PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - zdjecia w sloneczny dzien - zle odzwierciedlenie

robitak
26-10-2009, 01:27
Witam,
mam d90 i 35 1,8g. Dzisiaj bylo troche słonca wiec zrobilem kilka fotek - jednych z pierwszych bo sprzet mam od kilku dni. Wczesniej mialem minolte 5D.

Zerknijcie na zdjecia.

Pogoda byla sloneczna, a aparat w trybie automatycznym robi zdjecia jakby tego slonca nie bylo, takie troche niebieskawe.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/6677/bezslonca.jpg)

Tryb auto, pomiar multi, 1/250, f8, iso 200, wb auto.

Drugie zdjecie w trybie p z wb na slonce i tu troche lepiej sloneczny dzien jest odzwierciedlony.

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/2161/slonce.jpg)

Pomiar centralny, tryb P, 1/250, f8, iso 250, wb slonce

Co jest nie tak - minolta ktora sprzedalem za 850 z obiektywem spokojnie by sobie poradzila ;)

NIestety nie mialem innego obiektywu zeby sprawdzic.

Duder
26-10-2009, 02:18
Znam ten ból,też przesiadłem się niedawno i też z Minolty.Walczę z ustawieniami już jakiś czas i ciągle jakby nie to,ale jest coraz lepiej-już prawie,prawie.Przede wszystkim poczytaj dokładnie instrukcję - co możesz pozmieniać/wyregulować.Po drugie Nikon chyba tak ma,że standardowo jest jakoś tak... blado.Po trzecie za chwilę(kilkadziesiąt,kilkaset zdjęć) zaczniesz się przyzwyczajać i dochodzić do wniosku,że tak właściwie jest OK.Przynajmniej ja tak mam.Minolty chyba mają sporą dominantę czerwieni i żółci(tej mniej),więc się człowiek przyzwyczaja do cieplejszego tonu.
Twoje zdjęcia nie są wcale złe,pierwsze rzeczywiście za chłodne,ale auto to auto-czasem lepiej czasem gorzej.
Jeśli nie masz za dużo czasu na czytanie to podpowiem,żebyś spróbował w menu fotografowania,poz.1-Ustaw przetw.obrazu -wybrać inny profil niż standardowy czy neutralny.Najlepiej jest ustawić sobie własny.Balans bieli też możesz dowolnie regulować(poz.5).Poza tym uważam,że w normalnych warunkach dobrego oświetlenia D90 ma tendencję do lekkiego prześwietlania-o ok.1/3-2/3 EV.Można to skorygować oczywiście kompensacją ekspozycji,ale też w menu ustaw. osob. "b4"(korekta pom.eksp.).Ja ustawiłem na stałe -2/6 dla pomiaru matrycowego.
Oczywiście musisz sobie to sam dobrać do swoich preferencji.Niestety trochę próbnych strzałów jest nieuniknione.
Powodzenia
BTW-nie rozumiem dlaczego tryb automatyczny w niezłej przecież klasy lustrzankach działa wyraźnie gorzej niż w najprostszych kompaktach.Przecież on jest po to ,żeby przyzwoite zdjęcie mógł zrobić każdy(nawet dziecko) w każdej sytuacji.

Badyl81
26-10-2009, 09:35
Tyle, że D90 jest puszką dla zaawansowanego amatora, więc resztę komentarza pominę.

robitak
26-10-2009, 09:39
Tyle, że D90 jest puszką dla zaawansowanego amatora, więc resztę komentarza pominę.

Ale ma zielony tryb, ktorym moja zona sie posluguje...

lewAp7
26-10-2009, 09:41
Zaawansowanego czy nie - automatyczny balans bieli działa żle. A to źle!

P.S.
skoro ma tryb zielony, to też jest dla niezaawansowanego

robitak
26-10-2009, 09:56
Zaawansowanego czy nie - automatyczny balans bieli działa żle. A to źle!

P.S.
skoro ma tryb zielony, to też jest dla niezaawansowanego

Pytanie - czy generalnie "ten typ tak ma" czy tylko mnie jak na zalaczonych zdjeciach sobie nie radzi. Jutro sprawdze na innym obiektywie a za tydzien moze sie umowie z kims z Poznania na porownanie body.

zakwas
26-10-2009, 10:03
Ja mam podobny efekt na D300. Standardowo mam ustawiony WB na słońce, dopiero, kiedy światło mam jakąś silną dominantę ustawiam na auto, a potem ew. korekta CNX.

lewAp7
26-10-2009, 10:07
Pytanie - czy generalnie "ten typ tak ma" czy tylko mnie jak na zalaczonych zdjeciach sobie nie radzi.
To nie do mnie pytanie - nie mam d90. Wyraziłem tylko opinię na temat tego co zobaczyłem (Twoje przykłady).
Ja mam d40 - zdaniem niektórych lustrzankę dla totalnych amatorów (którzy, teoretycznie, nie powinni wychodzić poza tryb zielony). Automatyczny balans bieli w d40 też nie jest "zachwycający" (a zgodnie z teorią Death666 - powinien być :mrgreen: ), chociaz aż takich przekłamań jak pokazałeś nie przypominam sobie... Ja robię w rawach i tam (przy wywoływaniu) sobie wszystko poprawiam.

robitak
26-10-2009, 10:12
To nie do mnie pytanie - nie mam d90. Wyraziłem tylko opinię na temat tego co zobaczyłem (Twoje przykłady).
Ja mam d40 - zdaniem niektórych lustrzankę dla totalnych amatorów (którzy, teoretycznie, nie powinni wychodzić poza tryb zielony). Automatyczny balans bieli w d40 też nie jest "zachwycający" (a zgodnie z teorią Death666 - powinien być :mrgreen: ), chociaz aż takich przekłamań jak pokazałeś nie przypominam sobie... Ja robię w rawach i tam (przy wywoływaniu) sobie wszystko poprawiam.

Pytam wszystkich.

Kundzior
26-10-2009, 10:55
Lustra raczej nie popisują się zbytnio w trybie AUTO. Ew. AUTO i RAW + korekcja w sofcie.

Tylko tyle chcę napisać.

Averne
26-10-2009, 11:15
Też miałem Sonoltę i odwzorowanie było lepsze :) Ale nic straconego, rób w RAW i ustawiaj AWB w programie którym wywołujesz.

Badyl81
26-10-2009, 11:25
(...)Automatyczny balans bieli w d40 też nie jest "zachwycający" (a zgodnie z teorią Death666 - powinien być :mrgreen: )

Niby emotka jest, ale nie napisałem nigdzie, że AWB jest zachwycający w D40 ani D90. Napisałem jedynie, że grupą docelową D90 jest zaawansowany amator - tyle. Wcześniej nie wspominałeś, że to o Twoją żonę chodzi (bo rozumiem, że Ty dajesz radę wyjść poza auto?). Generalnie uważam, że tryb zielony jest ale to raczej pic na wodę. AWB niby kiepski, ale można łatwo sobie z nim poradzić robiąc w RAW, nawet jpega przecież da radę skorygować pod względem WB. Niestety zdjęciom trzeba poświęcić trochę więcej czasu w post processingu. Sam korzystam z AWB i jak coś jest nie tak to bawię się poźniej w Gimpie.

EDIT:

Pytanie - czy generalnie "ten typ tak ma" czy tylko mnie jak na zalaczonych zdjeciach sobie nie radzi. Jutro sprawdze na innym obiektywie a za tydzien moze sie umowie z kims z Poznania na porownanie body.

Raczej tak ma. Ale w większości przypadków powinno być ok.

Antonioo
26-10-2009, 11:37
powiem tak....tryb zielony potrafi wyczyniać cuda!

raz jeden jedyny go użyłem, dla sprawdzenia jak się to rzeczywiście prezentuje.

piękny słoneczny dzień,błękitne niebo,soczysta zieleń,pieniny, widoczność duża, i tak z ciekawości buch go na zielony...
patrzę potem na to co wypluł i normalnie masakra...Niebo-jedna wielka biała plama...nulll,nic nie widać błękitu, zieleń przepalona, w ogóle całe zdjęcie prześwietlone,

potem zmieniłem na półdurnowate P i zmieniłem balans na słoneczny dzień z lekką korektą......NORMALNIE NIEBO A ZIEMIA....wyszło w miarę ok, ale w konfrontacji z poprzednim na zielonym wyszło rewelacyjnie:!:D

to był jeden raz, kiedy przestawiłem aparat na tryb auto:) ale tylko z ciekawości...raczej więcej tego nie będę robił:)

BBall_Freaker
26-10-2009, 11:40
Generalnie winą za złe odwzorowanie balansu bieli obarczyć należy soft. Oprogramowanie, pod którym pracują czujniki odpowiedzialne za prawidłowe dobranie ABW są po prostu do d**y i tyle. Nie jestem pewny na 100%, ale czy nawet na zielonym nie można ustawić balansu ręcznie?

PanB
26-10-2009, 11:42
W D90 idealnie można ustawić balans bieli, przecież można ustawiać WB na Kelwiny i idealnie dopasuje się barwy (czyli wtedy fotograf robi zdjęcie) , ustaw na auto to aparat robi zdjęcie a aparaty same z siebie zdjęć ładnych nie robią.

Duder
26-10-2009, 13:59
Oj robią,robią i to właśnie te prościejsze i tańsze,a nawet te najtańsze.W tych lepsiejszych najwyraźniej się olewa automatykę i mnie osobiście to wkurza.Ostatecznie płacimy sporo za ten wyższy poziom i nie powinno tak być,że aby zrobić przyzwoite zdjęcie w przeciętnych warunkach,trzeba zrobić doktorat z obsługi urządzenia.Poziom podstawowy powinien być bardzo dobry,a jak ktoś chce się bawić dalej,to dopiero może wycisnąć super jakość.A tu,żeby zrobić cokolwiek co da się zaakceptować, trzeba spędzić kilkanaście godzin na grzebaniu w ustawieniach,bo panom inżynierom się nie chciało.

BBall_Freaker
26-10-2009, 14:02
Oj robią,robią i to właśnie te prościejsze i tańsze,a nawet te najtańsze.W tych lepsiejszych najwyraźniej się olewa automatykę i mnie osobiście to wkurza.Ostatecznie płacimy sporo za ten wyższy poziom i nie powinno tak być,że aby zrobić przyzwoite zdjęcie w przeciętnych warunkach,trzeba zrobić doktorat z obsługi urządzenia.Poziom podstawowy powinien być bardzo dobry,a jak ktoś chce się bawić dalej,to dopiero może wycisnąć super jakość.A tu,żeby zrobić cokolwiek co da się zaakceptować, trzeba spędzić kilkanaście godzin na grzebaniu w ustawieniach,bo panom inżynierom się nie chciało.

Z jednej strony masz rację i tu podzielam Twoje zdanie. Z drugiej zaś - od czego są kompakty i hybrydy? ;)

PiotrB_86
26-10-2009, 14:04
Faktycznie AWB w d90 ma tendencje do ustawiania zbyt chodnego balansu. Więc ja albo ustawiam słoneczny dzień itp albo włączam LV i ustawiam w kelwinach, ewentualnie kościół czy coś korzystam z pomiaru przez body PRE kierując na biały lub szary obiekt.

Badyl81
26-10-2009, 14:10
Do Duder: Co Ty opowiadasz? Doktorat z obsługi urządzenia? Litości!. Przecież wiadomo, że trzeba poznać swój sprzęt żeby móc go w pełni wykorzystać. Jak chcesz pstrykać to pstrykaj nawet na auto - nie wierzę, że w dobrych warunkach oświetleniowych nie zrobisz przyzwoitego zdjęcia. Czy WB to aż taki problem? Przecież masz podgląd, możesz zmienić WB i będzie ok. Chyba nie jest aż tak tragicznie? (nie używam trybu zielonego więc nie wiem, z AWB korzystam cały czas)

swider
26-10-2009, 14:37
Tryb zielony = ZLO

Nie dotykac, nie wlaczac, nie marudzic :mrgreen: Jesli juz ktos chce korzystac z automatu to niech cyka w "P" - to jest mniejsze ZLO.

