PDA

Zobacz pełną wersję : Kolorystyka zdjęć

Jester
25-10-2009, 18:26
Witam,

Wiem że tematyka profili sRGB i Adobe RGB poruszana była wielokrotnie na forum. Sam zawsze używałem sRBG żeby nie zaprzątać sobie głowy. Ale ostatnio po obrabianiu zdjęć ze spływu byłem niemile zaskoczony bo kolory ze zdjęć zostały ,,wyprane". Problem pojawia się np. w standardowej przeglądarce zdjęć Windowsa w trybie pokazu slajdów (kiedy oglądam je ,,normalnie" w okienku kolory są ok). Sytuacja powtarza się też czasami przy otwieraniu zdjęć w PS ( wyskakuje informacja o konflikcie przestrzeni barwnej).

Ostatnio dodałem zdjęcia na konto w Picasie i wszystko jest OK, kolory są zgodne z obróbką. Ale kiedy dodałem jedno na portalu digart, kolorki znów nie były takie jak trzeba - mimo że wskazałem ,,dosłodzony" plik ze zdjęciem.

Dla lepszego zobrazowania sytuacji pokażę linki z Picasy (http://picasaweb.google.pl/lh/photo/RSf7brjPJBxQ-uYp8SL5oQ?authkey=Gv1sRgCO-hq-Hv8Z6doQE&feat=directlink) i digarta (http://www.digart.pl/praca/4516665/Jesiennie_na_Rospudzie.html)

Czy ma ktoś pomysł jak to wszystko poustawiać (chodzi mi głównie o PS) żeby było dobrze?

kubens
25-10-2009, 19:53
Przepraszam nie doczytałem reszty ...

już sprawdzam.

kubens
25-10-2009, 19:59
w zoomie na digarcie tez tak masz ? (bo jak zoom-owałem, to kolorki były identyczne jak na picasie)

Jester
25-10-2009, 20:24
o kurde, faktycznie ... :D

Ale pozostaje problem w Windowsie. Bo tak cos przeczuwam ze problem moze lezec po stronie Photoshopa CS4 ktorego sobie testuje ostatnimi dniami. Przy zapisywaniu JPGa gdzies mi sie przewinela opcja (przynajmniej jak sobie przypominam) 'Include ICC Profile: Pro Photo'. Moze nowy PS domyslnie dolacza jakis inny profil kolorów przy zapisywaniu i stad te cyrki?

kubens
25-10-2009, 20:26
wyślij mi jpg'a prosto z cs4. w windowsie jest tak że ta domyślna przeglądarka obrazów olewa wszelakie profile.

[email protected]

swider
26-10-2009, 13:10
Przy zapisywaniu JPGa gdzies mi sie przewinela opcja (przynajmniej jak sobie przypominam) 'Include ICC Profile: Pro Photo'.
To widocznie masz ten profil ustawiony w przestrzeni roboczej PSa. Wejdz: Edit->Color Settings i zmien sobie przestrzen robocza na sRGB.

ProPhoto jest przestrzenia o wy*******czo wielkim gamucie i smiem twierdzic, ze Ci sie na nic nie przyda :)