PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 i druga lampa wyzwalanie zdalnie

Majk87
25-10-2009, 12:23
Jezeli już gdzieś był taki temat to bardzo proszę o linka, bo nie mogłem znaleźć :)

Mam sb 900 i od niedawna drugą lampę (za 5,50 z allegro:)), którą chciałbym wyzwalać zdalnie razem z sabiną. Wyzwalam błyskiem lampy aparatowej. No i tak, podłączyłem do niej fotocele domowej roboty i sabina odpala, ta druga też, ale za wcześnie. Zgaduje że chodzi o przedbłyski. Jeżeli dam lampe aparatową w tryb manualny to wszystko zagra, ale nie bede mógł regulować mocy błysku sabiny z body(a nie chce z tego rezygnować).
Więc, przyszedł mi do głowy taki pomysł: stawiam tę drugą lampę na kostce z wejściem PC i łącze ja po kablu a sabiną.

I myślę sobie, że to będzie tak: lampa z aparatu wyzwala sabinę a po kablu sabina wyzwala drugą lampę.

Mam rację czy nie do końca? Gdyby ktoś wiedział i chciał się podzielić swoim doświadczeniem to byłby czad :-D

cypherdid
25-10-2009, 12:45
Chyba nie da rady. Poszukaj na allegro fotoceli w której bedziesz mógł ustawiać na który błysk ma reagować - czyli ile błysków ignorować przed wyzwoleniem. Widziałem takie - też nie za drogie na alledrogo.

Zbigniew
25-10-2009, 13:12
Tak jak piszesz - albo pracujesz w CLSie i wtedy masz pełną kontrolę nad SB (ale też przedbłyski), lub wykorzystujesz SB tak, aby reagowała na błysk (nie pamiętam jakie to ustawienie w menu, ale poprostu jedziesz na fotoceli jak z normalną inną lampą) - wtedy naturalnie wszystkie ustawienia tylko i wyłącznie w lampie.

Nie wiem za bardzo jak chcesz wyzwolić z SB tę drugą lampę - nie sądzę, że SB na to pozwoli - raczej musisz to zrobić z aparatu - wtedy nie powinno być problemu.

W sytuacji jak Twoja chyba postawiłbym jednak albo na CLS i wykorzystanie jednej lampy, albo na rezygnację z CLSa i regulację mocy błysku bezpośrednio w SB (przecież i tak musisz jakoś regulować tę drugą lampkę). Opcją jest też dokupienie wyzwalaczy radiowych i wtedy jesteś bardziej mobilny, choć też regulujesz wszystko ręcznie.

Nie korzystałem nigdy z takiej kombinacji lamp, więc piszę tutaj jako teoretyk. Niemniej jako praktyk ogólnie w tematyce błyskania powiem Ci, że bardzo wiele doświetlisz z jednej lampy, a jak już masz czas na ustawienie dwóch i zrobienie "poważniejszej" sesji, to też spokojnie dasz radę ustawiać wszystko ręcznie. Aż tak często zmieniać nie musisz mocy lamp - ważne jest ich ustawienie, potem sobie dobierasz ogólnie ekspozycję, a potem błysk, w tym często po prostu przestawiając lampę (mi jest nieraz to łatwiej zrobić niż regulować moc), tak więc i tak do niej latasz.

pJarosław
25-10-2009, 14:19
Witam ustaw w SB-900 SU-4 na ON i tryb manualny i będzie działać, nawet kompaktem ją odpalisz z pełną kontrolą :)

Przykład http://www.youtube.com/watch?v=hYIOnEM9hak

Majk87
25-10-2009, 15:17
No dobra, pewnie zrobię tak że zanim przejde na manuala, to pobłyskam w CLSie i zobacze jaka moc lampy mi potrzebna. A do drugiej lampy dodam fotocele na pierwszy błysk i bedzie git :)

Wielkie dzięki za odpowiedzi :)

pJarosław
25-10-2009, 15:44
Zawsze mażesz użyć metody "trzech zdjęć" czy jak ją tam nazwał pewien pan przy tak zwanym "błysk@niu" ;) http://www.studiowplecaku.pl/jak-ustawic-moc-lampy-blyskowej-bez-swiatlomierza-wideo/