Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matryce d90 a d300 - różnice?

matteo_
25-10-2009, 14:57
witam wszystkich! nurtuje mnie takie pytanie: czy są jakieś różnice w matrycach d90 a d300? z tego co mi wiadomo to są takie same (?) a jednak zdjęcia różnią sie z tych dwóch puszek na korzyść większego kolegi z rodziny Nikona. wiec? z góry dziękuje za info. pozdawiam

Jatin
25-10-2009, 15:37
Nie są takie same a co do różnic to chyba tylko inżynierowie nikona i sony to wiedzą

nokinnikon
25-10-2009, 15:42
witam wszystkich! nurtuje mnie takie pytanie: czy są jakieś różnice w matrycach d90 a d300? z tego co mi wiadomo to są takie same (?) a jednak zdjęcia różnią sie z tych dwóch puszek na korzyść większego kolegi z rodziny Nikona. wiec? z góry dziękuje za info. pozdawiam Ilość pixeli, średnica pixela, 14 bit.

biegly
25-10-2009, 15:50
Ponoć D5000 - D90 - D300 posiadają tę samą matryce !! Więc o co chodzi??

Jatin
25-10-2009, 15:53
Ponoć D5000 - D90 - D300 posiadają tę samą matryce !! Więc o co chodzi??

jak już napisałem wcześniej i kolega po mnie nie są takie same wystarczy zerknąć na stronę nikona i porównać ilość efektywnych pixeli
a dokładne różnice to zna sony :)

poza tym jak już gdzieś napisałem aparat to nie tylko matryca!!!

gie
25-10-2009, 16:57
Ci co maja D300/s będa udowadniać że nie ta sama a Ci co mają D90 napiszą że ta sama i tak powstanie kilka stron wątku... a po tych kilku stronach ktoś przypomni mój post i zostanę okrzyknięty wyrocznią..

MarcinPoland
25-10-2009, 17:08
dla uproszczenia mozemy przyjac ze to ta sama matryca

a tylko inny soft w puszkach

Jatin
25-10-2009, 17:44
Dla uproszczenia można przyjąć że polonez i mercedes to to samo

powtarzam po raz kolejny to że te matryce mają podobną ilość pixeli nie znaczy że są takie same!!!

stachmuszel
25-10-2009, 18:44
W Nikonach D5000/D90/D300/s pracuje ta sama matryca SONY IMX021.

http://www.bythom.com/currentdslr.htm

Różne ilości wykorzystanych pixeli matrycy w tych korpusach wynika z różnej aplikacji tego samego chipa CMOS.

Pozdr.

Jatin
25-10-2009, 18:48
Matrycę traktuję jako całość i nie wnikam jakie różnice są w środku ma inne parametry i koniec

stachmuszel
25-10-2009, 18:54
Hmm...:-)
Ale różnice wynikają z zewnętrznej aplikacji TEJ SAMEJ matrycy. Wszystkie te korpusy oparte są o inne procesory, dlatego ta sama matryca jest inaczej aplikowna w całości. Ale nie zmienia to faktu, że jest to ta sama matryca :-)
Pozdr.

Jatin
25-10-2009, 19:13
Ok pójdziemy na kompromis sama matryca może jest ta sama ale inaczej sterowana i daje inne efekty :)

nokinnikon
25-10-2009, 19:52
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/(appareil)/D90 Średnica pixela w D90 to 5,5 mikrometra a w D300 to 5,4 mikrometra

Duder
26-10-2009, 01:34
Jeśli dobrze zrozumiałem,to oceniane na tej stronce parametry stawiają D90 znacznie wyżej niż D300-odpowiednio na 15. i 21. pozycji.
Wychodzi jakby,że Polonez wyprzedził jednak Mercedesa.To może niepotrzebna złośliwość ,ale mnie korciło.

