Zobacz pełną wersję : D 90 bateria
Pytanie zadaje z ciekawosci ile wytrzymuje wasza bateria zdjec ??
Pytam dlatego ze w D40 to bo czuc moc bateri prawie 600 zdjec na jednym ladowaniu a w D90 tylko 230 .
J jeszcze spytam czy czekacie z ladowaniem do konca az padnie czy doladowujecie kiedy chcecie
To zależy czy z lampą czy bez. Raz udało mi się "napukać" na jednym ładowaniu prawie 2000. A ja czekam aż padnie (tak ok3%) i wtedy do pełna.
pieczarek
22-10-2009, 19:20
Z podglądem zdjęć po każdym strzale; z częstym późniejszym podglądem, powiększaniem i kasowaniem; zwykle bez lampy błyskowej; obiektywy z VR - bez problemu 800 zdjęć.
cypherdid
22-10-2009, 19:22
230 zdjęć? Tylko? Jeśli dużo używasz LV, albo filmujesz - to może dlatego...ale spokojnie ponad tysiaka powinna utrzymać. Oryginalna oczywiście.
velaskez
22-10-2009, 19:39
Też miałem tak z D80 na początku koło 200-300 a potem już normalnie koło 1000;) Poczekaj, rozhula się. Poza tym, w zimie Li-Ion nie działa tak jak w ciepłym otoczeniu. W sumie jeszcze nie zima, ale i tak nie za ciepło.
D90 na jednej baterii - 2500 zdjęć
jurasss1
22-10-2009, 20:24
Kiedyś średnio 1500 ale odkąd mam gripa ( dwa aku ) i Sabinkę , nie sledze ile fot mogę zrobić :)
To może mam walnietą wczoraj ładowałem jak juz aparat zablokowal sust migawki , dzisiaj 12 zdjec a stan bateri 95% . Co o tym sadzicie ? Acha bateria moze 4 lub piaty raz ładowana ma ok 2 miesiace na aparacie 1000 klatek
Generalnie liion musi sie wyrobic, zeby nabrac pojemnosci. Tez mialem tak na poczatku, ale po 4 ladowaniu mi trzymal ok 700 zdjec, przy pierwszym jakos 300-400. Teraz ok 1,5k.
800 średnio - niezmiennie od początku do teraz czyli 16k
na poczatku ładowałem jak padła - potem, kiedy mi sie zachce ;)
dzieki za odpowiedzi to moja bateria jest pewnie nietegez ehhh......
ThomasVoland
22-10-2009, 22:33
Wszystko zależy od tego jak używasz aparatu. Ja raz zrobię 350 zdjęć innym razem 3-krotnie więcej. Przede wszystkim większość energii nie idzie na robienie zdjęć, tylko ich przeglądanie. Jak masz pomiar ustawiony na długi czas to też szybciej bateria będzie schodziła
U mnie 1000 to standard.... jestem zachwycona wytrwałością baterii. :mrgreen:
Akszugor
23-10-2009, 00:08
Zależy jak użytkujesz aparat i czy korzystasz z dodatków (lampa) lub bajerów (filmowanie).
Wiadomo, że duży pobór mocy jest podczas włączenia, także zaleca się włączyć i focić, a nie wciąż wyłączać aparat. Piszę, bo niektórzy w plenerze pomiędzy większymi odstępami czasu/wędrówki/drogi wyłączają aparaty.
Mnie bateria spokojnie starcza na 1000-1500 zdjęć.
roniewski
23-10-2009, 06:04
D90 jak mam 30% bateri to ładuje wytrzymuje mi okolo 900 zdjęć
Pytam dlatego ze w D40 to bo czuc moc bateri prawie 600 zdjec na jednym ladowaniu a w D90 tylko 230 .
J jeszcze spytam czy czekacie z ladowaniem do konca az padnie czy doladowujecie kiedy chcecie
Coś masz skopcone... Mnie na fabrycznym naładowaniu to tyle zrobił. Obecnie z podglądem po każdym zdjęciu, lampa rzadko, bez trudu robi 900 fotek.
