Zobacz pełną wersję : Problem z szybkością AF w D300
Witam,
Wiem, że zaraz zostanę zniszczony przez profesjonalistów, bo będąc amatroem używam pół pro sprzętu. Ma d300 i 17-55 i za dobrą babcie w stanach. Fotografuią raczej się bawię ale warsztat myślę mam opanowany. Instrukcję przeczytałem więc te problem z głowy. A nie radzę sobie z AF. Robiłem nie z przyjemności a raczej w ramach wdzięczności fotki na ślubie. To co wyszło mi z wesela to po prostu masakra. Wstyd mi teraz że właśnie w ten sposób się odwdzięczyłem. Większość fotek (70% może) nie ostrzy na punkt który wybieram. Zwróciłem uwagę na moje zachowanie w czasie focenia. Czas średni 1/200, przesłona 2.8-3.2 czasem do 4-rech. Nie poruszałem korpusem, używałem lampy, Iso 640, matrycowy pomiar. Ale foty nie ostre w większości zamiast tego ostrość lądowała daleko za. Mam ustawiony priorytet ostrości więc nie rozumiem czemu cośco sie ruszya przy tych ustawieniach jest nie ostre. Uzywałem także countiniusa w miksie z 3D i auto i szczerze mówiąc najbardziej zadowalające efekty są na AUTO. Mam FF czy BF ale skorygowany ręcznie. Jakieś porady. Dodam tylko że foty które robiłem do tej pory sa zadowalające/ Slub tez wyszedłl ekstra. Poradźcie coś.
MarcinPoland
25-10-2009, 17:11
wydaje mi sie ze masz blednie wyregulowany AF do tego obiektywu
ja mam na kazdym obiektywie +10 do +13
może zwróć uwagę jak wciskasz spust migawki... od razu do końca czy z lekkim przyciśnięciem do połowy i dopiero później do końca?
wydaje mi sie ze masz blednie wyregulowany AF do tego obiektywu
ja mam na kazdym obiektywie +10 do +13
Ale robiąc foty dziewczynie na przykład są bez zarzutu. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o szybości AF nie jet tak o jakiej pisz wszyscy posaidacze nikonowskiego brzytwiarza
może zwróć uwagę jak wciskasz spust migawki... od razu do końca czy z lekkim przyciśnięciem do połowy i dopiero później do końca?
uruchamiam migawkę dopiero po usłycszeniu -blip- zatem półoprzycisk i dopiero po kilki milisekundach spust do końca
Możliwe że potrzeba wgrać oprogramowanie inne?
Ja mam:
A: 1.2
B: 1.2
przepraszam mam 1.10 na obu. sorki. tzn ze mam dobrze, tak?
nokinnikon
25-10-2009, 18:32
Ale robiąc foty dziewczynie na przykład są bez zarzutu. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o szybości AF nie jet tak o jakiej pisz wszyscy posaidacze nikonowskiego brzytwiarzaA ten punkt ostrości wybierasz Ty czy aparat (Af 51 czy pojedyńczy) Przeanalizuj jakie ustawienia masz przy fotografowaniu dziewczyny i czy robisz obiekt w ruchu czy statycznie. W nieco gorszym oświetleniu proponuję Af pojedyńczy
próbowałem juz wielu kombinacji. Normalnie sam wybieram pole spośród 51 i tam celuję. Tak samo sie ustawiłem na tym weselichu i bardzo się rozczarowałem pracą flagowych sprzetów nikona
Podczas ślubu nie wiedziałeś, że robisz skopane fotki?
Wiedzaiałem. ale nie zdawalem sobie sprawy z wielkości tragedii. Na weslu ie tylko pociłem się żeby cokolwiek uchwycić w locie to jeszcze nici z samej zabawy. Cały wieczór przesiedziałem z aparacidłem an kolanch zamiast dziewczyny próbując nawet przekalibrować nikona.
