PDA

Zobacz pełną wersję : Raw shooter premium or nikon capture

kmdf
17-10-2006, 22:42
co myslicie? pixmantec czy NC? jakos mnie zachwycił swym działaniem ten programik a mam na mysli raw shootera. oczywiscie pojawią sie zdania, że do nikona najlepszy jest soft Nikona, ale. NC jest fajny ma duzo zalet choć interface prehistoryczny ale działa, nie mniej mam i tak wrażenie, że jakos lepiej mi sie obrabia fotki w RSP. triale mi sie skończyły i teraz musze podjąć decyzje który kupić. Pomożecie? mam nadziej ze jak za Gierka usłysze pomozemy!!! po tym co kaczory robia to sie zastanawiam czy nie wrocilismy do tych czasów:(

pX
17-10-2006, 22:51
AFAIK nie można już nabyć RSP - został wycofany z e-sklepu pixmanteca po przejęciu tej firmy przez Adobe i nie będzie dalej rozwijany (technologia zostania zaadaptowana w Adobe Lightroom :) )

kmdf
18-10-2006, 21:39
kurde to mnie zmartwiłeś!!! light room mi sie nie podoba i juz! strasznie jest napchany pełno wszytskiego a zdjecia dobrze zobaczyc na ekranie nie mozna bleeee co proponujesz?

pX
18-10-2006, 23:11
co proponujesz?
Bardzo podobnym rozwiązaniem do RSP jest PhaseOne CaptureOne PRO (czy raczej RSP jest podobny do C1PRO bo taka była kolejność powstawania - nawet ten sam człowiek w tym uczestniczył). Tyle, że C1PRO jest sporo droższy od RSP.
Ewentualnie pozostaje C1LE, którego "odpowiednikiem" jest darmowy RSE.
Jest jeszcze kilka programów na rynku (Nikon Capture NX, SilkyPix, Bibble i już niedługo Adobe Lightroom), ale IMO żaden nie dorównuje komfortem pracy i szybkością wcześniej wymienionym RSE/P i C1. Zwrócę jeszcze uwagę, że produkty Pixmantec'a raczej słabo radzą sobie z kolorem (szczególnie widać to przy fotografii ludzi) - trzeba mieć zewnętrzne profile i dopiero wtedy jest OK.

PaSkal
19-10-2006, 09:23
Z pewną taką nieśmiałością na tym forum :oops: powiem, że jest jeszcze PSE 5.

Kosztuje ok. 300 PLN.
Podłącza się do niego Adobe Camera RAW do obróbki NEF.
Ostatnia wersja ma już krzywe (trochę uproszczone w stosunku do PS, jeśli dobrze przeczytałem).
Dostępne wszystkie narzędzia do retuszu.

Można przymknąć oko na wszystkie zabawki typu tworzenie albumów i inne pierdołki.

Paweł

pX
19-10-2006, 12:28
Z pewną taką nieśmiałością na tym forum :oops: powiem, że jest jeszcze PSE 5.
Nie chcę wzniecać tu kolejnej wojny bo już kilka razy o tym było, ale w mojej ocenie nie istnieje coś takiego jak komfort pracy z ACR.

Ostatnia wersja ma już krzywe (trochę uproszczone w stosunku do PS, jeśli dobrze przeczytałem)
Specjalnie ściągnąłem trial PSE 5 i to narzędzie o którym piszesz to raczej kilkupunktowa korekcja, ale nie są to krzywe w znaczeniu PS. Już odinstalowałem bo nie potrafię na tym pracować.
Ale wszystko zależy od przyzwyczajeń i rozumiem, że jako narzędzie "wszystko w jednym" PSE 5 może stanowić rozwiązanie dla wielu użytkowników.

kmdf
21-10-2006, 21:11
ok dzięki chłopaki, napewno nie interesuje mnie nic pod PS bo staram sie najmniej ingerowac w materiał. a PS bardzo kusi swoimi możliwościami, nic wiecej mi nie potrzeba do pełni szczęścia ponad to, co znajduje się w RSP. tak więc C1pro lub NC nx. dzieki serdeczne za pomoc. Jesli macie coś do dodania bedę wdzieczny za ciekawe sugestie albo opinie. Pewnie wybór jednak padnie na NC nx bo wkońcu nic nie będzie tak dobrze dogadywało sie z materiałem źródlanym jak produkt z tej samej stajni ale sprawdze to pod względem kompfortu pracy.