fizycznie tym samym sprzętem co i1 display 2 (LT). Na poparcie swoich przypuszczeń mogę powiedzieć, że LaCie blue eye pro jest widziany przez SV profiler'a jako i1 i działa bez problemów (a raczej działał bo odjechał do krainy wiecznych łowów po 2 latach wiernej służby).

djabollo
18-11-2009, 12:18
spectraview ma go na liscie obslugiwanych kalibratorow, ale moze pojawic sie problem z jego wykryciem, jesli munki posiada firmware 1.32. wowczas w panelu sterowania (systemu) trzeba wylaczyc soft x-rite i wszystko hula.

sznuras
18-11-2009, 15:01
Jak napisał Czornyj w tym wątku

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116529&page=5

"Spectraview II - tylko z monitorami NEC serii x90 oraz P221W"

Krzychu_Z
18-11-2009, 16:40
Wyglada, ale nie ma go w menu urzadzen, ktore obsluguje soft do monitorow spectraview, czyli basICColor.

Spectraview II i basicColor Display (Spectraview Profiler) to dwie różne rzeczy. Ten drugi Colormunki (spektrofotometru) nie obsługuje.

spectraview ma go na liscie obslugiwanych kalibratorow, ale moze pojawic sie problem z jego wykryciem, jesli munki posiada firmware 1.32. wowczas w panelu sterowania (systemu) trzeba wylaczyc soft x-rite i wszystko hula.

Na liście jest Colormunki (spektrofotometr) a nie Colormunki Create (kolorymetr - wyszedł nie dawno....)

djabollo
18-11-2009, 17:09
right, sorry za niedopatrzenie. nie zauwazylem, ze chodzi o CMc

Artur
18-11-2009, 18:45
Spectraview II i basicColor Display (Spectraview Profiler) to dwie różne rzeczy. Ten drugi Colormunki (spektrofotometru) nie obsługuje.
...

Nie pisalem o Spectraview II, tylko myslalem o SpectraView Profiler :), wiec nie wciskaj.
A SpectraView Profiler to to samo co basicColor Display :).

misiak76
05-11-2010, 15:26
Aby nie rozpoczynać nowego wątku to tu się dorzucę.
Czy możecie wyrazić swoje opinie o tym kolorymetrze ColorMunki Create, plusy i minusy. Właśnie planuję zakup, a nigdzie nie moge się doszukać opinii na jego temat.

dodam tylko, że własnie będę odbierał monitor Eizo S2243WFS-BK, a oferta kalibracji to koszt około 500 zł, a koszt tego urządzenia to ok 550 zł

Michal_C
05-11-2010, 15:51
Jeśli się dobrze orientuję to nie bo przedstawiony przez Ciebie monitor jest szerokogamutowy a ColorMunki jest kolorymetrem. A Ty potrzebujesz spektofotometru.

Pozd

misiak76
06-11-2010, 12:18
A Ty potrzebujesz spektofotometru.

Pozd

hmmmm to mam teraz zagwozdkę... bo jak przeglądam oferty kalibratorów to nigdzie jeszcze nie doczytałem który jest spektofometrem, a jak szukam spektofometru to wyskakuje mi sprzęt laboratoryjny. Chyba mocniej muszę szukać ;)

Argawen
06-11-2010, 12:47
ColorMunki Photo, to spektrofotometr.

Michal_C
06-11-2010, 14:29
ColorMunki Photo, to spektrofotometr.

A gdzie to wyczytałeś?

Michał

wisa
06-11-2010, 21:30
Sektrofotometr na bank. Wystarczy poczytać https://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2008&xSec=10057

Krzychu_Z
06-11-2010, 22:27
A gdzie to wyczytałeś?

Michał

Colormunki Create - Kolorymetr
Colormunki Photo i bodajże Design - Spektrofotometr.

To jest najtańsze co jest na rynku, oprócz tego jest Eye One w różnych zestawach (tylko nie Eye One Display który jest kolorymetrem).

McSimus
06-11-2010, 23:33
Małpa w wersji foto to spektrofometr (wiem bo mam). Zamiast bić pianę i pisać kolejne bzdurne posty proponuje sobie poczytać dwa kluczowe wątki powyżej na temat monitorów i kalibratorów.

Michal_C
06-11-2010, 23:44
Szanowni P...., macie rację. ColorMunki Create to kolorymetr. Mój błąd. Pozostałe Colormunki to spektofotometry.
misiak76 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40760) możesz go brać bo będzie pasował do monitora.
Pozd

S_Beast
07-11-2010, 08:52
Mam S2031W i w/w sprzęt wogóle się nie sprawdził podczas jego kalibracji.
W komplecie robiłem profile dla drukarki i nie za bardzo się one różniły od fabrycznych profili, ale jak to gdzieś indziej napisano - wszystko przez to, że kalibracja monitora była do niczego.

markB
07-11-2010, 14:11
Nie ma się czego dziwić, że się nie sprawdził, bo Eizo S2031W to typowy monitor do zastosowań biurowych, którego trudno będzie dostosować idealnie do wydruku fotografii za pomocą spektrofotometru. Zresztą tutaj wystarczyłby tańszy kolorymetr, bo to normalnogamutowy LCD.

e_a_poe
08-11-2010, 07:22
Nie ma się czego dziwić, że się nie sprawdził, bo Eizo S2031W to typowy monitor do zastosowań biurowych

Też mam ten monitorek i tu mnie zaciekawił Twój komentarz, tzn, ,ze takiego monitora nie można poprawnie skalibrować? Ale to przecież PVA (świadczy o tym trzecia cyfra w oznaczeniu modelu). Kalibrował go gość za pomocą One Eye czy coś podobnie brzmiącego, który wziął ode mnie 150 zeta za tę przyjemność. Nie robię wydruków, więc nie umiem porównać obrazu z monitora do zdjęcia na papierze:(

markB
08-11-2010, 13:58
Nie napisałem, że nie można poprawnie skalibrować. Można, ale kalibracja monitor-drukarka z tym monitorem nie zawsze będzie idealna, np. jeśli wydruk będzie w przestrzeni Adobe RGB, której ten monitor nie obejmuje. Dlatego też użycie spektrofotometru to tutaj armata na muchę (ale oczywiście używać można).

Czornyj
08-11-2010, 14:02
Kalibracja monitora nie ma siły sprawczej i stanowi jedynie 25% sukcesu. Polecam lekturę tego tekstu:
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/why_are_my_prints_too_dark.shtml

McSimus
08-11-2010, 15:52
jeszcze żeby ktoś to na słowiański przetłumaczył bo ja za leniwy jestem ;)