Jatin
26-10-2009, 08:02
No i cóż nam zostaje......
sprzedać D300 i kupić sobie po 2 D90 jednego będziemy nosić na szyi drugiego na plecach

mister
26-10-2009, 09:25
Znowu kolejny wątek o niczym:( , ale widać, że niektórzy lubią takie głupie dywagacje.
Nawet jeśli w tych aparatach nie siedzą dokładnie te same matryce to i tak jakość obrazowania jest praktycznie identyczna.
Ludzie idźcie robić fotki, a nie traćcie czasu na takie głupoty !

wodzo
26-10-2009, 11:47
Widzę, że "walka" toczy sie o matrycę, a to nie jest główna różnica między tymi puszkami. Kto miał w ręku każdą z nich, wie że jedna i druga inaczej "leży", D300 ma solidnieszą budowę i większą wagę. D90 natomiast jest bardziej plastikowy ale lżejszy. Dla każdego cos dobrego. Jeśli chodzi o mnie to niejeden pewnie pzyzna mi rację, że woli "strzelać" z wiekszej i solidniejszej armaty :)

BBall_Freaker
26-10-2009, 11:56
Nie w każdej sytuacji "większa" znaczy "lepsza" ;)

nokinnikon
26-10-2009, 12:14
Jeśli dobrze zrozumiałem,to oceniane na tej stronce parametry stawiają D90 znacznie wyżej niż D300-odpowiednio na 15. i 21. pozycji.
Wychodzi jakby,że Polonez wyprzedził jednak Mercedesa.To może niepotrzebna złośliwość ,ale mnie korciło.
Chodziło mi o przedstawienie wiarygodności źródeł. Jedno podaje, że matryce są takie same a inne że różne zatem proponuję pozostać przy stwierdzeniu, że obrazowanie podobne ,nie do pobicia jest natomiast jakość pracy z D 300

BBall_Freaker
26-10-2009, 12:19
Zamiast się tak "rozpisywać" na temat matrycy to wystarczyło zadać pytanie do supportu Nikona ;)

wer
26-10-2009, 17:12
Aptecznym w testach wyszło, że granicach błędu: ta sama rozdzielczość, ta sama rozpiętość tonalna, takie same szumy. Więc nie wiem w czym problem?

Greg77
26-10-2009, 17:28
Ktos gdzie wspomnial ze w tych puszkach siedza inne procesory.......otoz EXPEED z D300 jest zastosowany w D90 i D5k.......oczywiscie D300 jest duzo bardziej rozbudowana puszka i zalecana dla profesjonalisty.......jednak jezeli chodzi o matryce to ta w D90 jest odrobinke mlodsza a co za tym idzie minimalnie poprawiona w stosunku do D300....
Nie oznacza sie ze D300 ma gorsza matryce....stad te roznice:)
Te matryce sa podobne wiec nie rozumiem klutni!
Gdyby nie wariacje cenowe w owym czasie to mial bym D300 a tak mam D90.......coz wolalbym wyzszy model i solidniejsza puszke.....ale....nie bylo mi dane!
Jedno jest pewne, matryce obu aparatow maja wspolne cechy (bardzo pozytywne cechy) wysokie uzytkowe ISO, wysoki zasieg tonalny, taka sama rozdzielczosc........jak i wiele innych.....
PYTAM PO CO TEN WATEK!

Jatin
27-10-2009, 00:14
Tu nie chodziło o procesor obrazu expeed który defakto zamienia rawy w jpgi tylko o scalak bezpośrednio sterujący matrycą ale to nie ważne bo temat robi się głupi
przyjmujemy że nie miałem racji (przykre ale cóż w życiu tak bywa, trzeba się umieć do tego przyznać) to tak czy inaczej D90 to nie D300 i choćby skały srały :p to się nim nie stanie
zdjęcia może robić takie same ale ja bym go nie kupił (nie twierdzę przy tym że jest złym aparatem, wręcz przeciwnie) ale ja nadal wolę D300 bo jak już mówiliśmy matryca i zdjęcia jakie robi to nie wszystko a D300 mając tą samą matrycę deklasuje D90 całą resztą

Duder
27-10-2009, 03:28
W końcu dałeś za niego tyle kasy,że musi być lepszy.Jak sam napisałeś 2 razy lepszy-jeden na klatę,drugi na plecy.Chyba żeby ten na plecach zaminić na dobre szkiełko...

