Zobacz pełną wersję : N10-24 vs S10-20/4-5.6
Od jakiegoś czasu po głowie chodzi mi zakup szerokiego pod DX-a.
Już prawie witałem się z S10-20 i wyskoczył N10-24 - a teraz jeszcze T12-24 II.
Mając pewne doswiadczenia z Sigmami postnowiłem sie więcej dowiedzieć o nowym N.
Przed chwilą znalazłem coś takiego:
http://esfotoclix.com/tech/nik10sig10/
wielblad81
20-10-2009, 16:46
Miałem taką sigmę pod Olympusa i pomimo że był to szeroki kąt to i tak zauważalny był problem z FF/BF. Ja mam złe wspomnienia i sigmie mówię nie!! Jak byś się na nią decydował to dobrze przetestuj dany egzemplarz.
Z resztą to chyba ogólnie panująca opinia... że trzeba dobrze sprawdzić sigmę zanim się ją kupi.
Pozdrawiam.
Photoartbox
20-10-2009, 18:09
Ogolnie panujaca opinia o Sigmie 10-20: to swietne szklo, pierwszy raz slysze o BF lub FF, a juz o obydwu na raz, to SENSACJA ;)
Photoartbox,
równie często panująca opinia, to że jest mięciutka na brzegach.
Ja nie o tym.
Koleś (lub koleżanka) pokazała zdjęcia, z których można wywnioskować, że sigma przypieta do N daje "jaśniejsze" zdjęcia.
Które Wam się bardziej podobają z N czy z S - mowa o tych z linku.
Photoartbox
20-10-2009, 18:19
Photoartbox,
równie często panująca opinia, to że jest mięciutka na brzegach.
Podaj przyklady takich opinii, ale nie teoretykow flickrowo/pixelpeeperowych, tylko uzytkownikow.
Photoartbox,
co się tak denerwujesz.
Są to opinie np. osób sprzedających to szkło, między innymi na tym forum - tylko po co mam to wypisywać?
Photoartbox
21-10-2009, 08:54
Photoartbox,
co się tak denerwujesz.
Są to opinie np. osób sprzedających to szkło, między innymi na tym forum - tylko po co mam to wypisywać?
Ja sie nie denerwuje, jedynie reaguje na niesluszne powielanie jednostkowych opinii. Wiadomo, ze jak Cie stac na Nikkora, to go wez ale jestem pewien, ze jesli bedziesz stosowal Sigme 10-20 do tego, do czego zostala stworzona, bedziesz z niej bardzo zadowolony. Mialem ja w wersji do Pentaxa a potem zanim nie przeszedlem na FX do Nikona i zlego slowa nie dam na nia powiedziec.
Ja mam teraz i też nie dam złego słowa powiedzieć ;o)
Dokładnie taki temat był na forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112619
Podtzymuję swoją wypowiedź z tamtego wątku.
Pozdrawiam
Me_how
Ja też byłem bardzo zadowolony z Sigmy 10-20, ale zamieniłem swego czasu na Tokinę 12-24, bo brakowało mi tych 4 mm na długim końcu... Sigma rysowała bardziej plastycznie, a kolory były dla mojego oka przyjemniejsze. Później wyprzedałem wszystko dla Nikkorka 17-55, ale niedawno odkupiłem sobie szeroki kąt. Padło na Tamrona 11-18, chociaż na razie za wcześnie, abym obiektywnie się o nim wypowiedział.
Jak bym miał 3k to brałbym N10-24 zdecydowanie (choćby ze względu na te dodatkowe 4mm na dłuższym końcu), ale jak brałem Sigmę nie było jeszcze Nikkora. Był Tamron 10-24, ale stwierdziłem, że w tym przypadku nie warto go brać dla tych 4mm. Z Sigmy jestem mega zadowolony.
Jak już pisałem w podobnym wątku: mam, a raczej moja niewiasta ma, 10-24 i uważam że szkło warte polecenia. Oglądałem też sigmę (tą starszą) i ponownie wybrał bym nikona.
a ja zbieram na 10-24.
Jak już rozpakuje wszystkie kartony, poukładam ksiązki i znów będe miał czas na coś innego niż urządzanie mieszkania to swe kroki skieruje do miejsca gdzie drogą kupna zanabędę N10-24 a przynajmniej podepnę i potwierdzę swoje przekonanie do tego szkiełka.
