PDA

Zobacz pełną wersję : bc 700 i testowanie baterii

marszull
21-10-2009, 22:55
witam
mam 10 szt baterii nimh 2500 sanyo
i jak wczesniej nie mialem z nimi klopotow tak od jakiegos czasu po naladowaniu i zapakowaniu do lampy
raz dziala bardzo dobrze, raz nie dziala wcale, raz jakos slabo sie laduje
podejrzewam ze ktores ogniwa sa juz do wyrzucenia jak to stestowac majac bc700
wlaczyc test i co pozniej? :-) co mi dadza wskazania na koniec testu?
kupilem eneloopy i gp recyko w bardzo duzej ilosci ;-)
ale pomyslalem sobie ze jednak szkoda mi wyrzucac wszystkie sanyo 2500 bo te ktore sa dobre mogly by jeszcze troche popracowac
Chyba ze ktos w warszawie ma jakis specjalistyczny sprzet i by mi za browara pomogl? ja nie za bardzo sie na tym znam

Zink
22-10-2009, 10:10
Nie masz instrukcji obsługi do BC-700? Na końcu testu pokazuje się zmierzona pojemność każdego akumulatorka, o ile dobrze pamiętam. Jak pojemność jednego będzie dużo odstawać od reszty, to znaczy, że to on sprawia problemy (pewnie można go dalej używać, ale w zestawie z innymi o zbliżonej pojemności).

marszull
22-10-2009, 10:21
No wlasnie nie mam ;-( gdzies sie zapodziala.
Cz tylko pojemnosc jest wazna?

Zink
26-10-2009, 13:50
Generalnie tak, chociaż przy współpracy z innymi ma znaczenie głównie rezystancja wewnętrzna i samorozładowanie, ale te parametry są dość mocno związane z pojemnością właśnie. Więc pomiar pojemności powinien wystarczyć do określenia co i jak.

Jeśli pomiar pojemności nie wykaże dużych odchyłek, to te parametry, które podałem możesz w przybliżeniu oszacować w następujący sposób:
1. Rezystancja wewnętrzna: zrób normalne ładowanie całego ze stawu ze wstępnym rozładowaniem. Po zakończeniu przełącz na wyświetlanie energii "wysłanej" do każdego akumulatora (podawanej w mAh, ale to nie jest pojemność). Im większa wartość - tym większa rezystancja wewnętrzna (jednak nie bezpośrednio, bo Rw zależy też np. od stanu naładowania). Jeśli wartość któregoś z nich jest dużo większa od pojemności, to znaczy, że może być na wykończeniu.
2. Samorozładowanie: naładuj cały zestaw do pełna i zostaw na kilka dni nieużywany. Sprawdzaj co jakiś czas stan naładowania (jeśli masz miernik, to woltomierzem, a jak nie, to możesz włożyć je do BC-700 na kilka sekund i przełączyć na widok napięcia). Powtarzaj to co kilka dni (lub codziennie, zależnie jak bardzo są zużyte i jak szybko się same rozładowują; może to trwać nawet kilka miesięcy). Jak jednemu z nich napięcie spadnie do ok. 1V, a pozostałe będą miały sporo więcej (np. ok. 1,2V), to znaczy, że jest podejrzany.

marszull
26-10-2009, 15:00
Bardzo dziekuje za rady. o to wlasnie mi chodzilo (zeby prosto i lopatologicznie wytlumaczyc)
jedno ogniwo juz wypadlo ;-( po testowaniu mialo niecala polowe pojemnosci
teraz nastepne cztery sie testuja