PDA

Zobacz pełną wersję : F80 + jedna stałka

radekone
20-10-2009, 19:27
Witam,
Moze Nikonowcy pomoga..
Od jakiegos czasu poszukuje aparatu 'na ulice' i po roznych testach doszedlem do wniosku, ze bez autofokusa sie nie obejdzie. Na codzien uzywam manualnych Pentaxow, jednakze z roznych powodow wybor moj padl na F80 (na ktorego to juz poluje na ebayu) - szybki autofokus i ciche lustro - mam nadzieje, ze sie nie myle i tak wlasnie jest?:).

Wystarczy mi do niego tylko jedno porzadne szklo (stałka) i tu potrzebuje rady, bo na nikonach sie nie znam: chodzi mi o zwykly AF, nie interesuje mnie czy i jak bedzie on dzialal z cyfra a zoomow nie lubie.
Zastanawiam sie pomiedzy 28mm a 35mm, przegladalem tez strone jakiegos nikonowego wymiatacza od szkiel. Czy zwykle Nikkory-AF f2.8 (z literka D?) to moze byc to czego szukam? Czy raczej rozejrzec sie za Sigma?

Mam tez FM2, czy to jest ten sam bagnet?

Z gory dzieki, sugestie mile widziane:-D

darko
20-10-2009, 19:57
Zamiast F80 możesz popatrzeć za F100 nie wiem jak stoją cenowo ale MZ warto
Z literką D lub bez niej, - D podają do korpusu info o odległości co pomaga lampie, także jeżeli nie używasz lampy to moim zdaniem bez różnicy.

radekone
20-10-2009, 20:05
a F100 tez jest cichy? i co takiego robi te roznice?

darko
20-10-2009, 20:22
Tu masz wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3041 podobna tematyka jak u Ciebie.
Miałem oba w ręku i nawet jak by się nie różniły parametrami to brał bym F100
O wiele lepiej leży w ręce jak dla mnie, jest to wg mnie bardzo ważne

axer
20-10-2009, 20:29
Czytajcie ze zrozumieniem. Do streetfoto F100 średnio się nadaje - wielki, ciężki i głośniejszy od F80. Pytanie było o szkło, nie o body.

Tak, FM2 to ten sam bagnet. Ze szkieł polecam AF-Nikkora 35/2D - podepniesz i do F80 i do FM2. O AF-Nikkorze 28/2.8D zapomnij - chyba najsłabsza stałka AF w stajni Nikona.

Masz jeszcze teoretycznie AF-S Nikkora 35/1.8 DX (niby pod cyfrę, ale kryje pełną klatkę bez specjalnej winiety), ale jego ze względu na brak pierścienia przysłony nie wykorzystasz na FM2.

lenio
20-10-2009, 20:51
Ja bym wybierał między 24mm/2.8D a 35mm/2D.

Swoją drogą z chęcią zobaczyłbym sample z 35mm/1.8G na jakimś negatywie lub slajdzie :)

PRR
20-10-2009, 22:17
Jeśli znajdę chwilę na zeskanowanie, to wstawię.

Ogólnei - straszna winieta, nieporównywalna nawet do tego co widzimy na D3. Niestety analogi nie mają programowego jej usuwania :)

lesheck
20-10-2009, 22:36
Ja jestem za 35 f2, na ff super ogniskowa i tez jej czasem z F80 uzywam, ktora na ulice bedzie w sam raz. Znacznie mniejsza i lzejsza niz F100. Tak ja juz ktos napisal, 28 raczej sobie odpusc. Albo 35 albo, jak potrzebujesz szeroko, to raczej 24mm. Sigma tez raczej odpada, bo wiekszosc ich stalek, to straszne klocki (jasne, ale klocki). Jedyna sensowna gabarytowo jest stara 24 f2.8.

radekone
21-10-2009, 14:40
Dzieki. A juz mialem wypatrzone 28mm ale poczytalem jeszcze i faktycznie malo kto ich w ogole uzywa. A szkoda, w Pentaxie to moja ulubiona ogniskowa do wielu rzeczy a i szklo wyborne. Poszukam 35mm/2. Po 130 funtow na ebayu uzywance chodza wiec przyzwoicie.

Moze ktos jeszcze mnie upewnic w przekonaniu.. Chialbym aby aparat byl cichy i mial szybki AF, to chyba wszystko na czym mi zalezy. Czy F80 to faktycznie najlepszy wybor biorac pod uwage te kryteria?

axer
21-10-2009, 14:47
Moze ktos jeszcze mnie upewnic w przekonaniu.. Chialbym aby aparat byl cichy i mial szybki AF, to chyba wszystko na czym mi zalezy. Czy F80 to faktycznie najlepszy wybor biorac pod uwage te kryteria?

Cichy - tak. Z szybkością AF bywa różnie - teoretycznie to jeden z nowszych układów AF montowanych w lustrzankach analogowych, jednak zasilanie dwoma bateriami CR123 zamiast czterema AA sprawia, że AF w F80 jest moim zdaniem wolniejszy niż choćby w starszych F90x czy F4. Nie znaczy to że jest wolny - w zupełności wystarczy. I co najważniejsze - jest celny. Moim zdaniem z F80 będziesz zadowolony.

J51
21-10-2009, 14:55
Dzieki. A juz mialem wypatrzone 28mm ale poczytalem jeszcze i faktycznie malo kto ich w ogole uzywa. A szkoda, w Pentaxie to moja ulubiona ogniskowa do wielu rzeczy a i szklo wyborne. Poszukam 35mm/2. Po 130 funtow na ebayu uzywance chodza wiec przyzwoicie.

Bierz F80,będziesz zadowolony,zawsze możesz dokupić gripa MB16 i będzie taniej i szybciej :)

radekone
21-10-2009, 15:05
Dzieki. O to mi wlasnie chodzilo :mrgreen:

Szuwar
21-10-2009, 15:10
To mój pierwszy zestaw Nikonowy: F80 + 35/2. Zestaw idealny. Będziesz bardzo zadowolony.

eRJot
21-10-2009, 15:33
Nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć się do tych rekomendacji. F80 to najcichszy aparat jaki spotkałem. Wielkość do streeta idealna. A ze "street-ogniskowym" 35/2 będzie miodzio do Twoich zastosowań.