PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie pomieszczenia z komputerem

cranium84
22-10-2009, 21:51
Witam
Chciałem sie dowiedzieć jak macie oświetlene pomieszczenie w którym obrabiacie zdjęcia, czy należy stosować specjalne zarówki ? i jezeli tak to gdzie takie mozna dostać ?
Prosze o sugestie jak najlepiej oświetlić pomieszczenie z komputerem
pozdrawiam

Michal_II
22-10-2009, 22:13
Podłączę się pod temat.

Czy zmiana świetlówek kompaktowych 2700 K na jakieś w okolicy 5000 K ma sens, biorąc pod uwagę, iż ściany pomieszczenia, biurko etc nie są szare jak się zaleca a np "kremowe" (ściany). Pomijam fakt, jakości monitora i jego skaliborwanie. Czy źródło światła może być przed monitorem (lampa wisząca, ale brak odblasków na ekranie monitora), czy też powinno się umieścić źródło światła za monitorem (np świetlówki liniowe,)?

Zbigniew
22-10-2009, 22:26
Siedzę w pomieszczeniu, gdzie za dnia jest światło dzienne, w nocy mam 2 x 100W żarowe. Wg mnie kluczem jest nie tyle zastosowane oświetlenie, co odpowiednie skalibrowanie/sprofilowanie monitora.

pebees
22-10-2009, 22:29
Wg mnie kluczem jest nie tyle zastosowane oświetlenie, co odpowiednie skalibrowanie/sprofilowanie monitora.
I okulary z odpowiednim filtrem, niebieskim, zielonym czy innym, w zależności jakie masz oświetlenie - żarowe, takie czy inne..

A i nie zapomnijcie pomalować ścian w osiemnastoprocentową (choć niektórzy mówią, że trzynastoprocentowa lepsza) szarość matową farbą. Okna bym też zamalował. Do labu chemię sami róbcie. Papier do druku w domu i atramenty też, bo przecież te oryginalne mogą być dziwne...

Tom01
23-10-2009, 10:50
I okulary z odpowiednim filtrem,

Faktycznie, z oświetlenia nie ma co się doktoryzować. Najważniejszy jest poziom. Ma być na tyle jasno, żeby nie widzieć świecenia czerni a biel ma być podobna do wrażenia oglądania zwykłej kartki papieru. No chyba, że na stanowisku pracy oglądamy "proofy" o krytycznym znaczeniu koloru, wówczas to inna bajka.