PDA

Zobacz pełną wersję : jeszcze o wyborze obiektywu

zawaprz
22-10-2009, 23:33
Ok... no to mam 'szum w głowie'.... jeśli chodzi na temat wyborów... ciężkie i trudne... debatuje dlaczego 18-70 jest lepszym od 18-105? Jest to na pewno prawda, tylko czy mnie , domowemu amatorowi naprawdę jest to tak piekielnie niezbędne ??? (18-70). Słyszałem, ze 18-70 ma metalowy magnet , a nie plastikowy jak ten drugi... TAKI ARGUMENT MNIE PRZEKONUJE... natomiast, nie będę miał przybliżenia 'naddatku' który jest niedoskonały.. ... teraz.... oglądałem film z kamery d90 (facet uzywa: Steadicam Merlin z D90, i obiektyw Tamron 17-50mm f/2. ,i jestem pod pewnym wrażenie jeśli idzie o uzyskana glebie ostrości gdzie w innych filmach (99%) ludzie mieli problem z tym... ciekawy jestem czy mógłbym użyć 18-105 i tez mieć szanse na glebie ostrości jaka ten facio uzyskał??? http://www.vimeo.com/2136552
A co na początek np gdybym miał: d90/18-105/55mm lub tylko 18-105 - jest to kolosalna oszczędność gdy idzie o pieniążki (Amazon ma za $1,079.95....) A może film gdybym zrobił przy użyciu obiektywu 55 byłby jeszcze lepszym???? to jest dla mnie b. ważne pytanie o ten 55.... wiem, ze zdjęcia powinny być jaśniejsze i ostrzejsze; zwykła optyka.. a może już dzisiejsze VRy robią cuda???? czy to może wpływać na 'pewna normalność' jeśli idzie o glebie ostrości przy robieniu filmu??? (tj użycie 55) Ja rozumiem, ze to jest aparat fotograficzny, nie kamera.. ale gdy widzę (jako suplement) ten film, i filmy które robią ludzie (tj. portretowe)... to mając 2 tak rożne obiektywy można mieć i 'jeden i drugi suplement' z jednym z nich przypominającym normalność filmowa (np z 55)... I jeszcze ostatnie pytanie; bo ja nie mam niestety doświadczenia: czy mając 18-105, i 18-70... a chcąc dla porównania obydwoma obiektywami 'podejść na 60).. czy będzie lepsza jakość z tego 70, czy 105 przy robieniu tego samego 60.... bo jeśli (przynajmniej teoretycznie) ta sama, to dla mnie łatwiej jest kupić 18-105!! (jest tańszy od 18-70!!); jestem amatorem, nie profesjo, czy polprofesjonalista... z tad moje owe myślenie (a jednocześnie nie chcąc skąpic $200 i być resztę życia nieszczęśliwym wariatem)... jak mówiłem, zamówiłem co zamówiłem ale przez fakt ze maja dobra zwrotna polisę, i by się dotknąć/pobawić.

Serdecznie dziekuje!

p.s. a czy jest problem z tytulu ze 18-105 ma plastikowy bagnet??? (magnet)... czy to wytrzyma 'lat' 10? czy 2 lata i peknie?? czy sa jakies z tym doswiadczenia, czy Nikon juz robil takie experymenty kiedys, czy to nowosc? dzieki!

dzej
23-10-2009, 00:07
Nie czytalem za dokladnie bo dlugie i pokrecone, ale:
-18-105 wytrzyma dlugo, jesli nim nie bedziesz rzucal i nie wkrecal w bagnet na pale, sam mam plastikowe bagnety i jakos nie zauwazylem, zeby mi sie cos z nimi dzialo
-d90 to nie kamera, jak chesz wieksze go, to przymknij przyslone
- jesli pytasz o roznice miedzy 18-105 vr i 18-55 vr to ten pierwszy jest lepszy
-jesli mam wybierac miedzy 18-105 a 17-70 to biore ten pierwszy.

