Zobacz pełną wersję : jakość 14-24
Natrafiłem na coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=ob78854QBzI&feature=player_embedded#
może ktoś mnie oświeci o co chodzi?
temu pierwszemu wysiada silnik :mrgreen:
Jak go tak testują i testują to sie nie dziwię.:-D
northrop
26-10-2009, 04:21
chodzi o to, ze tak jak napisal autor tego filmu: obiektyw spadl i wyslal go do naprawy. Nikon wyposazyl go w system glosnomowiacy. ale, ze z kazdym dobrym obiektywem to tak jak i z dobra kobieta - najlepiej jak nie mowi. wiec, zapewnie poleci na kolejne naprawy.
Pytania do użytkowników Nikkora 14-24:
1.W jakim stanie jest przednia soczewka Waszego szkła (rysy) i ogólny stan obiektywu?
2Jak długo i jak często je użytkujecie?
3.W jakich warunkach pracuje Wasz obiektyw (wewnątrz pomieszczeń,na zewnątrz,warunki pogodowe,krajobrazy miejskie i pozamiejskie itd.,itp.)?
Ja mam tydzień (nie cały) i rys nie mam. jedno jest pewne, że mocowanie dekla jest żadne. taka sama uwaga jest do 16 2.8.
Myslę że zgubienie jej jest łatwe.
ja mam rok, soczewkę przecieram papierem do pupy po uprzednim dmuchaniu sprężonym powietrzem i o dziwo żadnej nawet mini ryski. Jeden jedyny feler to to że guma mi zlazła z pierścienia zoom :D Ale szkło rewelacja - praktycznie nie odpinam z puchy. Żeby zgubić dekiel od 14-24 to naprawdę :D Przecież z niego można śmiało zupę jeść :D
Obiektyw jest wspaniały, na przedniej soczewce nie mam żadnych rys, a z deklem przednim to podobnie jak Wywar - jak można zgubić wiadro? :) Szkło SUPER
Ja mam prawie dwa lata i nadal zadnych rys na tej wielkiej soczewce. Ale np. rog jednego listka oslony p/s juz urabalem. ;)
Aaaa... Eksploatuje oczywiscie w najrozniejszych warunkach. Ze 3 razy zaliczyl tez juz kilkugodzinna prace w deszczu. Zero problemow.
jak można zgubić wiadro?Niestety, po jakims czasie to wiadro robi sie luzniejsze.
A ja to nie zrobiłem żadnej ryski jeszcze na nim... bo go zwyczajnie nie mam... :( a mieć chciałbym...:(
mam rok, praktycznie non stop na body i zero rys, szkło suuuper. Warunki każde.
Zgubić dekiel można, nawet gdzieś był wątek.
Co do samego obiektywu - to pomimo cieżkiej przeprawy na pustyni i w paru innych niesprzyjającyh okolicznościach, rys brak. Używam od półtora roku i bardzo rzadko odpinam, a teraz od D3 to juz chyba wogóle nie odepnę:roll:
Argymir Iwicki
25-11-2009, 23:34
Żeby zgubić dekiel od 14-24 to naprawdę :D Przecież z niego można śmiało zupę jeść :D
Można zgubić, sam nawet nie wiem kiedy, dekielek wypadł mi na prowansalskim, pustym cmentarzu. Ale ponieważ jest duży, znalazłem go po 10 minutach.
Niestety, po jakims czasie to wiadro robi sie luzniejsze.
Mój patent na to to czarna taśma izolacyjna wkoło tulipana załatwiła sprawę luzu.
Kurde, żeby to szkło było choć tysiąc pln tańsze.... :(
Kurde, żeby to szkło było choć tysiąc pln tańsze.... :(
Właśnie... :(
A dla mnie może być w tej cenie co teraz - tylko żebym więcej zarabiał :D
po tygodniu mogę stwierdzić że warto dać nawet tysia więcej.
Też taka uwaga, że zdejmując szkło z body wykręca rękę.
Dzięki Wam za info.
