Zobacz pełną wersję : d5000 i metz 58 af-1 bezprzewodowo
khaalart
20-10-2009, 15:23
mam pytanie jako początkujący jak połączyć bezprzewodowo sprzęt w tytule bez użycia dodatkowego sprzętu typu su-800 i fotocel. czy jest taka możliwość. sb-800 się da błyskiem lampy wbudowanej (przy użyciu su-4) czy metz 58 af-1 ma coś podobnego??????? a jeśli nie to czy zwykła fotocela wystarczy?
nie wiem tylko czy lampa w tym aparacie ma tryb manualny. jesli nie ma to fotocela sie nie sprawdzi.
dominikpl72
20-10-2009, 16:51
Mój D70 bez problemu odpala zdalnie wbudowaną lampą Metza 48 i Metza 58.
Trzeba tylko ustawić Grupa A Channel 3 w body.
pozdrawiam
ThomasVoland
20-10-2009, 17:41
mam pytanie jako początkujący jak połączyć bezprzewodowo sprzęt w tytule bez użycia dodatkowego sprzętu typu su-800 i fotocel
Nie da się, Twój aparat nie obsługuje CLS. Fotocela wystarczy.
a tak z ciekawości D90 obsługuje?
ThomasVoland
20-10-2009, 18:53
Tak
Nie da się, Twój aparat nie obsługuje CLS. Fotocela wystarczy.
CLS to na pewno obsługuje. A co do bezprzewodowego wyzwalania lampy w CLS... coś mi się zdaje, że D5000 jest pierwszym kastratem, który to obsługuje. Jakiś czas temu wyczytałem to na stronach Nikona :D
ThomasVoland
20-10-2009, 20:07
No to zgłupiałem. Na szybko googlnałem i z tematów na forach byle gdzie jako przewagę d90 nad d5000 podają bezprzewodowe sterowanie lampami. Niech się jakiś użytkownik d5000 wypowie jak to jest naprawdę.
EDIT:
W specyfikacji d5000 na footoo.pl znalazłem:
Kreatywny system oświetlenia firmy Nikon (CLS)
Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej, lamp B-900 i SB-800 lub wyzwalacza SU-800 w roli sterownika
więc chyba jednak masz rację
jackrabbit
20-10-2009, 20:09
CLS to na pewno obsługuje. A co do bezprzewodowego wyzwalania lampy w CLS... coś mi się zdaje, że D5000 jest pierwszym kastratem, który to obsługuje. Jakiś czas temu wyczytałem to na stronach Nikona :D
ale obsluguje sama wbudowana lampa czy musi miec do tego sb-800 lub sb-900?
ale obsluguje sama wbudowana lampa czy musi miec do tego sb-800 lub sb-900?
Dobre pytanie :D
Na stronie piszą tak:
Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej
http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1788/specifications.html
khaalart
21-10-2009, 09:11
nie wiem tylko czy lampa w tym aparacie ma tryb manualny. jesli nie ma to fotocela sie nie sprawdzi.
lampa ma tryb manualny tylko jakoś nie mogę tego na razie rozgryźć żeby powiązać jedno z drugim... w 58 af-1 jest fotocela??
khaalart
21-10-2009, 09:18
no dobra ludziska widać że fajny temat wymyśliłem :) rozkręcamy się. więc dodam od siebie: d5000 ma CLS, nie ma trybu commander, ma manual lampy wbudowanej, steruje się z sb-800 i 900 po włączeniu w nich su4. d90 i d70 mają commandera a ja mam d5000 :( i metza więc ponawiam pytanko czy da się połączyć d5000 z metzem 58 bez dodatkowego sprzętu czyli 35 zł na fotocelę :P. Jeśli tak to fotocela mi nie potrzebna narazie, jeśli nie niezbędna dla moich celów edukacyjnych... "wymiatania" w konkurencji <-- żart :D
Jeśli Metz nie ma fotoceli to się nie da. Jeśli ma to się da :)
Jak dla mnie to na stronie Nikona w takim razie wkręcają...
Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej to dla mnie właśnie Commander...
jackrabbit
21-10-2009, 11:39
Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej to dla mnie właśnie Commander...
no wlasnie, tez tak to zrozumialem
khaalart
21-10-2009, 13:08
CLS działa pod warunkiem... w instrukcji wspominali o konieczności użycia su-800 :/ wydatek spory. chodziaż patrząc na ceny d5000 i d90 wychodzi na to samo prawie.
