Zobacz pełną wersję : Przeliczanie zakresu ogniskowych obiektywów FF do DX
Jak w temacie, How to? :)
Jak powszechnie wiadomo obiektywy nie posiadajace logo DX podpiete pod DX maja inna ogniskowa. Jak przeliczac na format ogniskowych DX?
bednario
23-10-2009, 19:43
wszystkie mają ogniskowe w przeliczeniu na klatkę 35mm (FF) ... zakładaja szkło na DX są to ogniskowe x1.5
Articool
23-10-2009, 20:18
zakładaja szkło na DX są to ogniskowe x1.5
Ogniskowa to cecha obiektywu, a zmienia się tylko kąt widzenia...
Jak powszechnie wiadomo obiektywy nie posiadajace logo DX podpiete pod DX maja inna ogniskowa.
Nie wiem skąd wytrzasnąłeś to stwierdzenie, bo powszechnie wiadomo, że ogniskowa to ogniskowa. O! :p
Jeśli jedziesz maluchem 100km/h to przeliczasz to jakoś (bo aż się prosi :D) na 200km/h? Nie :p
Tak więc ogniskowa nie zmienia się, czy szkło jest DX czy FX czy podepniesz szkło do matrycy DX czy FX. I miejcie litość i nauczcie się tego. To takie trudne?
Chodzilo mi o to ze majac obiektyw Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED podpiety do DX widze nie 24-70 a 36-105 mm.
jackrabbit
23-10-2009, 20:44
Chodzilo mi o to ze majac obiektyw Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED podpiety do DX widze nie 24-70 a 36-105 mm.
to po co sie pytasz jak przeliczac? :)
Przeliczylem na podstawie postu bednario :)
to po co sie pytasz jak przeliczac? :)
Może kolega dostał bana na googlu.
NIE!
To nadal widzisz 24-70!!!!!! Ło rany!!!!
Zmienią ci się kąty widzenia ale nie ogniskowa!
Ok. widze 24-70 ale sprowadzajac do mojego DX ktory jest 18-105 ten jest 36-105 w porownaniu do niego... chyba ze jest inaczej :)
Ok. widze 24-70 ale sprowadzajac do mojego DX ktory jest 18-105 ten jest 36-105 w porownaniu do niego... chyba ze jest inaczej :)
Jeszcze raz i będzie ban... co ty kombinujesz?!?!?
Zamiast bawić się w ustawianie i zmienianie avatarka weź to lepiej na spokojnie przemyśl...
Poprawiłbym to na :
Chodzilo mi o to ze majac obiektyw Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED podpiety do DX widze nie 24-70 a tak jakby 36-105 mm :)
mpwt prosze mnie banami nie straszyc, po co ta agresja.
Szuwar mozna to tez tak ujac :)
Generalnie obiektyw pozostaje 24-70 ale zmienia się kąt widzenia. Jako że nikt potocznie nie posługuje sie kątami więc umownie przyjęło się podawać wartość zmiany kąta widzenia w przemnożonej ogniskowej. Chyba prościej się nie da:)
mpwt prosze mnie banami nie straszyc
Oj, trzeba, trzeba straszyć. Jak dali bana na google to i tu chyba trzeba :p
Poza tym jak się przestraszysz to może pomyślisz. No i warto też trochę poczytać.
I głupie pytanie ale po ci to przeliczanie? Używasz różnych formatów? FX, DX, masz analoga, średni format?
24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR to obiektyw ktory daje dobre swiatlo i w uniwersalnym przedziale ale jest dedykowany na FF ale mozna uzyc do w DX ale wtedy juz nie bedzie to 24-70 mm. I wlasnie z tego wzielo sie moje pytanie. Na codzien uzywam 18-105 mm DX w D90.
Szkła DX-owe mają podaną wartość ogniskowej dla FX. (sprawdź kąt widzenia to się przekonasz:) )
mozna uzyc do w DX ale wtedy juz nie bedzie to 24-70 mm.
Poproszę karabin maszynowy...
A ile niby ma mieć?! Przeczytaj wątek od początku...
Na codzien uzywam 18-105 mm DX w D90.
I co? 18-105 też przeliczasz? Po co? Na co?
jackrabbit
23-10-2009, 22:05
uspokoj sie, nie ma glupich pytan przeciez ;)
I co? 18-105 też przeliczasz? Po co? Na co?
Dobre pytanie.
Przeliczanie ma sens (przynajmniej w moim przypadku tak było) jak przesiadasz się z analoga na DX'a. Chcesz to przeliczaj do bólu ale to nie ma sensu. Chyba że porównujesz sobie z analogiem ale z tego co pisałeś to nie.
24-70 w porównaniu do Twojego 18-105 to jest 24-70. Ani milimetra więcej. Ustaw KIT-a na 50mm i 24-70 na 50mm - będziesz widział to samo.
A poza tym,
http://pl.wikipedia.org/wiki/APS-C
Tam masz obrazki.
Albo inaczej - ogniskowe obu obiektywów podane są względem klatki 35mm, zaś 18-105 nie kryje pełnego kadru.
I jesze to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa
.. na samym końcu masz ekwiwalent ogniskowej - i to jest odpowiedź na Twoje pytanie
i to jest odpowiedź na Twoje pytanie
No tak nie do końca. Czytając kolejne posty kolega nie za bardzo rozumiał pojęcia ogniskowej. A jak doszliśmy do końca to się okazało, że w tym wypadku nie ma, ba!, nie można w ogóle tak przeliczać i porównywać.
danz1ger
23-10-2009, 23:23
A ile niby ma mieć?! Przeczytaj wątek od początku...
MG 42 i pół kilometra taśmy oddam w dobre ręce.
Bzdura.
24-70 zostaje 24-70. Tylko w aparacie DX będziesz widział kadr taki jak z obiektywu 36-105 podpiętego do FX.
Ale identycznie jest z obiektywem 18-105 DX. Będziesz widział kadr taki jak z obiektywu 27-157 podpiętego do FX.
Napis DX na obiektywie oznacza tylko tyle, że pole obrazowania jest mniejsze. Jakby podpiąć taki obiektyw do FX, to może pojawić się winieta. Również jakość obrazu na brzegach może gwałtownie spadać.
KOZI2000
24-10-2009, 18:45
tak namieszane w tym wątku że po trzecim przeczytaniu chyba skumałem na czym polega problem w niewiedzy kolegi Rascal:mrgreen: Kolega twierdzi chyba że jak jest znaczek DX na obiektywie to się nie przelicza ogniskowej a jak znaczka nie ma to sie przelicza. Kolego Rascal nie zwracaj uwagi na ten znaczek:)