Piotrek_K
26-10-2009, 14:51
po co lustro skoro tryb zielony rulezz???pobaw sie ustawieniami przetwarzania obrazu i funkcja d light.i 2 propozycja.mama starego lumixa pieknie dziala w automacie.moze sie wymienimy???
Faktycznie tryb zielony w D90 to masakra:)wlasnie zrobilem kilka zdjec w nim i wygladaja strasznie

Duder
26-10-2009, 14:53
Death666-czy tak trudno zrozumieć o czym mówię?Poznać swój sprzęt trzeba jak się chce wyciskać z niego max możliwości.A nie każdemu na tym zależy,a nie zawsze sytuacja tego wymaga itd.Ja akurat nie chcę pstrykać na auto,ale do cholery to powinno działać bez zarzutu.Jako podsawa do czegoś więcej.
Nie wierzysz,że nie zrobi się przyzwoitego zdjęcia bo....?Nie masz D90?Jesteś zadowolony ze zdjęć wykonanych swoim D90 w trybie auto?
Jeśli jak piszesz -nie używasz trybu zielonego to skąd ta niewiara?
Jak napisał Antonioo to jest naprawdę kicha.
WB to nie jedyny problem.Kolejny to działanie układu pomiaru światła(spore prześwietlanie),kolejny to blokady autofokusa i inne błędy(np. czytnika kart).
Do PopaY- czy do D90 trzeba nosić ze sobą kompakt,żeby żona albo dziecko mogło zrobić przyzwoite zdjęcie?W takim razie zamiast trybu auto Nikon powinien dodawać te kompakty w zestawie.
Do PiotrB_86 - więc kombinujesz,bo musisz,albo chcesz.Ale czy tak być powinno?AWB w przyzwoitym sprzęcie ma prawo się mylić tylko przy świetle mieszanym.

robitak
26-10-2009, 15:18
po co lustro skoro tryb zielony rulezz???pobaw sie ustawieniami przetwarzania obrazu i funkcja d light.i 2 propozycja.mama starego lumixa pieknie dziala w automacie.moze sie wymienimy???
Faktycznie tryb zielony w D90 to masakra:)wlasnie zrobilem kilka zdjec w nim i wygladaja strasznie

Ja to wszystko wiem, ale aparat ma 2 uzytkownikow i skoro ten drugi uzytkownik widzi ze w lustrzanc minolta 5d ktora mielismy 4 lata tryb auto robil ladne zdjecia i po sprzedaniu go za 800 zeta kuilem cos za 3000 to powinno byc lepiej. Moze a700 daloby rade ;)

lewAp7
26-10-2009, 15:19
Wg mnie sprawa jest bardzo prosta:
jeśli jakikolwiek producent coś oferuje i to coś nie działa jak należy, to jest to... no właśnie - bubel?

Jeśli taki Nikon oferuje w swoich lustrzankach Automatyczny Balans Bieli, który nie działa jak należy (a wiemy, że da się to zrobić dobrze/lepiej, bo są tego przykłady na rynku), to czy nie można tego nazwać bublem?
Tłumaczenie, że AWB jest słaby, bo lustrzanki nie są dla całkowitych (mało zaawansowanych) amatorów jest bez sensu. Gdyby lustrzanki miały być tylko dla bardziej zaawansowanych, to nie powinno być w nich czegoś takiego jak AWB, tryb zielony, tryby tematyczne... i wtedy byłoby wszysyko OK.
Skoro w takim d90 jest to wszystko, to znaczy że jest to lustrzanka zarówno dla tych mniej, jak i bardziej zaawansowanych fotografów... Skoro tak, to od wszystkiego co jest do takiego aparatu "włożone" mamy prawo wymagać odpowiednio przyzwoitego działania - i nie ma tu znaczenia stopień zaawansowania użytkownika.

Albo więc Nikon nie radzi sobie z jakimś tematem (są za ciency), albo z premedytacją olewają pewne rzeczy... A olewając, naciągają konsumentów.

Piotrek_K
26-10-2009, 15:24
jeśli jakikolwiek producent coś oferuje i to coś nie działa jak należy, to jest to... no właśnie - bubel?

Jeśli taki Nikon oferuje w swoich lustrzankach Automatyczny Balans Bieli, który nie działa jak należy (a wiemy, że da się to zrobić dobrze/lepiej, bo są tego przykłady na rynku), to czy nie można tego nazwać bublem?
Tłumaczenie, że AWB jest słaby, bo lustrzanki nie są dla całkowitych (mało zaawansowanych) amatorów jest bez sensu. Gdyby lustrzanki miały być tylko dla bardziej zaawansowanych, to nie powinno być w nich czegoś takiego jak AWB, tryb zielony, tryby tematyczne... i wtedy byłoby wszysyko OK.
Skoro w takim d90 jest to wszystko, to znaczy że jest to lustrzanka zarówno dla tych mniej, jak i bardziej zaawansowanych fotografów... Skoro tak, to od wszystkiego co jest do takiego aparatu "włożone" mamy prawo wymagać odpowiednio przyzwoitego działania - i nie ma tu znaczenia stopień zaawansowania użytkownika.

Albo więc Nikon nie radzi sobie z jakimś tematem (są za ciency), albo z premedytacją olewają pewne rzeczy... A olewając, naciągają konsumentów.

tylko takim rozumowaniem mozna zapedzic sie w kozi rog.kazdy sprzet ma jakies wady,dobre i zle strony.Czyli wszystko jest bublem???To co kupic???

Duder
26-10-2009, 15:29
Dokładnie to co napisał lewAp7 miałem cały czas na myśli.
Wydaje mi się,że w D90 bublem jest oprogramowanie.Zbyt wiele tych różnych błędów i niedoskonałości.Aparat jest już na rynku sporo czasu,a poprawek softu nie ma.
I to jest uważam skandal.

lewAp7
26-10-2009, 15:31
tylko takim rozumowaniem mozna zapedzic sie w kozi rog.kazdy sprzet ma jakies wady,dobre i zle strony.Czyli wszystko jest bublem???To co kupic???
Ano racja - można :mrgreen:

Jeśli jednak Nikon, np.: w Coolpiksach radzi sobie z AWB (tego nie wiem), a w lustrzankach już nie (oferując AWB) to sprawa jest dla mnie jednoznaczna... Jeśli są na rynku producenci, którzy w lustrzankach radzą sobie z AWB, a Nikon nie - czy nie mam prawa pomyśleć o "cieniźnie" konstruktorów?

Duder
26-10-2009, 15:42
Żeby nie było wątpliwości - uważam D90 za świetny sprzęt i dlatego jeszcze bardziej tak mnie bolą te niedoróbki.

Badyl81
26-10-2009, 15:44
Ja to wszystko wiem, ale aparat ma 2 uzytkownikow i skoro ten drugi uzytkownik widzi ze w lustrzanc minolta 5d ktora mielismy 4 lata tryb auto robil ladne zdjecia i po sprzedaniu go za 800 zeta kuilem cos za 3000 to powinno byc lepiej. Moze a700 daloby rade ;)

Może i tak. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz: czy zawsze AWB działa Ci źle, czy tylko w tej jednej sytuacji nawalił? Nie będę się kłócił i mówił, że jest dobrze jak jest źle, ale chyba nie na każdym zdjęciu masz skopany WB? Może też przyzwyczaiłeś się do cieplejszego obrazka z Minolty. No sam nie wiem.

PS Jeśli żona nie pstryka zbyt dużej ilości zdjęć to chyba nie będzie to bardzo uciążliwe, żebyś korygował WB później na kompie. No i tryb P to mniejsze ZUO będzie :)

BBall_Freaker
26-10-2009, 15:47
Panowie, nie ma co się tu pienić co jest lepsze w przypadku trybu auto. Ja wiem natomiast jedno. W moim przypadku są również dwie osoby do robienia zdjęć. Moja żona jest jeszcze większym amatorem niż ja. Robi zdjęcia tylko za pośrednictwem LV i TYLKO trybu Auto (P). Od lustra woli trzymać się z daleka i dlatego fotografuje tylko i wyłącznie sprzętem z drugiego wiersza mojej sygnatury :P Może to jest jakieś wyjście dla żony autora ;)

Badyl81
26-10-2009, 15:51
Panowie, nie ma co się tu pienić co jest lepsze w przypadku trybu auto. Ja wiem natomiast jedno. W moim przypadku są również dwie osoby do robienia zdjęć. Moja żona jest jeszcze większym amatorem niż ja. Robi zdjęcia tylko za pośrednictwem LV i TYLKO trybu Auto (P). Od lustra woli trzymać się z daleka i dlatego fotografuje tylko i wyłącznie sprzętem z drugiego wiersza mojej sygnatury :P Może to jest jakieś wyjście dla żony autora ;)

No tylko problem w tym, że autor wątku sprzedał już kompakta, a drugiego nie ma chyba sensu kupować...

EDIT: oooops nie doczytałem, sprzedał lustrzankę.

lewAp7
26-10-2009, 15:56
No tylko problem w tym, że autor wątku sprzedał już kompakta, a drugiego nie ma chyba sensu kupować...
... i to nie byłoby za bardzo wyjście dla żony autora, tylko zamiecienie problemu pod dywan + niepotrzbne wydanie kilku dodatkowych stówek na dobrze działający AWB (kompakt).

BBall_Freaker
26-10-2009, 15:57
W tej chwili używany, całkiem niezłej klasy, hybrydowy aparat to nieduża stosunkowo kwota i dla kobiety - typowego amatora co robi zdjęcia swego dziacka na imprezie w szkole w zupełności wystarcza ;)

lewAp7
26-10-2009, 15:59
PopaY - nie rozumiesz sedna sprawy... odkręcasz kota ogonem

Kundzior
26-10-2009, 16:01
a co to jest hybrydowy?? Jakieś połączenie czy co?

Duder
26-10-2009, 17:35
Hybrydowy to połączenie dobrze działającego w trybie auto kompaktu,ze źle działającą w tym trybie lustrzanką.Chyba...?

Francis
26-10-2009, 17:53
Jeśli ktoś kupuje D90 to chyba nie dla zielonego trybu...? Poza tym porównaj sobie np: Nawigacje (auto) z mapa (manual) :D:D:D
Ja mam nadal hybryde i nie narzekam na ten aparat.

