PDA

Zobacz pełną wersję : Torba na Nikona D70s +18-70

Oceania
17-10-2006, 14:44
Szukam torby na Nikona D70s +kit + akcesoria, czyli taka podstawa. Zdecydowałam sie na firmę Lowepro i chciałam kupić z serii Rezo 160 Aw. Doradzono mi jednak serię Nova, bo niby Rezo jest dość miękki. Co radzicie?! Może coś zupełnie innej firmy?
I nie chce torby na zapas tylko na te podstawowe rzeczy, bo jeśli w przyszłości coś kupię to zainwestuje w drugą torbę już "na wszystko".
Szukam teraz czegoś solidnego, co pozwoli przeżyć mojemu aparatowi upadek w torbie bez wiekszych szkód no i niedużego. Plecak od razu mówię że odpada bo w przestrzeni miejskiej to dość ryzykowne i niewygodne.

sil
17-10-2006, 14:59
Mam LowePro Nova 2AW. Chwalę sobie, bardzo solidna, aparat nie ucierpi w razie upadku (oczywiście zależy z jakiej wysokości :) ). Wygodny pasek, pokrowiec przeciwdeszczowy. Wejdzie body, Kit, i jakiś dodatkowy obiektyw + ewentualnie lampa. Niewiele. Na wypady codzienne spoko, ale tak żeby zabrać większy obiektyw to kicha. Ja się zaczynam rozglądać za jakimś plecakiem, tak na dłuższe wypady.

Reasumując. Bardzo polecam!!!

King
17-10-2006, 17:37
zdecydowanie seria NOVA, jak dla amatora idealna seria. Pkrowiec przeciwdeszczowy super sprawa i bardzo przydatny a samo wykonanie i projekt torby wzorowy choć nie idealny :). Może być Nova 1 albo 2 choć najlepiej od razu Nova 3 - zobaczysz jak szybko będzie przybywać nowego sprzętu a w tedy miejsca zawsze mało :). Jak już bardzo chcesz mieć tylko body + kit to poszukaj któregoś TOPLOADER-a, jest bardzo poręczny ale mały.
O może być np. taki

http://www.allegro.pl/item133856122_lowepro_toploader_65_aw_fotonet].html

a tak na marginesie widziałem ostatnio jakiś model torby KATA ( nie wiem jaki to był bo się na tej firmie nie znam) , projekt miodzio tylko w Polsce bardzo trudno dostać cokolwiek tej firmy :(

Oceania
18-10-2006, 14:12
Własnie się zastanawiam nad firmą Kata. Można zamówić w sklepie internetowym. Słyszałam że są to bardzo solidne torby, w których aparat nie ucierpi w razie upadku (w novie 1AW kolezance spadl aparat i filtr poszedl). Może warto dołożyć tą stówkę i kupić torbę tej firmy? Posiada ktoś może?
Byłam oglądać torby i 2AW jest wielka, chce coś mniejszego, bo nawet jeśli bedę miała wiecej sprzetu to nie będę tego wszystkiego dzwigać..jestem drobną kobietką ;)

PawelR
18-10-2006, 14:22
Byłam oglądać torby i 2AW jest wielka, chce coś mniejszego, bo nawet jeśli bedę miała wiecej sprzetu to nie będę tego wszystkiego dzwigać..jestem drobną kobietką ;)

2AW naprawdę jest bardzo rozsądnym kompromisem pomiędzy wielkoscią a pakownością torby. Używam od dłuższego czasu i naprawdę bardzo polecam. Wchodzi wszystko to co mam w stopce i jeszcze parę drobiazgów.

Jestem przekonany, że wcześniej czy później kupisz lampę więc choć trochę zapasu w torbie powinnaś przewidzieć.

pozdrawiam
Paweł

sadki
18-10-2006, 15:53
A jesteś pewien, że ma to być torba (pasek na ramię)? Miałem, i już do tego rozwiązania nie wrócę. Teraz używam Off Trail i mam o wiele szybszy i wygodniejszy dostęp do sprzętu.

PawelR
18-10-2006, 16:00
A jesteś pewien, że ma to być torba (pasek na ramię)? Miałem, i już do tego rozwiązania nie wrócę. Teraz używam Off Trail i mam o wiele szybszy i wygodniejszy dostęp do sprzętu.

