PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm f2

Madziulek
17-10-2006, 09:52
Witam

...czy ktoś miał może do czynienia z tym obiektywem?

Pozdrawiam

Blur
17-10-2006, 22:18
Witaj.
Mam Nikkora 2/50 seria ''N". A o jaki Tobie chodzi?
W Foto Kurierze Nr 9/2002 jest test porownawczy Nikkorów standardowych. Wg tabeli tam umieszczonej sa trzy 50tki o swietle "2". Mój podobno osiąga rozdzielczość (w środku) 100 lini juz przy f 2.8. Zdjecia są ostre i kontrastowe. Po zakupie tego obiektywu zrobiłem test z drugim posiadanym wówczas szkłem 28-80 i róznice były baaardzo widoczne, w ostrosci, kolorze i kontraście (co oczywiscie nie jest zaskoczeniem). W dodatku w mojej opinii cena tego szkla jest rewelacyjna w stosunku do jakości. Kiedys widziałem na Allegro za 350zl w kup teraz i nikt nie był zaintersowany.

Pozdrawiam
Grzegorz

Madziulek
18-10-2006, 08:05
Witaj.
Mam Nikkora 2/50 seria ''N". A o jaki Tobie chodzi?
W Foto Kurierze Nr 9/2002 jest test porownawczy Nikkorów standardowych. Wg tabeli tam umieszczonej sa trzy 50tki o swietle "2". Mój podobno osiąga rozdzielczość (w środku) 100 lini juz przy f 2.8. Zdjecia są ostre i kontrastowe. Po zakupie tego obiektywu zrobiłem test z drugim posiadanym wówczas szkłem 28-80 i róznice były baaardzo widoczne, w ostrosci, kolorze i kontraście (co oczywiscie nie jest zaskoczeniem). W dodatku w mojej opinii cena tego szkla jest rewelacyjna w stosunku do jakości. Kiedys widziałem na Allegro za 350zl w kup teraz i nikt nie był zaintersowany.

Pozdrawiam
Grzegorz

witam

Podaje link :

http://www.allegro.pl/item133405832_nikkor_50mm_f2.html

Czy możesz mi podesłac jakieś przykładowe zdjęcia z Twojego obiektywu ?

szmojtek
18-10-2006, 09:38
Również posiadam takiego nikkora w wersji AI. Potwierdzam szkło masakra! Bardzo ostre już od f2, ale to, to jeszcze nic. Największą zaletą tego szkła jest moim zdaniem piękny bokeh. Jedno z najbardziej „plastycznych” szkieł jakie miałem. 50 1,8 się nie umywa pod tym względem.

Madziulek
18-10-2006, 12:02
Również posiadam takiego nikkora w wersji AI. Potwierdzam szkło masakra! Bardzo ostre już od f2, ale to, to jeszcze nic. Największą zaletą tego szkła jest moim zdaniem piękny bokeh. Jedno z najbardziej „plastycznych” szkieł jakie miałem. 50 1,8 się nie umywa pod tym względem.

to chciałam usłyszec ;-)

nadal proszę o jakies zdjęcia z tego szkiełka

Pozdrawiam

PawelR
18-10-2006, 12:08
Witam

...czy ktoś miał może do czynienia z tym obiektywem?

Pozdrawiam

Mam nadzieję, że masz świadomość, że z tym szkłem nie będzie Ci działać w D70s pomiar światła i AF ?
Innymi słowy - ostrzenie tylko manualne, focenie tylko w trybie M.
O ile z drugim można sobie poradzić (np. używać zewn. światłomierza) to drugie przy ciemnym wizjerze jaki masz w Twojej puszce nie będzie łatwe...

pozdrawiam
Paweł

Madziulek
18-10-2006, 12:13
tak ,wiem ze to obiektyw manualny

Mam nadzieję, że masz świadomość, że z tym szkłem nie będzie Ci działać w D70s pomiar światła i AF ?
O ile z drugim można sobie poradzić (np. używać zewn. światłomierza to drugie przy ciemnym wizjerze jaki masz w Twojej puszce nie będzie łatwe)

pozdrawiam
Paweł

PawelR
18-10-2006, 12:18
tak ,wiem ze to obiektyw manualny

Spytałem, ponieważ od dłuższego czasu obserwuję aukcje allegro w zakresie szkieł Nikona i widzę, że te same obiektywy manualne pojawiają się niezwykle często. Okres "rotacji" to około miesiąc.

