Zobacz pełną wersję : Zdalne błyskanie = D90 + SB800 + SB600..
Moje pytanie dotyczy takiej sprawy, a mianowicie, jeśli wbudowaną lampką wyzwolę SB800 (poprzez przebłyski) to czy błysk z SB 800 wyzwoli mi SB600..Jeśli nie to czy takie radyjka załatwią sprawę, oczywiście rozumiem, że wtedy juz nie w CLS-ie tylko w manualu..Pytam bo nie zastanawiam się co dokupić w rozsądnej cenie do SB800, od razu mówię druga SB800 za droga:(
A po co tak kombinować? Przecież w D90 możesz sterować lampami w CLS. Już teraz możesz wyzwalać SB600 z korpusu. Jeśli nie potrzebujesz lampy na aparacie, to możesz jako drugą również dokupić SB600. W aparacie masz wbudowany commander z dwoma kanałami. W SB800/900 są trzy.
D90 może działać jako sterownik błysku. Możesz ustawić dwie grupy, a w każdej z nich nieograniczoną ilość lamp.
A jak to jest, że SB800 potrafi inną wyzwolić a SB600 nie..Aha i jeszcze jedno czy D200 i D300 gadają w pełni z SB600 (czy mi ją wyzwolą poprzez wbudowaną)???
Sb-600 nie może pracować jako master - tylko jako slave.
czy D200 i D300 gadają w pełni z SB600 (czy mi ją wyzwolą poprzez wbudowaną)???
Owszem.
A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, czy nie taniej zakupić SB26 lub SB28 i radiowe wyzwalacze Phottixa? Oczywiście wiem że to już nie będzie CLS ale wyjdzie dużo taniej, bo SB600 = około 800 pln, a Phottix+SB26/SB28 = 500 pln.
Imo lepiej. Zwłaszcza, że SB26/28 są mocniejsze od SB600. CLS jest fajny, ale na początku - później zaczyna się odczuwać jego braki - wtedy radio jest praktycznie jedynym wyborem. Chyba, że pstrykasz tylko w studio.
adolfik9501
25-10-2009, 23:49
Właśnie wczoraj oglądnąłem "Nikon guide to creative lighting" i jakoś nie widzę tych problemów z CLS na zewnątrz, wewnątrz, zewnątrz-wewnątrz ;) Wiem, że ten film ma piać z zachwytu nad systemem, ale zrobił na mnie wrażenie. Ot takie moje wtrącenie...
Dla mnie główną zaletą CLS jest kodowany sygnał i praca w TTL. Na imprezach typu wesele nie wyzwoli mi ich żaden wujek z małpką. Przy ustawieniu lamp w rogach sali często jedna z nich łapie się w kadrze, wtedy dzięki TTL błyska minimalną mocą i nie robi blikow.
Pierwszą funkcjonalność dają wyzwalacze radiowe, ale drugiej już nie. Moc trzeba ustawić samemu, a w CLS mogę szybko ją korygować.
Wadą CLS może być ograniczony zasięg. Zauważyłem też efekt stroboskopowy. Każda grupa lamp błyska w innym czasie, powoduje to czasem podwójne naświetlenie bardzo szybko poruszających się przedmiotów (np palcy u rąk w tańcu).
A powidzcie mi czy SB600 jest dużo słabsza od SB28? I czy SB800 i SB28 nie maja czasem tej samej mocy?
adolfik9501
27-10-2009, 22:21
Wg. instrukcji:
Liczba przewodnia dla pozycji zooma lampy 35mm
SB28 - 36
SB600 - 30 - tutaj dane są bardzo optymistyczne, faktycznie ok. 24
SB800 - 38
W przypadku SB28/800 - rzeczywista moc będzie zapewne troszkę mniejsza. Która jest mocniejsza faktycznie to nie wiem, a nie chce mi się sprawdzać ;)
podepnę się do tematu, mam sb-600 wyzwalane z korpusu d700, jednak często chciałbym postawić lampę w takim miejscu, że błysk z korpusu nie jest w stanie odpalić zdalnie sb-600. Chcę zatem kupić sb-800, którą chciałbym stawiać w takim mniej dostępnym miejscu i za pomoca kabla (jakiego?) odpalać ją, by błysk sb-800 odpalał mi jeszcze sb-600. Wszystko w ramach CLS oczywiście :)
Być może takie rozwiązanie, jeżeli by działało, również zadowoli założyciela wątku tomdox :)
pozdrawiam!
