Zobacz pełną wersję : Lightroom 3 beta
Dzisiaj w Świecie Obrazu pojawiła się zajawka (http://www.swiatobrazu.pl/lightroom_3_w_wersji_beta__co_nowego.html) o becie Lightrooma 3. Czy jakiś ranny ptaszek zassał z Adobe ww wersję i już sprawdził w praktyce?
spiritwood
22-10-2009, 09:36
Z ciekawości zaraz wejdę na Adobe i sprawdzę, aczkolwiek muszę przyznać, że LR2 jest jak dla mnie programem praktycznie kompletnym i nie za bardzo wiem, co mogliby tam jeszcze dodać.
Zasysam:-). Po południu zainstaluję i się pobawię. Swoje wrażenia oczywiście opiszę.
dajcie znać jak z zasobożernością w porównaniu do 2-ki.
czekam na wrazenia. mam za duzo zdjec w katalogu, zeby zrobic taka zmiane na zywca,
bez pewnosci, ze bedzie dzialac prawidlowo.
a poprawic jak najbardziej mozna. chociazby te presety do importu mi sie przydadza.
dodanie proporcji bokow do kryteriow wyszukiwania/sortowania tez mi sie bardzo podoba.
bede mial jednego taga mniej i nieco wygodniejsze przeszukiwanie ;)
ciekawi mnie natomiast jak dzialaja te wersje przetwarzania w przypadku uzywania tylko plikow XMP.
ooo bardzo ciekawe trójeczka mówisz? :) ...wg mnie to co mogliby w końcu zmienić i poprawić w LR to jego przymulanie do kwadratu (używam i na macintoshu i na pc'cie i cholerstwo zamula tak, że momentami nienawidze hehe)
spiritwood
22-10-2009, 09:52
Na macu Ci przymula? Aż trudno uwierzyć...
EDIT
dajcie znać jak z zasobożernością w porównaniu do 2-ki.
dwójka na dysku zajmuje 75 MB a trójeczka 86.8 MB, tak więc coś*tam dołożyli ;) Trójka jest 64bitowa. Nie podobają mi się menu importu (w porównaniu z dwójką są o wiele mniej przejrzyste), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Wieczorem napiszę więcej.
przejrzalem te video na stronie Adobe'a.
jednej rzeczy, wydawaloby sie prostej jako konstrukcja cepa i bardzo potrzebnej, nie zrobili.
sensownego zarzadzania Dust Spotami. takiego, zeby dla konkretnego aparatu (modelu, numeru
seryjnego) i przeslony mozna bylo LR zdefiniowac domyslny zestaw punkcikow. i do tego,
do kompletu sensownie rozwiazany Dust Spot Select Tool, ktorym moznaby szybko usuwac
nadmiarowe punkciki. tak ze niestety, ale dla landszafciarzy odplamkowywanie zdjec pozostaje
czyrakiem na d* :(
spiritwood
22-10-2009, 10:07
No, część rzeczy nie działa, albo jest w becie zablokowana. Np Split image - before/after - zawsze można było zmieniać (lewo/prawo czy góra/dół) Teraz, owszem, przyciski są, ale tylko są ;)
EDIT
jednak działa - mea culpa
Na macu Ci przymula? Aż trudno uwierzyć...
poważnie.. aż momentami mnie szlag trafia kiedy zrzucam sesje dajmy na to 100 raw'ów i ustawiam sobie kolorki, kontrasty i inne duperele ...i teraz spróbuj odpalić PS i przełączać się.. no istny horror :/ tak obciąża całego maca LR że to aż przegięcie do kwadratu :/ myślałem że to u mnie tlyko tak, ale u znajomych którzy mają iMaci z maxymalną ilościią ramu jest to samo. poza tym uwielbiam ten soft hehe
spiritwood
22-10-2009, 11:08
Ja przyznam, że nie przełączam się na PS, ponieważ większość rzeczy, które robię obrabiam w LR + NIK. Wszystko w zasadzie dzieje się w czasie rzeczywistym. Myślę jednak, że to 'wina' PSa, który sam w sobie jest zasobożernym programem - a w tym przypadku musi się pomieścić razem z LR...
tymancjo
22-10-2009, 15:01
No i sobie testuje i mam wrażenie ze szybciej biega niż 2.5. "So far so good", choć rewolucji nie widzę.
