PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do w zakresie do ok 105 mm lub mniej ?

Michaelgsxr
24-10-2009, 16:58
Witam! Zakładałem juz podobny wątek, lecz dalej nie wybralem odpowiedniego obiektywu, jestem w kropce jednym slowem.... Mam juz troche wiekszy budżet, mianowicie do 2000 zl i kompletny mętlik w glowie. Chodzi mi o obiektyw, raczej zoom w zakresie do 105mm i tutaj myslalem dlugi czas ze kupie nikkora 18-105 ale miedzy czasie inne obiektywy, troche "krótsze" przykuły moją uwage. Wypowiedzcie sie co byscie Wy wybrali na moim miejscu do mojego d60.

Ps. W przyszlosci planuje zakupic jakas stalke ;) Z góry dziekuje za cenne rady.

ozi1024
24-10-2009, 17:10
Mam w sumie podobny problem, tyle, że inny budżet. Tak czy siak też planuję zakupić stałkę - konkretnie 35-tkę i kiedyś 85-tkę. Mam już 50-tkę. I teraz chciałem kupić własnie obiektyw klasy 18-105, ale coraz bardziej jestem zainteresowany Sigmą 18-200, która jest w podobnej do Nikkora cenie, a jest lepiej wykonana, no i zakres lepszy.

Posiada ją mój kumpel (własnie z D60) i już jestem wstępnie umówiony na test tego szkła na moim body. Szkoda, że dopiero za ok. miesiąc...

Ale generalnie myślę, że Sigma będzie dobra na wycieczki, wkacje. A na co dzień 35-tka:)

Michaelgsxr
24-10-2009, 17:13
Hmm dysponujesz mniejszą kwotą ? No ja tez wstepnie myslalem np nad nikkorem 18-200VR jako takim uniwersalnym... ale teraz juz sam nie wiem wiec prosze o rade w tym bardziej mysle sprecyzowanym zakresie gdzie nie ma az takiej rozbieznosci w tych szkłach...

ozi1024
24-10-2009, 22:43
Hmm dysponujesz mniejszą kwotą ?
Owszem, na taki obiektyw będę mógł wydać góra 1000zł, także w grę (w tym zakresie) wchodzi tylko Sigma 18-200 oraz Nikkor 18-105.

Michaelgsxr
25-10-2009, 09:55
Liczylem ze wypowiedza sie jacys uzytkownicy tez a tu nic....

lukash_g
25-10-2009, 11:56
Witam.
Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Jako że użytkuję właśnie Sigmę 18-200 bez stabilizacji obrazu już od ok. roku, wydaje mi się, że mogę co nieco o niej napisać. Interesuję się kolejnictwem, więc wybrałem ten obiektyw, by móc fotografować pociągi zarówno z dalszej odległości (do tego potrzebowałem 200mm) oraz na przykład we wnętrzach parowozowni (tu przydało się 18mm).
Ze względu na możliwość zabrudzenia się matrycy podczas zmiany obiektywu (na przykład sadzą czy pyłem, które są wszechobecne przy przejazdach parowozów) wybrałem obiektyw o szerokim zakresie ogniskowych, co wykluczyło konieczność ciągłej ich wymiany, na przykład między 18-55 i 55-200.
Obiektyw jest dobrze wykonany, dodatkowo kupiłem go w zestawie z filtrem UV gratis, co poza efektami typowymi dla filtra pozwala mi na ochronę szkła obiektywu. Wadą tego sprzętu jest winietowanie przy większych ogniskowych, jednak są to pewnie typowe wady dla teleobiektywów. Ogólnie jestem zadowolony z mojej Sigmy i chciałbym ją polecić, głownie początkującym i średnio zaawansowanym użytkownikom. Niska cena i dobra jakość wykonywanych zdjęć pozwala na czerpanie radości z fotografowania!

ozi1024
27-10-2009, 20:45
Witam.

Witamy :)

kupiłem go w zestawie z filtrem UV gratis

Z tego, co widzę na stronie sklepu Sigmy, promocja nadal obowiązuje, sugerują, iż filtr ten jest wartości 160zł, ale nawet, jeśli nie, to najtańszy jaki znalazłem na ceneo, kosztuje 50zł + wysyłka, więc tak czy inaczej miło, że jest w zestawie z Sigmą.