Jatin
27-10-2009, 08:18
To nie jest kwestia pieniędzy, jak by mi zależało na tym żeby mieć najdroższy sprzęt to by sobie kupił D3 bo mnie na to stać
więc zapamiętaj sobie że w życiu nie wszystko się kręci w okół kasy, po prostu lubię Dxxx więc kupiłem sobie następny model z tej serii to jest kwestia ideologi
i ostatnie, piszesz "w końcu dałeś za niego tyle kasy" owszem ale to moja ciężko zarobiona kasa wiec mogłem ja wydać na D300s skoro miałem taką ochotę
pisanie jest 2x lepszy bo kosztuje tyle co 2 D90 jest jak dla mnie oznaką jakiegoś kompleksu, po prostu jest lepszy i już, czy ja powinienem iść wyrzucać posiadaczą D3 że mają lepszy sprzęt albo kłócić się czy D3 jest lepszy czy nie?

Duder
27-10-2009, 13:44
Zaraz,zaraz ...to nie ja pisałem o 2 D90 za jednego D300 :

No i cóż nam zostaje......
sprzedać D300 i kupić sobie po 2 D90 jednego będziemy nosić na szyi drugiego na plecach.
Więc kto tu ma kompleksy?I komu chodzi o wartość materialną?
Nie wiem czy twoja kasa jest ciężko zarobiona i na co Cię stać - nic mnie i innych to nie obchodzi.Nie wypisuj takich bzdetów,bo nie o tym rozmawialiśmy :co kto ma i za ile.
Ja tylko zasugerowałem,że upierałeś się przy wyższości swojego sprzętu, pomimo ewidentnych dowodów na jego brak w poruszanym zakresie,z powodu jakże częstego przekonania,że jak coś jest 2x droższe to musi być 4x lepsze.I tyle.
I wypraszam sobie uwagi typu :zapamiętaj sobie... To Ty sobie zapamiętaj,żeby się do nikogo tak nie odnosić.

mister
27-10-2009, 14:24
Wątek chyba powinien być zamknięty:???:
Na przyszłość proponuję wszystkim aby nie wdawali się w głupie dyskusje.

woytec60
27-10-2009, 21:40
...to tak czy inaczej D90 to nie D300 i choćby skały srały :p to się nim nie stanie
zdjęcia może robić takie same ale ja bym go nie kupił (nie twierdzę przy tym że jest złym aparatem, wręcz przeciwnie) ale ja nadal wolę D300 bo jak już mówiliśmy matryca i zdjęcia jakie robi to nie wszystko a D300 mając tą samą matrycę deklasuje D90 całą resztą
To ja już niczego nie rozumiem :roll:
Przez całe życie myślałem, że aparat służy do robienia zdjęć a tu się okazuje, że niekoniecznie.
Niby ten tańszy robi takie same (jeśli nie lepsze ;) ) zdjęcia ale jednak ten drogi całkowicie go deklasuje.
Bo drogi.
I już.

To nie jest kwestia pieniędzy, jak by mi zależało na tym żeby mieć najdroższy sprzęt to by sobie kupił D3 bo mnie na to stać
więc zapamiętaj sobie że w życiu nie wszystko się kręci w okół kasy...
Jeśli nie dla kasy to pewnie dla szpanu.
D300 tak profesjonalnie wygląda ;)

...po prostu lubię Dxxx więc kupiłem sobie następny model z tej serii to jest kwestia ideologi
i ostatnie, piszesz "w końcu dałeś za niego tyle kasy" owszem ale to moja ciężko zarobiona kasa wiec mogłem ja wydać na D300s skoro miałem taką ochotę
pisanie jest 2x lepszy bo kosztuje tyle co 2 D90 jest jak dla mnie oznaką jakiegoś kompleksu, po prostu jest lepszy i już...
Tak jest, lubisz Dxxx i już.
A D300 jest lepszy od D90 i już.
Kwestia ideologii.