LR3b jak widzę nie odszumia jeszcze do końca (luminosity jest nieaktywne). W każdym razie poniżej porównanie - ten sam NEF, ten sam preset dla obu zdjęć
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://phts.pl/forum/lr/lr25_vs_LR3beta.jpg)
pozdrawiam,
Tomek
rychu_lhotse
22-10-2009, 15:22
Luminosity i color w LR 2.5 na ile miałeś ustawione.Jeśli na 0 to znaczyłoby to jedno....z LR 3 dostaniemy obrazki z lepszym detalem. Oby ,oby...
Luminosity i color w LR 2.5 na ile miałeś ustawione.Jeśli na 0 to znaczyłoby to jedno....z LR 3 dostaniemy obrazki z lepszym detalem. Oby ,oby...Mi to wyglada na zwykle wyostrzanie lub nieco inaczej dzialajacy algorytm odszumiania. Faktyczneg detalu (oprocz tego pozornego wygladajacego wlasnie jak wyostrzenie), to ja tam nie widze.
tymancjo
22-10-2009, 15:56
Na początek, taka mała uwaga z mojej strony: Nie mam zamiaru niczego udowadniać, czy wnosić o wyższości jednego oprogramowania nad innym, po prostu na co dzień używam LR2.5 stąd takie moje porównanie "co tam inaczej w 3".
Luminosity i color w LR 2.5 na ile miałeś ustawione.Jeśli na 0 to znaczyłoby to jedno....z LR 3 dostaniemy obrazki z lepszym detalem. Oby ,oby...
Było dokładnie tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://phts.pl/forum/lr/lr25_vs_LR3beta_II.jpg)
Mi to wyglada na zwykle wyostrzanie lub nieco inaczej dzialajacy algorytm odszumiania. Faktyczneg detalu (oprocz tego pozornego wygladajacego wlasnie jak wyostrzenie), to ja tam nie widze.
Też mam takie wrażenie, że więcej detalu tam nie ma (może to wina samego zdjęcia, nieszczególnie wybierane) ale coś inaczej liczą na pewno. czy lepiej, sam nie wiem. Pożyjemy zobaczymy, na razie się trochę pobawie z jednym czy dwoma materiałami.
Pozdrawiam,
Tomek
Trójka jest 64bitowa.
2.5 tez jest 64 bitowe, a przynajmniej mi sie taka wersja odrazu zainstalowala.
mishieck
22-10-2009, 17:46
Dziwne... Ja mam suwak Luminance aktywny... Ale wydaje mi się, że 3 chodzi bardziej ociężale na moim kompie niż 2.5.
------
edit
Ha! Gdy otwieram NEF-a - nie ma Luminance. Ale przy DNG działa.
Dziwne... Ja mam suwak Luminance aktywny... Ale wydaje mi się, że 3 chodzi bardziej ociężale na moim kompie niż 2.5.
------
edit
a w LR2.5 też tak masz?
------
edit
Ciekawe, u mnie dla DNG Luminance nie działa. "?"
Otwierając nefa z d50 LRbeta3 przez chwile ok2sek. mam podgląd na zdjęcie tak jak by wyglądało otwarte w NX tz. kolory, jasność,kontrast,wb a później wszystko się zmienia na ustawienia adoboskie, profilami kolorów można sobie z tym poradzić ale moje pytanie brzmi czy nie można ustawić LR tak aby zdjęcie dłużej niż 2sek. wyglądało jak otworzone w nx?
mozna. wyjmij polowe ramu i bedziesz mial 4 sek.
kocham to forum , zawsze można liczyć na dobre rady od doświdczonych kolegów po fachu.
mirektoja
23-10-2009, 21:26
mozna. wyjmij polowe ramu i bedziesz mial 4 sek.
super porada dawno tak się nie uśmiałem . czasami trzeba się wyluzować:)
pozdrawiam
A LR już tak ma i chyba nic na razie się z tym nie zrobi
czy ktoś mógłby wrzucić plik instalki na jakiś hosting? na adobe już nie ma, a z chęcią bym zobaczył co wykombinowali ;)
EDIT
nvm, znalazłem, coś miałem zły link ;)
Ciekawe, u mnie dla DNG Luminance nie działa. "?"
