PDA

Zobacz pełną wersję : FF - czy warto wysyłać na serwis w tym wypadku?

kuba_rsx
26-10-2009, 00:47
Witam, mam FF na nowej sigmie 70-200 f/2.8 II.
Co wychodzi widać na zdjęciach niżej, niestety testując w sklepie tego nie zauważyłem specjalnie. Zastanawiam się czy warto wysyłać nowy obiektyw przez pół polski bez gwarancji na to że zostanie ustawiony dobrze. Czy może nie będzie to aż tak mocno przeszkadzać. Bo po korekcji w korpusie wygląda to jako-tako. Dodam iż od 0 do 1 na podziałce realnie jest 1,5cm. Co radzicie? Podobnoż tylko serwis może tu coś zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

FF normalnie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/1083/ff1i.jpg)

FF po maksymalnej korekcji z korpusu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/8870/ff2zkorekcjazkorpusu.jpg)

Kundzior
26-10-2009, 10:53
A jak inaczej wykonasz kalibracje jak nie w serwisie?? Moim zdaniem sprawa jest oczywista.

rafpol
26-10-2009, 12:34
Po korekcji nie wygląda to najgorzej. Prawdopodobnie na większości zdjęć nie będzie tego widać. Osobiście zostawiłbym korekcję i nie wysyłałbym go do serwisu.

kuba_rsx
26-10-2009, 12:41
No właśnie sprzęt jest nowy i trochę mi go szkoda od razu wrzucać w paczkę i żeby się tłukł gdzieś przez kraj. Pierwszy raz mam takie coś i nie mam pojęcia jak duży wpływ będzie to miało na zdjęcia w praktyce. Niestety nie będę miał czasu tego osobiście sprawdzić w najbliższych dniach. A czy przy większych odległościach będzie to tak samo widoczne? Po korekcji zdaje się to być minimalne.
Szkoda że nikon nie przewiduje większej skali korekcji samym aparatem :\

Paweł Kania
26-10-2009, 12:48
Robiłem kiedyś to z Sigmą.
Na teście ustawioen elegancko - w praktyce porażka.

Pojechałem na foty, robie zdjecie auta oddalonego o jakies 100metró a ostrośc zamiast na tym na czym ma być na drzewach które sa 5 metrow dalej za autem, wróciłem do ustawień '0' i zaczałem robić zdjecia a nie bawić się tym.

Kundzior
26-10-2009, 12:53
Tymbardziej jak przez kilka dni nie będziesz robił zdjęć bo czasu czy coś tam brak ja bym wysłał wróci będzie dobrze.

kuba_rsx
26-10-2009, 13:15
Jeszcze jedno pytanie z mojej strony. Czy do kalibracji niezbędne jest wysyłanie obiektywu wraz z korpusem?
Dzięki za cierpliwość i pozdrawiam.

robi1021
26-10-2009, 13:31
wyslalem do kalibracji kiedys d300+N17-55, obiektyw wrocil z zarysowana przednia soczewka, gdybym odbieral osobiscie bylaby reklamacja a tak zostalem z rysa, odbior osobisty i w obecnosci serwisanta tylko!!
pzdr

kuba_rsx
26-10-2009, 13:33
Łał, no to niezła zachęta. Do serwisu w Gdyni 400km - jeszcze lepsza :)

Kundzior
28-10-2009, 15:50
W załączniku do obiektywu, napisz swoje dane kontaktowe, przyczyny wysyłki (objawy), numer seryjny, oraz opisz dokładny stan obiektywu, wszelkie otarcia ryski itp. Śmiało wysyłaj.

_Bobo_
28-10-2009, 15:59
Zanim cokolwiek postanowisz, sprawdz w praktyce jak to wygląda. Takie testy na tabliczkach, zwłaszcza z bardzo bliska, niestety nie są miarodajne.

prz3mo
28-10-2009, 16:05
Zanim cokolwiek postanowisz, sprawdz w praktyce jak to wygląda. Takie testy na tabliczkach, zwłaszcza z bardzo bliska, niestety nie są miarodajne.

Dokładnie. I jest tak w przypadku niektórych szkieł, że ostrzą OK na niewielkich odległościach, a problem pojawia się gdy obiekt ostrzony jest daleko. Albo odwrotnie.
Najlepiej testy robić na odległosciach, w których w praktyce szkło będzie pracowało.

pogrodnik
28-10-2009, 17:30
Osobiście polecam kalibrację.

Ostatnio skorzystałem z kalibracji Sigmy 50-150 w serwisie w Gdańsku.
Przed kalibracją obiektyw miał dość duży FF dla wszystkich ogniskowych. Ciężko było zrobić ostre zdjęcie przy pełnej dziurze.

Skontaktowałem się mailowo z serwisem. Zrobiłem kilkanaście zdjęć przedstawiających problemy z FF dla różnych ogniskowych + dodatkowo dokładnie opisałem problemy.

Wysłałem DHL'em obiektyw+body na koszt serwisu w poniedziałek. Sprzęt dostałem z powrotem w kolejny poniedziałek.

Ostrzy perfekcyjnie - polecam rękami i nogami serwis SIGMY.

Kundzior
29-10-2009, 17:10
Jako sprzedawca również moge polecić serwis SIGMY, szybko naprawiają. Widzę to po reklamacjach które tam wysyłam.