Zobacz pełną wersję : ustawienia osobiste nikon D90
Witam,
jestem tu nowy i dopiero poczatkujący. W zasadzie jestem ignorantem czytającym instrukcję, i kilka świeżo kupionych książek
przepraszam, że zawracam głowę, ale poszukuję informacji n.t. ustawień osobistych w Nikonie D90, tak aby zdjęcia były jak najładniejsze, tzn kolory i żywy obraz. Z góry dziękuję, i przepraszam, że głupio pytam, ale przygodę z fotografią dopiero zaczynam i to od chyba dość skomplikowanego aparatu. Czy mógłby mi ktoś w tym temacie pomóc??
pozdrawiam wszystkich miłośników Nikona i fotografowania
Adam
ale poszukuję informacji n.t. ustawień osobistych w Nikonie D90, tak aby zdjęcia były jak najładniejsze, tzn kolory i żywy obraz.
Nie ma gotowych ustawień. Ładne, żywe kolory to pojęcie subiektywne i dla każdego co inne znaczy. Daj różne ustawienia, zrób zdjęcie takiego samego obiektu i wybierz co wg. ciebie najładniejsze. Ot, cała filozofia jak do tego dojść.
no tak... jasne, ale tam są takie opcje, w tych ustawieniach, że to czarna magia, jakies wykresy z pktami, zycia mi nie starczy;-)), myslałem że sa w miarę proste odpowiedzi, cos co stosujecie często czy na ogół, ale dzięki
Użyj na razie podstawowych opcji. Z czasem będziesz wiedział co chcesz uzyskać...
"ladne zdjecie" to pojecie szalenie subiektywne. Na poczatku sprobuj pobawic sie saturacja i kontrastem... zobacz jak wyglada zdjecie po zwiekszeniu tych parametrow - kombinuj.
no tak, to jest wyjście, domyślam się, że tego się uczy latami.... masz rację ..... trzeba wiedzieć najpierw czego się chce, a nie głupio pytać :-)))
saturacja i kontrast, zaraz jak wrócę z pracy zacznę, dzięki
...a nie głupio pytać,
Nie ma glupich pytan, sa tylko kretynskie odpowiedzi... podobno ;)
jeśli chodzi o optymalizację obrazu ja osobiście używam wgranych profili ale z tych co są w puszcze używam SD +1 kontrast -1 jasność +6 wyostrzenie lub to samo tylko VIVID popróbuj może tobie też podpasuje
a skąd można wziąć gotowe profile??
A co to jest SD lub Vivid?
Wiem , że to głupie pytanie, może byc odebrane jako ignoranckie, ale to sa naprawdę moje pierwsze kroki, raczkowanie w sensie:-)) więc przepraszam jeśłi kogoś zirytowałem :-))
Wiem , że to głupie pytanie, może byc odebrane jako ignoranckie, ale to sa naprawdę moje pierwsze kroki, raczkowanie w sensie:-)) więc przepraszam jeśłi kogoś zirytowałem :-))
SD i VIVID to sa profile w twoim aparacie tzw. "gotowe profile"....
SD to standard a Vivid to Vivid:D
W tych profilach mozesz zmieniac ustawienia.....kombinuj wlasnie tam....przesuwaj na + lub minus - rob zdjecia i porownuj....szukaj tego ktore najbardziej tobie odpowiada;)
Vivid jest dosc znany, kontrastowy i mocno podsaturowany.....sporo ludzi wybiera ten profil na poczatku....
Pozdrawiam!
robertw33
21-10-2009, 22:05
myslę że dla poczatkującego podstawą w ustawieniach osobistych jest wyostrzenie +8 i jest to najbarzdziej zauważalne na zdjęciu
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82780, klik, przeczytaj od A do Z i wszystko jasne.
Jatin, SD juz wiem, ja mam ustawione "Żywe" ale Vivid nada tajemnica, :-)), sa tam jeszcze wykresy jakieś magiczne, ?? strasznie to skomplikowane, ale aparat strasznie mi się podoba, i mam nadzieję, że go kiedys rozgryzę i się nauczę
dzięki wszystkim, dzisiaj szukał będe Vivid'a ;-) wczoraj jakoś nie mogłem go znaleźć, albo za bardzo zmęczony byłem wioeczorem, albo za mało czasu, albo powinienem Ami robic fotki lub Zenitem ;-)
Vivid to właśnie profil "żywe" :-)
Ja przeważnie używam LANDSCAPE i ostatnio gdzieś w necie dorwałem profil Fuji superia który niby ma odwzorować ową błonę i muszę powiedzieć że jest całkiem fajny
no to się nie dziwię, że nie mogłem znaleźć vivid'a:-)) skoro jest u mnie "zywy" i skoro go własnie używam, dzięki, zaoszczędziłeś mi sickman ze 2 godziny szukania i czytania obstrukcji;-))
jak mi czas pozwoli tez poszukam gotowych profili, dzięki
velaskez
22-10-2009, 19:35
no to się nie dziwię, że nie mogłem znaleźć vivid'a:-)) skoro jest u mnie "zywy" i skoro go własnie używam, dzięki, zaoszczędziłeś mi sickman ze 2 godziny szukania i czytania obstrukcji;-))
jak mi czas pozwoli tez poszukam gotowych profili, dzięki
Profile są tu http://wojteh.pl/
dzięx Królu velaskezie ;-)
dzięx Królu velaskezie ;-)
Przepraszam z OT, ale tylko wtrace, ze nick Macka to (troche przekrecone) nazwisko wybitnego hiszpanskiego malarza epoki baroku, Diego Velázquez'a... ale napewno nie krola :) Zasugerowales sie pewnie avatarem, który przedstawia prawdopodobnie Filipa IV Habsburga u ktorego nadwornym malarzem byl wlasnie Velázquez.
EOT :)
no tak :-)) dzięx za lekcję historii /i/ sztuki :-)0
no i nie dałem rady z tymi profilami, skopiowałem je na kartę, w różne miejsca nawet, ale aparat pokazuje, że nie znalazł żadnych profili na karcie:((, czy może wiecie co z tym zrobić??