Mój wniosek jest taki -ludzie kupują takie szkła, kierując się głównie niską ceną - później stwierdzają, że robienie fotek manualem poza studio to jednak niezwykle trudna i uciążliwa sprawa - i próbują wypychać takie obiektywy dalej.

pozdrawiam
Paweł

Blur
18-10-2006, 14:07
witam

Czy możesz mi podesłac jakieś przykładowe zdjęcia z Twojego obiektywu ?

Niestety teraz jestem w pracy, wiec moge tylko podac link do galerii z moimi fotkami
http://grzegorzlaskowski.getphoto.net
Chyba wszystkie portety dziewczyn (w plenerze i studio) sa robione tym obiektywem (za wyjatkiem portretu przy drzewie-80-200 2.8 i portetu z czapka pilotką-sigma 150 2.8 ).
Ale nie sugeruj sie do konca, poniewaz ingerowalem psem.
Pozdrawiam
Grzegorz

Madziulek
18-10-2006, 14:35
być może masz racje ale ja lubie wyzwania
Za tą cene mogę spróbowac

Spytałem, ponieważ od dłuższego czasu obserwuję aukcje allegro w zakresie szkieł Nikona i widzę, że te same obiektywy manualne pojawiają się niezwykle często. Okres "rotacji" to około miesiąc.

Mój wniosek jest taki -ludzie kupują takie szkła, kierując się głównie niską ceną - później stwierdzają, że robienie fotek manualem poza studio to jednak niezwykle trudna i uciążliwa sprawa - i próbują wypychać takie obiektywy dalej.

pozdrawiam
Paweł

Niestety teraz jestem w pracy, wiec moge tylko podac link do galerii z moimi fotkami
http://grzegorzlaskowski.getphoto.net (http://grzegorzlaskowski.getphoto.net/)
Chyba wszystkie portety dziewczyn (w plenerze i studio) sa robione tym obiektywem ...
Grzegorz

Bardzo dziekuje za link
swoją drogą pomijając obiektyw - piękne zdjęcia - Gratuluję

PawelR
18-10-2006, 14:42
http://grzegorzlaskowski.getphoto.net
Chyba wszystkie portety dziewczyn (w plenerze i studio) sa robione tym obiektywem (za wyjatkiem portretu przy drzewie-80-200 2.8 i portetu z czapka pilotką-sigma 150 2.8 ).
Ale nie sugeruj sie do konca, poniewaz ingerowalem psem.
Pozdrawiam
Grzegorz

Grzegorz, napisz jeszcze, że robiłeś te foty analogiem a później skanowałeś :-) to trochę zmienia postać rzeczy, prawda ?
No, może nie wszystkie ale te, które mi się najbardziej podobają mają w EXIF: Epson 4990...
pozdrawiam
P.

Madziulek
18-10-2006, 14:47
Grzegorz, napisz jeszcze, że robiłeś te foty analogiem a później skanowałeś :-) to trochę zmienia postać rzeczy, prawda ?

pozdrawiam
P.

Zauwazyłam że ma Nikona F100 ale ma też D50 :)
A swoją drogą jesli zdjęcia były robione F100 (mysle że napewno) to zmnienia postac rzeczy o tym też wiem

Blur
18-10-2006, 15:32
No, może nie wszystkie ale te, które mi się najbardziej podobają mają w EXIF: Epson 4990...
pozdrawiam
P.

