Zobacz pełną wersję : 50mm 1.4 - 1169zł i takie coś??!!
piotrrodzoch
25-10-2009, 20:07
Zobaczcie sami .. ja nie wiem co o tym myśleć ... obiektyw kupiony ze 2/3 miesiące temu, ale nie był używany w warunkach bojowych w plenerze .... w studio sprawdzał się PRZEWSPANIALE jeżeli chodzi o jakość i ostrość... ale w studio nie otwieram bardziej niż 8 ... nawet 50mm 1.8 lepiej mi pracował na 1.8 i pod światło nawet sobie radził z ostrością ... ale nie wydałem 90% miesięcznej pensji na obiektywu 1.4 żeby używać 2.8 ... ;(
croop 1:1 (są exiffy jakby co)
1.4 1/250s
http://www.ipulawy.pl//files/image/nikkor/001.jpg
2.8 1/80s
http://www.ipulawy.pl//files/image/nikkor/002.jpg
strach .... teraz do serwisu oddać i dostać po miesiącu, czy reklamować, czy co, sam nie wiem ;(
A w puszcze czegoś nie pogrzebałeś... na 2 ostrość masz wyraźnie na szalu...
piotrrodzoch
25-10-2009, 20:11
pole AF było ustawione na twarzy... tak czy siak najważniejsze jest zdjęcie nr 1 i to mydło jakby ktoś mi napluł w szkło
No fakt... Mnie się nawet kitem takiego nie udało zrobić... A może zaparowało? Zrobiłeś tylko 1 zdjęcie czy więcej?
Czy teraz już się tak cały czas zachowuje...
Totalna porazka, moja Sigma 50/1.4 jest ostrzejsza nawet jak nie trafi z ostroscia :-). Ja bym reklamowal.
piotrrodzoch
25-10-2009, 20:17
zrobiłem kilka ... nie miałem czasu przy dziewczynie narzekać na bzdetne wyniki zdjęcia .... dalej robiłem na 2.8 .... ale te co zrobiłem na 1.4 są takie same
A nie masz w puszce ustawionej korekty BF/ FF pod to szkło?
Szkło załapało front-focus, tak mi się wydaje. Widać po szalu (który jest bliżej) że jest trochę ostrzejszy...
Sprawdź dokładnie gdzie ostrzy i reklamuj jeśli jest źle.
Szkło załapało front-focus, tak mi się wydaje. Widać po szalu (który jest bliżej) że jest trochę ostrzejszy...
Też tak sądzę... Ale żeby po wyniesieniu na zewnątrz...
Też tak sądzę... Ale żeby po wyniesieniu na zewnątrz...
Zbieg okoliczności? :)
Albo ktoś się bawił puszką i wprowadził niepotrzebną korektę AF :) Ale to już autor musi sprawdzić, bo se możemy gdybać...
piotrrodzoch
25-10-2009, 20:26
sprawdzę to jeszcze w studio ... teraz ciężko test w plenerze na tygodniu bo pracuję
piotrrodzoch
25-10-2009, 20:26
fuji s5pro nie ma możliwości korekcji AF :P
fuji s5pro nie ma możliwości korekcji AF :P
Aaa... nie doczytałem, że masz S5 :)
Ale jaka korekcja?? To ze szal jest ostrzejszy to nie znaczy ze jest ostry. To jest kompletna kupa!! Szklo jest ewidentnie trafione...