Już znalazłem zmienia się to w Settings -> Process Version file menu available in the Develop module
Na stronie: http://www.lightroomgalleries.com/index.php
[code]
Sharpening and Noise Reduction
In the Develop module we’ve focused on tuning our raw processing algorithms to extract incredible detail and quality from your images. Capture sharpening and Color Noise Reduction improvements work together to give you incredible noise reduction results without losing that fine detail. We’re only halfway through our noise reduction efforts but believe that you will be very pleased with the results so far. We’ve actually disabled the previous Luminance Noise Reduction so that you can focus on evaluating the Color Noise reduction implementation.
[code]
Trzeba będzie zacząć porównywać materiał wyjściowy...
kuba_rsx
26-11-2009, 01:44
Ja dopiero teraz zainteresowałem się Lightroomem, bo mogę sobie na legalu po-testować. Mz. chodzi i tak szybciej niż najnowszy Camera Raw.
Sorki za pytanie ale może mi ktoś powiedzieć jakie są różnice w jakości wyostrzania i odszumiania są między dwoma ww. programami? Który daje lepszą jakość (chodzi o obsługę D300s) ?
Lightroom korzysta z silnika Camera Raw, więc zapewne różnic w jakości nie będzie żadnych
Lightroom korzysta z silnika Camera Raw, więc zapewne różnic w jakości nie będzie żadnych
ale akurat duze roznice tu Adobe obiecywal. wiec prawdopodobnie Camera RAW tez ruszyli
A jednak sa.
Przed kolejna podobna wypowiedzia, polecam najpierw sciagnac jeszcze darmowa wersje i pobawic sie/sprawdzic.
A wie ktoś jak zaimportować całą bibliotekę z 2.5 do 3.0 ?
A jednak sa.
Przed kolejna podobna wypowiedzia, polecam najpierw sciagnac jeszcze darmowa wersje i pobawic sie/sprawdzic.
Chiwilka, ale mówisz o wersjach ostatecznych (czyli LR 2.5 i CR z CS4)?
A wie ktoś jak zaimportować całą bibliotekę z 2.5 do 3.0 ?
Nie da się zaimportować/wczytać katalogu.
Można jedynie zapisać metadane/settings do zdjęcia (Ctrl+S) i zaimportować poszczególne zdjęcia (foldery). Powinny się otworzyć w LR3 ze zmianami wprowadzonymi w LR2 i powinny być oznaczone jako Processing 1 (albo coś w podobie)
To jest Beta i Adobe nie zaleca na niej regularnej pracy :D
A jednak sa.
Zdaje się że jest to najpoważniejsza zmiana w LR3 przynajmniej na razie (może oprócz publishing services).
Zmieniono algorytmy i szumy wyglądają względnie lepiej.
poza kilkoma bardzo przydatnymi nowymi funkcjonalnościami, ja przede wszystkim zauważam poprawę w obrazku. wydaje mi się że używane sa jakieś lepsze algorytmy związane z przetwarzaniem obrazu. wg mnie znaczna poprawa in +
tylko ma taka mase bledow, ze bardziej nie dziala niz dziala... oby jak najszybciej wersja finalna z upgr w dobrej cenie...
Używa ktoś LR3b na MacOS 10.5? U mnie pieroństwo działa z prędkością naszej władzy sądowniczej. Kiedy na przykład otwarcie NEFa z D200 w 2.5 zajmuje X czasu, to w 3 trwa to X*3. Zupełnie nie wiem osohozi, rozumiem, że beta, no ale dlaczego aż tak drastyczna różnica?
Ciekawe, na 10.6.2 chodzi b. szybko.
To jest wersja 64bit - moze potrzebuje nowego systemu?! No nie wiem ...
w praktyce, ta wersja 64 bit chodzi zauwazalnie szybciej od 32?
Czy u was też się tak zdarza, że przy imporcie zdjęć od czasu do czasu (raz na sto zdjęć) LR3 aplikuje dziwny balans bieli (bardzo zimny) zupełnie inny niż na podglądzie w aparacie? W LR2 tego nie mam więc to chyba wina LR3. Łatwo to skorygować ale wkurza.
prosze usunąć wątekDlaczego?