PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony mechanizm przysłony ?

yahooo8
25-10-2009, 14:13
Witam najprawdopodobniej padł mechanizm przysłony. Po podpięciu obiektywu, można zrobić zdjęcia na maksymalnie otwartej przysłonie jak zmienie jej wartość to wyskakuje err ( ale zdjecie jest zrobione ) sprawdziłem i zmieniając przysłone nic sie nie dzieje z obiektywem nie raguje po prostu na zmiane ustawien w body i stad zapewne ten error.

Sprawdzilem zatem manualnie popychacze przyslony w body i w obiektywie i wszystko chodzi ladnie sprawnie bez problemow. Wszystko wskazuje ze mechanizm w body padł.

Co o tym myslicie i jest to faktycznie ta awaria czy sporo moze kosztowac naprawa ? w zasadzie mam jeszcze gwarancje ale nie moge czekac dlugo na naprawde a w autoryzowanym serwisie troche poczekam, no chyba ze to wielkie koszty to odesle.

Swoja droga aparat ma tylko 8 miesiecy wiec sie troche zalamalem, jednak d90 jest awaryjny, niestety ...

Jatin
25-10-2009, 16:55
To że przysłona się nie domyka jak kręcisz kółkiem to normalne bo jest domykana dopiero w momencie otwarcia migawki
a ci di błędu proponuje przeczyścić styki, spróbować z innym szkłem a jak nie pomoże to wyślij do serwisu

yahooo8
25-10-2009, 18:58
no tak tylko patrzac w obiektyw widac ze podczas robienia zdjec przyslona sie nie zmienia,
aha no i wystarczy wcisnac podglad glebi ostrosci i tez od razu err wyskakuje, wszystko przeczyscilem jutro podepne inny obiektyw zobaczymy.

witkow
24-01-2011, 22:18
i jak sie skonczyl Twoj problem, pisze bo mam prawdpopodobnie taki sam problem, ja sprawdzalem na innych obiektywach i to samo.

Witek

Rafał_Sz
24-01-2011, 22:26
Za naprawę (wymianę) mechanizmu ustawiania przysłony w D300 zapłaciłem w serwisie Nikon PL 1000 zł. Zawsze można wysłać sprzęt na ekspertyzę która kosztuje złotych 30.