Zobacz pełną wersję : D5000 zdjecia obiektow w ruchu- problem
Witam. Robiłem ostatnio fotki modelom RC podczas driftu i nie wiem dlaczego ale kazde zdjecia byly rozmazane. Ktos moze mi to wyjasnic, moze zle ustawienia?
Pokaż zdjęcie z EXIF.
A dlaczego rozmazane? Na 101% ustawiłeś zbyt długi czas...
Nie wiem ale zdjecia robilem na programie auto i probowalem tez na trybie sportowym. Co musial bym ustawić zeby takie fotki byly ladne i ostre?
http://img195.imageshack.us/i/dsc0300gv.jpg/
http://img27.imageshack.us/i/dsc0299a.jpg/
te fotki akurat wyszly w miare ale czy da sie zeby byly ostrzejsze? Musialem troche nacykac fotek zeby daly taki efekt;/
Nie wiem ale zdjecia robilem na programie auto i probowalem tez na trybie sportowym.
W trybie sportowym wprowadziłeś w ustawieniach prędkość modelu? Bo jak nie to skąd aparat miał wiedzieć z jaką prędkością model się poruszał.
Co musial bym ustawić zeby takie fotki byly ladne i ostre?
Nauczyć się podstaw fotografii, podczas robienia zdjęć myśleć, z błędów wyciągać wnioski, itd, itd... z ustawień w aparacie wystarczy Ci tryb A albo S i wiedzieć jak zmienić ISO.
Przemek Paśnik
24-10-2009, 21:31
W trybie sportowym wprowadziłeś w ustawieniach prędkość modelu? Bo jak nie to skąd aparat miał wiedzieć z jaką prędkością model się poruszał.
:mrgreen: Zły Mod!
:mrgreen: Zły Mod!
Żebyś wiedział, że dzisiaj zły...
Lol. A tak na serio to dlaczego te fotki mi tak wychodza?
Dokładnie to napisałem... przeczytaj uważnie i przemyśl... ja tak na prawdę nie żartowałem. Serio!
Przemku, nadal uważasz, że zły?
Edit: przejrzałem twoje poprzednie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110842) posty i weź pod uwagę szczególnie to co napisałem w drugiej części drugiego postu. Poważnie. Bez podstaw będziesz miał miliony podobnych problemów. A od końca sierpnia nie wyciągnąłeś żadnych wniosków :(
Sam aparat nie zrobi za ciebie zdjęć. Przede wszystkim wiedza...
Przemek Paśnik
24-10-2009, 21:46
Lol. A tak na serio to dlaczego te fotki mi tak wychodza?
Bo ustawiasz zbyt długi czas naświetlania. Obiekty się poruszają, rejestrują się na zdjęciu jako smugi. Poczytaj tu -> http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_zrobic_takie_zdjecie_panoramowanie trochę Ci się powinno rozjaśnić na ten temat. Powodzenia
Dokładnie to napisałem... przeczytaj uważnie i przemyśl... ja tak na prawdę nie żartowałem. Serio!
Przemku, nadal uważasz, że zły?
Zwracam honor :wink:
Bo ustawiasz zbyt długi czas naświetlania.
Aha, czyli to co napisałem w swoim pierwszym poście uważacie obydwoje, że to LOL? Ja wam dam...
Jak by Ci to powiedzieć
za długi czas naświetlania ten twój 18-55 demonem światła nie jest ale mogłeś ustawić przysłonę w okolicy 3.5 a nie 7.1
a jak to by nie pomogło zawsze można spróbować błysnąć lampą, nie wiem na jakim czasie D5000 synchronizuje ale na pewno krótszym niż 1/160
velaskez
24-10-2009, 21:52
Aha, czyli to co napisałem w swoim pierwszym poście uważacie obydwoje, że to LOL? Ja wam dam...
Chyba Ci dzisiaj wleźli za skórę z ogniskową na DX, co? :D
jackrabbit
24-10-2009, 21:52
pytanie, ta predkosc sie wpisuje w km/h czy m/s?
Przemek Paśnik
24-10-2009, 21:54
Serio nie. Tylko powtórzyłem, coby dotarło lepiej. Ja tam z Modami nie zadzieram :oops:
ale mogłeś ustawić przysłonę w okolicy 3.5 a nie 7.1
Czytałeś uważnie? Przecież kolega nie ustawiał przesłony. To bezduszna cyfrowa maszynka ustawiła tak...
Chyba Ci dzisiaj wleźli za skórę z ogniskową na DX, co? :D
To też...
pytanie, ta predkosc sie wpisuje w km/h czy m/s?
Układ SI się kłania...
Tylko powtórzyłem, coby dotarło lepiej.
No to dobrze...