PanB
26-10-2009, 18:07
uwielbiam na tym forum różne porównania :)
może jakieś od siebie dorzucę bo i tak tematu nie rozumiem: używać trybu auto w lustrzance to tak jak by kupić sobie Ferrari i jeździć tylko na 1st biegu i narzekać że to nie dość szybki samochód

Duder
26-10-2009, 18:22
No proszę jaki zaawansowany.A sytuacji w której nie masz czasu na jakiekolwiek ustawienia to nie potrafisz sobie wyobrazić?Bo mnie się już kilkakrotnie zdarzyło,że na wykonanie zdjęcia miałem 2-3 sekundy.Wtedy tylko myk na zielony (bo innego nawet nie zdążę rozpoznać) i spust.
BTW nawet w Ferrari żeby przejść na wyższe biegi trzeba zacząć od jedynki,a tu ...nie działa.I co?I wstyd dla Ferrari.I kupujemy np. Lambo.
Francis - ile razy można powtarzać:czy ktoś kupuje D90 dla zielonego czy nie to jego sprawa.On ma działać bez zarzutu zwłaszcza w sprzęcie tej klasy.

nathaniel
26-10-2009, 18:36
Teraz wiem dlaczego Nikon w promocji do lustra dawał coolipixa. :)

PanB
26-10-2009, 18:36
Balans bieli często mam na 6250 i tyle , jesień to ciepłe kolorki mile widziane , d90 ma tak rozwiązany balans bieli że bez problemu można dopasować kolory. Idąc na zdjęcia na jakieś 2-3 godz nie zmieniasz bez przerwy tego parametru.
Radzę korzystać z trybu A ustawiasz przysłonę jaką chcesz a czas aparat sam dobiera i zdjęcie zrobisz nawet w 1 sekundę a nawet 4,5 zdjęcia w sekundę.

swider
26-10-2009, 18:40
Balans bieli często mam na 6250 i tyle , jesień to ciepłe kolorki mile widziane , d90 ma tak rozwiązany balans bieli że bez problemu można dopasować kolory. Idąc na zdjęcia na jakieś 2-3 godz nie zmieniasz bez przerwy tego parametru.
A jak fotografujesz w cieniu? A jak slonce zajdzie za czorne chmury? Albo jak zajdzie tylko lekka mgielka? Nie zmieniasz wtedy w ogole WB?

PanB
26-10-2009, 18:42
nie spotkałem się by przez 2 godz tak pogoda się zmieniła ,
poza tym nie zmieniam ustawień co sekunda tylko jak sytuacja tego wymaga

PanB
26-10-2009, 18:44
6250 to właśnie ustawianie do cienia-chmur ;)

swider
26-10-2009, 18:47
Ale to nie trzeba zmieniac co sekunda. Ale przez 2 godz. warunki oswietleniowe moga sie zmieniac jak diabli. Jak czesto sie zdarza, ze w jesienny dzien nie ma na niebie zadnych chmur, ktore co pewien czas przyslaniaja slonce? I jak wyzej napisalem - co jesli fotografowany obiekt jest w cieniu? Ja wiem, ze zdarza sie (mnie bardzo rzadko), ze nie zmieniamy WB przez dluzszy czas, ale nie generalizujmy sprawy.

-edit

6250 to właśnie ustawianie do cienia-chmur ;)
Moze to byc ustawienie w pochmurny dzien, ale i moze byc w dzien bezchmurny :) Wszystko zalezy od pory roku, dnia czy nawet wysokosci na jakiej fotografujemy (np. gory).

PanB
26-10-2009, 19:01
no dobra nawet jak co 10 min się zmienia to co za problem przytrzymać 1 przycisk WB i dopasować :D , no bez przesady jeszcze wszystko na wierzchu i nie trzeba do menu wchodzić nawet, po to się wydaje 3 tyś by mieć kontrolę i ustawić wszystko jak się chce.
tyle z mojej strony :) pozdrawiam i udanej dyskusji

BBall_Freaker
26-10-2009, 19:06
nie spotkałem się by przez 2 godz tak pogoda się zmieniła
Akurat w naszym "pięknym" kraju jest to na porządku dziennym ;) Dziwne, że się z tym nie spotkałeś :P

swider
26-10-2009, 19:09
no dobra nawet jak co 10 min się zmienia to co za problem przytrzymać 1 przycisk WB i dopasować :D
Jak dla mnie zaden problem :) Dlatego tez zawsze dopasowuje WB do aktualnie panujacych warunkow.

Co do AUTO w lustrzankach cyfrowych firmy Nikon. Niestety jego dzialanie jest dalekie od idealu. Czasem uda sie zrobic niezle zdjecie, czasem calkowicie sie wylozy. Niestety osoby, ktore chca korzystac z trybu zielonego beda narazone na kaprysy aparatu... jesli komus bardzo to przeszkadza pozostaje tylko przesiadka na inny system (i nie ma w tym zdaniu ani kszty sarkazmu).

Kundzior
26-10-2009, 20:20
Jeszcze raz się zapytam co to jest ta hybryda??? Widzę ze niktóre osoby piszą słowa których znaczeń nawet nie znają. W aparatach nie ma czegoś takiego jak hybryda.

BBall_Freaker
26-10-2009, 20:28
Jeszcze raz się zapytam co to jest ta hybryda??? Widzę ze niktóre osoby piszą słowa których znaczeń nawet nie znają. W aparatach nie ma czegoś takiego jak hybryda.

Nie było mowy o hybrydzie jako części aparatu lecz po prostu jako aparat... :P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lustrzanka_hybrydowa

Bogdan W
26-10-2009, 20:29
Witam. Ja również nie korzystam z trybów auto. Zawsze ustawiam balans bieli zależnie od pogody jaka jest w danym momencie. Nawet kiedy nie miałem lustrzanki i robiłem zdjęcia kompaktem, również balans bieli ustawiałem do pogody.
Moje zdanie jest takie, że lepiej jest zrobić zdjęcie od razu dobrze. Dzięki temu nie muszę potem siedzieć przy komputerze i poprawiać każde zdjęcie (nauczyłem sie tego na analogu). Ustawiaj balans ręcznie i będzie dobrze.
Pozdrawiam.

Kundzior
26-10-2009, 20:47
Pisałem o aparacie chyba że sobie ktoś coś dopowiedział. W aparatach jako jednostkach czyli sztukach ew. egzemplarzach a nie w nich.

zaza67
26-10-2009, 20:48
WB ustawiam w tryb auto plus korekta , wb auto w nikonie D90 ma wiele ustawien i trzeba je dopasowac do swoich wymagan ale i tak robie w nef i tylko jeden klik w nx i juz jest poprawne

grzes
26-10-2009, 20:48
u mnie balans bieli jest zazwyczaj ustawiony na predefiniowany ponieważ właśnie na tym balansie zdjęcia maja ładne odwzorowanie kolorów natomiast gdy zdjęcie jest zbyt barwne zmieniam na auto lub ustawiam WB w kelwinach pozdrawiam

alaskan
26-10-2009, 20:58
Dla tego tylko w RAW robi się zdjęcia, sam też do tego doszedłem po jakimś krótkim czasie używania D90. Potem tylko NX2 i wszystko pięknie można dopasować. D90 nie lubi ostrego światła, zdjęć pod słońce bo wogóle sobie nie radzi oraz pod niektórymi kątami od źródeł światła bo czasami cuda się dzieją. Doskonale radzi sobie ze średnim stonowanym oświetleniem. Lustrzanka jest dla zaawansowanych użytkowników a tryb "zielony" używać tylko jako pogotowie, gdy nagła sytuacja nie daje nam czasu na ustawienia. Moim zdaniem mogłaby ta puszka trochę lepiej działać, ale to inny temat. Tylko trening, a potem doświadczenie i będzie każdy zadowolony. Ewentualnie przesiadka na wyższy poziom.

Blasius.G
26-10-2009, 21:39
Dla tego tylko w RAW robi się zdjęcia, sam też do tego doszedłem po jakimś krótkim czasie używania D90. Potem tylko NX2 i wszystko pięknie można dopasować. D90 nie lubi ostrego światła, zdjęć pod słońce bo wogóle sobie nie radzi oraz pod niektórymi kątami od źródeł światła bo czasami cuda się dzieją. Doskonale radzi sobie ze średnim stonowanym oświetleniem. Lustrzanka jest dla zaawansowanych użytkowników a tryb "zielony" używać tylko jako pogotowie, gdy nagła sytuacja nie daje nam czasu na ustawienia. Moim zdaniem mogłaby ta puszka trochę lepiej działać, ale to inny temat. Tylko trening, a potem doświadczenie i będzie każdy zadowolony. Ewentualnie przesiadka na wyższy poziom.
RAW+JPEG juz nie?;)

Paprycjusz
26-10-2009, 21:44
Uff... lepiej że źle ustawia wb niż jak miałby przepalać na matrycowym ;)

Kubecki
26-10-2009, 21:44

Witam Kolegów, to mój pierwszy post na tym forum. Niedawno przesiadłem się z Olympusa E-510 w którym rzeczywiście musiałem posługiwać się Raw-ami, aby poradzić sobie z mniejszą rozpiętością tomalną i skłonnościami do miejscowych przepaleń. Wiecznie trzeba było poprawiać ujęcia, wprowadzać korekcje do korekcji aż do obrzydzenia.
Powiedziałem sobie dość i zmieniłem na coś z nieco wyższej półki. A Wy tu mówicie że trzeba zamienić na jeszcze wyższą to wtedy dopiero będzie dobrze.
Moim skromnym zdaniem z D90 wcale nie jest tak źle - przynajmniej w stosunku do Olympusa. Pierwsze testy, pierwsze fotki napełniają mnie dużym optymizmem. Jest zdecydowanie lepiej i nie widzę ciągle tych przepałów. GWoli sprawiedliwości dodam że w Olympusie robiąc w RAW-ach można było osiągnąć przyzwoite rezultaty ale kosztem napracowania się co niemiara. A przecież focąc "u cioci na imieninech" nie ma sensu moim zdaniem robić w RAW-ach!
Zdjęcia w pierwszym poście, od którego zaczął się ten wątek w moim odczuciu mają zupełnie dobre kolory. Może coś z monitorem twórcy nie tak?
Nawiasem mówiąc tryby tematyczne i tryb zielony też służą do używania! Pisanie że w lustrzankach nie mogą być dobre, zupełnie mnie nie przekonuje. Bo niby dlaczego? Chyba że twórcy oprpgramowania nie do końca odrobili zadanie.
A zupełnie na marginesie - użycie trybów tematycznych czy też zielonego niekoniecznie musi swiadczyć o braku profesjonalizmu. Czasem lepiej się skupić na kompozycji niż zastanawiać się nad prawidłową ekspozycją i stracić ujęcie.
Pozdrowienia

swider
26-10-2009, 21:58
Uff... lepiej że źle ustawia wb niż jak miałby przepalać na matrycowym ;)
To chyba niezbyt dokladnie czytales ten watek (i dziesiatki innych) bo d90 przepala na matrixie :lol:

Witam Kolegów, to mój pierwszy post na tym forum.
Czesc :)

Czasem lepiej się skupić na kompozycji niż zastanawiać się nad prawidłową ekspozycją i stracić ujęcie.
Twoj pierwszy post i juz sie musze z Toba niezgodzic :D Ustawienie poprawnej ekspozycji to jest doslownie sekunda, albo i mniej - no chyba, ze jestes baaardzo poczatkujacy...

Paprycjusz
26-10-2009, 22:05
To chyba niezbyt dokladnie czytales ten watek (i dziesiatki innych) bo d90 przepala na matrixie :lol: (...)

Kurczę, przeleciałem tylko kilka pierwszych postów i takie sensacje mnie omijają ;) Już założyłem, że chociaż tyle im się udało od d80 poprawić. A robił ktoś testy czy też przepala i źle ustawia wb jak się zrobi zdjęcie do góry nogami jak to było za czasów D80? :mrgreen:

Kubecki
26-10-2009, 22:08
To chyba niezbyt dokladnie czytales ten watek (i dziesiatki innych) bo d90 przepala na matrixie :lol:

Czesc :)

Twoj pierwszy post i juz sie musze z Toba niezgodzic :D Ustawienie poprawnej ekspozycji to jest doslownie sekunda, albo i mniej - no chyba, ze jestes baaardzo poczatkujacy...

