Zobacz pełną wersję : Lamerskie pytanie...
sakafura
23-10-2009, 07:40
Witam Szanownych Forumowiczów (to mój pierwszy post)
Pytanie z tych tak zwanych "betonów" chcę, po pozbyciu się alfy, kupić Nikona D90 ze stałką 35/1,8 ale, nie o to tu chodzi.
Lamerskie pytanie brzmi: Czy Nikon nakleja folie ochronną (fabrycznie) na wyświetlacze aparatów? Taką wiecie, do transportu jak na komórkach i innych szpejach z wyświetlaczem.
Z góry za odpowiedź dzięki.
Pozdro
Ten nie. D90 jest sprzedawany z plastikową osłoną na ekranik. A górny nie ma żadnej ochrony. Poczytaj są na forum wątki o foliach, szybkach, i innych osłaniaczach najwyższego dobra. :-)
Piotr
tomtytus
23-10-2009, 09:35
Jeżeli to ma być decydujący czynnik związany z dylematem: kupić czy nie - to dziwna sprawa :)
takie folie są do kupienia i w sklepach foto i na portalach aukcyjnych. Ich koszt to bodaj kilkanaście złotych. Ja moją d80 mam od początku bez takich wynalazków i ekran nie ma rys więc takim gadżetem nie zawracał bym sobie gitary.
Na wyświetlacz dostajesz osłonę (BM-10). Bardzo dobrze zabezpiecza wyświetlacz, jest gruba i nie rysuje szyby. A jeśli chodzi o top lcd to wydaje mi się że jest on zabezpieczony przez obudowę (taki mały garb przy jego prawej stronie)
Ta osłonka BM-10 jest niezła. Testowałem też szybki i różne folie. Niestety przez szybkę *uj widać a folia się odkleja..
Zdecydowanie lepsza jest szybka z hartowanego szkła
Nikon sprzedaje D90 z plastikową osłoną BM-10 i na to nakleja jeszcze folijkę.
Full wypas, canon się chowa :)
powiem tak w 300s mam osłonkę w 60 szybkę ze szkła i.... osłonka fajnie wygląda wizualnie ale niestety dostają się pod nią paprochy nie jest to szczególnie uciążliwe (chociaż mnie wkurza) do puki nie dostanie się tam np. ziarenko piasku które metodycznie porysuje ekran (czytałem gdzieś na forum o tym) co do samego zabezpieczenia LCD to się sprawdza osłonkę mam porysowaną ekran nie
szybka ze szkła natomiast nie ma takich mankamentów chroni równie dobrze a nawet lepiej nic się pod nią nie dostaje nie pogarsza podglądu (przynajmniej ta moja made in GGS kupiona w Łodzi) nie odkleja się i ogólnie jest ok tyle że wygląda mnie okazale :)
Your choice
Miałem właśnie GGS i słabo przez nią widać, robi się mydło, kiepsko widać na słońcu. Ogólnie tak szybko ją odkleiłem jak przykleiłem.
No nie wiem u mnie się sprawdza widać rzecz gustu
sakafura
23-10-2009, 18:30
Intencją moją było "nie dać się wydymać sprzedawcy" i nie łyknąć powystawowej/macanej puchy ;-)
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrówka
jak sprzedawca będzie cię chciał wydymać to pchnie Ci macaną puchę i nic nie powiesz. Tak ją odpicuje że pomyślisz że nóweczka a tu zonk :). Wiem z doświadczenia :D