PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 - ustawienia

pdzran
16-10-2006, 22:14
Witam

Kupilem Sabinke ale niestety z racji nawalu pracy 8:00-20:00 i zajec na uczelni , nie mam czasu na dokladne przestudiowanie instrukcji.
Tak wyszlo , ze jutro mam urodzinki chrzesniaka i chcialbym zrobic fotki ...
Wczesniej czytalem i wyczytalem w niej , ze :
TTL - doswietlanie glownego motywu ;
TTL BL - doswietlanie glownego motywu i tla ;
Lampa na wprost - automatyka wszystko wylicza.

Mam pytanie , jak ja ustawic w pomieszczeniu , wiekszy pokoj lub mala sala ?
Wiem, ze o ile sufit jest nisko i jest bialy to lampa w gore plus ewentualnie dyfuzor , mozna takze odbic od sciany , jesli sufit wysoki a sciany daleko (kosciol , lub duza i wysoka sala) , pozostaje na wprost plus dyfuzor , ewentualnie lekko nalezy uniesc glowke lampy.

Mam pytanie odnosnie kompensacji , czy nalezy ja robic ?
Jesli tak , to jaka w przypadku :
- lampa na wprost z dyfuzorem ;
- lampa do gory - wyczytalem , ze 2-3 dzialki , prawda to ;
- lampa do gory z dyfuzorem ;

Jacek_Z
16-10-2006, 22:51
TTL to uwzględnia, nie musisz robić kompensacji. Musisz tylko uważac, by nie wyść poza pełną moc blysku lampy - czyli na niskiej czułości odbijać od sufitu który jest wysoko i uzywac jednocześnie małego otworu przysłony - dajmy na to 16 (jak odchylisz palnik to ci nie pokazuje zakresu odległosci w jakiej mozna robic)
TTL BL jest OK w mocnym świetle zastanym, pewnie takiego nie będziesz miał w pokoju. Bo wtedy dobrze wprowadzić korektę błysku w stosunku do zastanego - np -1.
TTL BL nie działa przy pomiarze spot.

pdzran
16-10-2006, 23:13
To mam pytanie odnosnie dyfuzora i kata pochylenia glowki.
Zrobilem kilka fotek testowych z dyfuzorem i bez na wprost , 45 , 60 , 75 , 90 stopni.
Zauwazylem , ze jesli robie na wprost , 45 i 60 stopni to znacznie lepiej wychodzi z dyfuzorkiem a 75 i 90 bez niego.
Nie robilem z wysywanym adapterem.

Jak i kiedy ustawiacie lampke i dyfuzorek ?
Czy to juz kwestia oceny sytuacji , doswiadczenia czy sa jakies reguly ?

freefly
17-10-2006, 00:03
Wiem chłopaku, że nie chcesz katować sprzętu, ale pobaw się różnymi fariantami i rób notatki. Sam do wszystkiego dojdziewsz. Warto, chociażby dla własnej satysfakcji.

pdzran
17-10-2006, 08:12
Pewnie , ze tak zrobie i zrobilem kilka fotek w ten sposob ale pisalem , ze mam wazna okazje do uwiecznienia.
Jakbys wstawal do pracy o 6:30 , wracal okolo 21:00 , kladl sie okolo 23:30 a w sobote i niedziele mial zajecia na uczelni po 10 godzin to bys inaczej mowil ...

Jacek_Z
17-10-2006, 08:50
ja i tak zawsze podgladam histogramy po kazdych kilku ujeciach. bez wzgledu na to czy pracuję na lampie czy nie - wszystkim to radzę.

jaki71
17-10-2006, 10:24
ja i tak zawsze podgladam histogramy po kazdych kilku ujeciach. bez wzgledu na to czy pracuję na lampie czy nie - wszystkim to radzę.
A jak to zrobic jak sie ma analoga? :)

Jacek S
17-10-2006, 14:41
Dokładnie popieram kolegę JAKI71, jak to zrobić z analoga. Oczywiście wiem, że teoretycznie jest to możłiwe, tylko kosztowne i czasochłonne. Podpowiedzcie raczej coś z doświadczenia, jak to jest z tymi kątami odbicia, dyfozorami itp. dodatkami do SB800.

jaki71
17-10-2006, 14:49
Ja robie to tak:
Aparat (analog) w Manual, ekspozycja wedle drabinki do 0 do -2/3EV (w skrajnych wypadkach -1EV) lampa w TTL i jazda. Czy na wprost czy z dyfuzorem czy odbite od sufitu sprawdza sie w wiekszosci sytuacji. Ale dobrze mic jasniutkie szklo.