PDA

Zobacz pełną wersję : p8800 8700

błajan
22-10-2009, 22:33
czy ktoś z użytkowników posiadał te aparaty i może coś o nich powiedzieć chodzi mi zestawienie tych starszych konstrukcji z nowymi zoomami p80 p90.
Po przeczytaniu prospektów reklamowych
byłem w lekkim szoku magnezowa obudowa możliwość stosowania nakładek szerokokątnych i tele, gorąca stopka.

Gienia
24-10-2009, 13:22
Ja mam 8800, ale nie miałem styczności z P90 i P80 więc bezpośrednio nie porównam. Konstrukcje solidna. Kadrowanie przez wizjer i odchylany we wszystkich płaszczyznach ekran LCD. Wszystkie podstawowe programy plus manual. Z SB600 śmigał (z SB800 nie próbowałem). Demonem szybkości jak na obecne standardy to on nie jest, ale moim zdaniem powyżej średniej. Kłopoty z WB w świetle żarowym. Niezły tryb seryjny jak na kompakt jednak wyłącza się wtedy możliwość podglądu fotografowanej sceny. Iso jak w kompaktach max 400, jak dla mnie wyżej nie ma sensu. Pliki RAW praktycznie nie ruszane. Natywne ISO 50. Bardzo dobre makro. Sterownik błyskiem. Nie wszystko już pamiętam, ale mam sporo fotek z tego aparatu. Dla mnie przy wyborze tego aparatu w czasach kiedy na rynku osiągalny był w zasadzie tylko D70 to był dobry sprzęt. Pełna kontrola nad ekspozycją i NEFy to generalnie mi wystarczało. Główną różnicą pomiędzy 8700 a 8800 jest obiektyw. 8700 ma mniejszy zoom ale jest szerszy na krótkim końcu. Jest trochę mniejszy od D40. Teraz używa go moja siostra. W porównaniu z tym co miała wcześniej (jakiś IXIS) jest zadowolona. Jak interesują CIę jakieś szczegóły to mogę sprawdzić, lecz moim zdanie D40 da lepsze rezultaty przy codiennym zastosowaniu.

błajan
26-10-2009, 01:28
dzięki za odpowiedz

Art Erie
26-10-2009, 02:15
Za Gienia: rewelacyjny sprzęt w cenie zgrzewki browaru (obecnie), używalne ISO 200 (400 dla mnie jest nie do zaakceptowania), mułowaty AF jak i zapis zdjęć etc. focąć w RAW lub tiff. po zrobieniu zdjęcia możesz spokojnie wyskoczyc na piwko ;)
Generalnie puszka bardzo fajna, w moim przypadku przebieg około 130 tyś fotek i w dalszym ciągu 100% sprawna, jedyny mankament, to odklejona guma z prawej strony korpusu (pod prawą ręką), ale w Nikonie to taka tradycja więc nie ma co narzekać . Nie boi się deszczu, śniegu i piachu, podobno prądożerny, ale ja tam nie wiem (używałem gripa). Z SB 800 współpracuje jedynie w manualu (ale to nie jest problem).
W przypadku 8800 optyka OK, przy dłuższych ogniskowych jakość spada dość poważnie ( puszka ma VR).
Co do nowych modeli to się nie wypowiem, ale nie sądzę by były lepsze ( nadejszła ERA tanich lustrzanek ), zdaje się, że nie mają gorącej stopki (dla mnie lipa).

(nakładki sobie odpuść, reszta OK)

lolllek
16-11-2009, 00:40
Witam serdecznie
Mam problem z 8700. Samoczynnie zoomuje obiektyw do maxa tj do max przybliżenia i nie wraca do stanu "wzorcowego". Nie reaguje na przybliżenia - wciąż dązy do max przybliżenia. Miałem oryginalny soft 1.2 zmieniałem dziś na 1.3 i zero reakcji. Oczywiście pierwsze co nasuwa się na usta to - idź do serwisu, ale może miał ktoś podobne przypadki i mógłby sie podzielić jakimś alternatywnym rozwiązaniem ? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
PS. istnieje jakiś tajemny przycisk RESET w 8700 ?