Czy znajdzie się jakać recepta? Zauważyłem też że przy czułościach od 1000-1600 ostrość robi się mydlana. Normalne?
Robiłem tysiące zdjęć Nikonem D 300 na kongresach i turniejach brydża. Przekonałem się na początku (mam go od roku) że puszczony samopas na 51 pól focenia może robić przykre niespodzianki. Jeśli ktoś jeszcze pamięta zasady głębi ostrości (o co coraz trudniej, niestety) niech nastawia POJEDYNCZY autofocus kombinując, jak przy wybranej przysłonie zadziała głębia. I to wszystko...
Fakt że AF w D300 na pełnej automatyce trafia przeważnie gdzie chce czyli nie tam gdzie ty chcesz, ale!!! jeśli już złapie ostrość na jakiś punkt (włącz opcje wyświetlania punktów AF w podglądzie) to ten punk na zdjęciu musi być ostry i nie ma innej opcji. Jeśli tak nie jest to masz źle wyregulowany AF albo do dupy szkło, masz w menu opcję korekty AF więc skorzystaj a jak nie pomoże to albo oddaj body do regulacji albo wywal szkło do kosza w zależności co jest winne
Fakt że AF w D300 na pełnej automatyce trafia przeważnie gdzie chce czyli nie tam gdzie ty chcesz, ale!!! jeśli już złapie ostrość na jakiś punkt (włącz opcje wyświetlania punktów AF w podglądzie) to ten punk na zdjęciu musi być ostry i nie ma innej opcji. Jeśli tak nie jest to masz źle wyregulowany AF albo do dupy szkło, masz w menu opcję korekty AF więc skorzystaj a jak nie pomoże to albo oddaj body do regulacji albo wywal szkło do kosza w zależności co jest winne
Now łasnie i tak robiłem. Tam gdzie miła być ostrość (czerwony kwadracik w podglądzie) jej nie byłoo. Nie zdarzało mi się to w 100% ale powyże j 50% tolekka przesada. I jak wyrzucić tzw brzytwiarza. Wszystko jeszcze na gwarancji. Robiłem FOCUS TEST i robi ostro przy +19. Tak też mam ustawiony. No dobra jeśli szkło jest faktycznie poprane jest szansa że mogą mi to zrobić w serwisie?
jak połowa zdjęć jest ok ta raczej puch a w serwisie mogą naprawić wszystko tyle że nie koniecznie w tym na postępu
Archibald
27-10-2009, 10:27
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że dla D300 + N17-55 ma jeszcze znaczenie odległość - AF trafiał mi poprawnie do kilku metrów, potem był coraz większy FF, o nieskończoności nie było mowy. Tak dla porównania N18-70 igła, w punkt i w każdych warunkach, inne słoiki Nikona raczej też OK, więc to nie wina puchy. Być może masz tak samo...
a jak wygląda szybkość AF dla zestawu D300 + 50/1.4 ?
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że dla D300 + N17-55 ma jeszcze znaczenie odległość - AF trafiał mi poprawnie do kilku metrów, potem był coraz większy FF, o nieskończoności nie było mowy. Tak dla porównania N18-70 igła, w punkt i w każdych warunkach, inne słoiki Nikona raczej też OK, więc to nie wina puchy. Być może masz tak samo...
Jest jakaś recepta na to? serwis może pomoże?
Archibald
27-10-2009, 10:46
Jest jakaś recepta na to? serwis może pomoże?
Nie wiem, ja zrezygnowałem z N17-55. Zrób sobie test na odległość, szkło na maksa otwarte coby jak najmniejszą GO uzyskać, i postrzelaj centralnym czujnikiem w wyraźny cel z bliska, z kilku metrów, z kilkunastu metrów i jeszcze dalej - zobacz czy AF trafia w wybrane punkty. Jeżeli robi się problem to tel. do serwisu - może coś doradzą, choć wątpię... :-?