Zaczynałem od Druha (może wiesz co to było? No powiedzmy że bardziej swiadomą fotografią zająłem się gdy otrzymałem Smienę) ale nie fotografuję zarobkowo chociaż z fotografią jestem związany od lat. Ja nie mam takiej wprawy aby w sekundę, posługując się trybem manualnym, światłomierzem aparatu i dwoma pokrętłami plus szare komórki p r a w i d ł o w o ustawić ekspozycję.

swider
26-10-2009, 22:29
Zaczynałem od Druha (może wiesz co to było? No powiedzmy że bardziej swiadomą fotografią zająłem się gdy otrzymałem Smienę)
No trudno zebym nie wiedzial co to jest polski 'dobry' Druh :)

Ja nie mam takiej wprawy aby w sekundę, posługując się trybem manualnym, światłomierzem aparatu i dwoma pokrętłami plus szare komórki p r a w i d ł o w o ustawić ekspozycję.
A kto mowi o pelnym manualu? Tryby A, S sprawuja sie rownie dobrze co M :) Ale skonczmy ten OT.

mmost
27-10-2009, 00:01
Wracajac do tematu to robilem fotki na zielonym trybie Nikonem P6000 i powiem ze, nie dosc tego, ze przepala na matrycowym ;-) (i to na maxa), to zdjecie bylo zupelnie blade i bez wyrazu. A te zdjecia tytulowe watku to nawet niezle wygladaja. A co powiecie na to zdjecie: (tryb A, autoWB jpg+RAW)

źródło (http://img243.imageshack.us/img243/2639/dsc7975.jpg)

Kubecki
27-10-2009, 01:14
Jeżeli jest to jpeg z aparatu i bez uszlachetniania to nie ma się co czepiać.

alaskan
27-10-2009, 08:47
Kubecki, napisalem EWENTUALNIE przesiadka na wyzszy poziom, bo dopiero po jakims czasie zauwazysz, ze jest faktyczna roznica miedzy poszczegolnymi klasami aparatow, jednym wystarczy d90, innym nie. Technicznie rzecz biorac nie tylko sam obrazek sie liczy ale tez takie istotne rzeczy jak szum, czulosc i rozpietosc tonalna. Mnie na razie moja lustrzanka musi wystarczyc, ale bede dazyl do uzyskania lepszych efektow. Na poczatek D90 jest wystarczajacy do nauki, a potem zobaczymy na co pozwoli mi moja kieszen. Na poczatek nauka, potem doswiadczenie i EWENTUALNIE polka wyzej.

Tomasz.mos
27-10-2009, 10:41
Jak tak sobie czytam ten wątek to mam wrażenie że większość użytkowników chciałaby aby aparat sam robił zdjęcia, ustawić raz i w każdych warunkach pstrykać zdjęcia.
Według mnie to właśnie cała frajda w fotografii, że co chwilę coś trzeba ustawić, przestawić, dopasować i wtedy wychodzi piękne zdjęcie dzięki własnym ustawieniom i próbą a nie,trybie auto czy AWB, żeby wyszło zdjęcie trzeba się mocno napracować i to jest właśnie najfajniejsze, a jak nie wychodzi to znaczy że trzeba się doszkolić i później wyjdzie jak trzeba:)
Wiele razy już czytałem takie zdanie " nie aparat robi zdjęcia a fotograf"
D90 jak najbardziej to świetny sprzęt ja jestem w pełni zadowolony i nie narzekam tylko pstrykam zdjęcia:)

alaskan
27-10-2009, 12:07
Tomasz.mos masz racje, ja tez tak uwazam, lustrzanki nie sa dla "leniuchow", a jak nie, to wrocic do "idiot camera"

Kubecki
27-10-2009, 12:07
Coraz bardziej obiegamy od głównego tematu ale jesli mod na razie pozwala to jeszcze kilka slów. Nie wyklinam nikogo używającego programów tematycznych i nie lubię gdy ktoś uważa takich fotografujących za niedouczonych amatorów którzy jak najszybciej powinni wrócić do kompaktów. Przecież to też jakiś świadomy wybór bo każdy jest inaczej zestrojony. Efektem końcowym jest wszak zdjęcie.
Ktoś napisał że za jakiś czas uznam że D90 może nie wystarczać - możliwe, To wszak trzecia moja lustrzanka cyfrowa. Na dzień dzisiejszy uznałem że to wybór optymalny.
Pozdrowienia

swider
27-10-2009, 12:14
A co powiecie na to zdjecie: (tryb A, autoWB jpg+RAW)
Wg moich oczu, calkiem poprawnie naswietlone zdjecie... no moze dol minimalnie za ciemny.

Duder
27-10-2009, 13:59
Dżizus ....!!!Najbardziej mnie wkur.... mędrcy powtarzający w kółko truizmy,że to nie aparat robi zdjęcia.A co?!!!Samochód?
Ludzie! Czy Wy nie umiecie czytać?!
Rozmawialiśmy tu o tym,że jak przyzwoity aparat ma jakąś funkcję - to powinna działać bez zarzutu.
Co Was obchodzi czy ktoś z niej korzysta czy nie?!
Nie Wasza sprawa! Jasne?!!!
Jak nie macie nic mądrego do dodania w sprawie działania trybu auto czy AWB to siedźcie cicho.

Badyl81
27-10-2009, 14:04
Spokojnie kolego Duder. Nie zmienimy tego, że AWB w Nikonach jest dalekie od ideału. Niepotrzebnie się denerwujesz. Autor wątku już nawet się nie odzywa, więc chyba pogodził się z tą niedoskonałością swojego sprzętu. Pozdro!

Duder
27-10-2009, 14:18
No nie mogę zdzierżyć kiedy odzywają się "genialni,superzaawansowani fotograficy" tylko po to,by z wyżyn swojego kunsztu powtarzać : ble,ble,ble i że zielony jest be.

swider
27-10-2009, 14:37
Dżizus ....!!!Najbardziej mnie wkur.... mędrcy powtarzający w kółko truizmy,że to nie aparat robi zdjęcia.A co?!!!Samochód?
Rozmawialiśmy tu o tym,że jak przyzwoity aparat ma jakąś funkcję - to powinna działać bez zarzutu.
Jak nie macie nic mądrego do dodania w sprawie działania trybu auto czy AWB to siedźcie cicho.
Hamuj sie chlopie bo dlugo nie goscisz w tym miejscu, a takimi tekstami nie przysporzysz sobie wielu znajomych.

Duder
27-10-2009, 15:35
O to właśnie chodzi by hamowali się ci co nie mają nic mądrego do powiedzenia.A takich "znojomych" mi nie trzeba.
A co do tego jak długo tu goszczę to
po 1.co to ma do rzeczy?
po 2.skąd możesz wiedzieć?
po 3.takie uwagi to kompletny brak kultury - fakt długiego tu przebywania daje Ci prawo pouczania innych?Co za arogancja.
Dość już tej pustej dyskusji o niczym.Kolejna wypowiedź nie na temat.

Tomasz.mos
27-10-2009, 21:23
do kolegi powyżej

pod twoim nickiem jest data od kiedy jesteś zarejestrowany;)
jasne że samochód nie robi zdjęcia ale lustrzanki mają po to tyle funkcji żeby się nimi bawić i w końcu wyjdzie nam idealne zdjęcie.
Oczywiście rozumiem że ktoś lubi robić zdjęcia na auto ale po co wykładać 3tys zł za body.
Ja mam kompakta panasonica fz5 i uważam że śmiga, zdjęcia robi dobre i do auto wystarczy w zupełności
Zaprezentowane zdjęcia są ok choć nie mi to oceniać, ważne żeby się podobały autorowi, zawsze można popróbować innych ustawień i będzie super. Zawsze można pobawić się z NEF-em np w PS;)

Miłego dzionka dla wszystkich a raczej wieczoru:)

wa12
27-10-2009, 21:39
Jak tak sobie czytam ten wątek to mam wrażenie że większość użytkowników chciałaby aby aparat sam robił zdjęcia, ustawić raz i w każdych warunkach pstrykać zdjęcia.
Według mnie to właśnie cała frajda w fotografii, że co chwilę coś trzeba ustawić, przestawić, dopasować i wtedy wychodzi piękne zdjęcie dzięki własnym ustawieniom i próbą a nie,trybie auto czy AWB, żeby wyszło zdjęcie trzeba się mocno napracować i to jest właśnie najfajniejsze, a jak nie wychodzi to znaczy że trzeba się doszkolić i później wyjdzie jak trzeba:)
Wiele razy już czytałem takie zdanie " nie aparat robi zdjęcia a fotograf"
D90 jak najbardziej to świetny sprzęt ja jestem w pełni zadowolony i nie narzekam tylko pstrykam zdjęcia:)

Święta prawda. Pamiętam jak kupiłem swojego pierwszego Nikona F70 (analog) i żeby się nauczyć robić nim zdjęcia eksperymentowałem i musiałem wydać kilka setek na wywołanie filmów i zdjęć. Ale jak już poznałem aparat i jego możliwości to zdjęcia wychodziły zawsze dobre lub bardzo dobre.
Teraz jest dużo łatwiej i taniej, ale jak widzę niektórzy tego nie doceniają. Eksperymentowanie z aparatem nic nie kosztuje oprócz czasu na naukę, a uczyć się zawsze warto, bo satysfakcja z dobrego zdjęcia rekompensuje wszystko.

swider
27-10-2009, 22:23
po 1.co to ma do rzeczy?
Bardzo wiele... jak czlowiek pojawia sie w nowym miejscu, czy to pracy czy nauki czy jakimkolwiek innym gdzie przebywaja ludzie, podstawowa kultura nakazuje powstrzymac sie od wulgaryzmow i epitetow kierowanych pod adresem nowo poznanych towarzyszy.

Jest napisane, jak byk, pod avatarem - 09.2009.

po 3.takie uwagi to kompletny brak kultury - fakt długiego tu przebywania daje Ci prawo pouczania innych?Co za arogancja.
:lol: Zwrocenie uwagi komus kto w sposob prostacki i ordynarny zwraca sie do innych userow to wg Ciebie arogancja i brak kultury? :shock: To jak nazwiesz rzucanie kur...ami, grubianske i autorytatywne odzywki w stylu "siedźcie cicho", "Nie Wasza sprawa! Jasne?!!!"? Chyba Ci sie pojecia troszke pomieszaly.

Z mojej strony EOT.

Jacek_Z
27-10-2009, 23:51

No nie mogę zdzierżyć kiedy odzywają się "genialni,superzaawansowani fotograficy" tylko po to,by z wyżyn swojego kunsztu powtarzać : ble,ble,ble i że zielony jest be.
ja bym ci radził się nieco powściągnąć. Gdyby było tak jak chcesz - Auto czy AWB by działały idealnie to inne tryby by byóy niepotrzebne. A jednak są. To ci powinno dac do myślenia.

O.. daje Ci prawo pouczania innych?...
Widzę, że ciężko ci rozróżnic pouczanie od nauczania.
Jesli jakiś tryb nie dzia idealnie to fajnie jest napisać dlaczego powinno się stosować inne tryby? Nie sądzisz?
A uwagi co do zachowania ... hm. Oburzasz sie na pouczanie jak piszesz, a sam pouczasz innych. Startujesz nie najlepiej. Poznales kolegę swider? Raczej nie miałeś na to czasu, jak sądzę. A go osądzasz i oceniasz.
Prosze o mniej nerwowe reakcje, nie lubię używać władzy.

robitak
28-10-2009, 00:18
Gdyby było tak jak chcesz - Auto czy AWB by działały idealnie to inne tryby by byóy niepotrzebne. A jednak są. To ci powinno dac do myślenia.

A czy Auto WB w innych trybach tematycznych to nie jest to samo Auto WB co w zielonym trybie?