Cóż za wykwint dyskusji i siła merytorycznych argumentów! Wprost powala :mrgreen:

Zwykle nawet nie próbuję przekonywać kogoś o tak mocnych argumentach i niezłomnej wierze we własne przekonania.
Teraz też tego nie zrobię bo i po co?
Trochę mnie tylko ruszyło i tyle :roll:
Sorki za OT...

Wątek chyba powinien być zamknięty:???:
Na przyszłość proponuję wszystkim aby nie wdawali się w głupie dyskusje.
Amen.

arseniq
27-10-2009, 22:00
To ja tak tylko koleżanki i koledzy dodam to co ostatnio usłyszałem od jednego z managerów nikona z którym miałem przyjemność trochę porozmawiać. Matryca w D300 i D90 to to samo ale reszta - soft, części itp inna. Sama matryca to 10-20% zdjęć - liczy się to co z tą matrycą "współpracuje" i jak się ją wykorzystuje. To tak jak z monitorami Eizo. Matryce są te same (chodzi mi o PV) co np w Hitachi, Nec'u czy samsungu ale np płyta główna czy jak to oni nazywają jest już produkcji Eizo (nie zajmują sie produkcją matryc - kupują od innych.. oczywiście takie które spełniają ich kryteria ) Po za matrycą największy wpływ ma tu elektronika i tak jest z nikonami. druga podstawowa sprawa - budowa korpusu. Sorka ale ja nie odnajduje sie w D90 - dla mnie to taka mała zabawka, nie wiem może sie przyzwyczaiłem że najbardziej przydatne funkcje mam na korpusie a nie w menu, różnica jest też w rodzaju wykonania - za to m.in się płaci...

ZAMYKAMY TEMAT:D

matteo_
27-10-2009, 22:06
no i myślę, że tym optymistycznym (albo i nie:) ) akcentem mozna zamknąć wątek. Dziękuje bardzo wszystkim za posty i zaangażowanie. Pozdrawiam P.S. już myślę nad następnym tematem :P

Jatin
27-10-2009, 22:34
Duder to o 2 D90 to była ironia (jak nie wiesz co to użyj www.google.pl ) to po 1 a po 2 to nie upierałem się przy wyższości swojego sprzętu tylko przy niższości D90 tak samo bym się upierał przy wyższości D3 nad D300 pomimo że go nie posiadam, chociaż w tym przypadku różnica jest mniejsza niż między D300 a D90
woytec60 nie zrozum mnie źle ale odnoszę wrażenie że jesteś odrobinkę upośledzony (ale może mi się wydaje) czytaj to co napisałem dotąd aż zrozumiesz
gdybym chciał kupić aparat do szpanu kupił bym D3
jak wszystkie Nikony były by takie same to nikt nie kupował by wyższych modeli tylko wszyscy jechali by na D5000
co do tego że lubię serię Dxxx to tak jak z samochodami niektórzy się przywiązują do konkretnego modelu
i na koniec popracuj na D300 to będziesz wiedział czemu jest lepszy od D90 najlepiej to sprawdzić empirycznie

Duder
28-10-2009, 04:10
Popatrz jaki ja tępy jestem,że od razu nie załapałem tej ironii.Dobrze,że mi wyjaśniłeś.
Widać jak na dłoni,że nadal udowadniasz wyższość jednego nad drugim.Z jakich pobudek,no mniejsza z tym....
I wciąż do Ciebie nie dociera,że chodziło o matryce(że są takie same),a nie o cały aparat.Bo ten jednemu się będzie podobał i pasował taki,a innemu inny.I to jest oczywiste.