CLS działa pod warunkiem... w instrukcji wspominali o konieczności użycia su-800 :/ wydatek spory. chodziaż patrząc na ceny d5000 i d90 wychodzi na to samo prawie.
A biorąc pod uwagę inne plusy D90... dobra, dobra...
Jedna uwaga, CLS nie jest synonimem wyrazu bezprzewodowy. To jest cały system błyskania i wyzwalanie bezprzewodowe jest tylko jego częścią. Tak więc D5000 obsługuje CLS... ale można rozumieć, że foldery reklamowe nie są odzwierciedleniem rzeczywistości :(
khaalart
21-10-2009, 14:59
A biorąc pod uwagę inne plusy D90... dobra, dobra...
Jedna uwaga, CLS nie jest synonimem wyrazu bezprzewodowy. To jest cały system błyskania i wyzwalanie bezprzewodowe jest tylko jego częścią. Tak więc D5000 obsługuje CLS... ale można rozumieć, że foldery reklamowe nie są odzwierciedleniem rzeczywistości :(
sporo czytałem o d5000 i d 90 i fakt, że lepiej leży w dłoni (d90) i ma commandera (przypuszczenie). poza tym nie ma specjalnych różnic (śrubokręt). czyli mieć a nie mieć 1000zł. póki co na d90 budżetu nie starczyło. wybór padł na lampę. a teraz fotocela.
poza tym testy fotopolis wskazują jednak na przewagę d5000 w stusunku cena-możliwości-usytuowanie w hierarchii
no a jeśli już inwestować to lepiej odłożyć 1000 i dołożyć dwie d90 na rzecz d700:)
khaalart
21-10-2009, 20:17
poczytałem jeszcze dziś instrukcję zarówno od d5000 jak i metza. wychodzi na to, że bezprzewodowy system CLS działa. warunek: jedna z lamp ustawiona jako master na stopce do sterowania innymi ustawionymi jako slave`s. poza tym sterownikiem w d5000 są su-800 oraz sb-900 i sb-800 (mogą być ustawiane jako master). nie mam drugiej lampy więc nie mogę sprawdzić tego w praktyce ale z ustawień na wyświetlaczu 58 wynika, że również metz może być tu sterownikiem dla innych lamp i można nimi zarządzać w trzech grupach na czterech kanałach zarówno w ttl jak i manualu.
rasumując sam musiałem sobie na wszystko odpowiedzieć a wnioski są takie, że dla wyzwalania metza lampą wbudowaną muszę kupić fotocelę (tu mi pomogli koledzy z forum), gdybym miał sb-800 lub sb-900 wystarczyłoby ustawić su-4 na lampach. jeśli jednak zdecyduję się na inne lampy ustawiane jako slave`s (metz 48, sb od 600 wzwyż) wówczas mogę już nie stosować su-800 jako sterownika, gdyż metz 58 może pracować również jako sterownik w trybie lampy głównej. Jeśli ktoś definitywnie się z tym nie zgadza proszę o nawrócenie :P :D
ThomasVoland
21-10-2009, 20:28
Że będzie działał z zapiętą na body lampą z funkcją master to wiadomo. Nawet w D40 by działało z tego co wiem, ale nijak się to ma do pytania zawartego w temacie. Odpowiedź na Twoje pytanie padła - potrzebna fotocela, więc nie rozumiem jak sobie sam musiałeś na wszystko odpowiedzieć
khaalart
21-10-2009, 21:50
tak to jest z forum. jeszcze się nie spotkałem, żeby ludzie się sztywno trzymali zadanego tematu. a mój ostatni post dotyczył funkcji CLS z d5000 i że jakoby jest to chwyt marketingowy. ponadto zaznaczyłem, że jeśli chodzi o fotocelę to odpowiedź dostałem.
tak to jest z forum. jeszcze się nie spotkałem, żeby ludzie się sztywno trzymali zadanego tematu.
No i? Moim zdaniem dostałeś mega wyczerpujące odpowiedzi.
khaalart
22-10-2009, 07:07
ok spojrzałem na linka od ciebie na stronkę nikona. zwracam wszystkie honory. jakieś badziewie. piszą, że CLS obsługuje lampa wbudowana w d5000 tylko jak to aktywować, skoro nie ma możliwości sterowania bezpośrednio z body.... no chyba, że schowali to w innym miejscu niż przeważnie w menu występuje... może pod akumulatorem :PPPP sorka za noszalancję i dzięki za wszelkie info