Troit
28-10-2009, 00:28
Panowie, Dudler ma ewidentnie rację. Tryb AWB, w mniejszym stopniu P, w lustrach Nikona jest do Dup... Robię zdjęcia na manualu i jest OK. Ale nie wyskakuję z tekstami na forum że AWB jest beee i to wina użytkownika amatora jeżeli go stosuje. Gdyby działał ok. to też bym go stosował. To wstyd i hańba Nikona że sprzedaje NIEDOPRACOWANE aparaty. A czepianie się Dudlera że jest nowy to chwyt poniżej pasa.

robitak
28-10-2009, 00:34
Panowie, Dudler ma ewidentnie rację. Tryb AWB, w mniejszym stopniu P, w lustrach Nikona jest do Dup... Robię zdjęcia na manualu i jest OK. Ale nie wyskakuję z tekstami na forum że AWB jest beee i to wina użytkownika amatora jeżeli go stosuje. Gdyby działał ok. to też bym go stosował. To wstyd i hańba Nikona że sprzedaje NIEDOPRACOWANE aparaty. A czepianie się Dudlera że jest nowy to chwyt poniżej pasa.

Ktos wie jak AWB na zielonym jest w 40d?

Ktos odpisze na post 79?

Jacek_Z
28-10-2009, 00:41
ja odpowiem
(40D to canon, nikon to D40)

A czy Auto WB w innych trybach tematycznych to nie jest to samo Auto WB co w zielonym trybie?
to samo, AWB jest jedno.

Panowie, Dudler ma ewidentnie rację. Tryb AWB, w mniejszym stopniu P, w lustrach Nikona jest do Dup... Robię zdjęcia na manualu i jest OK. Ale nie wyskakuję z tekstami na forum że AWB jest beee i to wina użytkownika amatora jeżeli go stosuje. Gdyby działał ok. to też bym go stosował. To wstyd i hańba Nikona że sprzedaje NIEDOPRACOWANE aparaty. Robiłeś zdjęcia D300, D700 czy D3, D3x? Wyobraź sobie, że tam też AWB czasami nawala!!! Niedopracowano nawet tych profi puszek !!! (sarkazm zamierzony). Dodam, że także w najwyższych modelach canona AWB też czasami zawodzi (np w 1Dsmk3). Używałem tych wszystkich body i AWB daje generalnie we wszystkich body nienajlepsze efekty (jeśłi sie jest perfekcjonistą). Prawie zawsze coś podciąga sie w NEF.

To nie wina uzytkownika, że stosuje AWB. Ale nie we wszystkich sytuacjach się go powinno stosować. A jeśli się go stosuje, to powinno sie mieć świadomość, że może źle dobrać WB i najlepiej wtedy pracować na wszelki wypadek w NEf.

A czepianie się Dudlera że jest nowy to chwyt poniżej pasa.Nikt się go nie czepia dlatego że jest nowy, ale z powodu tego co wypisuje.

robitak
28-10-2009, 00:49
ja odpowiem
(40D to canon, nikon to D40)

Wiem, ze 40d to canon i o canona pytam.

to samo, AWB jest jedno.

Skoro AWB jest jedno to Twoje słowa:

Gdyby było tak jak chcesz - Auto czy AWB by działały idealnie to inne tryby by byóy niepotrzebne. A jednak są. To ci powinno dac do myślenia.

sa generalnie bez sensu.

Troit
28-10-2009, 00:50
W przypadku kliszy AWB i P działały perfect :) Jeżeli producenci zmusili nas do wejścia w cyfrę, czyniąc z analoga segment niszowy to niech do K.. nędzy chociaż nauczą się robić aparaty, które mogą zrobić zdjęcia. Tu nie chodzi o to że AWB nie jest do wszystkiego, on jest praktycznie do niczego.

ps. nie mam d300 ani d700 ani nawet d3. mam tylko d40x. Ale mam takie samo prawo oczekiwać, że za ciężko zapracowane pieniądze otrzymam produkt spełniający funkcje opisane w specyfikacji.

Jacek_Z
28-10-2009, 01:37
Wiem, ze 40d to canon i o canona pytam.
W takim razie nie wiem. Ale wątpię by sie wysilano na różne tryby AWB w róznych programach tematycznych. Raczej inaczej sie ustawia nasycenie koloru, kontrastu itp w trybach portretowym i krajobrazowym (przykładowo). Być może mylnie bierzesz taka zmianę koloru jako zmianę WB. Oczywiście inaczej body proponuje ustawić czas/przysłonę.

Skoro AWB jest jedno to Twoje słowa:

sa generalnie bez sensu.Maja sens, zapewniam. Jesli go nie widzisz - przemyśl to co napisałem :wink:

W przypadku kliszy AWB i P działały perfect :) No i strzeliłeś sobie samobója z tym porównaniem. W przypadku kliszy WB w analogach był nastawiony na 5500K (i wyjątkowo w nielicznych filmach na 3200 i 3400K). Nie ma żadnych przeszkód bys sobie ustawił w cyfrze 5500K i potem korygował to filtrami jak za analoga. Nadal twierdzisz, że za analoga było perfekt? Naświetliłeś kiedyś w życiu slajd?

Jeżeli producenci zmusili nas do wejścia w cyfrę, czyniąc z analoga segment niszowy to niech do K.. nędzy chociaż nauczą się robić aparaty, które mogą zrobić zdjęcia. Tu nie chodzi o to że AWB nie jest do wszystkiego, on jest praktycznie do niczego.To twoje zdanie. Szkoda, że nie umiesz w pełni wykorzystywac swojego body. Jeśli inni pracują na tym samym sprzęcie, a potrafią uzyskiwać idealne efekty to nie narzekaj, a sie ucz. Najłatwiej zrzucia sie złe efekty na sprzet. Mniej chętnie - na siebie. Lustrzanke sie kupuje po to, by móc robić bdb zdjęcia w każdej sytuacji. Ale to nie znaczy, że da sie lustrzanką zrobic takie zdjęcia w trybach auto.
Radzę uważać na słownictwo, stąpasz po kruchym lodzie ...

ps. nie mam d300 ani d700 ani nawet d3. mam tylko d40x. Ale mam takie samo prawo oczekiwać, że za ciężko zapracowane pieniądze otrzymam produkt spełniający funkcje opisane w specyfikacji.hm, ty wydałes 3 tysiące na puszkę. Co maja powiedziec ludzie, którzy wydali na D3x czy 1dsmk3 prawie 10x tyle i nie mający idealnego AWB ?
Na dzis inżynierowie potrafia tyle ile jest w tych body. Nie ma sie co pieklić tylko to przyjąć do wiadomości i umieć korzystac z trybów nie - automatycznych.

1. Dość dziwne, że zakładacie w body dla amatora lepsze działanie AWb niz w body dla profi, argumentując to tym, że amator mniej umie.
2. Piszecie o przesiadce z minolty. Stare nikony na CCD tez oddawały kolory cieplej. Przeskok z CCD na CMOSa zmienił trochę ustawienia AWB. Inzynierowie jeszcze dopracowują te algorytmy. Co dokładnie widac na zmianie między D3 a D3x.

..AWB w przyzwoitym sprzęcie ma prawo się mylić tylko przy świetle mieszanym.
teoretycznie tak, praktycznie wpadki sa w każdym body (także tych bardzo drogich), w róznych sytuacjach.

Ja to wszystko wiem, ale aparat ma 2 uzytkownikow i skoro ten drugi uzytkownik widzi ze w lustrzanc minolta 5d ktora mielismy 4 lata tryb auto robil ladne zdjecia i po sprzedaniu go za 800 zeta kuilem cos za 3000 to powinno byc lepiej. Moze a700 daloby rade ;)Zapewne tak, bo tamte aparaty były na matrycach CCD. Najlepsze AWB było w lustrzankach z CCD w końcowym etapie stosowania tych matryc.

Albo więc Nikon nie radzi sobie z jakimś tematem (są za ciency), albo z premedytacją olewają pewne rzeczy... A olewając, naciągają konsumentów.Widząc twoje oburzenie - tak, nikon jest za cienki, nie potrafi oprogramowac CMOSa. Nie olewa uzytkowników z mniejsza kasą (D90), bo podobne kłopoty z AWB sa np w D300, D700, D3 itd.

Możesz podac przykłady nikonów z CMOSem które mają to zrobione lepiej? - Podpowiem, D3x. Ale on był wypuszczony wiele później niż D90, więc siłą rzeczy soft był bardziej dopracowany. Nie chodzi o to czy body jest tańsze czy droższe, ale data wypuszczenia body/matrycy i softu.

woytec60
28-10-2009, 06:03
2. Piszecie o przesiadce z minolty. Stare nikony na CCD tez oddawały kolory cieplej. Przeskok z CCD na CMOSa zmienił trochę ustawienia AWB. Inzynierowie jeszcze dopracowują te algorytmy. Co dokładnie widac na zmianie między D3 a D3x.

teoretycznie tak, praktycznie wpadki sa w każdym body (także tych bardzo drogich), w róznych sytuacjach.
Zapewne tak, bo tamte aparaty były na matrycach CCD. Najlepsze AWB było w lustrzankach z CCD w końcowym etapie stosowania tych matryc.

Widząc twoje oburzenie - tak, nikon jest za cienki, nie potrafi oprogramowac CMOSa. Nie olewa uzytkowników z mniejsza kasą (D90), bo podobne kłopoty z AWB sa np w D300, D700, D3 itd.

Możesz podac przykłady nikonów z CMOSem które mają to zrobione lepiej? - Podpowiem, D3x. Ale on był wypuszczony wiele później niż D90, więc siłą rzeczy soft był bardziej dopracowany. Nie chodzi o to czy body jest tańsze czy droższe, ale data wypuszczenia body/matrycy i softu.
Piszesz Jacku, że w D3x jest już lepiej z AWB?
No to tylko pozazdrościć. Jednak to zapewne tylko algorytmy czyli soft więc dałoby się pewnie zaaplikować i do nieco starszych puszek.
Może więc Nikon wypuści aktualizację do D700 (i tych pozostalych) która "podciągnie" jakość ABW do poziomu D3x?
Wbrew niektórym tu opiniom, sam używam automatyki balansu bieli dość często (ze zwykłego lenistwa oczywiście) i nie wszystko da się potem poprawić w postprocessingu. Jeśli balans jest totalnie skopany to i RAW tak do końca nie pomaga.
Jak myślisz, wydadzą poprawkę czy raczej pomarzyć można? :roll:

Jacek_Z
28-10-2009, 11:01
Chyba ustawienie WB nie jest w tej części oprogramowania body, które ulega wymianie.
czyli - lepiej niestety będzie dopiero w kolejnym modelu.

lewAp7
28-10-2009, 12:38
[...]Widząc twoje oburzenie [...]
A tam zaraz oburzenie... Po prostu z zimnej kalkulacji wyszło mi, że albo... albo... :mrgreen:
Źle działający AWB mi osobiście ciśnienia zbytnio nie podnosi (a używam bardzo często), bo jego wpadki staram się korygować przy wywoływaniu NEFów.

Ja cały ten temat rozumiem tak:
D90 (i inne) ma tryby auto + półautomatyczne + ustawienia manualne - znaczy, że jest przeznaczony dla bardziej zaawansowanych amatorów fotografi, jak i zupełnych laików (dla nich, np.: AUTO).
Autor wątku kupił d90, żeby robić fotki w sposób "bardziej świadomy", używając ustawień po swojemu... oraz, przy okazji, ten sam produkt ma być używany przez żonę na ustawieniach AUTO (bo są tu takie tryby i żona tak, np. lubi). Jeden zakup dla dwojga - specyfikacja aparatu pozwoliła na taki wybór... Stanęło na tym, że autor wątku daje sobie (chyba) radę (też z WB) i jest w miarę zadowolony... w przeciwieństwie do żony (a jak wiemy stan emocjonalny żon, pośrednio, wpływa na stan emocjonalny ich partnerów ;) ), która może czuć się oszukana, bo ustawienia automatyczne (AWB) są niedopracowane (ja w tym miejscu "obwiniam" producenta, nie użytkownika, który chce tego używać). A w poprzednim modelu było lepiej - wcześniej zadowoleni byli obydwoje, teraz tylko jedno z nich.

