Zobacz pełną wersję : Nikon 35-70 2.8 czy Tamron 28-75 f/2.8 XR DI
Kochani dzisiaj kończy się*jedna aukcja gdzie mógłbym nabyć Nikona 35-70 2.8 mam ogormny dylemat czy decydować się na to szkło czy może jednak Tamron 28-75 f/2.8 XR DI podpięte to będzie pod D3X mam też N14-24 2.8, 2 N 50 1.4 niebawem dołączy Falcon 85 1.4 czy ktoś z szanownego grona porównywał kiedyś te szkła ze sobą ? Dodam że dolny zakres mi nie przeszkadza w końcu mam 14-24 interesuje mnie raczej jak oba obiektywy rysują plastyka, ostrość czy mają tendencję do koloryzowania ogólne wrażenia z użytkowania. Muszę podjąć szybką decyzję mam nadzieję że znajddzie się*ktoś kto miał możliwość porównania obu szkieł.
Pozdrawiam
Miałam oba szkiełka. Mnie bardziej podobało się obrazowanie Nikkora. Z drugiej strony czytałam tutaj na forum, że bywają różne egzemplarze tego modelu, zdarzają się też lekko mydlane (z tamronem historia zupełnie identyczna...!).
Ja kupowałam nówkę Nikkora i za pierwszym strzałem dostałam egzemplarz ostry od 2.8, minimalnie ostrość spadała na 70mm ale już 65-68mm było ostre. Praca pod światło to nie była najmocniejsza strona tego szkiełka, ale dramatu jakiegoś ogromnego nie stwierdzalam.
Trzeba pamiętać, że to "pompka", ja byłam tym faktem "lekko" przerażona przy zakupie, potem okazało się, że to całkiem wygodne było, jednak są i tacy, którym nie udaje się "przestawić" na dobre.
Gdyby nie dolne 35mm, to nie rozstałabym się z tym nikkorem.
Plastyka z tego nikkora dla mnie do złudzenia przypominała stałke 35/2 - mnie się bardzo podoba:)
Tamron - ostry choć czasem pudłujący, lepszy pod światło, ale gorsze kolory i bokeh - moim subiektywnym okiem.
Oba szkła podpinałam do DX.
Dzięki jm za kilka słów od siebie, właśnie plastyka mnie interesuje. Może ktoś coś jeszcze powie ech nie jest łatwo wybrać.
Możesz poczytać i pooglądać także tutaj:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96416
Są tam przykłady zarówno z DX jak i FX.