PDA

Zobacz pełną wersję : Negatyw z puszki

Jatin
22-10-2009, 11:13
Ponieważ znalazłem na forum post z pytanie czy puszka D90 może wypluć negatyw a wszyscy chórem twierdzili że nie i zamknięto temat pozwolę sobie wywnętrzyć się tu.

Otóż D300s może wypluć negatyw więc każda pucha pozwalająca na wgranie profili to może

po 1. odpalamy np. ViewNX szukamy po lewej picture control i klikamy lauch utility
2. zaznaczamy w okienku któryś z profili najlepiej standard i po prawej stronie zaznaczamy Use custom curve
następnie odwracamy krzywą o 180 stopni klikamy New zapisujemy
3. pod listą profili klikamy export profil tafia na kartę a z karty do puchy i mamy negatyw.

Pewnie to oczywiste dla niektórych ale post kieruje do tych co nie wiedzieli a są tacy o czym świadczy pytanie z postu o którym pisałem na początku.

Jacek_Z
22-10-2009, 11:33
No to teraz jeszcze napisz po co komu negatyw w body. Ba, ja nie wiem po co robic cyfrowy negatyw w kompie.

mpwt
22-10-2009, 11:36
wszyscy chórem twierdzili że nie i zamknięto temat pozwolę sobie wywnętrzyć się tu.

http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1530206&postcount=8

Jatin
22-10-2009, 11:41
no faktycznie tego nie zauważyłem ale tak czy tak rozwinąłem twoją wypowiedź o poradę praktyczną :)

Jacek_Z nie wiem po co widocznie ktoś miał taką potrzebę skoro zadał pytanie a ja z ciekawości pokombinowałem jak się nie podoba i przeszkadza to usuń wątek

mpwt
22-10-2009, 11:43
no faktycznie tego nie zauważyłem ale tak czy tak rozwinąłem twoją wypowiedź o poradę praktyczną :)

Patrz post nr 2 i chyba bym znowu zamknął :p

Skibek
22-10-2009, 18:47
No to teraz jeszcze napisz po co komu negatyw w body. Ba, ja nie wiem po co robic cyfrowy negatyw w kompie.
A po co komu B&W w body? A taki profil jest wgrany chyba seryjnie do większości (jeśli nie do wszystkich) puszek.
Widać niektórzy lubią ;)

Jacek_Z
22-10-2009, 21:53
Ale czasami przerabia się zdjęcie na BW, więc jest sens. Mogą nawet dać różne zabarwienia zdjęć monochromatycznych. Mogą wrzucić do puszki crossy. Ale nie widziałem tu na forum pokazywanych negatywów, więc tu chyba już przesada. Tak nietypowe prośby realizuje się sobie samemu, wprowadzając swoje krzywe, swoje profile.

Skibek
22-10-2009, 23:02
Ale czasami przerabia się zdjęcie na BW, więc jest sens.
No właśnie ;) Każdy ma jakiegoś bzika. Jeden lubi gajowego, a drugi córkę jego. Jeden lubi nasycone kolorki, a drugi negatywy, żeby robić "ahtystyczne" zdjęcia ;)
A może ktoś chce takie pliki na kliszę rentgenowską "rzucać" i uzyskiwać turbo-fajne efekty...
Sam już nie wiem.

sea21
22-10-2009, 23:20
Najprościej kupić analoga:mrgreen:

Skibek
22-10-2009, 23:25
Najprościej kupić analoga:mrgreen:
Pewno, że prościej, ale ile drożej ;)
W sumie "kupić" to prościej, ale co potem... Wtedy zacznynają się schody ;) A co to jest to DIN? A jak z powrotem kliszę nawinąć na szpulkę? A wyświetlacza nie ma? A jak zmienić ISO...

Jatin
22-10-2009, 23:46
Mój analog ma czytnik DX samo się zmienia :p

Skibek
23-10-2009, 09:16
Mój analog ma czytnik DX samo się zmienia :p
A który ze stopki to "Twój analog"? ;)
A czytnika FX już nie ma? Trzeba ręcznie powracać do "wrodzonego" formatu?

Jatin
23-10-2009, 10:34
no w stopce nie ma analoga
miałem na myśli czytnik kodu z kasety z filmem :)