jannik
06-12-2009, 10:53
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem 8800 od kilku dni. Rewelacja!
Na razie testuję.
W zeszłym roku zakupiłem 5700 i przez głupotę pozbyłem się go...
Następnie, chcąc mieć coś "bardziej nowoczesnego" i szybszego, zaopatrzyłem się w Lumixa fz18 i pomimo jego wspaniałej optyki, niezłej stabilizacji itp. chętnie i szybko się go pozbyłem i ... zatęskniłem za Nikonem.
P80 i P90 .. hm... to już zupełnie inne "zabawki"... pożyczyłem, pobawiłem się i .. nie kupiłem.
Po długich poszukiwaniach wybór padł na 8800 (cena - jakość).
Upgradowałem go do firmware 1.7 - przyspieszył w porównaniu do 1.4 (które było wgrane).
Optyka - bajka. Plus VR (stabilizacja).
Czekam teraz na polską instrukcję. Mają mi przysłać z Nikona (darmowo... nie chcieli kasy).
Bez instrukcji .. ni da rady... (nie chce mi się tłumaczyć z ang.)

Będę miał kilka pytań... na razie mam jedno prymitywne:
jak sprawdzić (gdzie?) ile tym aparatem było "naklikane" zdjęć?

pozdrawiam

mww7
06-12-2009, 12:40
PS. istnieje jakiś tajemny przycisk RESET w 8700 ?

chyba nie ...
ale jest reset w menu :
Wybierz tryb M,A,S, lub P przycisk MENU , "Show all menus" , Reset i potwierdzić

jak sprawdzić (gdzie?) ile tym aparatem było "naklikane" zdjęć?

Niestety w menu niema licznika, Opanda IExif 2.3 również nie wyświetla.

Art Erie
06-12-2009, 15:10
Jeśli opanda nie wyświetla przebiegu, to chyba nie sprawdzisz. Ale nie przejmuj się tym, to bardzo żywotny sprzęcik; nie dawno sprzedałem swojego (tutaj na forum) z przebiegiem około 130 tyś. i jedyną usterką była odklejająca się guma ;)

jannik
08-12-2009, 16:49
Jeśli Opanda nie wyświetla przebiegu, to chyba nie sprawdzisz. .... nie dawno sprzedałem swojego (tutaj na forum) z przebiegiem około 130 tyś. ...
Dzięki Panowie.
Właściwie chciałem wiedzieć bardziej z ciekawości, bo sprzęcik jest w super stanie.
Wiem, że to sprzęt trudny do zdarcie i nie martwię się.. mam nadzieję, że będzie służył długo i szczęśliwie.

Art Erie, skoro nie da się odczytać przebiegu, to skąd wiesz, że naklikałeś ok. 130 tyś? Na czuja?
pozdrawiam

Art Erie
08-12-2009, 16:59
Dzięki Panowie.
Właściwie chciałem wiedzieć bardziej z ciekawości, bo sprzęcik jest w super stanie.
Wiem, że to sprzęt trudny do zdarcie i nie martwię się.. mam nadzieję, że będzie służył długo i szczęśliwie.

Art Erie, skoro nie da się odczytać przebiegu, to skąd wiesz, że naklikałeś ok. 130 tyś? Na czuja?
pozdrawiam

Gdy po zrobieniu każdych 10k, przekręcał się licznik - nacinałem na obiektywie odpowiedni karb :mrgreen:
A tak poważnie, to miałem puszkę od nowości i tak sobie doliczyłem do tych 13-tu, czy jakoś tak. Żeby sprawdzić dokładny przebieg, musiałbym sprawdzić płyty, ale wydaje mi się że nie mylę się o więcej niż 10k ;)

jannik
10-12-2009, 13:53
duble .. sory

jannik
10-12-2009, 13:56
Art Erie.
Zobacz jakie ładne fotki zrobiła pewna pani z Wawy Nikonem 8800 (od niej najpierw chciałem odkupić sprzęcicho, ale znalazłem w tańszej cenie i mniej używany w swoim mieście).
O tu (http://www.flickr.com/photos/41143409@N08/)

Art Erie
10-12-2009, 14:05
Aparacik jest naprawadę super :) bardzo dobra optyka, wszystkie możliwe tryby ekspozycji, złącze do zewnętrzej lampy (nie wiem dlaczego, ale z SB-800 nie obsługuje TTL - musiałem robić w M), magnezowo-aluminiowy korpus, na dodatek miałem do tego oryginalnego gripa. Może "trochę" wolny (TIFF, RAW) i do wykorzystania niezbyt wysokie ISO, ale i tak jest świetny :)