Autor wątku chce dociec, czy to norma w d90, czy tylko ten jeden konkretny aparat jest (być może) wadliwy. Tylko od niewielu osób dowiaduje się bardziej konkretnych odpowiedzi, sporo innych każe mu używać ustawień ręcznych nie widząc lub nie chcąc widzieć problemu i odwraca kota ogonem. Zamiast przyznać: "Tak, AWB w xyz działa słabo. Pogódź się z tym, ewentualnie szukaj czegoś lepszego.", dostaje superporady: "Lustrzanka nie jest dla zwykłych pstrykaczy i nie używa się w niej trybów automatycznych"... Po co tak lawirować, kiedy sama specyfikacja aparatu mówi co innego? Mówi ona: "aparat xyz ma tryby Auto, zobacz w instrukcji obsługi jak ich używać, ciesz się nimi i używaj do woli!"

Jacek_Z
28-10-2009, 13:01
.
Ja cały ten temat rozumiem tak:..
która może czuć się oszukana, bo ustawienia automatyczne (AWB) są niedopracowane (ja w tym miejscu "obwiniam" producenta, nie użytkownika, który chce tego używać). A w poprzednim modelu było lepiej - wcześniej zadowoleni byli obydwoje, teraz tylko jedno z nich.

Autor wątku chce dociec, czy to norma w d90, czy tylko ten jeden konkretny aparat jest (być może) wadliwy...
...
Zamiast przyznać: "Tak, AWB w xyz działa słabo. Pogódź się z tym, ewentualnie szukaj czegoś lepszego.",
tak, za złe AWB należy oczywiście obwiniac producenta. Użytkownika z kolei po prostu nalezy uświadamiac, że powinien w miarę podnoszenia umiejętności korzytac z innych trybów WB.
AWB nie jest nienajlepsze tylko w D90, ale i w innych, nawet wiele droższych modelach nikona z CMOSami.
Nie wiem więc, co lepszego (jakie body) można polecić temu małżeństwu, bo wyższy model nikona też nie załatwia sprawy.
Zauważcie, że poprzednio używane aparaty miały matryce CCD, nie CMOS.

Kubecki
28-10-2009, 13:02
Miło coś rozsądnego przeczytać!

PanB
28-10-2009, 13:21
wątek się rozwija widzę ,
a może by tak tel kom ? pisze serio , wiele osób, głównie płci pięknej pokazuje jakie fajne zdjęcia zrobiło telefonem i im jakość zupełnie wystarcza i nie słyszałem by któraś narzekała na AWB. Taki "backup" do D90 ? innego rozwiązania nie widzę, gdyż jak było już wyżej napisane "wyższy model nikona też nie załatwia sprawy" . Ewentualnie sprawić żonie prezent w postaci Minolty co podobno dobry miała AWB ?

woytec60
28-10-2009, 13:45
Można jeszcze ewentualnie kupić żonie Fuji S5 Pro ;)
AWB tej puszce chyba dzialało nieźle bo pozytywnie wspominam a w dodatku kolorków moja żona nie mogła się nachwalić.

Chyba ustawienie WB nie jest w tej części oprogramowania body, które ulega wymianie.
czyli - lepiej niestety będzie dopiero w kolejnym modelu.
Szkoda czyli jak zwykle, chcesz mieć lepiej -> kup nowy model :(
Dzięki za informację.

Kubecki
28-10-2009, 15:29
Przepraszam za mały OT -pozdrowienia dla WOYTEC60 - Ceniłem sobie Twoje wypowiedzi na forum Olympusa.

robitak
28-10-2009, 16:43
Cos wam powiem, przez ostatnie kilka dni AWB w zielonym dziala ok (w innych tez) - odzwierciedla rzeczywistosc (sloneczba pogode tez). Chodze sprawdzam i jest OK. Zastanawia mnie tylkoten pierwszy dzien z ktorego fotki wstawilem na poczatku???

J51
28-10-2009, 18:59
O to właśnie chodzi by hamowali się ci co nie mają nic mądrego do powiedzenia.A takich "znojomych" mi nie trzeba.
A co do tego jak długo tu goszczę to
po 1.co to ma do rzeczy?
Dość już tej pustej dyskusji o niczym.Kolejna wypowiedź nie na temat.

Ale zrobiło się śmieszno i straszno :)
eee-tam,ja robie w NEF w puszce ustawione na stałe AWB w sofcie jednym kliknięciem i mam poprawny WB,po co sobie utrudniać życie :)

Troit
28-10-2009, 20:44
Jacek_Z: dobrze że przynajmniej zgadzasz się że źle działający AWB to wina producenta, a nie klienta.
Z tym naświetlaniem slajdu: jak się poucza innych to radziłbym również powstrzymać od wycieczek osobistych-chodziło mi tylko o to, że błona ma ewidentnie większą tolerancję na błędy w naświetlaniu i je wyrównuje. Irytyjący i niedorzeczny jest również twój argument, że z powodu kiepskiego AWB pokrzywdzeni mogą się poczuć nabywcy modeli z wyższych półek - to dopiero jest fetyszyzm sprzętowy. Jak klient zapłaci 3 kafle, to niech nie narzeka że mu AWB nie działa.
Porównując Nikona z branżą motoryzacyjną, to tak jakby: działających hamulców klient powinien spodziewać się w droższych modelach Renault a nie w Clio i Megane :))

ps. Dla twojej wiadomości - nauczyłem się obsługiwać tę puchę i bardzo sobie ją chwalę.

Wojtek Mąka
28-10-2009, 20:45
Cos wam powiem, przez ostatnie kilka dni AWB w zielonym dziala ok (w innych tez) - odzwierciedla rzeczywistosc (sloneczba pogode tez). Chodze sprawdzam i jest OK.

poniewaz ostatnio pogoda przypomina tę z kraju kwitnącej wiśni. Powaznie mówiąc - może ONI (inżyniery z japonii) kalibrowali auto do swojej szerokości i długości geograficznej...?:)

sztender
28-10-2009, 20:58
ciekawostka wynikajaca z mojego subiektywnego odczucia ;)
po obejrzeniu zdjec na zywo ;)

1) z mojego "nowego" D70 (kupiony w celu posiadania na starosc paru przyzwojtych zdjec corki bo czas tak zaiwania ze trzeba go na fotkach mrozic ;)
2) nowy ! d3000 kolegi (kupiony przez niego z mysla o wycieczce "zycia" ;) wyjazd do australii przez honkong)

czemu tu przytaczam takie bzdety ;) kogo to obchodzi gdzie jedzie moj kumpel lub ile miesiecy ma moja corka ? i jaki ma to zwiazek ze zdjeciami na AUTO ??? ano wedlug mnie duzy forum jest dla ludzi ktorzy chca sie czegos nauczyc (korzystajac z doswiadczen innych)

LUSTRZANKA NIE JEST DLA KAZDEGO (moje subiektywne odczucie)
nie wszyscy maja ochote przebijac sie przez zawilosci "wywolywania" cyfrowego/ oznaczen sprzetowych/ zgodnosci obiektywow/ tryby manualne i preselekcji A/S itd. do czego daze ;)

firma NIKON ma slaby tryb AUTO ;) wiekszosc kompaktow bedzie lepiej sobie radzila (tak mi sie zdaje) ale zwykly niedzielny fotograf bedzie myslal w sposob prosty i skuteczny (acz bledny) skoro 100% zawodowcow uzywa LUSTRZANEK i robi nimi wysmienite zdjecia to ja jak kupie lustrzanke to i moje zdjecia beda lepsze ;)

i tu NIKON robi laika w trabe dajac AUTO ktore czesto nie radzi sobie z naswietlaniem (ale jak wyjmiemy AUTO ubedzie klijentow) i to wlasnie swiadczy o podejsciu FIRMY do klijenta

najlepszym przykladem jest moj kolega ktory na ten wyjazd nabyl owego D3000 (z mysla o lepszej jakosci ;) i kicha ;) nie znajac sie na fotografi zalaczyl AUTO zeby nie "zepsuc zdjec" no i zepsul ;( wlasnie za sprawa owego kulejacego AUTO

mam nadzieje ze cos ten post wniesie do dyskusji momentami niepotrzebnie goracej ;) pozdtrawiam

Kubecki
28-10-2009, 21:56
nie wszyscy maja ochote przebijac sie przez zawilosci "wywolywania" cyfrowego/ oznaczen sprzetowych/ zgodnosci obiektywow/ tryby manualne i preselekcji A/S itd. do czego daze ;)

No właśnie w tej kwestii nie do końca zgodzę się z Tobą i innymi podobnie myślącymi. Mozna używać lustrzanki nie wchodząc w korzystanie z RAW-ów, potrzebę posiadania baterii obiektywów itd. Dlaczego:?
Bo wiele osób świadomie wybiera lustrzankę dla:
- przyjemności posługiwania się nią (to klapnięcie lustra, ręczna regulacja zoomu, waga)
- uzyskania niezaprzeczalnie lepszego obrazu (większa matryca, wieksza rozpiętość tonalna i mniejsze szumy)
- zdecydowanie lepszego wizjera ułatwiającego kadrowanie (ma znaczenie dla osób starszych i noszących okulary)
i niechcąc jednocześnie zawracać sobie głowy jakimś bardziej zaawansowanym postprocesingiem. Chcą otrzymać przyzwoitego JPEG i oglądać na monitorze czy zanieść do labu. I przyzwoita amatorska lustrzanka ma to zabezpieczyć.
Olbrzymia większość tych osób nigdy nie będzie potrzebowała wymienić kitowego 18-105 na jakikolwiek inny obiektyw. A fotografować będą na wycieczkach i imprezach rodzinnych.

I sądzę że nie mamy prawa odsądzać ich od czci i wiary samych siebie pozycjonując w szlachetnym kręgu wtajemniczonych co to tylko w Raw-ach i w trybie M, zadzierając przy tym niesamowicie nosa. Niech używają zielonego trybu i tematycznych - efekty na pewno będą lepsze niż w kompakcie (nie rozumiem skąd biorą się opinie że Nikon jakoś szczególnie w tych trybach sobie nie radzi? ). I nie rozumiem skąd zakorzeniło się przekonanie że lustrzanką nie można zrobić poprawnego technicznie zdjęcia bez porzucenia dobrodziejstw automatyki. Są sytuacje że prawidłowa ekspozycja będzie inna niż proponuje automatyka (chociażby dla zachowania klimatu sceny). Nie znaczy to że musi być ustawiony M i dwa kółka w ruchu. Inne P A S plus korekcja dadzą takie same efekty. Byle widzieć co się chce otrzymać. Ale dla większości użytkowników to naprawdę pole na jakie nigdy nie wkroczą bo nie będą musieli. Ale czy możemy im odmawiać prawa do używania lustrzanek patrząc na nich z nieżyczliwym politowaniem?
Pozdrowienia

sztender
29-10-2009, 00:01
No właśnie w tej kwestii nie do końca zgodzę się z Tobą i innymi podobnie myślącymi. Mozna używać lustrzanki nie wchodząc w korzystanie z RAW-ów, potrzebę posiadania baterii obiektywów itd. Dlaczego:?
Bo wiele osób świadomie wybiera lustrzankę dla:
- przyjemności posługiwania się nią (to klapnięcie lustra, ręczna regulacja zoomu, waga)
- uzyskania niezaprzeczalnie lepszego obrazu (większa matryca, wieksza rozpiętość tonalna i mniejsze szumy)
- zdecydowanie lepszego wizjera ułatwiającego kadrowanie (ma znaczenie dla osób starszych i noszących okulary)
i niechcąc jednocześnie zawracać sobie głowy jakimś bardziej zaawansowanym postprocesingiem. Chcą otrzymać przyzwoitego JPEG i oglądać na monitorze czy zanieść do labu. I przyzwoita amatorska lustrzanka ma to zabezpieczyć.
Olbrzymia większość tych osób nigdy nie będzie potrzebowała wymienić kitowego 18-105 na jakikolwiek inny obiektyw. A fotografować będą na wycieczkach i imprezach rodzinnych.