podepnę się do tematu, mam sb-600 wyzwalane z korpusu d700, jednak często chciałbym postawić lampę w takim miejscu, że błysk z korpusu nie jest w stanie odpalić zdalnie sb-600.
Czasem można pokombinować z odbiciem błysku sterującego. Oczywiście to nie jest 100% pewna ani też niespecjalnie wygodna metoda...
Chcę zatem kupić sb-800, którą chciałbym stawiać w takim mniej dostępnym miejscu i za pomocą kabla (jakiego?) odpalać ją, by błysk sb-800 odpalał mi jeszcze sb-600. Wszystko w ramach CLS oczywiście
Średnio wygodne to będzie, ale da się zrobić. Od stopki aparatu do SB-800 kabelek SC-28 (lub zamiennik, są nawet 5 metrowe). W przypadku oryginałów na pewno można połączyć kilka sztuk "kaskadowo", żeby zwiększyć zasięg (chyba do 3, ale tą informację pamiętam z poprzednika, SC-17). Nie wiem, czy łączenie zadziałała w przypadku tych długich zamienników.
Końcówka tego kabla z sankami dla lampy ma od spodu gwint statywowy, więc lampkę w kostkę, a kostkę do statywu. SB-800 będzie działała tak jak włożona w stopkę aparatu, a więc będzie mogła grać rolę commandera dla SB-600.
Wady:
- niewygodnie,
- nieostrożne pociągnięcie z kabel i lampa ze statywem "frunie",
- niekoniecznie tanio, szczególnie jeśli chce się sporego zasięgu kabla (czyli gdy potrzebny więcej niż 1 kabel).
adolfik9501
30-10-2009, 13:22
A tak jak na tym (http://www.youtube.com/watch?v=7LWd2AoLBH0&feature=related) filmiku się nie da ? SB800 "po drodze" a SB600 w miejscu docelowym.
EDIT: i oczywiście dobrze czujnik w SB600 skierować.
Średnio wygodne to będzie, ale da się zrobić. Od stopki aparatu do SB-800 kabelek SC-28 (lub zamiennik, są nawet 5 metrowe)
zamienniki odradzam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=117243
a i nie tylko ja mialem problem z tymi 5m :/
dziękuję za odpowiedź, rozumiem że w wypadku podłączenia SB-800 do aparatu kablem SC-28 "jedynymi" mankamentami są koszta (kabel 5m >220pln) oraz kabel sam w sobie z racji natury kabla, hehe ;)
a te dwa gniazda w korpusie apatatu? 'Flash sync' oraz '10-pin remote' można je tu jakoś wykorzystać? wybaczcie pytania, ale jeżeli odnośnie techniki fotografowania bez lamp nieskromnie uznam, że idzie mi nieźle, to w wypadku lamp jestem zielony, bo odpalić samą sb600 na CLS to żadna sztuka ;)...
zamienniki odradzam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=117243
Nie wiedziałem... Mam 3 SC-17, więc nie szukałem nigdy niczego dłuższego... ;)
A tak jak na tym filmiku się nie da ?
Było powiedziane, że już pierwsza lampa ma być ukryta.
Niemniej osobiście - jak się da bez kabla (nawet odbijając błysk jakimś lusterkiem) to ja jednak radzę bez kabla... :)
Jak się raz zasmakuje w bezkablowym wyzwalaniu, to trudno później z tego zrezygnować ;)