A co do ładowania, to na początku korzystałem do padnięcia, a teraz zależy, gdy potrzebuję to doładowuję.
Piotr
dzieki za odpowiedzi to moja bateria jest pewnie nietegez ehhh......
Rozładuj ją i naładuj - jeżeli objawy dalej będą występować to niestety jest problem:(
Spokojnie ok 2000, obiektyw przeważnie VR, praktycznie nie podglądam po zrobieniu zdjęcia, lampy wbudowanej nie używam. Z podpiętym obiektywem m42 ok 4000, z tym że wtedy robię seryjne 4,5 kl/s, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.
pozdrawiam
zyku
blackside
23-10-2009, 11:21
Tak czy inaczej 230 nawet na początku to mało. Osobiście sądzę jest podstawa do reklamacji.
No chybą że mnóstwo zabawy oraz LV. W normalnych warunkach to zdecydowanie mało.
Ja za pierwszym razem z D60 zrobiłem ponad "firmowe" 500, bo ok 600 zdjęć.
Antonioo
23-10-2009, 12:29
kiedyś tak z ciekawości sprawdziłem, wytrzymała ok 1000 ale 70% było z wbudowanym fleszem:) ma spore możliwości
To co radzicie ? a jak reklamacja to trzeba caly aparat wysylac czy tylko baterie
blackside
23-10-2009, 19:56
Napisz do pomocy techniczenj. Odpowiadają szybko i dość konkretnie.
U mnie też ok 1000. Z tym, że, starym zwyczajem "formatowałem" baterię. Podobno przy obecnej technologii to zupełnie nie istotne - bo już nie ma tzw. efektu pamięci. Ja jednak z każdym nowym akumulatorem postępuję tak samo. I jakoś zawsze hulało.
Pierwsze ładowanie przez 24h, na maksa, mimo, że kontrolka wskazuje pełne naładowanie. Następnie korzystam aż do zupełnego wyczerpania baterii i ponownie pełne ładowanie (ale już bez reżimu czasowego). I tak trzykrotnie. A potem ładuję, kiedy uważam za stosowne.
Jakoś się dotąd sprawdzało. Polecam.
Teraz moż już być "po ptokach", ale może spróbuj. Rozładuj, wrzuć do lodówki na kilka godzin. A później spróbuj sformatować, może coś pomoże.
Antonioo
23-10-2009, 20:17
a czytałeś może tą wiadomość???? POLECAM....dość WAŻNA
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/c/241/r_id/127724
|
a czytałeś może tą wiadomość???? POLECAM....dość WAŻNA
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/c/241/r_id/127724
|
Jeśli trafiłeś na taki złom, to Ci nawet zamrażarka nie pomoże. Pozdrawiam.
hmmm u mnie od pierwszego ładowania bateria starcza na 1,8 - 2,1 tyś zdjęć (bez LV i filmów) , Rozbieżność u mnie wynika z podglądu zdjęcia po ich zrobieniu.
blackside
23-10-2009, 20:31
slynik- ładowanie 24 godziny nic Ci nie daje, bo po zapaleniu się lampki odcinane jest zasilanie. Tak przynajmniej sądze. Gdyby było inaczej aku byłobt choć minimalnie ciepłe a tak nie jest.
Mam kilka ładowarek i nawet jak jest "podtrzymanie" to aku są lekko ciepłe.
Antonioo
23-10-2009, 20:32
no wiadomo można zrobić 300 zdjęć i padnie akumulator, bo np.....przeglądało się je przez kilka godzin:)albo filmik oglądało:D a i w godzinę można natrzaskać 1000 i akumulator świeżutki nadal będzie....
Wiele zalezy od uzytkowania.
- czestotliwosc uzywania lampy
- blyski modelujace
- czas podgladu LW
- VR
- przegladanie zgromadzonych zdjec i filmow
i zdecydowanie najwazniejsze, warunki przechowywania i uzytkowania. Ostatnio wyjatkowo szybko stracilem zasilanie po sesji na zewnatrz w niskiej temp.
