PDA

Zobacz pełną wersję : Co lepiej działa su-800 czy błysk wbudowany

kruszyna
21-10-2009, 22:27
Proszę osoby wprawione w temacie i z własnej autopsji.
Warunki: dzień słoneczny, pochmurny, jakieś ruiny, inne opcje - modelka, parasole, snoty własnej konstrukcji. Teraz praktycznie same SB900. Co lepiej zadziała wbudowana lampa czy SU-800 do sterowania lampami?
Nie piszcie aby jechać w manuału bo tak jest najczęściej. Ale to jest konkretne pytanie i chcę konkretnej odpowiedzi.
Wiadomo błysk w mocnym słońcu się troszkę gubi. Odległości nie będą jakieś ogromne. Tak przynajmniej do tej pory było. Na pocket wizarda na razie nie liczę bo go nie ma
Miałem uciekać do Cwanona, teraz myślę o D3 (w obłokach D3s) a ten nie ma lampki która często mnie ratowała:)
Ktoś coś skrobnie?

marszull
22-10-2009, 00:03
moim zdnaiem to chyba lepiej kupic uzywke sb800 zamiast su-800
cena bardzo podobna a masz: w pelni uzyteczne su plus lampe

kruszyna
22-10-2009, 08:56
moim zdnaiem to chyba lepiej kupic uzywke sb800 zamiast su-800
cena bardzo podobna a masz: w pelni uzyteczne su plus lampe

No tylko ten błysk sterujący to jest troszkę nie doskonały, bo jak się chce mieć perfekcyjnie naświetlone, według założeń, to lampa sterująca zawsze coś od siebie doda.
Pytam po prostu jakie różnice są konkretnie w terenie. Wiem że i to i to ma ograniczenia ale jak w praktyce wam to działa. Chodzi mi o wypowiedz osób które próbowały/pracowały dwoma możliwościami. Jakie zauważyliście różnice. Gdzie sprawdza się jedno a drugie poległo. Oczywiście można by powiedzieć aby sprawdzić na forum w szukajce. Ale chodzi mi konkretnie o porównanie w boju. Błyski kontra ir.
Czekam na te nowe Pockety do Nikona, ale jak wiadomo może ich jeszcze długo nie być. A kupno nowej puszki nadchodzi wielkimi nieubłaganymi krokami. Może nie będzie to powód w 100% aby nie kupić lub kupić inna puszkę ale chciałbym znać ograniczenia już teraz.
Być może dostanę na testy su-800 ale do tego czasu może ktoś coś skrobnie.

TomaszR
22-10-2009, 09:18
SU-800 - osobiście nie miałem do czynienia, ale z tego co opisuje jeden z popularyzatorów "błyskania małymi lampami", McNally, to pod względem mocy/zasięgu powinno być lepsze od lampy wbudowanej. Dodatkowo, steruje 3ma grupami lamp, część "puszek" tylko 2ma

A nie miałem do czynienia z SU-800, bo uważam, że SB-800/900 w roli sterownika błysku sprawdza się po prostu lepiej. Przede wszystkim - można ją ustawić w konkretnym kierunku. SU-800 w sankach świeci IR tylko na wprost.

Problem z "niechcianymi" pozostałościami po błysku sterującym na zdjęciu? Jest marginalny (zauważalne przy zdjęciach z bliska, raczej na dość odblaskowych powierzchniach), a prosty filtr IR w ogóle to wyeliminuje. W przypadku lampy wbudowanej najwygodniejszy jest nikonowski panel SG-3IR. A na "sabinę" pełniącą rolę sterownika również można przecież założyć jakiś filtr IR. Choćby zrobiony ze starego filmu...

Więc osobiście wolę wydać pieniądze na dodatkową lampę (nie zawsze musi być też sterownikiem, przydaje się w swojej pierwszorzędnej roli) niż SU-800. Tym bardziej, że jak już tu gdzieś pisałem, używana SB-800 kosztuje w tej chwili mniej więcej tyle co nowy SU-800.

kruszyna
22-10-2009, 11:16
No to trochę mi pomogłeś w myśleniu. Dzięki za to. Tak sobie dumam nad tym body jedno cyfrowym i kurde jak sobie pomyślę że jeszcze lampę na Body trzeba dźwigać. No ale coś za coś.