Zobacz pełną wersję : Jak to jest z NEFami
Takie moje spostrzeżenie robiąc dzisiaj foty ustawiłem sobie raw+jpg i cz-b optymalizację myśląc tak:
rawy jako surowy zrzut z matrycy powędrują prosto na CF i będą kolorowe a jpgi po obróbce pucha wypluje cz-b na SD
i co? i dupa NEFy też są cz-b
Może ja głupi jestem ale skoro miały być bez obróbki to jakim cudem zrobiły się cz-b w końcu matryca w takiej formie jaka jest w aparacie rejestruje obraz kolorowy więc nef też taki powinien być? Czy źle myślę? Panowie eksperci?
i co? i dupa
Czy źle myślę? Panowie eksperci?
Tak, źle myślisz. Ten wyraz zupełnie niepotrzebny.
Co do NEF-a : na logikę biorąc powinno być tak jak piszesz. NEF to NEF. Dziwi mnie to, że jest w BW.
kuba_rsx
22-10-2009, 23:34
Ekspertem nie jestem ale z tego co gdzieś mi się o uszy obiło w przypadku NEF'u masz możliwość przywrócenia koloru w procesie obróbki (czym i gdzie tego nie wiem). W jpg jest to nieodwracalne.
Ekspertem nie jestem ale z tego co gdzieś mi się o uszy obiło w przypadku NEF'u masz możliwość przywrócenia koloru w procesie obróbki (czym i gdzie tego nie wiem). W jpg jest to nieodwracalne.
No jasne - NX powinien przywrócić kolor. Racja
Mylisz się. NEFy to NEFy.
W jakim programie je otworzyłeś? Bo jeśli w NX'ie, to on przeczytał zaszyte w tych nefach informacje o wybranym profilu i go od razu zaaplikował, a profil był czarno-biały.
To oczywiście możesz sobie przestawić, na każdy inny profil, jaki chcesz. I już czarno-białe nie będą.
A może zamiast NEFów oglądasz jpgi w tych nefach zaszyte? O tak. NEFy mają zaszyte jpgi, coby szybciej programiki umiały generować podglądy. Wtedy też zobaczysz tak, jak ustawiłeś w profilu, który "rzutuje" na jpg.
Ale z tego co wiem, większość programów (np. Lightroom) po wyświetleniu jpga z NEF'a i odczekaniu chwili, wyświetli już surowe, "prawdziwe" dane z pliku.
Wiec bez strachu. Nic się nie popsuło :)
Ja nie twierdzę że się popsuło :) tylko zastanawiałem się jak to jest. NEFy otwierałem w ViewNX i wiem że tam można przywrócić kolor ładując profil odpowiedni.
messer pewnie masz racje że załadował od razu profil BW spróbuję z CS4 i zobaczę jak będzie.
I wszytko jasne tak jak pisał messer CS4 ładuje kolorowe
temat można zamknąć
Na forum jest dział związany z oprogramowaniem. Temat nie dotyczył konkretnego body.
Porozglądaj sie po forum. Większość odpowiedzi juz była.