PDA

Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc w budowie zestawu szkieł

kuba_rsx
20-10-2009, 14:12
Witam,
chciałbym prosić o pomoc w doborze szklarni. Oczywiście wiem że wątków tego typu było dużo.. ale też mniej więcej wiem czego szukać. Mimo wszystko byłbym wdzięczny za indywidualną poradę.
Chcę stworzyć listę obiektywów które najbardziej będą odpowiadać moim wymaganiom i powoli sobie to realizować.
Niedawno przesiadłem się z D70s na D300s.
Posiadam jak na razie 50mm f/1.4 , 18-70 f/3.5-4.5 DX, (miałem również tamrona 70-300 który uległ zniszczeniu). Czyli komplet dosyć skromny.
Zestaw musi być dosyć wszechstronny i z namiarem na stosowanie również z pełną klatką (w nie tak odległej przyszłości). Generalnie interesują mnie szkła na poziomie f/2.8 - w kierunku jaśniejszych aczkolwiek inne też są mile widziane z uwagi na czynnik finansowy (chciałbym nie wydawać więcej niż 3500zł za sztukę).

Na razie mam na oku sigmę 70-200 f.28 i jakąś stałkę 35mm tylko jeszcze nie wiem jaką konkretnie. Przydałoby się też czymś zastąpić 18-70 (choć twierdzę że poza tym że ciemny jest to całkiem niezły obiektyw) i dorzucić do tego jakiś szeroki kąt.

ozi1024
20-10-2009, 14:58
Jesli chodzi o 35-tkę to podobno nowa wersja jest lepsza od starej, i mimo, że jest na DX, na FF też śmga:)

darko
20-10-2009, 19:15
Mimo wszystko byłbym wdzięczny za indywidualną poradę.

Indywidualne porady kosztują :twisted:

- sigma 24-70
- tamron 28-75

i jeżeli dobrze pamiętam:
- tamron/tokina 17-35
- sigma 12-24

piszesz że wiesz czego szukać, to spytaj się konkretnie, albo poszukaj opini o danym szkle i już.
Może jeszcze wziąść za rączkę i zaprowadzić do sklepu.
Sorry ale skąd mam wiedzieć co odpowiada Twoim wymaganiom, cena to nie jedyne kryterium.
I ile można to samo w kółko

kuba_rsx
20-10-2009, 20:49
Sory. No trochę racja, idę na gotowe. Ale jakoś nie mogę tego sensowne poukładać żeby nie dublować ogniskowych albo żeby nie mieć dziur. Ma być szybki af, ostro i jasno :)
Na af jestem szczególnie uczulony bo lubię jak pracuje to dobrze. Nie ostrze w manualu między innymi z uwagi na wadę wzroku jest mi ciężko. W drugiej kolejności stawiam na jakość, bo po 2 tamronach mam już dosyć mydlenia.
Generalnie taki dream team to N 14-24, 24-70, 70-200 VR II, do tego sigmy 30 1.4, 50 1.4 + jakiś ekonomiczny fisheye do eksperymentów (tutaj naprawdę nie wiem czego szukać).
Ale z racji cen taki zestaw jest dla mnie nie do zbudowania :( - stać mnie może na jeden z tego kompletu ale to wszystko. szukam godnych polecenia obiektywów które je z powodzeniem zastąpią. Co do stałek akurat to mogę sobie na nie pozwolić i prawdopodobnie prędzej czy później je kupię.
Jak na razie 35mm 1.8 nikona nie biorę bo jest straaasznie wolny i to dla mnie główna wada. Jak wspomniałem mam na oku sigmę 70-200 f/2.8 ale po przeczytaniu wątku o tym że tydzień po zakupie przestał działac af i kilka innych osób tez miało z nimi problemy to nieco zwątpiłem.

northrop
20-10-2009, 20:56
(chciałbym nie wydawać więcej niż 3500zł za sztukę).

cos przeoczylem? nie napisales ile tych sztuk chcesz kupic, a jest roznica pomiedzy kupnem 10 szkiel za 3500 a kupnem 5 za 7000. jaki masz calkowity budzet na szkla? bo szczerze mowiac, to lepiej kupic mniej, ale za to lepszych obiektywow.

kuba_rsx
20-10-2009, 21:12
Tzn nie jest to jakaś sztywna granica ale wiem że będzie mi ciężko wydać jednorazowo więcej niż ww. kwota. Nie rozpatruje tego w kontekście budżetu całkowitego bo chciałbym to rozłożyć w czasie. Na razie mogę sobie pozwolić na jeden :) kolejny za pół roku najwcześniej.

messer
20-10-2009, 23:43
Odpowiedz sobie na pytanie jakiego zdjęcia na którym Ci zależało nie udało Ci się ostatnio zrobić ze względu na brak obiektywu.
I ile razy się to zdarzyło w ostatnim czasie.

Odpowiedź na to pytanie pomaga w stworzeniu "szklarni".

