Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 APO DG + NIKON D50 PORADY !! POMOC
Jak w temacie uzytkuje NIKONA D50 z SIGMA APO DG 70-300. Jestem amatorem i
mam kilka pytan do was.
Z TEGO CO wyczytalem przy takim obiektywie raczej pomijac dlugie czasy
naswietlania ( chyba ze statyw), bo wiekszosc fotek przy takiej ogniskowej
bedzie zruszana. Doczytalem tez iz najlepiej obiektw ten ostrzy w zakresie F
od 5-11, ze wskazaniem na F9 bo wtedy wyniki sa najostrzejsze :). Staram
sie stosowac do tego co juz wiem , ale efekty sa rozne...
Chcialbym zapytac, chociaz zdaje sobie sprawe ze nie ma reguly i wszytiego
trzeba sie nauczyc, wyczuc itp, ale czy istnieja jakies zasady nie wiem
ogolne albo takie ktore mniej wicej sie sprawdzaja np: jakie F przy jakiej
ogniskowej, jaki czas naswietlania przy okreslonej ogniskowej, coos czego
raczej sie nie przekracza, takie informacje ogolne zeby w wiekszosci
przypadkow bylo ok .
Na moim NIkonie czesto jest tak przy tym ovbiektywie, ze w slabszym
oswietleniu krotkie czasy naswietlania, powoduja ze jest za ciemno i nie uda
sie foto. Jak dam dluzsze jest ok ale nie utrzymam z reki i rozmazane. Jak
nawet ustawie ok czas naswietlania to znow w nikonie pojawia sie ze foto
przeswietlone albo niedoswietlone...
Co radzicie, moze ktos pokaze mi foty z nikona i SIGMY APO 70-300 DG???
JAKIE ZASADY ZADZA OGNISKOWA< CZASAMI NASWIETLANIA< i kto ma jakie dosw z
tym obiektywem jak najelpiej go uzywac.. Prosze pomozcie..
audiorek
17-10-2006, 20:07
mam go kilka dni. wiec doswiadczenia kiepskie. Ale skoro masz cyfrwke, co Ci zkodzi wykonac kilka setek zdjeć. Wyswietlic na kompie, i ocenić. Sam dojdziesz kiedy Ci wychodzi, a kiedy nie. Czy masz dobrą rekę,, a może podpórka, albo statyw. itd itd. Po kilku tysiacach fotek bedziesz juz doświadczonym amatorem.
Jakbys poczytal w instrukcji aparatu to powinno byc napisane , ze czas naswietlania to odwrotnosc ogniskowej.
Czyli jesli masz np. ogniskowa 50 , to czas nie moze byc dluzszy nic 1/50 - chyba dobrze pamietam ;)
Kiedys ktos powiedzial, ze najdluzszy czas na jakim mozna probowac robic zdjecie z reki mozna okreslic jako t=1/ogniskowa (czyli prz 70mm powinienies najdluzej z 1/70s zjecie robic, przy 300mm juz tylko 1/300s).
To jaki czas ustawisz i jaka przeslone dobierzesz zalezy juz tylko od tego jakie jest swiatlo sceny, jaki ruch, jak duzo ze sceny chcesz pokazac (tlo, czy bez tla itp.)
audiorek
17-10-2006, 20:23
ciekawe?. warto zapamietać, ale 1/300s to dośc krótko, a to ciemny objektyw.
Ano krotko. Trzeba pamietac, ze to tylko wartosc orientacyjna. W zaleznosci od swiatla ustawiasz wartosc czasu taka jaka ci najlepiej odpowiada i ktora mozesz utrzymac.
Kiedys ktos powiedzial, ze najdluzszy czas na jakim mozna probowac robic zdjecie z reki mozna okreslic jako t=1/ogniskowa (czyli prz 70mm powinienies najdluzej z 1/70s zjecie robic, przy 300mm juz tylko 1/300s).
To jaki czas ustawisz i jaka przeslone dobierzesz zalezy juz tylko od tego jakie jest swiatlo sceny, jaki ruch, jak duzo ze sceny chcesz pokazac (tlo, czy bez tla itp.)
Jeszcze trzeba uwzglednić cropa czyli to będzie odpowiednio 1/105 s i 1/450 s :(
audiorek
18-10-2006, 20:32
słuszna uwaga.
...używam tego obiektywu pare miesięcy, wolny AF ale można powalczyć :-) unikam max. ogniskowej - lepiej się spisuje na 270-280mm, o wskazanych wartościach przysłony sam napisałeś i podpiszę się pod tym,że w tych wartościach efekty są najlepsze... zdjęcia z tej sigmy możesz zobaczyć u mnie na stronce (www.hallmann.pl (http://www.hallmann.pl)), większość wykonana tym obiektywem... MZ za te pieniądze bardzo zacne szkiełko, pzdr ;-)
bardzo źle wychodzą zdjęcia robione pod światło (nie musi być słońca w kadrze wystarczy, że dużo światła wpadnie do obiektywu, wtedy jest mydło jak ta lala), a czasem w trudnych warunkach oświetleniowych obiektyw ma tendencję do prześwietlania nawet do 0,7, ale to chyba pomiar nikona głupieje (pomiar matrycowy stara się za bardzo uśredniać, coś podobnego jak w niektórych przypadkach D80)
bardzo źle wychodzą zdjęcia robione pod światło (nie musi być słońca w kadrze wystarczy, że dużo światła wpadnie do obiektywu, wtedy jest mydło jak ta lala), a czasem w trudnych warunkach oświetleniowych obiektyw ma tendencję do prześwietlania nawet do 0,7, ale to chyba pomiar nikona głupieje (pomiar matrycowy stara się za bardzo uśredniać, coś podobnego jak w niektórych przypadkach D80)
A jak myślisz czy na przykąd filtr HOYA Super HMC 12powłok poradzi coś na to ?
czy raczej nie
Już wszystkie dobre rady otrzymałeś a ja dorzucę jeszcze jedną. Weź statyw i aparat w plener, czystą kartkę papieru i coś do pisania. Rób zdjęcia jednego ujęcia z różnymi czasami zmieniaj ogniskową, zmieniaj przysłonę, zmieniaj czas (preselekcja przysłony, czasu). Każdą sekwencję zapisz aby mieć jasny przegląd sytuacji po wrzuceniu na kompa. Można to wszystko oczywiście znaleźć w parametrach zdjęcia ale po co szukać jak masz zapisane wcześniej. Terez możesz porównać różnicę w poszczególnych fotkach. Gwarantuję Ci, żę jest to najlepsza nauka i najłatwiejsza bo od razu widzisz swoje błędy. Ww. sigma najlepiej ostrzy przy F9 i przy ogniskowej do 200. Za taką forsę to naprawdę świetny obiektyw.
Uzywam tego szkla, podpietego zreszta do D50 i jestem zadowolony... Unikaj 300 mm bo tam ten obiektyw ma niska rozdzielczosc (=traci na ostrosci)... Za ta kase niczego wiecej sie nie spodziewam... Przejrzyj sobie test tego obiektywu na optyczne.pl i bedziesz wiedzial jakie parametry daja najlepsza jakosc... Jesli chcesz poogladac fotki to zajrzyj do rozpoczetych przeze mnie watkow...