Nigdy nie sprawdzalem liczby zdjec, ale przy nastepnym ladowaniu to zrobie :)
Zdecydowanie twoj przypadek to nie wina aparatu.
slynik- ładowanie 24 godziny nic Ci nie daje, bo po zapaleniu się lampki odcinane jest zasilanie. Tak przynajmniej sądze. Gdyby było inaczej aku byłobt choć minimalnie ciepłe a tak nie jest.
Mam kilka ładowarek i nawet jak jest "podtrzymanie" to aku są lekko ciepłe.
Całkiem prawdopodobne. Być może ten "zwyczaj" funkcjonuje od czasów ładowarek z ciągłym ładowaniem. Ja jednak zwyczaju nie zmieniam. Tak na wszelki wypadek.
Taka ze mnie "konserwa". Pzdr.
sprawdzalem na stronie nikona i jest to bateria EN-EL3e w ostatnim rzedzie po prawej , czyli wychodzi ze orginal juz sam nie wiem co myslec po waszych odpowiedziach . Zaraz napisze do pomocy technicznej .
Acha nie robie filmow i nie czasami sprawdzam ostrosc po zrobieniu zdjecia a tak to tylko wyswietla sie histogram na chwilke
ThomasVoland
23-10-2009, 22:42
Prąd ładowania jest odcinany po naładowaniu baterii, w przeciwnym wypadku po takim 24 godzinnym ładowaniu bateria najwyżej do wyrzucenia by się nadawała (o ile by nie wybuchła wcześniej, co jest możliwe)
OK, po to są nowoczesne ładowarki. Chdziło mi w moim poście głównie o trzykrotne, pełne naładowanie i rozładowanie nowego akumulatora. A większość skupiła się na nieszczęsnych 24 godz. pierwszego ładowania. Dla mnie to czas na przestudiowanie instrukcji. :) Pozdrawiam.
Tomasz.mos
29-10-2009, 10:36
Moje baterie wytrzymują dużo więcej pierwsza orginalna ok 1000 zdjęć a druga jakaś delta z 50 zł też koło 1000 zdjęć ja lampę używam raczej sporadycznie nie bawię się LV i nie kręcę filmów aparatem;) bo on nie od tego. Zawsze spojrzę sobie na zrobione zdjęcie jak wyszło raczej standardowo używam aparatu i bateria daje radę. Najlepiej złożyć reklamację lub kpupic sobie nowe aku, a jak odeślą z reklamacji orginał to będziesz miał dwa aku:) zawsze lepiej wiecej jak mniej ;)
Pozdrawiam
Równiez mam D90, ale nie bawię się LV czy nagrywaniem filmów... robię zdjęcia na trybie 'm' dodam też ze po zrobieniu sesji zawsze przeglądam zdjęcia i bateria mi super trzyma... zawsze robię kolo 2000 zdjęc na pełnej naladowanej baterii, aczkolwiek zawsze staram sie ją rozładowywc prawie, że do końca jak już jest kolo 3%-4% dopiero ładuje. Choć są czasami przypadki, że trzeba naładować jak jest pełniejsza, ale i tak nie straciła na swojej żywotności na szczęscie :)
DarekD80
31-10-2009, 14:36
Ja na D80 (ta sama bateria) robię ~1000-1500 (a coraz częściej używam lampy). Zimą faktycznie większość akumulatorów ma mniejszą moc.
mam pytanie, kupilem d90, chciałem szybciej rozładować baterie nakręciłem kilka filmów, ale aparat troche sie podgrzał, z resztą bateria też.
macie też tak w swoich modelach, że po dłużeszej pracy robi sie cieplej?
Proponuję czytać instrukcję :"Z trybu podglądu na żywo można korzystać maksymalnie przez godzinę.