Ja na ten przykład mam zaledwie 5 obiektywów w tej chwili: Sigma 17-35/2.8-4, Nikkor 35/1.8, Nikkor 85/1.8, Nikkor 50/2.0 HC (manualny), Nikkor 105/2.8 AiS (manualny), na korpusach D300 i FM2. (tak, tylko jeden zoom)
Jestem szczęśliwy z posiadania tego zestawu i jestem w stanie wykonać zdecydowaną większość zdjęć, jakie chcę wykonywać.
A przez moje ręce przewinęła się już całą masa przeróżnych szkieł... w tym niektórych wyśmienitych (jak naprzykład Nikkor 24-70/2.8).
Do pełni szczęścia brak mi jedynie Nikkora 180/2.8 lub Nikkora 200/2 VR, oczywiście. ;-)
Również na dniach zmienię 85/1.8 na 85/1.4 (choć to już kosmetyka w ogólnym znaczeniu tego szkła)

Choć znajdzie się niejeden, którego ten zestaw maksymalnie by ograniczał. Reguły nie ma.
Każdy z tych obiektywów kosztuje _znacznie_ mniej, niż założyłeś.

EDIT:
Swoją drogą - jest nowy Nikkor 85/3.5 VR AF-S - to może ten? :)

kuba_rsx
22-10-2009, 08:38
Hymm o 85 pomyślę jak wpadnie mi w ręce korpus FF. Narazie 50 skutecznie ją zastępuje. Chyba najbardziej mi brakuje 35mm i długiego zooma.
Wiec może konkretniej. Po przeczytaniu testu w foto-video mam nielada problem 70-200 f/2.8 sigma czy tamron :D sigma ma swm i lepiej ostrzy przy słabym świetle i można poprawiać ostrość pierścieniem w każdej chwili a tamron za to jest mega ostry ale mechanikę ma kiepskawą i zwykły silnik w dodatku :\. Z jednej strony bardzo zależy mi na jakości ale z drugiej focus ma działać idealnie bo będzie używany do sportu, w kiepskich warunkach oświetleniowych również. Ma ktoś tego tamrona może?

darko
22-10-2009, 08:57
To bierz 35 , do tego tele sigmy i już a potem będziesz dalej kombinował.
Jak ktoś na forum pisał sigma do sportu, tamron do statycznych zadań.
Uwierz że nie Ty pierwszy i nie ostatni masz takie zagwozdki, tematów o tym jest od cho...lery.
Ciężko jest jednozancznie stwierdzić co będzie dla Ciebie lepsze.
Ja mam sigmę, czasem używam jej z TCx2 i jestem zadowolony, jak mnie kiedyś będzie stać
to zmienięna nikona.
Ze swojej strony powiem Ci że nie ma co kombinować z ilością szkieł, bo potem się tego nie chce dźwigać
a jak coś zostawisz w domu to będziesz sobie pluć w brodę a mogłem zabrać, taka fajna fota by była

124miko
22-10-2009, 11:02
Taka pierwsza myśl, która mi przyszła do głowy to z "dream team" zamienić N24-70 na N35-70/2.8, następnie N70-200 na N80-200/2.8 i pomyśleć byłoby trzeba nad szerokim kątem. Tu nie przychodzi mi do głowy jakiś tańszy zamiennik ze stajni N.
Dwa z ww. mam i jestem o nich jak najlepszego zdania.
Budżet chyba się nie rozsypie ( N35-70 około 1200,-PLN, N80-200 myślę, że poniżej 3000,- PLN ). Przy okazji myślę, że Z tele Nikona będziesz bardziej zadowolony niż z Sigmy czy Tamrona. AF jak na śrubokręt naprawdę b. szybki ( prawie jak AF-S ).

kuba_rsx
22-10-2009, 11:34
A tak z autopsji.. Czujesz czasem opisywany w testach spadek jakości przy 200mm szczególnie na brzegach kadru? w tej sigmie?
Mogłbyś mi podesłać jakieś sample z tego szkła na miala? ( [email protected] )

A przy okazji pięknie dziękuje za cierpliwość. Fajna tu panuje atmosfera. Rzadkość można by powiedzieć jeśli o fora internetowe chodzi.
Pozdrawiam.

darko
22-10-2009, 11:50
Poszukam, ja przeważnie unikam 200mm, ale to dopiero w piątek wieczorem będę miał trochę czasu na to

Photoartbox
22-10-2009, 12:45
Jesli lubisz stalki to do puli wrzucam Nikkora 180/2.8 - warto!

darko
22-10-2009, 12:49
Jesli lubisz stalki to do puli wrzucam Nikkora 180/2.8 - warto!
Oj napewno, albo sigme 150

pat.p
24-10-2009, 12:04
Generalnie taki dream team to N 14-24, 24-70, 70-200 VR II, do tego sigmy 30 1.4, 50 1.4 + jakiś ekonomiczny fisheye do eksperymentów (tutaj naprawdę nie wiem czego szukać).
stać mnie może na jeden z tego kompletu ale to wszystko.

Na Twoim miejscu kupiłbym jeden. Ale bardzo dobry.
Kupisz "zamiennik" - za jakiś czas będziesz prawie na pewno wracał do oryginału.
Masz 50 1,4 - dokup np. 24-70 (opcja na FF) i rób zdjęcia.
Oczywiście - to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam
Pat