Mam nadzieje, że do tego czasu urosnie mu konkurencja w postaci T12-24II, o której poki co niewiele wiadomo.
pioter m
04-11-2009, 00:19
Dziwne deliberacje. Wybieray pomiedzy szklem nowym i drogim, a starszym i tanszym. Wezcie pod uwage przynajmniej sigme 10-20/3.5.
Ja wciaz mam starsza sigme i jest OK. Zadnych problemow.
Tokina 12-24/4 II. Pisze sie o niej od dawna, a niktnie widzial jeszcze. Cos jak jednorozec - stworzenie mityczne. Po za tym, tokina nie wynalazla jeszcze szkla o niskiej dyspersji...
Jesli ja mialbym sie szarpnac na cos innego niz moja sigma, to bylaby to tokina 11-16 albo nowsza sigma.
Ja lubie szkla sigmy. Przewinelo sie ich przez moja torbe 5 roznych i nigdy nie mialem problemow.
Miałem S10-20 i zamieniłem na N12-24, a teraz dokupiłem N10-24 i starszy Nikkor będzie na sprzedaż ( choć lepiej wykonany to jednak te 2mm dużo znaczą ).
Kupił bym S10-20 oooo przepraszam już to zrobiłem ...
Poważnie teraz pożycz , wpadnij do jakiegoś sklepu i sam się przekonaj namacalnie co ci bardziej odpowiada .
Moim zdaniem, najciekawszy zoom UW do DX to Tokina 11-16/2.8. Druga sprawa, to nie ma co szaleć o 1 czy 2mm bo to niewiele zmienia, poza tym zrobić dobrą fotę na tak krótkiej ogniskowej to już nie jest takie łatwe halo.
Moim zdaniem, najciekawszy zoom UW do DX to Tokina 11-16/2.8. Druga sprawa, to nie ma co szaleć o 1 czy 2mm bo to niewiele zmienia, poza tym zrobić dobrą fotę na tak krótkiej ogniskowej to już nie jest takie łatwe halo.
Nie wiem jak 1 mm wpływa na obrazowanie, ale np. 2 mm to b.dużo. Światło 2.8 przy tych ogniskowych ma chyba drugorzędne znaczenie.
Slawek2703
04-11-2009, 12:35
Miałem S10-20 i zamieniłem na N12-24, a teraz dokupiłem N10-24 i starszy Nikkor będzie na sprzedaż ( choć lepiej wykonany to jednak te 2mm dużo znaczą ).
Verus
Podziel się opinią o 10-24. Jestem na etapie decyzji S10-20 (starsza) czy właśnie N10-24, różnica w cenie ok 1000zł na korzyść Sigmy, opinie też ma dobre. Ale jednak 4mm na górze to sporo, chodzi mi o pracę AF ale przede wszystkim o obrazowanie, wiem że to subiektywne odczucia ale jedank jakąś opinie masz.
Z góry dziekuję
Slawek2703
04-11-2009, 12:36
Sorry vervus, to nie do Ciebie tylko do 124miko
Ja tam jestem zwykłym amatorem, więc moje opinie nie są tak fachowe. W skrócie Sigma była trochę bledsza od Nikkora ( moim zdaniem - kolega,któremu pożyczyłem twierdził, że odwrotnie ), Z 12-24 były ładniejsze obrazki. Z kolei N10-24 jest bardzo podobny do starszego brata, ale dużo szerszy i zniekształca obraz na krótkim końcu ( trochę ).
Z kolei N10-24 jest bardzo podobny do starszego brata, ale dużo szerszy i zniekształca obraz na krótkim końcu ( trochę ).
... masakrycznie!
Dystorsje na krótkim końcu (10 mm)
- N10-24 - 3,1%
- S10-20 f/4-5.6 - 1,35%
- S10-20 f/3.5 - 2,75%
- T10-24 - 2,03%
Spójrzcie na ten teścik:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/sigma_10-20_vs_canon_tamron_tokina.htm
BART3skiing
13-11-2009, 00:51
Fajny test, ja również uważam że sigma 10-20 to bardzo dobre szkło i godne polecenia!