Zgadza się. Dalem link do fotek, by pokazac jak rysuje itp. Nic nie pisałem o ergonomii tego obiektywu przy uzyciu cyfry. Obiektyw jest ok gdy jest czas na zrobienie zdjec probnych celem ustawienia czasu i ostrości.
D50 (mam od niedawna) na razie uzywałem z 50tka głownie w studiu, w plenerze używam Sigmy 150 2.8.
W studiu jest swiatło halogenowe, wystarczajacy do ostrzenia. Wiecej problemow w studiu miałem z F100 z uwagi na uzycie niższych czułości-zdjecia poruszone (d...a jestem, statywu nie używam). Ostanio zrobiłem ponad 160 fotek w studiu (iso 1600 F4) i było tylko kilka nieostych.
Madziulek może kiedyś kupi sobie analoga lub D200 i obiektyw odwdzięczy się ;-)
Dałem 450 zl za ten obiektyw i nie żałuje.
Pozdrawiam
Grzegorz

Madziulek
18-10-2006, 15:52
Madziulek może kiedyś kupi sobie analoga lub D200 i obiektyw odwdzięczy się ;-)
Grzegorz

A może kiedys kupi :)

więc jak obiektyw sprawuje się z D50 ?

Jacek S
18-10-2006, 16:09
O ile z drugim można sobie poradzić (np. używać zewn. światłomierza) to drugie przy ciemnym wizjerze jaki masz w Twojej puszce nie będzie łatwe...

pozdrawiam
Paweł

Witam!
Paweł, czy ty sprawdzałeś to o czym piszesz? Nie mam co prawda F70, a F90, ale z podobnych dyskusji wiem, że te aparaty w tym wzgłedzie działają podobnie. Używam szkieł manualnych od P-six i M42 przez odpowiednie przejściówki i z moich dośiwdczeń mogę powiedzieć że:
1. Można korzystać ze wskazań światłomierza w wizjerze w trybie manualnym i w trybie preselekcji przysłony (aparat sam dobierze prawidłowy czas do zadanej przysłony, mimo iż nie zna jej wartości). Nie działa tylko pomiar matrycowy, ale mamy do dyspozycji pomiar CW i punktowy.
2. Nie trzeba liczyć tylko na ciemną matówkę bo mamy do dyspozycji elektroniczny dalmierz, który za pomocą kontrolki w wizjerze wskazuje poprawne ustawienie ostrości.

Polecam manualne szkła w połaczeniu z F70/F90/F100 itd. bo są duże lepsze optycznie od kitowych zoomów i tanie wzgłednie.

PawelR
18-10-2006, 16:14
Witam!
Paweł, czy ty sprawdzałeś to o czym piszesz? Nie mam co prawda F70, a F90, ale z podobnych dyskusji wiem, że te aparaty w tym wzgłedzie działają podobnie. Używam szkieł manualnych od P-six i M42 przez odpowiednie przejściówki i z moich dośiwdczeń mogę powiedzieć że:
1. Można korzystać ze wskazań światłomierza w wizjerze w trybie manualnym i w trybie preselekcji przysłony (aparat sam dobierze prawidłowy czas do zadanej przysłony, mimo iż nie zna jej wartości). Nie działa tylko pomiar matrycowy, ale mamy do dyspozycji pomiar CW i punktowy.
2. Nie trzeba liczyć tylko na ciemną matówkę bo mamy do dyspozycji elektroniczny dalmierz, który za pomocą kontrolki w wizjerze wskazuje poprawne ustawienie ostrości.

Polecam manualne szkła w połaczeniu z F70/F90/F100 itd. bo są duże lepsze optycznie od kitowych zoomów i tanie wzgłednie.

Istotnie - nie sprawdzałem osobiście - piszę na podstawie tego co zamieszcza Nikon w instrukcji osbługi a dokładniej - na podstawie tabeli kompatybilności obiektywów.
Zwracam tylko uwagę, że chodzi o pomiar światła w D70 a nie F70.

Co do dalmierza i wskazania ostrości - zgadzam się, powinno tak działać.

pozdrawiam
P.

Jacek S
19-10-2006, 11:34
Sorry, źle się zasugerowałem, nie wiem jak to będzie działać D70, ale warto spróbować, często zastrzeżenia w instrukcji są na wyrost.
Wiem, że D200 chodzi z manualami, ale już D80 na ztym problemy.

Nemeth
25-03-2012, 20:26
Ma ktoś jakieś zdjęcia do pokazania na f/2 z tego szkła?