Jeśli często wyjmujesz, wkładasz body i zmieniasz szkła to z pewnością Off-Trail jest lepszym rozwiązaniem. Jeśli traktujesz torbę głównie jako zabezpieczenie na czas przechowywania i transportu - nie widzę wielkiej różnicy...

sadki
18-10-2006, 16:10
Zgadza się, aczkolwiek ja nawet w transporcie korzystam z aparatu ;-)
Do przechowywania torba jest wygodniejsza, bardziej foremna i można sobie samemu przegródki poustawiać. Off Trail 1 to body z obiektywem + dwa szkła (zamiennie np z lampą) i ewentualnie jakieś drobne pierdółki. Off Trail 2 to już większe gabaryty, więcej można zmieścić.
Oo, przypomniało mi się, że w mojej OffTrail miałem kłopot z osłonami przeciwsłonecznymi ("tulipan") - za duże, żeby pomieścić w bocznych kieszeniach.

Oceania
18-10-2006, 22:04
A co myślicie Panowie o tym?

http://www.kata-bags.com/Item.asp?pid=218&cid=32&perentId=4&ProdLine=4

http://www.kata-bags.com/Item.asp?pid=215&cid=30&perentId=4&ProdLine=4

sadki
19-10-2006, 11:08
Ładne, powinno być bezpieczne dla aparatu. Funkcjonalność oceń sam.

biker karlos
20-10-2006, 00:03
a jaka jest zasada konstrukcji takich toreb, chodzi mi o to czy trzeba odkrecac obiektyw. czy poprostu wsadzamy caly aparacik i jak cus sie dzieje to wyciagamy szybciorem i cykamy.

amator
20-10-2006, 08:35
Na tej stronie możesz sobie pooglądać.
http://www.cambags.com/camera_bag_mainpage.htm

sadki
20-10-2006, 11:02
a jaka jest zasada konstrukcji takich toreb, chodzi mi o to czy trzeba odkrecac obiektyw. czy poprostu wsadzamy caly aparacik i jak cus sie dzieje to wyciagamy szybciorem i cykamy.

Nie wyobrażam sobie torby, do której nie mógłbym schować aparatu z zapiętym obiektywem, nawet najdłuższym jaki mam (no dobra, mam krótkie). Torby generalnie dlatego są niewygodne, bo trzeba odpinać zamek, a przeszkadza w tym pasek na ramieniu. Pozatym torba wisi właśnie na jednym pasku, czasem trzeba jej jedną ręką asystować, żeby nie spadła. Colt (i wszystkie inne torby na pasie biodrowym), w odróżnieniu od torby, stale przylega do fotografa, można z tym biegać, koziołki fikać, i nie odpadnie. No i przy wyciąganiu czegokolwiek nie ma paska, który przeszkadzałby w czymkolwiek.
I tylko ciężko mi wyobrazić sobie dziewczyny w sukienkach z pasem biodrowym ;-)

Oceania
20-10-2006, 13:32
Heheh no też mi to sobie trudno wyobrazić. Tak samo jak funkcjonalność torby na pasie biodrowym zimą, gdy chodzimy w grubych kurtkach (lub tak jak ja w płaszczu). Zresztą torby lowepro mają możliwośc przypięcia torby do paska, wiec zawsze jest jakaś opcja. Kata niestety chyba tego nie mają. Ehh ciężki wybór, a torba potrzebna...
Czy posiada ktoś torbę KATA C-58, C59 lub H-12, H-14 ???

TomK
23-10-2006, 12:25
A co myślicie o takiej torbie mekko r1X??

sadki
23-10-2006, 18:01
Duuuuuuuuuuuuuuża :)
Niby nie jest to LowePro, ale to o niczym nie świadczy. Wcześniej miałem jakiegoś noname, i wszystko było ok.

TomK
23-10-2006, 18:07
no wlasnie wiem ze jest duza :D zastanawiam sie jeszcze nad mekko e77 ale najpierw chce je porownac. Maja dwa lata gwarancji wiec mysle ze nie bedzie zle :D

zielin
24-10-2006, 09:52
a co proponujecie dla osoby ktora jedzie w daleka podroz w wielkim plecakiem?
musze jakos sprzet wziasc i miec go pod reka - ale tak zeby dalo sie isc z nim i z plecakiem.