Mam ta strone w ulubionych ale zbytnio z niej nie kozystalem. Tylko ze ja nie ustawialem tego czasu naswietlenia, po prostu zmienilem tryb z auto na sportowy i myslalem ze tam juz jest wszystko ustawione.
Przemek Paśnik
24-10-2009, 22:01
Mam ta strone w ulubionych ale zbytnio z niej nie kozystalem. Tylko ze ja nie ustawialem tego czasu naswietlenia, po prostu zmienilem tryb z auto na sportowy i myslalem ze tam juz jest wszystko ustawione.
No bywa. Elektronika to podła bestia, jeszcze nie raz się o tym przekonasz. Szuraj odrobić pracę domową i poczytaj coś o naświetlaniu, no chyba, że Ci nie zależy na kontroli nad zdjęciami
myslalem ze tam juz jest wszystko ustawione.
Ale skąd miał aparat wiedzieć jaka jest prędkość autka???? Wprowadziłeś tą prędkość w ustawieniach? Nie? Ba, wprowadziłeś w ustawieniach trybu sportowego, że fotografujesz szybkie autka a nie żaglówki na jeziorze albo szachistów? Nie? To co się dziwisz, że komputer dobrał złe parametry...
Mam inne foki (skoki na rowerze) to przewaznie jest rozmazane cale zdjecie lub tylko rower w ruchu, kiedy zrobilo się ciemniej to za pomoca lampy blyskowej zdjecia wychodzili zadowalajaco.
Przemek Paśnik
24-10-2009, 22:10
OK. Ja odpadam...
A jak ustawiałeś ostrość, bo zdjęcia były chyba robione przy wyłączonym AF?
mpwt no wiem że ustawił auto ale pisząc tamten post założyłem że jest na tyle kumaty i załapie żeby skorzystać choćby z priorytetu przysłony
a tak apropo wątku o przeliczaniu ogniskowych źle tłumaczyliście chłopakowi trzeba było napisać żeby wywołał sobie fotę z 50mm z analoga wziął nożyczki obciął po cm z każdej strony i miał by ekwiwalent dla APS-C :p
wasilewk
24-10-2009, 22:16
Ale skąd miał aparat wiedzieć jaka jest prędkość autka???? Wprowadziłeś tą prędkość w ustawieniach? Nie? Ba, wprowadziłeś w ustawieniach trybu sportowego, że fotografujesz szybkie autka a nie żaglówki na jeziorze albo szachistów? Nie? To co się dziwisz, że komputer dobrał złe parametry...
Wiesz co ? Może poprawię Ci humor:
Mój D80 kupił kolega, który niedawno pokazywał mi statyki z Radomia (bo zdążył już po wypadku). Jak go ochrzaniałem za czas i GO to on mówi: "Przecież robiłem na automacie !" i bardzo się dziwił jak ja robię zdjęcia, bo u mnie nie ma automatu...
Pzdr.
Ale jak wylacze AF to juz chyba dupa z efektem skoro nie wylamie ostrosci automatycznie, bo recznie przy fotce sportowej sie tego nie da zrobic.
http://img261.imageshack.us/i/dsc0407o.jpg/
http://img148.imageshack.us/i/dsc0416e.jpg/
te zdjecia byly by tez pewnie lepsze gdyby ustawil czas otrwarcia migawki chyba ?
jackrabbit
24-10-2009, 22:21
Mam inne foki (skoki na rowerze) to przewaznie jest rozmazane cale zdjecie lub tylko rower w ruchu, kiedy zrobilo się ciemniej to za pomoca lampy blyskowej zdjecia wychodzili zadowalajaco.
moze zacznij od instrukcji obslugi aparatu, jak jest za nudna to kup ksiazke bryan peterson "ekspozycja bez tajemnic", duzo obrazkow, malo tekstu, ogarniesz to na jednym posiedzeniu w ubikacji ;)
te zdjecia byly by tez pewnie lepsze gdyby ustawil czas otrwarcia migawki chyba ?
Koledzy dobrze radzą (bo mnie nie słuchasz). Poczytaj o podstawach. Jak to zrozumiesz wtedy wróć z opisem problemów. Póki nie "przejdziesz" podstaw ciężko się z tobą rozmawia...
a tak apropo wątku o przeliczaniu ogniskowych źle tłumaczyliście chłopakowi
Prościej się nie dało. Jak się tłumaczy, że ogniskowa się nie zmienia a on w każdym poście "przeliczał" i mu się zmieniała to cóż zrobić..
A jak ustawiałeś ostrość, bo zdjęcia były chyba robione przy wyłączonym AF?