oczywiscie masz racje ;) tyle ze te warunki za znacznie mniejsza kase spelnia dobry kompakt ;) (czyli lustrzanka zbedna)

nigdzie w poscie powyzej nikogo od czci i wiary nie odsadzam ;) kazdy robi tym na co go stac (nie zawsze tym czego mu trzeba)
a przyklad kolegi zostal zamieszczony celem jaskrawego ukazania jak dziala bledne przekonanie w ktorym utrzymuje nas (konsument=fotograf) reklama tudziez inne "media" (chocby sama fotografia) ile razy zastanawials sie i wmawiles sobie ze jakbys mial taki aparat tez bys zrobil takie dobre zdjecie albo nawet lepsze ;)
jest teraz taka reklama SONEGO martyna chwali tam ta lustrzanke ;) w tle pojawia sie NATIONAL (a nawet w nim ciezko zawodowca sie publikuje ;) ) a widzialem program martyny ;) nie wiem jakie miala body jak focila ale obiektywy byly biale ;) (i znowu szary kowalski jest pewien ze jak nabedzie lustrzanke to juz bedzie mial dobre zdjecia) i owszem mialoby to racje bytu i mogloby byc w znacznym stopniu prawdziwe gdyby AUTO dzialalo jak trzeba a niestety tak nie jest ;(
co do przekonania ze AUTO jest cienkie w NIKONACH wiem bo widzialem zdjecia ;) i z D3000 kolegi jakies 60-70 % klatek zle naswietlona (dla mnie porazka) kazdy dobry kompakt naswietlilby lepiej (mowie o dzialaniu trybu ekspozycji AUTO)
w moim D70 tez nanioslem korekte ekspozycji o -1/3 do -1/2

przeszedlem z minolty A2 na NIKONA D70 (celem poprawy jakosci zdjec) i generalnie jest znacznie lepiej ;) z tym ze juz blade pojecie o fotografii mam

pozdrawiam ;)

robitak
29-10-2009, 00:47
Martyna reklamuje a380 jakby ktos byl zainteresowany ;)

Jacek_Z
29-10-2009, 02:22
..
Z tym naświetlaniem slajdu: jak się poucza innych to radziłbym również powstrzymać od wycieczek osobistych-chodziło mi tylko o to, że błona ma ewidentnie większą tolerancję na błędy w naświetlaniu i je wyrównuje.
Można wiedzieć jak doszedłes do tego, że tolerancja na WB była większa? Na slajdzie nie była, wiele razy po prostu nie robiłem zdjęć na wyjazdach, bo wiedziałem że szkoda materiałów. A te wyjazdy mnie sporo kosztowały, opłacałem np koszty pobytu modelek.
Może masz na myśli negatywy? Robiłes odbitki w labie jak sądzę. Więc cię informuję, że lab analizował odchyłki i dobierał różne filtracje, w zalezności od WB. Po częsci automatycznie, po części korygowane przez laboranta.
Ja robiłem odbitki pod powiększalnikiem przez wiele lat sam. I zmiana gęstości filtra o kilka % była mocno zauważalna. Wniosek - zmiana WB mocno wpływała na kolor (użytą filtrację)

..Irytyjący i niedorzeczny jest również twój argument, że z powodu kiepskiego AWB pokrzywdzeni mogą się poczuć nabywcy modeli z wyższych półek - to dopiero jest fetyszyzm sprzętowy. Jak klient zapłaci 3 kafle, to niech nie narzeka że mu AWB nie działa.
Porównując Nikona z branżą motoryzacyjną, to tak jakby: działających hamulców klient powinien spodziewać się w droższych modelach Renault a nie w Clio i Megane :)) Dosyć naiwne jest sądzenie, że producent da lepsze rozwiązanie w tańszym modelu body. Można najwyżej liczyć na nie gorsze. Porównanie do hamulców (bezpieczeństwo) jest niezbyt trafne. Sądzisz, że w Clio sa lepsze hamulce niz w Lagunie? Ja bym raczej np przeanalizował wyposażenie samohodu, użyte materiały itd. W wyższcyh modelach nalezy się chyba jednak spodziewac lepszych podzespołów?

...

firma NIKON ma slaby tryb AUTO ;) wiekszosc kompaktow bedzie lepiej sobie radzila (tak mi sie zdaje) ale zwykly niedzielny fotograf bedzie myslal w sposob prosty i skuteczny (acz bledny) skoro 100% zawodowcow uzywa LUSTRZANEK i robi nimi wysmienite zdjecia to ja jak kupie lustrzanke to i moje zdjecia beda lepsze ;)

i tu NIKON robi laika w trabe dajac AUTO ktore czesto nie radzi sobie z naswietlaniem (ale jak wyjmiemy AUTO ubedzie klijentow) i to wlasnie swiadczy o podejsciu FIRMY do klijenta

najlepszym przykladem jest moj kolega ktory na ten wyjazd nabyl owego D3000 (z mysla o lepszej jakosci ;) i kicha ;) nie znajac sie na fotografi zalaczyl AUTO zeby nie "zepsuc zdjec" no i zepsul ;( wlasnie za sprawa owego kulejacego AUTO

jak laik mnie pyta o radę mówiąc, że chciałby kupić lustrzankę by robić lepsze fotki, ale w fotografie nie ma zamiaru się wgryzać to z całych sił mu odradzam kupno lustrzanki. Kompakty mają większą GO, więc ludzie mają częściej ostre zdjęcia. Ludzie lubią zdjęcia kontrastowe i kolorowe. Więc kompakty mają podbity kontrast i nasycenie (podobnie jest z monitorami - te profi stojące obok amatorskich wyglądają dla laika ... wiele gorzej, a nie lepiej).
Twój kolega jest najlepszym przykładem laika i przykład ten zupełnie nie tłumaczy podejścia firmy do klienta, tylko tego, że klient ma nieracjonalne wyobrażenia, że bardziej skomplikowany sprzęt sam z siebie (czyli na auto) da lepsze zdjęcia, nawet gdy się go nie umie obsługiwać.

mpwt
29-10-2009, 02:50
Można wiedzieć jak doszedłes do tego, że tolerancja na WB była większa?

Bo wiekszosc ludzi kiedys na to nie zwracala uwage :evil:

Twój kolega jest najlepszym przykładem laika i przykład ten zupełnie nie tłumaczy podejścia firmy do klienta, tylko tego, że klient ma nieracjonalne wyobrażenia, że bardziej skomplikowany sprzęt sam z siebie (czyli na auto) da lepsze zdjęcia, nawet gdy się go nie umie obsługiwać.

I tu jest chyba sedno...

A ogolnie ten watek jakis dziwny jest...

Jacek_Z
29-10-2009, 02:58
Dział Dxx i Dxxxxx to twoje królestwo :)
Kiedyś tu dużo pisałem. Bardzo dużo (miałem tez D70). Widzę, że mnie tu juz nie znają. I jakoś nie maja zamiaru mi wierzyć. To dość dziwne, że osoby raczej początkujące sie ze mna spierają, a te zaawansowane - zgadzają.
Nie bardzo mi się chce wojować z dziwnymi poglądami osób, które nie bardzo chcą sie wsłuchiwac w argumenty. Chyba znowu odpuszczę sobie pisanie w tym dziale.

Ty to masz zdrowie :) że się tu udzielasz. Nie wiem czy wiesz, ale właśnie ja cie usilnie wkopywałem w modowanie, właśnie ze względu na ten dział :)

mpwt
29-10-2009, 03:05
(...)
Chyba znowu odpuszczę sobie pisanie w tym dziale.

Spoko :D Ja tak właśnie mam. Co jakiś czas i tak wymiękam i muszę odpocząć. Tu największy twardziel wymięknie. A czytając ten watek właśnie wymiękłem. Dopiero po tobie miałem odwage coś dopisać.

To dość dziwne, że osoby raczej początkujące sie ze mna spierają, a te zaawansowane - zgadzają.

Ja pamiętam takich co rok, dwa lata temu się ze mną spierali a teraz pisują dokładnie co im tłumaczyłem :D

Ty to masz zdrowie :) że się tu udzielasz. Nie wiem czy wiesz, ale właśnie ja cie usilnie wkopywałem w modowanie, właśnie ze względu na ten dział :)

Ja już wszystko wiem. Powinniście co nie co czyścic watki w pewnym dziale ;)

Jacek_Z
29-10-2009, 03:09
Ja pamiętam takich co rok, dwa lata temu się ze mną spierali a teraz pisują dokładnie co im tłumaczyłem :D

też znam takich :). Szczególnie jeden mi zapadł w pamięci. Był na mnie smiertelnie obrażony. Teraz chyba o tym zapomniał, pisuje czasem do mnie w bardzo koleżeńskim tonie PW z pytaniami.:-D

prz3mo
29-10-2009, 10:41
Może więc Nikon wypuści aktualizację do D700 (i tych pozostalych) która "podciągnie" jakość ABW do poziomu D3x?

hehehe... nie przypominam sobie by Nikon kiedykolwiek pokazał firmware, do puszki, będącej już jakiś czas rynku, który by poprawiał tego typu kwestie... Nie Nikon... niestety.
Oprócz badziewnego AWB w D700 jest też banding na wysokim ISO. I co? I nic.

mpwt
29-10-2009, 11:14
I co? I nic.

Jak to i nic? Prz3mo! Nie nic tylko dalej robimy świetne zdjęcia! :D

swider
29-10-2009, 11:44

też znam takich :). Szczególnie jeden mi zapadł w pamięci. Był na mnie smiertelnie obrażony. Teraz chyba o tym zapomniał, pisuje czasem do mnie w bardzo koleżeńskim tonie PW z pytaniami.:-D
To macie niezla pamiec Panowie. Ja pamietliwy nie jestem, nie kojarze zadnych ludzi z ktorymi sie spieralem, nie pamietam tematow sporow, a wiedza o tym co dane osoby teraz mysla/glosza na forum to juz w ogole abstrakcja dla mnie :)

mpwt
29-10-2009, 11:45
To macie niezla pamiec Panowie. Ja pamietliwy nie jestem, nie kojarze zadnych ludzi z ktorymi sie spieralem, nie pamietam tematow sporow, a wiedza o tym co dane osoby teraz mysla/glosza na forum to juz w ogole abstrakcja dla mnie :)

Pamiętliwy (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2497778) to ja nie jestem. A że pamięć mam dobrą to już inna sprawa... :D

swider
29-10-2009, 11:53
No ja nie wiem, nie wiem... te posty wyzej mialy taki wlasnie wydzwiek :)

mpwt
29-10-2009, 11:53
No ja nie wiem, nie wiem... te posty wyzej mialy taki wlasnie wydzwiek :)

Pozytywny wydźwięk, pozytywny... :D

swider
29-10-2009, 11:55
Pozytywny w oczach braci moderatorskiej :mrgreen:

mpwt
29-10-2009, 11:58
W tym momencie dokonujesz już własnej nadinterpretacji.

swider
29-10-2009, 12:07
Na zartach sie nie zna :p

mpwt
29-10-2009, 12:08
Na zartach sie nie zna :p

Ja się znam i to chyba bardzo dobrze... ale boję się o innych co by nie wyciągali zbyt daleko idących wniosków :D

A co wy na to aby zamknąć ten wątek? ;)

harryt
29-10-2009, 12:36
Kiedyś tu dużo pisałem. Bardzo dużo (miałem tez D70). Widzę, że mnie tu juz nie znają. I jakoś nie maja zamiaru mi wierzyć. To dość dziwne, że osoby raczej początkujące sie ze mna spierają, a te zaawansowane - zgadzają.
Nie bardzo mi się chce wojować z dziwnymi poglądami osób, które nie bardzo chcą sie wsłuchiwac w argumenty. Chyba znowu odpuszczę sobie pisanie w tym dziale.

