Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wietrznie!
Zdjecie z pleneru z Harbem we wrzesniu 09......zatoka Lahinch, zach. Irlandia.......
Postanowilem pokazac to zdjecie, wydaje mi sie, ze swietnie pokazuje warunki pogodowe jakie nas zastaly.....
Przez chmury przeswituje juz wieczorne swiatelko........a wiatr maluje swoje wlasne obrazy na wodzie:D
Janusz juz prezentowal zdjecie z tamtad......byl to znakomity pionowy kadr.....ech widziec to co On widzi!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/24wukpd-1.jpg
źródło (http://i35.tinypic.com/24wukpd.jpg)
Kadr jest ok ! kolorki też, tylko za mocno wyostrzone :-)
zrobiłeś ładniejsze niebo aniżeli u mnie, natomiast same kamienie są (wydają się być) trochę zbyt "twardo" moze zbyt kontrastowo obrobione, co powoduje że fotka robi wrazenie zbyt wyostrzonej, troszeczkę bym je selektywnie (pędzel w NX-ie i leciutki blur) zmiękczył i leciutko wodę za pasem piany - kadr i klimat tego miejsca jest ok.:-D
Potwierdzam, trochę za mocno wyostrzone. I kadr taki niezdecydowany. Może z niskiej perspektywy byłoby widać lepiej fale. Ogólnie dałbym tak 3+ na 6:).
Mnie to zdjęcie kompletnie nie rusza. Kadr MZ jest niezdecydowany, jakby tak trochę podzielony na 1/3, a trochę tak 50/50, poza tym wg mnie trochę za centralnie (wzrok jest prowadzony do centrum kadru). Ukazałeś dosyć dużo nieba, ale na tym niebie tak trochę nudno. Poza tym przeostrzenia trochę drażnią, ale o tym już wspomniał Harb.
Kadr mogl byc doskonalszy, reszta mi sie podoba. Ladnie oddany klimat.
ladnie podobami sie miejsce i kadr
fajne kolorystycznie, kadrowo ok ale z niższej perspektywy bym to zobaczył, a z tą ostrością to przegiąłeś :)
Proac150
26-10-2009, 22:00
Normalnie napisałbym, że bdb, ale widziałem Twoje na tyle lepsze, że tak nie napiszę :D
Dziekuje wszystkim za opinie!
Niestety tylko Janusz wie ze z nizsza perpektrywa nie bylo tam latwo:D
Ciesze sie ze sie podoba.......dla mnie bylo to jakies "nie do konca"......ale coz postanowilem wystawic....
mam jeszcze sporo materialu z ostatniego wypadu z Locterem ale cos nie przypadl wam do gustu:D
krupcia22
26-10-2009, 23:39
kadr mi sie podoba, brakuje mi troche emocji na niebie :)
Dziekuje wszystkim za opinie!
Niestety tylko Janusz wie ze z nizsza perpektrywa nie bylo tam latwo:D
Ciesze sie ze sie podoba.......dla mnie bylo to jakies "nie do konca"......ale coz postanowilem wystawic....
mam jeszcze sporo materialu z ostatniego wypadu z Locterem ale cos nie przypadl wam do gustu:D
tam było tak - cały wieczór pochmurna pogoda z bardzo mocno wiejącym (powiem więcej pż....ym wiatrem, takim który godzinę wcześniej przy foceniu klifów prawie nas przewracał) zajechalismy pod taki mały cmentarzyk irlandzki nad samą zatoką - było już po zachodzie mimo ze bez słońca, i w tym momencie ta zatoka miała w sobie coś magicznego, zimny chuczący ocean wiatr szalejący po grzbietach tych drobnych fal (wcale nie rozchuśtanych)
brzeg zarzucony śmieciami, jakieś rozbite skrzynki z plastyku, plastykowe butelki wywalone na brzeg, takie nierealnie zielone kępy glonów wśród tych kamieni, wysokie trawy po prawej których wierzchołki pod wpływem tego wiatru kładły się aż do samej ziemi a na fotkach wyglądały na poruszone, to wszystko sprawiło ze pobieglismy rejestrować ten klimat, tę ulotną chwilę, a ponieważ bylismy zdrowo przewiani po klifach to nikt nie wpadł na pomysł aby wyjąć statyw (jezeli chodzi o mnie to szczerze mówiąc nie używam bo do ogniskowej 14mm praktycznie nie ma potrzeby) i na spokojnie zrobić kilkanaście ujęć tej zatoki, może wówczas zdjęcia z tego miejsca by zagrały
Greg kto mówi ze fotki z ostatniego Twego wypadu się nie podobają, są bdb - dam Ci małą radę - ponieważ masz tyle materiału że masz naprawdę z czego wybierać bardziej selekcjonuj zdjęcia, pokazuj te naprawdę wybrane, idż na jakość - to już czas w Twoim rozwoju fotograficznym na takie podejscie do fotografii
pozdrawiam :-D
ps.robisz bardzo ładne zdjecia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/k015-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k015.gif)