wata
23-10-2009, 18:26
Cześć,
liczę na waszą pomoc jako bardziej doświadczonych użytkowników. Postanowiłem zakupić pierwszą zewnętrzną lampę i nie mogę się zdecydować. Czytając forum mój wybór padł na:
- sb-600: cena od ~ 860 zł ( ceneo.pl )
- metz 48 af 1: cena od ~ 840 zł ( ceneo.pl )
Wydaje mi się że główne argumenty jakie były wymieniane to:
- sb-600 jest droższa
- metz ma większy zakres obrotu palnika i jest mocniejszy od sabinki, CLS działa tylko w trybie slave
- pozostałe parametry jak wspomaganie AF, iTTL, itd... są porównywalne.
Proszę was o pomoc w wyborze ponieważ zamierzam używać ją na D80 z Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3.
Głownie planuje jej używać do:
- dekoracje na zawodach LA
- może doświetlanie w plenerze :)
- zamknięte pomieszczenia
Chciałbym aby lampa pozwalała mi dalej rozwijać się w fotografii i abym za szybko nie doszedł do wniosku że trzeba było kupić coś innego :)
liczę na waszą pomoc jako bardziej doświadczonych użytkowników. Postanowiłem zakupić pierwszą zewnętrzną lampę i nie mogę się zdecydować. Czytając forum mój wybór padł na:
- sb-600: cena od ~ 860 zł ( ceneo.pl )
- metz 48 af 1: cena od ~ 840 zł ( ceneo.pl )
Wydaje mi się że główne argumenty jakie były wymieniane to:
- sb-600 jest droższa
- metz ma większy zakres obrotu palnika i jest mocniejszy od sabinki, CLS działa tylko w trybie slave
- pozostałe parametry jak wspomaganie AF, iTTL, itd... są porównywalne.
Proszę was o pomoc w wyborze ponieważ zamierzam używać ją na D80 z Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3.
Głownie planuje jej używać do:
- dekoracje na zawodach LA
- może doświetlanie w plenerze :)
- zamknięte pomieszczenia
Chciałbym aby lampa pozwalała mi dalej rozwijać się w fotografii i abym za szybko nie doszedł do wniosku że trzeba było kupić coś innego :)