PDA

Zobacz pełną wersję : Zawichrowanka na tylnej soczewce

Zoidberg
17-10-2006, 12:50
Witam,
Jeden gościu, chce sprzedać 50mm/1.4 używany w dobrej cenie, jednak pisze, że
Obiektyw w bardzo dobrym stanie, ożeniony z filtrem UV, idealny stan przedniej soczewki, minimalne "zawichrowanka" na tylnej soczewce od czyszczenia ale bez wpływu na jakość zdjęć-niewidoczne"

Czy faktycznie "zawichrowanka" na tylnej soczewce nie mają wpływu na zdjęcie? Ja słyszałem, że o ile pewne paprochy czy ryski na przedniej soczewce nie mają znaczenia to już cokolwiek na tylnej mają jaknajbardziej.
Jak to jest?

pebees
17-10-2006, 14:24
Co to są zawichrowanka? :)

Zoidberg
17-10-2006, 15:57
Co to są zawichrowanka? :)

Nie mam pojęcia ale chciałbym się dowiedzieć czy np. delikatne ryski na tylnej soczewce mogą mieć wpływ na zdjęcia.

Ghostface
17-10-2006, 21:23
Widziałem też tą aukcje :D Pisze że od czyszczenia, czyli pewnie małe smugi jakieś po sciereczce... Jak są naprawdę malutkie to raczej nie powinny mieć wpływu na fotki. :]

G.A.
18-10-2006, 17:45
"zawichrowanka" :confused: brzmi raczej niewinnie ;-) ale jeśli nie masz możliwości obejrzeć i przetestować to byłbym ostrożny...
jeśli "zawichrowanka" nie są zbyt duże to być może faktycznie nie będą miały wpływu na jakość obrazu... przynajmniej w większości sytuacji. Jeśli poniszczone są powłoki to może dopiero w pewnych szczególnych warunkach (otwór przysłony? kąt padania promieni słońca?) okazać się, że ich uszkodzenie jednak ma wpływ... w końcu po coś są te powłoki i gdyby były zbędne to producent by ich nie robił ;-)

Robert_P
19-10-2006, 22:28
Samo pojęcie tak zwane "zawichrowania" może być celowym wybiegiem nie mówiącym całej prawdy.
Najlepiej jakby sprzedający zrobił zdjęcie tylnej soczeki i dał jakieś sampelki a tego ni ma :(

paskud
19-10-2006, 22:58
takie malutkie zawichrowanka po małych trąbkach powietrznych :P

ja też bym ostrożnie podchodził do tej aukcji - fotki obowiązkowo by musiał dosłać.