Zobacz pełną wersję : Jak nagrać 10GB wideo na DVD??
cypherdid
23-10-2009, 11:31
Mam jeden plik wideo 10GB. Chcę go wypalić na trzech DVD. Jest jakiś szybki sposób żeby to wykonać? Nero nie ma opcji podzielenia tego pliku. A nie mam ochoty siedzieć w programie do montażu żeby renderowało od nowa. Próbowałem otworzyć w VDub, ale jest jakiś błąd.
Może ktoś zna jakiś sposób??
stachu321
23-10-2009, 11:55
Też swojego czasu szukałem sposobu, miałem plik 8 GB. W efekcie i tak renderowałem od nowa, dlatego chętnie przyczepię się do tematu żeby na przyszłość mieć patent, o ile takowy istnieje.
Kupić DVD dwuwarstwowe...choć one są do 8.5 gb chyba. Raczej trudno będzie.
Programem dvd shrink. Te 10GB zrobi Ci na 8,5 i wypal jedną dwuwarstwową. Soft ten dzieli też płyty na części.
sokrates
23-10-2009, 15:15
zgadzam się - DVD Shrink załatwi sprawę - mam tylko uwagę - bezpieczniej będzie to wypalać na zwykłych 1-warstwowych 4,7GB - jeszcze nie widziałem nagranej płyty DVD DL żeby puźniej nie było z nią jakiś problemów - w sensie - nie każde urządzenie przeczyta taką płytę. (śmiem stwierdzić że bardzo mało urządzeń.)
cypherdid
23-10-2009, 15:31
Poradziłem sobie inaczej. Zassałem z Internetu program o nazwie AVI Splitter. Czyta też pliki MPEG itd. Można w nim dzielić film bazując na lini czasu, albo wybrać na ile równych części program ma sam podzielić. Pokazuje przy okazji rozmiar pliku końcowego. Wszystko szybko i bezstratnie. Wersja shareware pozwala na dzielenie nie większe niż 2min...ale każdy Polak z Google u boku sobię z tym poradzi :)
Polecam ten program!!
Troszkę sprostowań . Płyty 2warstwowe istnieją od zarania dziejow (DVD) , tylko że były wyłącznie tłoczone , a nie nagrywane . Film w postaci nie skompresowanej , ciągnięty z taśmy 1godz. (avi) zajmuje 13G z hakiem . Na płytkę 4,7 spokojnie można nagrać 1:30 z dobrą jakością , nie best ale dobrą . 10GB powinno spokojnie wejść na płytkę z najlepszą kompresją , z menu i z rozdziałami wyboru scen. Co do tworzenia , do tego najlepiej coś do authoringu . Dobrym i prostym jest MyDVD (Sonic/Roxio) dodawany z nowymi kompami Vobisa (kiedyś) lub HP . Obecnie jako składnik pakietu RecordNow!
Jeszcze jedno nie nagrywać płytki za jednym razem . Lepiej nagrać wynik na dysk i to nie jako obraz płyty , tylko jako pliki wsadowe z katalogami AUDIO_TS i VIDEO_TS . Zyskujemy przede wszystkim możliwość sprawdzenia wyniku pracy w np. Power DVD i odtworzenie z dysku jak płytki DVD.
W celu sprostowania ;) Z taśmy miniDV 1 godz. avi zajmuje rzeczywiście ok. 13GB ale to jest z kompresją a niie jak Kolega powyżej napiosał bez kompresji. Kompresja to aviDV i jest 5:1.
W celu sprostowania ;) Z taśmy miniDV 1 godz. avi zajmuje rzeczywiście ok. 13GB ale to jest z kompresją a niie jak Kolega powyżej napiosał bez kompresji. Kompresja to aviDV i jest 5:1.
Mimo iż to prawda , to proszę nie robić ludziom wody z mozgu . Zwykły użytkownik nie posiada odpowiedniego sprzętu do wyciągnięcia takiej kompresji . Sama kamera to koszt ok.20tys. nie wspominając o sprzęcie komputerowym . Dla tego umownie przyjmuje się wspominaną przeze mnie kompresję jako bezstratną .
[QUOTE=cypherdid;1538850]Poradziłem sobie inaczej. Zassałem z Internetu program o nazwie AVI Splitter. Czyta też pliki MPEG itd. Można w nim dzielić film bazując na lini czasu, albo wybrać na ile równych części program ma sam podzielić. Pokazuje przy okazji rozmiar pliku końcowego. Wszystko szybko i bezstratnie.
Może trochę nie na temat, ale na przyszłość dla tych co zgrywają z kamer miniDV...używać winDV (darmowy 400kb :)),soft fantastyczny, zerowe obciążenie maszyny (kiedyć jak zgrywałem pinnaclem studio, to kompa nie dotykałem aby dropów nie było), zgrywa każdą scenę (na podstawie kodów czasowych z taśmy) jako oddzielny plik !!!!!!, zgrywałem ostatnio prawie 70 taśm !!!, i normalnie komp używany był ,kopiowanie na dysk backupowy, internet i zero dropów !!!!! POLECAM winDV !!!!!
jarek_wt
24-10-2009, 19:48
Mam jeden plik wideo 10GB. Chcę go wypalić na trzech DVD. Jest jakiś szybki sposób żeby to wykonać? Nero nie ma opcji podzielenia tego pliku. A nie mam ochoty siedzieć w programie do montażu żeby renderowało od nowa. Próbowałem otworzyć w VDub, ale jest jakiś błąd.
Może ktoś zna jakiś sposób??
Można użyć programu do archwizacji/kompresji, np WinRAR. Praktycznie każdy z nich umożliwia określenie maksymalnej wielkości plików składających się na archiwum.
Co do tworzenia , do tego najlepiej coś do authoringu . Dobrym i prostym jest MyDVD (Sonic/Roxio) dodawany z nowymi kompami Vobisa (kiedyś) lub HP . Obecnie jako składnik pakietu RecordNow!
Jeszcze jedno nie nagrywać płytki za jednym razem . Lepiej nagrać wynik na dysk i to nie jako obraz płyty , tylko jako pliki wsadowe z katalogami AUDIO_TS i VIDEO_TS . Zyskujemy przede wszystkim możliwość sprawdzenia wyniku pracy w np. Power DVD i odtworzenie z dysku jak płytki DVD.
Do authoringu polecam DVD Flick - darmowy, dość duża ilość opcji (jak dla mnie - amatora) i jak jest mało czasu, to można nim szybko zrobić DVD bez długiego grzebania w opcjach (tylko potem rekompresja może zająć kilka godzin, ale to już się robi automatycznie).
Co do sprawdzenia przed nagraniem: VLC potrafi odtwarzać pliki iso jak zwykłe płyty, a dobre programy pakujące (WinRar, 7-zip) potrafią rozpakować iso na części składowe.
cypherdid
26-10-2009, 17:59
Nie chciałem pakować plików. Płytki były przeznaczone do odtwarzacza DVD. Jasne że kompresja da radę spakować takie pliki, ale to bez sensu trochę. Może tylko do backupu.
AVI Splitter jest super na szybkie cięcie. A do zgrywania jest wiele programów...ja używam zgrywarki CyberLinka...też daje radę.