Skoro deszcz ani pustynne warunki nie robią na nim i jego przedniej soczewce wrażenia to można powiedzieć,że jest jak czołg z nieco luźnym do niego włazem. ;)
wolnyslimak
26-11-2009, 16:04
Obiektyw mam od wczoraj. Pierwsze wrażenia z tym szkłem są tylko i wyłącznie pozytywne. Wielki i ciężki kawałek magnezu i szkła. Jakość obrazka jaki produkuje to szkło mnie osobiście powala na kolana. Potężny talerz zwany przednim deklem u mnie siedzi dość ciasno (szkło jest używane), zobaczymy jak będzie w przyszłości. Ponieważ soczewka jest słusznych rozmiarów to jednak trzeba troszkę uważać z pracą pod ostre światło. Obiektywy już wymieniłem pod przyszly FX...pozostaje czekać i odkładać na D800/D700s (oby z matrycą z D3s).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/oZMuO4qcB3VBB4cujB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/oZMuO4qcB3VBB4cujB.jpg)
Takie bliki można niwelować zasłaniając ręką, albo czapką.
Takie bliki można niwelować zasłaniając ręką, albo czapką.
Tylko trzeba uważać by czapki w ujeciu nie było.
Tylko trzeba uważać by czapki w ujeciu nie było.
No trzeba.
Ja mam od prawie dwóch lat. Żadnych problemów, rys itp. Przednia soczewka duża, to często trochę kurzu się tam "przylepia" i trzeba zdmuchiwać. Używam średnio intensywnie. Dekiel notorycznie zaczepia się w torbie, bo szkło siedzi w dość wąskiej przegródce, dzięki czemu wyjmuję obiektyw od razu gotowy do użytku.
w przyszłym tygodniu trafi do mnie, tylko te 5k
SzymonWojciechowski
02-12-2009, 03:22
Kolega przemo miał życzenie żeby był 1k tańszy to jest - zibi50 kupuje go za 5k! :D
Tak na serio to gdzie widziałeś 14-24 za 5k? Ja też chce!
maniek750
02-12-2009, 21:12
ebay.com ;) tam znajdziesz za 5k z przesylka :)
Kolega przemo miał życzenie żeby był 1k tańszy to jest - zibi50 kupuje go za 5k! :D
Tak na serio to gdzie widziałeś 14-24 za 5k? Ja też chce!
najpierw kupię ja, jak się powiedzie to moge zapytać o więcej
bialogardzianin
03-12-2009, 10:36
Dzięki Wam za info.
Skoro deszcz ani pustynne warunki nie robią na nim i jego przedniej soczewce wrażenia to można powiedzieć,że jest jak czołg z nieco luźnym do niego włazem. ;)
W którymś wątku wyczytałem, że ponoć zasysa kurz i wodę więc jak to w końcu jest?
Ja też chcę za 5:)A tak serio to naprawdę szukam więc jeśli ktoś już go nie lubi....:)
A sigma 14mm jest jakąkolwiek alternatywą w N? Bo w C nie jest...
A sigma 14mm jest jakąkolwiek alternatywą w N? Bo w C nie jest...
Biorac pod uwage fakt, ze N14-24 zjada na dzien dobry takze C sam sobie odpowiedz na to pytanie :)
maniek750
04-12-2009, 23:58
Tez z checia bym zakupil N 14-24 za 5k :D Gdzie one po tyle sa?
jak to się ma do faktycznych fot?
14-24 to powalające jakością obrazu szkło. Filmik obejrzałem i ...?
Andrzej Olender
12-12-2009, 21:41
14-24 to powalające jakością obrazu szkło. Filmik obejrzałem i ...?
...w pierwszym silnik skrzypi ;)
lens super ale ten rozmiar...
maniek750
13-12-2009, 15:30
Szkolo jest kozak i tyle ;-) Jak dla mnie to obecnie w systemie Nikona nie ma lepszego lensa w szerokim kacie ;-)
Doskonałe szkło, rozmiar jest słuszny, ale odwdzięcza się. Strach trochę o soczewę, a w zasadzie półkulę:)
maniek750
14-12-2009, 14:27
.... Strach trochę o soczewę, a w zasadzie półkulę:)
Dobrze powiedziane ;-)