Jednakże w przypadku długotrwałego używania trybu podglądu na żywo
temperatura wewnętrznych obwodów aparatu może wzrastać, powodując
powstawanie zakłóceń obrazu i nietypowych barw (aparat może również
w zauważalny sposób się nagrzać, ale nie oznacza to usterki). Aby
zapobiec uszkodzeniu wewnętrznych obwodów aparatu, fotografowanie
z podglądem na żywo kończy się automatycznie przed przegrzaniem
aparatu. Na 30 s przed zakończeniem fotografowania na ekranie pojawia
się licznik podający czas do wyłączenia podglądu na żywo. W przypadku wysokich temperatur
otoczenia licznik ten może się pojawić natychmiast po wybraniu trybu podglądu na żywo."
Mój D90 przy całodziennym robieniu zdjęć (rekonstrukcja bitwy pod Bzurą) wytrzymał 2500 zdjęć na jednym aku. Mam do niego MB-D80 i na obu akumulatorach można robić do 5000 klatek.
ostatnio na weselu około 1250 nie brakło akumulatorka tylko kart ale po pijaku to wiecie jak się cyka ... wszystko i wszystkich :)
rano patrze bateria 55% ... a kart brak żeby dalej cykać :)
koral181
27-11-2009, 13:54
Około 1000 zdjęć cały czas oczywiście popieta sabinka wiec to 230 to rzeczywiście małao
D90 i oryginalny akumulator to około 1000 zdjęć, ale w D80 na oryginale około 400-500 a na zamienniku Hahnel bywało 800 zdjęć.
Na oryginalnym aku zrobiłem więcej niż 1500 zdjęć (zapełniłem 3 karty 4GB) , tak więc 230 szt. jest nie do przyjęcia.Do serwisu z nim!.
Co wy macie w menu włączone a co wyłączone ze wam aku tak dobrze trzyma U mnie w D90 pstrykam okolo 600 fotek Wiec może sie podzielicie ustawieniami
velaskez
14-01-2010, 19:05
Co wy macie w menu włączone a co wyłączone ze wam aku tak dobrze trzyma U mnie w D90 pstrykam okolo 600 fotek Wiec może sie podzielicie ustawieniami
Wystarczy wyłączyć podgląd i można jechać ;) I po prostu nie zaglądać do zdjęć.
ja tam nic nie ustawiałem, a trzyma spokojnie z 1300 albo i więcej zdjęć, ale jak kupiłem gripa alpha, to zauważyłem, że akumulatory się szybciej zużywają.
U mnie D90 robi średnio około 500 zdjęć (z gripem)- wpływ ma szybkość karty i format plików (ja robie raw+fine). Ostatnio podczas 'sesji' zrobiłem 250 fotek i akku pokazywał 70% a każde zdjęcie oglądane pod kątem ew. nieostrości.
BSKraków
14-01-2010, 21:44
u mnie około 1000-1500 bez problemu żadnego i to w warunkach nie sprzyjających czyli na zimnie :)
darkownik
14-01-2010, 23:34
Witam, mam d90 dopiero kilka dni. Aparat leżał naładowany na 100 % 2 dni i po 9 zdjęciach mam 95%. To chyba norma na poczatku życia baterii.
Pozdrawiam
Pierwsze ładowanie od zera do full. 300 zdjęć akumulator 53% . Z tego ponad połowa przy włączonej lampie i vr. Oczywiście dużo przeglądania zdjęć i szperania po menu :)
Kundzior
18-01-2010, 17:23
hehe jak czytam posty niektórych to mało nie umieram ze śmiechu. W 4000 nie uwierzę w 2000 też nie, nie wiem po co się niektórzy popisują i brednie piszą. Max 1500 to jest realne przy wyłączeniu większości ficzerów, z LCD włącznie i przy jednorazowej sesji (JPG).
bartoszkon314
18-01-2010, 22:22
tak jak kolega powyżej mówi mi też nieraz udaje się trzasnąć około 1500 zdjęć, ale w tej porze roku, przy zdjęciach w plenerze przy niskiej temperaturze spada do około 1000-1300