Nóż w kieszeni się otwiera. Szczyt arogancji. Teraz wiecie "maluczcy" gdzie wasze miejsce.
Skandalem jest, że w tym tonie pisze moderator, który powinien służyć pomocą jako bardziej doświadczony, a nawet nie zaproponował autorowi wątku zastosowania breaketingu WB, który pomógłby w korekcji AWB.
A co do argumentów to nie przeczytałem w tym temacie ani jednego sensownego z Twojej strony.
Jedynie bełkot, że lustrzanka jest jest dla hardcorowców fotografii, którzy nie tylko powinni ale muszą stosować wszystkie ustawienia manualne. Życzę powodzenia robiąc zdjęcia z imprezki przy grillu mniemam, że ręcznie ustawiasz wtedy WB co do jednego mireda i nie zapominasz przeliczyć hiperfokalnej dla kiełbasy na ruszcie, gdzyż automatyka aparatu jest dla dla niedouczonych amatorów.

Przepraszam, że nie w temacie, ale nie wytrzymałem.

ps. jestem początkujący na tym forum i pewnie tak zostanie, ale nie w fotografowaniu.

swider
29-10-2009, 13:01
Ja się znam i to chyba bardzo dobrze...
Nie chyba, a na pewno :) Grunt to miec dystans do swiata, a przede wszystkim do siebie.

ale boję się o innych co by nie wyciągali zbyt daleko idących wniosków :D
A to juz ich problem, nie nasz ;)

A co wy na to aby zamknąć ten wątek? ;)
Ja jestem za... Jacek wlasciwie wyczerpal temat, ale obawiam sie, ze wywolaloby to fale protestow i oskarzen.

PS.

Nóż w kieszeni się otwiera [...]
No to sie znowu zaczyna :D

mpwt
29-10-2009, 13:06
A to juz ich problem, nie nasz ;)

Nasz też. Właśnie masz przykład powyżej :D

fushiro
29-10-2009, 13:18
Nóż w kieszeni się otwiera. Szczyt arogancji. Teraz wiecie "maluczcy" gdzie wasze miejsce.
Skandalem jest, że w tym tonie pisze moderator, który powinien służyć pomocą jako bardziej doświadczony, a nawet nie zaproponował autorowi wątku ...

Więcej pokory. Jacek ma ogromne doświadczenie, od wielu lat naucza, pomaga innym i w mojej opinii ma anielską cierpliwość. Pokrzyczeć może każdy, ale dla mnie najzabawniejsze jest zawsze to, że wszystkie "najgłośniejsze" osoby nigdy nie mogą poprzeć swoich argumentów zdjęciami. Gorąca rada dla wszystkich święcie oburzonych: Zajrzyjcie panowie do galerii tych, którzy udzielają rad. Jeżeli zobaczycie świetne zdjęcia, to może warto przyjąć nauki do serca?

Jacek_Z
29-10-2009, 13:40
Nóż w kieszeni się otwiera. Szczyt arogancji. Teraz wiecie "maluczcy" gdzie wasze miejsce. Skandalem jest, że w tym tonie pisze moderator, Generalnie zbieram pochwały jako osoba łagodząca konfilikty i pisząca w sposób bardzo wyważony. Ale kubeł zimnej wodymi sie tez przyda. Przepraszam jak odniosłes takie wrażenie, ale chyba czytałes to co napisałem z negatywnym nastawieniem. Z mojego punktu widzenia jest irytujące, że pisze kilka postów potwierdzających wadliwe w pewnych sytuacjach działanie AWB i pisząc dlaczego tak jest, a inni jak mantrę powtarzają to, że producent ma ich gdzieś. Nadajemy jak widac na innych falach.

.. służyć pomocą jako bardziej doświadczony, a nawet nie zaproponował autorowi wątku zastosowania breaketingu WB, który pomógłby w korekcji AWB. Nie zaproponowałem w ogóle nic, wyjaśniłem, że faktycznie AWB nie jest (i nie będzie nigdy) idealny, nie tylko w tanich body. Zamiast podnieść na duchu posiadaczy D90 oberwało mi sie jako komuś, kto cos bez sensu plecie o tym, że wyższe modele tez tego nie potrafią. Co to obchodzi posiadaczy D90? AWB w D90 ma być idealny, bo ich stać tylko na D90, a ci co mają D3/D300 to sa profesjonaliści i umieja wybrnąć z sytuacji. Oświadczam ci, że nie, fotoreporterzy muszą często pracowac w jpg i AWB jest dla nich bardzo ważne. A stosując AWB otrzymują czasami złe efekty. Oni nie robia zdjeć jako hobby, oni sa w pracy i muszą dac poprawne zdjęcie. I sa to ludzie jak i inni w Polsce, niezamożni, często pracujący na D300 itp body. Na D90 też pracują co niektórzy. Znam wielu zawodowych fotografów (ludzi utrzymujących się z fotografii) pracująch na D80 i robiących na nich sluby. Da się.

bracketingów nigdy nie stosowałem, ani naświetlenia, ani WB, nie wpadłem na ten pomysł, ale szkoda mi ślęczenia nad wybieraniem poprawniejszego ze zdjęć, już wolałbym robić w RAW i ruszać suwakiem K.

A co do argumentów to nie przeczytałem w tym temacie ani jednego sensownego z Twojej strony.
jak widac pewna wiedza musi trafić do osób mających juz pewne podstawy wiedzy, inaczej te tłumaczenia sa zmarnowane. Dlatego pisałem, że chyba przestanę tu pisać. Argumenty są, a że ich nie zrozumiałes to nie moja wina.

Jedynie bełkot, że lustrzanka jest jest dla hardcorowców fotografii, którzy nie tylko powinni ale muszą stosować wszystkie ustawienia manualne.
Gdzie tak napisałem? Nigdzie. I dziwne byłoby gdybym tak napisał, bo wcale tak nie robię. Tylko w studiu pracuje na manualnych ustawieniach. W terenie najczęsciej jednak zdaje sie na automatykę body - pomiary najczęsciej CW, preselekacja przysłony, czasami pełen M. WB - różnie. Często Auto, ale wtedy pracuja na NEF + JPG. Jesli jpg jest OK, mozna wyrzucic RAW. Jeśli WB zawiedzie - trzeba sie bawić w otwieranie RAW. I to jest mój sposób postępowania, pewne rozwiązanie problemów o których piszecie. Kto chce - niech naśladuje.

Przepraszam, że nie w temacie, ale nie wytrzymałem. Widzisz, a ja wytrzymuję takie napaści na mnie. A mógłbym zamknąć wątek (nie mówię, że sie tak w efekcie nie stanie, ale to zalezy od uczestników), dać napomnienia. Nie podoba mi sie, gdy ktoś komentuje moje pisanie jako bełkot, radzę zmienić ton.

Fortaigne
29-10-2009, 16:36
tak odbiegając od kłótni, w 99% przypadków ustawienie temperatury barwowej 5260K bije na głowę Auto WB :)

mpwt
29-10-2009, 16:42
tak odbiegając od kłótni, w 99% przypadków ustawienie temperatury barwowej 5260K bije na głowę Auto WB :)

Może jednak zamknę ten wątek :twisted:

fushiro
29-10-2009, 16:52

Tylko jeżeli w tych 99% robisz zdjęcia w podobnych warunkach. Jeżeli będą to różne pory dnia, miejsca i różne rodzaje oświetlenia to to ustawienie będzie wielokrotnie nie trafione. Z resztą nie ma jedynego słusznego balansu bieli, nawet w ściśle określonej sytuacji. Balans bieli też może być środkiem wyrazu. W portretach jego odchylenie od neutralnej bieli może pomóc w uzyskaniu pożądanego odcienia cery. W krajobrazie stworzyć mroczny klimat, itd. Dlatego też WB ustawiony idealnie dla jednej osoby będzie nieodpowiedni dla innej.

swider
29-10-2009, 16:53
Nasz też. Właśnie masz przykład powyżej :D
hehe... ja sie przestalem przejmowac. Swoistego rodzaju folklor trzeba zaakceptowac :D Ale serio jest troche racji w tym, ze powinnismy dbac razem o to miejsce... pewnie jak zwroce komus ponownie uwage to znow przeczytam, ze jestem arogancki i niekulturalny :D

Może jednak zamknę ten wątek :twisted:
Zlosliwiec :twisted:

harryt
29-10-2009, 17:02
Jedynie bełkot, że lustrzanka jest jest dla hardcorowców fotografii, którzy nie tylko powinni ale muszą stosować wszystkie ustawienia manualne.

Gdzie tak napisałem? Nigdzie. I dziwne byłoby gdybym tak napisał, bo wcale tak nie robię. Tylko w studiu pracuje na manualnych ustawieniach. W terenie najczęsciej jednak zdaje sie na automatykę body - pomiary najczęsciej CW, preselekacja przysłony, czasami pełen M. WB - różnie. Często Auto, ale wtedy pracuja na NEF + JPG. Jesli jpg jest OK, mozna wyrzucic RAW. Jeśli WB zawiedzie - trzeba sie bawić w otwieranie RAW. I to jest mój sposób postępowania, pewne rozwiązanie problemów o których piszecie. Kto chce - niech naśladuje.

Muszę przyznać, że pomyliłem wypowiedź innego usera z Tobą za co przepraszam.

Nie zmienia to mojej negatywnej oceny formy Twojego postu i tylko formy.

mpwt
29-10-2009, 17:03
Zlosliwiec :twisted:

I tu mnie masz :D

swider
29-10-2009, 21:29
:twisted: :twisted: :twisted:

Troit
29-10-2009, 22:29
Chyba już rozumiem :)
1.AWB w Nikonach działa źle, ale to dobrze, przecież lustra są nie dla profanów, tylko dla tych co AWB nie używają
2.AWB działa źle z winy producenta, ale to rzecz dyskusyjna, wina rozkłada się równomiernie, w końcu użytkownik, który go używa zamiast trybu M też odpowiada za ten fakt.
2. W droższych modelach AWB działa lepiej, ale nie do końca dobrze, ale dobrze że lepiej bo chociaż droższe są dla zaawansowanych, którzy AWB nie używają to jednak za coś płaci się 2,3 razy tyle
3. Jak ktoś ma pretensję że nie działa AWB to źle. Trzeba go ustawić, że nieuk, nowy, robi zdjęcia od wczoraj i nie wie, że AWB nie działa i to dobrze.
4. A jak fika, to ponarzekać w gronie wyjadaczy, na ignorantów, że prostych p. 1-3 nie mogą pojąć.
5. Jak dalej fika zagrozić banem, wykasować :)

Trochę się pienię ale o rzeczy oczywiste. Sam miałem kupę frajdy jak nauczyłem się z mojego Nikona wyciągać ładne foty na manualu, ale uważam że podstawowe funkcje w amatorskich lustrach renomowanych producentów powinny działać poprawnie, i nie prowadzić do sytuacji zasygnalizowanych na tym wątku, w których człowiek wraca z wakacji ze spieprzonymi zdjęciami bo uwierzył, że w tryb AWB aparat zrobi poprawne foty.

Ps. samochód pisze się przez ch