Ja bym bral 18-105 vr i do tego 50/1.8, bedziesz mial dobry i uniwersalny zestaw.

zawaprz
23-10-2009, 01:00
Dziękuję

darko
23-10-2009, 08:55
Oj ciężko się to czyta.
Propozycja kolgo dzej jest bardzo rozsądna, ale czy potrzebna Ci 50 od razu, Ja wiem że tania, dobre światło no i to stałka.
Weś sobie na razie jedno szkło, zrób trochę zdjęć i zobaczysz czego Ci brakuje.
Co do głębi ostrości to pamiętaj że ten tamron jest 2,8 czyli oględnie mówiąc będzie bardziej tło rozmywał
czego 18-105 możesz nie osiągnąć, bo jest "ciemniejszy" a przez to ma większą GO

zawaprz
23-10-2009, 14:09
a oczywiscie ze ciezko; jestem amatorem z jako takim pojeciem o fotografii! Poprzedni aparat byl Canon A710IS, a kiedys Zenith (stad czego kolwiek sie nauczylem, bo z Canona kompaktu pewnie bym wiedzial 0 pomimo full manual)... Tak, na dzien dzisiejszy mysle, ze zostane z 18-105, i byc moze z 70-300. Jesli idzie o 50 to faktycznie na razie sobie pewnie odpuszcze... tym nie mniej co ludzie robia 50tka? tj. jakie zdjecia?? Chcialbym wiedziec o ile mozna 'smiec Jejmosciow Krolewskich' zapytac by nie byc 'wytkniety palcyma'.. .lol. dziekuje!

darko
23-10-2009, 14:14
a oczywiscie ze ciezko;
Ale się chwalisz czy żalisz, uwierz że przebrnąć przez to co napisałeś i zrozumieć to wymagało nie lada wysiłku

Chcialbym wiedziec o ile mozna 'smiec Jejmosciow Krolewskich' zapytac by nie byc 'wytkniety palcyma'.. .lol. dziekuje!
Poddaje się

zawaprz
23-10-2009, 21:18
Zzapomnij. Nie ma problemu, dobrego fotografowania.

124miko
24-10-2009, 01:31
Nie wiem jak długo siedzisz za Wielką Wodą ?
Mój brat mieszka tam już od 15 lat i nie mam problemów aby go zrozumieć. Twoje teksty przypominają automatycznego tłumacza.

Miro MJ
24-10-2009, 02:06
Według mnie śmiało możesz brać 18-105.
Wprawdzie VRy cudów nie robią , ale przy dłuższych czasach bardzo się przydają .
Magnetem się nie przejmuj , nie słyszałem aby komuś pękł jeśli na nim nie siedział , no chyba że zamierzasz często zmieniać obiektywy to wówczas zastanowił bym się nad metalowym.

przemty
24-10-2009, 08:42
kolego zawaprz ten sam tekst najpierw dałeś w tym http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1532226&mode=linear#post1532226 watku, to po co zakładać nowy watek i pisać to samo co tam, gdy odpisano ci, że piszesz nieskładnie i ciężko cie zrozumieć...jakbys tu nie dostał odpowiedzi to zakładałbyś następne wątki??

zawaprz
25-10-2009, 15:55
Dziekuje Miro!
A co sadzicie o 18-200 - mialbym ochote doradzic Siostrze, bo Ona nad tym sie zastanawia (tj. zamiast dwoch tj: 18-105 i 70-300)... W sklepie to ogladalem, i wygladalo fajnie, jednak naturalnie zdaje sobie sprawe, ze nie bylem w tej komfortowej sytuacji by moc to ocenic jako 'koncowy produkt' na ekranie/papierze. Wiem, ze Ona jest zwolenniczka drukowania zdjec do albomow, na papier (w przeciwienstwie do mnie gdzie lubie rzutnik/LCD TV/plasme, czy zwyczajnie komputerowy LCD).

