PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Orłowskie klimaty

Master95
24-10-2009, 10:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/fmkwh44h9q3297mjea1.jpg)

Master95
24-10-2009, 11:52
Nikt nic nie napisze?

zaza67
24-10-2009, 11:55
poruszone ! 1s bez statywu :mrgreen:

Master95
24-10-2009, 12:14
Poruszone? Było robione ze statywem.

zaza67
24-10-2009, 12:59
ok jak ze statywu , ale i tak strasznie mydli

Master95
25-10-2009, 13:00
Może ktoś jeszcze się wypowie?

iranio
26-10-2009, 10:05
Najwyraźniej statyw Ci się poruszył albo poruszyłeś przy wyzwalaniu migawki..
Mając taką, jak widać, wietrzną pogodę i taki temat nie rozumiem użycia F14, przy której musiałeś używać aż 1s do naświetlenia. Wystarczyło wziąć większą przysłonę i być może nawet statyw nie musiałby być potrzebny.
Poza tym kadrowo też nie najlepiej - nie wiem jakie były ku temu możliwości na miejscu, ale lepszym pomysłem mogłoby być skupienie się na tylko jednej łódce.

Pozdrawiam, powodzenia!
I.

rainer
26-10-2009, 11:07
Jeżeli chodzi o kadr, także myślę że należało się skupić na jednej łódce, a tak są dwie; jedna kłóci się z żółtym "słupkiem", a druga z molem i kadr jest chaotyczny.

Najwyraźniej statyw Ci się poruszył albo poruszyłeś przy wyzwalaniu migawki..
Mając taką, jak widać, wietrzną pogodę i taki temat nie rozumiem użycia F14, przy której musiałeś używać aż 1s do naświetlenia.

Czas naświetlania 1s był zapewne użyty aby trochę rozmyć wodę, ale przy okazji rozmyły się chorągiewki i przez to zdjęcie sprawia wrażenie poruszonego.

harb
26-10-2009, 11:24
Jeżeli chodzi o kadr, także myślę że należało się skupić na jednej łódce, a tak są dwie; jedna kłóci się z żółtym "słupkiem", a druga z molem i kadr jest chaotyczny.

Czas naświetlania 1s był zapewne użyty aby trochę rozmyć wodę, ale przy okazji rozmyły się chorągiewki i przez to zdjęcie sprawia wrażenie poruszonego.

ja sadzę że autor niepotrzebnie uległ fascynacji łódkami, znam bardzo dobrze Orłowo ulubione (jedno z ulubionych) miejsc plenerowych trójmiejskich fotografów ślubnych co już daje wiele do myślenia
położenie i Orłowskiego klifu i jego mola sprawia ze mozna tam wybrać naprawdę wartościowe kadry jak i zrobić piękne zdjęcia - łódki są wszędzie (na całym Wybrzeża i niekoniecznie trzeba jechać do Orłowa aby je sfotografować), żeby je zrobić w sposób niebanalny trzeba przemyśleć kadr, ujęcie - niestety taki sposób kadrowania sprawia ze zdjęcie niezbyt ciekawie się prezentuje
namawiam wszystkich fotografujących zaczynających zabawę z fotografią aby przed naciśnięciem spustu migawki, zastanowili się czy to co widzą w kadrze ich zadawala, trzeba sobie uzmysłowić jedną bardzo ważną sprawę - program i obróbka niczego nie załatwi - dobry kadr czyli właściwe spojrzenie na motyw to 60% dobrego zdjęcia

pozdrawiam autora :-D

lechupe
26-10-2009, 11:54
j...dobry kadr czyli właściwe spojrzenie na motyw to 60% dobrego zdjęcia

99%

harb
26-10-2009, 12:00
99%

no może nie aż tyle, ja pisząc o 60% miałem na mysli fakt ze zaawansowana obróbka mozna równiez wiele dobrego na fotce zdziałać, ale wobec tego zgodze się na 80% :mrgreen: