Zobacz pełną wersję : Nissin Di 622 i zmiana firmware
Ptaszki ćwierkają, że będzie można zmienić firmware, między innymi będzie można używać do tej lampy zwykłych wyzwalaczy radiowych. Spytałem się u źródeł i otrzymałem informację:
Witam,
aktualnie oczekujemy na wyposażenie, które umożliwi dokonywanie zmiany oprogramowania w Di622 do Nikona. Według informacji od producenta sprawa powinna sie wyjaśnić w ciągu miesiąca. Z chwilą, gdy będziemy gotowi do tej operacji - odpowiednią informację zamieścimy na naszej stronie.
Migomex |
A to teraz nie można jej wyzwolić z radiowego ?
Nie można. Zdalne tylko odpalanie drugą lampą działająca w TTL. Wbudowana lampa w aparat przestawiona na manual też nie odpali. Próbowałem odpalać: wyzwalaczem radiowym, fotocelą, inną lampą, w Zenicie. Wszędzie efekt ten sam, czyli żaden. Chciałem ją przerobić, złącze i zwarcie w okolicach przycisku test, żeby odpalać kabelkiem, ale jeśli ma być zmiana firmware to rezygnuję z przeróbek.
i będzie trzeba do nich ją odesłać?, to przecież ludzie zawalą tą lampa serwis :P
adolfik9501
27-10-2009, 22:30
Nie zawalą ponieważ znakomitej większość użytkowników nie przyjdzie do głowy, żeby lampę radiem wyzwalać. U cioci na imieninach się robi pstryki z lampą na aparacie, a nie sesje wielolampowe ;)
no w sumie, mam nadzieje heh
adolfik9501
05-11-2009, 18:19
Ludziska na strobist twierdzą, że wyszedł firmaware umożliwiający wyzwalanie przez centralny pin (źródło (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622731216190/)). Teraz tylko poczekać co zaoferuje dystrybutor na Polskę firma migomex (http://www.migomex.com.pl/).
wicher123
27-11-2009, 22:48
No czekam z niecierpliwością... ;)
adolfik9501
27-11-2009, 23:03
Specjalnie to nie ma na co czekać, bo to co podałem wyżej to jakiś sklep czy dystrybutor robi i nie działa ze wszystkimi chińczykami. Niestety jest to jakaś samoróbka-przeróbka za którą jeszcze płacić trza. Nissin póki co nic nie wypuścił.
EDIT: miejmy nadzieję, że całe swe wysiłki skierowali na poprawę Di866Pro, tym bardziej, że już nawet na angielskiej wersji strony info o niej jest. Czyli się jej nie wstydzą :mrgreen:
ja mieszkam 800m od migomexu podejde tam w tygodniu i sie dowiem face2face :)
Albert44
20-01-2010, 19:03
Od 20.10.2009 do 20.01.2010 to już ruski miesiąc minął :twisted:
adolfik9501
20-01-2010, 19:06
Od 20.10.2009 do 20.01.2010 to już ruski miesiąc minął :twisted:
Pieprzyć Di622. Niech Di866 poprawią ;)
ja mieszkam 800m od migomexu podejde tam w tygodniu i sie dowiem face2face :)
Przekonaj im czymś! Jakimś statywem stalowym, bo czekam i czekam.
krzysiek_osw
01-02-2010, 20:46
Mam good news panowie i panie . Otóż dzis zanioslem do migomexu moja di622 do aktualizacji firmaware . Maja juz sprzet i nowe firmware tak wiec w czwartek mam ja do odbioru . Wkoncu zadziala z radiowka :)
Witam Szanowne Grono,
czy ktoś orientuje się gdzie w Trójmieście można dokonać uaktualnienia firmware'u tej lampy (Nissin Di622) i ile taka przyjemność kosztuje?
Może ktoś również wie czy po wgraniu nowego oprogramowania będzie odpalała (radiowo lub na stopce) z D2X?
Zaznaczam, że podłączona do korpusu nie mryga (jest oczywiście sprawna - działa np. z D70).
adolfik9501
20-02-2012, 22:07
Witam Szanowne Grono,
czy ktoś orientuje się gdzie w Trójmieście można dokonać uaktualnienia firmware'u tej lampy (Nissin Di622) i ile taka przyjemność kosztuje?
Opcja aktualizacji dostępna była tylko u dystrybutora (Migomex). Ktoś ostatnio się dopytywał i się okazało, że sprzętu do aktualizacji nie mają i nie wiadomo kiedy, i czy w ogóle, on wróci od producenta.
Może ktoś również wie czy po wgraniu nowego oprogramowania będzie odpalała (radiowo lub na stopce) z D2X?
Zaznaczam, że podłączona do korpusu nie mryga (jest oczywiście sprawna - działa np. z D70).
Di622 nie działa z D2Xs (w tabeli kompatybilności D2X i D2Hs nie występuje, lecz można (?) wnioskować, że dotyczy to wszystkich D2) oraz D3S (z D3/D3X działa) i żaden firmware tego nie zmienia.
EDIT: Radiowo by oczywiście odpalała tylko, że póki co nikt Ci firmware nie wgra. Pozostaje ewentualnie zabawa z lutownicą.