Problemem tych zdjęć nie jest złe ustawienie ostrości na obiektywie...
velaskez
24-10-2009, 23:09
Ale jak wylacze AF to juz chyba dupa z efektem skoro nie wylamie ostrosci automatycznie, bo recznie przy fotce sportowej sie tego nie da zrobic.
http://img261.imageshack.us/i/dsc0407o.jpg/
http://img148.imageshack.us/i/dsc0416e.jpg/
OMG WTF -> instrukcja aż krzyczy, żeby ją otworzyć;)
Posłuchaj Marcina;)
I intrukcja wystarczy? Mysle ze powinienem zaopatrzec sie w jakas ksiazke o fotorgrafii fla poczatkujacych. Znacie jakies godne polecenia?
Tez odpadam.
A Koledzy dobrze radza.
jackrabbit
24-10-2009, 23:47
I intrukcja wystarczy? Mysle ze powinienem zaopatrzec sie w jakas ksiazke o fotorgrafii fla poczatkujacych. Znacie jakies godne polecenia?
nie wystarczy, trzeba ja przeczytac jeszcze
w****ilem sie, ide pograc w half life chyba :mrgreen:
Przede wszystkim myśleć...
Ja na Twoim miejscu zrobił bym tak:
1. AF na tryb ciągły
2. ISO około 800 - masz d5000 nie powinno szumieć
3. Balans Bieli zależny od oświetlenia popróbował bym kilka strzałów na próbę żeby wybrać właściwy. Najlepiej nie robić w JPG tylko w NEF-ach i po problemie
4. Aparat ustawić albo na S albo na A. Ja bym ustawił na S dobrał czas 1/500 sekundy i zaczął się bawić potem 1/250 i oglądał bym wyniki.
Twoje pytanie było z cyklu: "czemu nie działa samochód".?
Musisz zrobić kilkaset zdjęć żeby Ci coś wyszło. Jeśli nie będziesz kombinował czytał i próbował to mam dla Ciebie Radę kup sobie aparat kompaktowy ustaw sport i ciesz się z robienia zdjęć. A muszę Ci powiedzieć że podobno D5000 to jedna z prostszych lustrzanek. Niestety przy lustrzance trzeb mieć trochę więcej wiedzy o fotografii niż przy kompakcie. Pojecia takie jak priorytet przesłony, czas, ISO, WB korekty EV, WB muszą Ci być znane. Oprócz tego zależności które są pomiędzy nimi a do tego oko i zmysł obserwacji świata.
Musisz zrobić kilkaset zdjęć żeby Ci coś wyszło.
Ludzie... wystarczyło znać podstawy i myśleć przy robieniu zdjęć. Nie trzeba robić kilkaset zdjęć!
mpwt chodziło mi o to że czym więcej zdjęć robisz i poznajesz wszystkie zasady stosowane w fotografii tym zdjęcia będą lepsze.
do d5000 nie dają kadruj z głową? ;)
tak na serio poszukaj interaktywnej szkoły fotografii NG
tam jest cały rozdział poświęcony fotografowaniu obiektów w ruch. z symulacją efektów, panoramowaniem itd.
Ale na zdjęciach z tymi samochodami nie ma ostrości, znaczy się jest złapana za obiektem a samochody w miarę dobrze "zamrożone"
Ale na zdjęciach z tymi samochodami nie ma ostrości, znaczy się jest złapana za obiektem a samochody w miarę dobrze "zamrożone"
Bo samochód zmienił położenie od momentu zrobienia pomiaru AF? A w Exif patrzyłeś też? ;)
na miejscu kolegi spróbował bym lampy przy tych fotkach zamiast iso 3200:)
masakra 35mm
f7,1 s 1/200
iso 3200
i rozmazane.
BBall_Freaker
26-10-2009, 12:43
Z lampą też mu wyjdą zamazane, bo AF złapie ostrość jednego punktu, po czym do momentu zrobienia zdjęcia punkt ten się i tak przemieści choćby była to 1/100 sekundy :P
Z tego wniosek, że powinien ostrość łapać _PRZED_ obiektem. I pamiętać o zasadzie GO - 1/3 z przodu + 2/3 z tyłu.
Piotrek_K
26-10-2009, 15:01
i ja je bie..nikon dla kazdego:) marketing dziala.Moze przed zdjeciami zajzec do obstrukcji obslugi?:) moze cos poczytac o zaleznosci przeslony,czasu,iso nie wspominajac o autofokusie i po co jest opcja "ciagly".A przeciaz na forum sa takie ladne zdjecia ,a ja mam taki dobry aparat i mi nie wychodza.......kiedys sprzedawalem moj motocykl-jeden z szybszysz i mocniejszych na rynku.przyjechal klient ,oglada i nagle ze zdziwieniem wypala.po co ta dzwignia na dole po lewej-mowie przeciez to zmiana biegow.Jego oczy zrobily sie wielkosci pilki tenisowej i z wielkim zdziwieniem w glosie-A to nie automat-jak jego skuter????przepraszam za OT ale tam mi sie kojazy
Dobra... wątek nie robi się merytoryczny i wartościowy...