Z pozdrowieniami!

zawaprz
25-10-2009, 15:56
coz... to nie jest punkt dyskusji (dodam, ze duzo wiecej niz 15). Z pozdrowieniami. :)

zawaprz
25-10-2009, 16:05
Czy jest mozliwosc zdjecia moich postow? Pisalem w wielkim pospiechu, i przyznaje nie do konca skladnie - moze zle spalem, moze pracowalem... Nie wiem, nie pamietaj, i prosze juz mnie nie krzyzujcie.... Jak zdjac post, bo nie zamierzam wiecej pytac... W ogole, to zauwazylem 2 grupy ludzkie: normalnych, i glupawych (mlodocianych)... a wlasciwie 3... takich zgorzknialych ktorzy zupelnie zbaranieli z tej 'politycznej wolnosci',.. . czy jak? i w dodatku zchamieli... Zdejmijcie moje posty jak ktos potrafi... bo tyle co tu sie nasluchalem to po prostu ... za dlugo jestem na obczyznie, i chhyba kazdy kto troche dluzej pomieszkal w 'zachodnim' kraju i poznal jezyk i obyczaje pewnie doszedl do wniosku ze takiego ordynarnego chamstwa jak na polskich forach to chyba ze swieca w reku szukac. Przyznam, ze mam wystarczajaco znajomych w fotografii , i anglojezycznych for by sobie te 'lanie pomyj na glowie' od co niektorych tutaj 'bohaterow' darowac.. skladne pisaanie, co? hahaha... o co wam ludzie chodzi? Zona nie dala, szef sie na was wyzyl, czy 'ziemia wam sie rozstapuje' pod nogami i zwyczajnie pracujecie na te 'elektronike' i na nic wiecej w zyciu juz nie pozostaje.. stad ta agresja??? (to przypomina afryke a nie unie) ludzie... wezcie sobie zimny prysznic, slow down, wypocznijcie, to moze co niektorym sie 'wyrowna'... choc watpiee.. .

przemty
25-10-2009, 17:23
Moje zdanie na twój temat i twojego sposobu wypowiedzi jest następujące: zamiast wylewać mnóstwo bez sensu słów postaraj się napisać dwa zdania składnie, na temat i aby dało zrozumieć się to co piszesz...
Kolejna sprawa
A co sadzicie o 18-200 - miałbym ochotę doradzić Siostrze, bo Ona nad tym sie zastanawia
Chcesz zabłysnąć przed siostrą po tym jak ktoś ci tutaj doradzi. Skoro chcesz doradzać to masz jakieś swoje zdanie i doświadczenie to po co się pytasz...
No i ostatnia sprawa: skoro piszesz
pewnie doszedl do wniosku ze takiego ordynarnego chamstwa jak na polskich forach to chyba ze swieca w reku szukac to znaczy że doznałeś ordynarnego chamstwa na tym forum wiec pokaż w którym watku, temacie tego zaświadczyłeś??
Aha, jak piszesz post pod postem to przynajmniej cytowałbyś do czego to odnosi się!!!
Przepraszam za OT ale nie mogłem powstrzymać się...

zawaprz
27-10-2009, 04:31
czy jest mozliwosc wykasowania moich postow? dziekuje.

zawaprz
27-10-2009, 04:32
czy jest mozliwosc wykasowania moich watkow/postow? dziekuje.

zawaprz
27-10-2009, 04:36
no po prostu mowimy innymi jezykami... nie chce juz czytac 'odpowiedzi', i porad. dziekuje wszystkim, i prosze o usuniecie moich watkow/postow... zreszta... chcecie, to sobie gadajcie.. zmienie nick, zmienie username, zmienie wszystko...i przepadne, i bede mial swiety spokoj. hahahaha. dobranoc.

zawaprz
28-10-2009, 06:24
http://www.zillow.com/

test

zawaprz
28-10-2009, 06:26
http://www.zillow.com/

dzej
28-10-2009, 10:06
Nie ma, ale mozesz posta edytowac, a nie robic 5 postow pod rzad.