woytec60
28-10-2009, 04:51
woytec60 nie zrozum mnie źle ale odnoszę wrażenie że jesteś odrobinkę upośledzony (ale może mi się wydaje) czytaj to co napisałem dotąd aż zrozumiesz
gdybym chciał kupić aparat do szpanu kupił bym D3
jak wszystkie Nikony były by takie same to nikt nie kupował by wyższych modeli tylko wszyscy jechali by na D5000
co do tego że lubię serię Dxxx to tak jak z samochodami niektórzy się przywiązują do konkretnego modelu
i na koniec popracuj na D300 to będziesz wiedział czemu jest lepszy od D90 najlepiej to sprawdzić empirycznie
Nie zrozum mnie źle ale ja odniosłem podobne wrażenie na Twój temat.
Nie dość, że nie potrafisz podeprzeć swojej wypowiedzi żadnym merytorycznym argumentem (bo trudno za taki uznać stwierdzenie: "i już" ) to czytanie ze zrozumieniem cudzych postów również jest Ci obce, co zresztą zauważył kolega post wyżej. Pouczasz go, co to znaczy ironia lecz sam nie zauważasz tejże ironii w moim poście.
Życzę miłego dnia.

PS
"Byłyby", "kupowałby" itp piszemy razem a zdanie zaczynamy z dużej litery. Warto także postawić tu i ówdzie przerywniki tudzież pomyśleć trochę nad stylistyką wypowiedzi.
Dla tych, którym słowniki wydają się zbyt ciężkie wymyślono sprawdzanie pisowni w przeglądarkach.
Podobno się sprawdza, wypróbuj jeśli wola :)
Z mojej strony EOT. Za klasykiem Ludwikiem powtórzę tylko, nie warto kopać się z koniem.

mister
28-10-2009, 08:12
woytec60 nie zrozum mnie źle ale odnoszę wrażenie że jesteś odrobinkę upośledzony

Pomijając inne aspekty Twoich wypowiedzi (w tym i innych wątkach) uważam, że powinieneś dobrze pomyśleć zanim coś takiego napiszesz bo po prostu obrażasz innych ludzi, a nie do tego to forum służy:-?
Na tym kończę swój udział w tym wątku.

MarcinPoland
28-10-2009, 08:22
jesli w d90 lub d5000 jest rzekomo lepsza matryca
to dlaczego do d300s wstawiono ta gorsza z poprzedniego d300? :)

na optycznych jest test i roznic tam nie zauwazyli, poza rzekomo wieksza ostroscia, ale napisali ze to w granicach bledu pomiarowego, lub rawy moga byc minimalnie przeostrzone lib filtr AA mniej agresywny

"Nikon D300s gwarantuje tę samą jakość zdjęć JPEG co D300."

"Ponieważ w D300s matryca nie została zmieniona w stosunku do D300, to nie należy się spodziewać zmian w systemie obrazowania. "

"Jedynie na ISO 6400 daje się zauważyć, że D300s trochę bardziej szumi."

"Zakres tonalny w Nikonie D300s zachowuje bardzo dobry poziom, bez zmian w stosunku do D300. "

"Pomiary dla D300s pokazały, że jego rozdzielczość jest minimalnie większa niż w D300, mimo zastosowania tych samych matryc. Wydaje nam się, że jest to efekt jednoczesnego osłabienia filtra AA oraz lekkiego podostrzania surowych plików. Ze względu na niewielki stopień tego procesu, nie możemy mieć jednak całkowitej pewności co do naszych wniosków. "

"Oczywiste jest, że bez tych funkcji możnaby się obejść, ale mogą się one stać niewątpliwie użyteczne. To pokazuje nam tylko jak dobrym aparatem był D300. "

http://optyczne.pl/112.7-Test_aparatu-Nikon_D300s_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW. html
http://optyczne.pl/112.9-Test_aparatu-Nikon_D300s_Podsumowanie.html

takze wciaz powtarzajace sie dyskusja czy d90 czy d5000 ma lepsza jakosc obrazu sa bez sensu i lepiej je zakonczyc bo sa to te same matryce, roznice to soft