PDA

Zobacz pełną wersję : jaki wybrac obiektyw??

zawaprz
20-10-2009, 13:05
Jestem nowy; przepraszam, jesli pisze nie skladnie/chaotycznie... ale... prosze o odpowiedz/opinie; chce kupic D90... w Kit mam 2 obiektywy: 18-105mm i 70-300mm.... i sklaniam sie wlasnie ku temu (dodam, ze jest to moj pierwszy powazny aparat - uzywalem poprzednio point and shoot: Canon A710IS). Inna opcja mogloby byc ( i z tad jest ten caly dylemat): 18-200mm.... Wiem, ze 300 na codzien nie jest tak praktycznym... ale gdy potrzeba to bedzie i tyle.... (stadion zdjecia.... gory: zoom in)... jednak mysle, o innych aspektach tych o ktorym mam nadzieje uslyszec tutaj.

Z gory serdecznie dziekuje za podpowiedzi!

zawaprz

marcin_G
20-10-2009, 13:42
zdecydowanie bierz kit z dwoma zoomami! 18-200 to dobry obiektyw, ale w porównaniu z dwoma innymi zoomami przegrywa porównanie. Gdybyś miał możliwość kupić 16-85 i 70-300 - byłoby jeszcze lepiej!

zawaprz
20-10-2009, 14:13
Dziekuje!

Wida
20-10-2009, 15:02
Witam! N 18-200 jest dobrym szkłem. Na pewno docenisz jego uniwersalność na początku, kiedy będziesz się przekonywał, które ogniskowe są Ci najbardziej potrzebne. Dlatego też zakup N 18-200 uznaję za zasadny wtedy, kiedy zależy Ci na dobrym spacerzoomie "do wszystkiego", dzięki któremu będziesz mógł się w jakimś stopniu ukierunkować. Osobiście, gdybym stał przed podobnym wyborem, zrobiłbym tak, jak zasugerował marcin_G. Na początku do D90 kupiłbym N 16-85 (ze względu na jakość optyczną szkiełka). Później pomyślałbym o 70-300, gdyby brakowało mi zakresu. Jeżeli twój budżet wytrzyma i wiesz, że nie wyrzucasz pieniędzy w błoto, to bierz oba: 16-85 i 70-300 :-)

zawaprz
20-10-2009, 20:09
dziekuje. w drodze juz jest d90 + 18-105 i 70-300

gebels
21-10-2009, 18:06
na ten przykład ja zrobiłbym inaczej i wziął 18-200
przede wszystkim taniej a Tobie jako początkującemu wiele do szczęścia nie trzeba będzie o ile zamierzasz rozwijać się jako fotograf
żonglerka obiektywami nie jest Ci potrzebna a mógłbyś tym sposobem oszczędzić coś np. na lampę

eldarek
21-10-2009, 18:55
I ja postąpiłbym jak kolega GEBELS ale zrobisz jak zechcesz a po jakimś czasie użytkowania zawsze można coś zmienić ( czytaj odsprzedać lub dokupić ) Pozdrawiam

przemty
21-10-2009, 21:54
Nie wiem czy można podpiąć się pod temat ale ja to zrobię.
Również jestem "świeżakiem" i chcę dowiedzieć się na temat pierwszego obiektywu. Pierwszą rzeczą którą chcę przekazać to cena która dla mnie jest na dzień dzisiejszy najważniejszym kryterium wyboru. na obiektyw nie mogę przeznaczyć więcej jak 1000 PLN. Przeglądając forum dużo osób poleca Nikkory szczególnie 18-105 VR. Zakres dla mnie jest jak najbardziej ok, gdyż wcześniej używałem hybrydy i najczęściej w tym zakresie się poruszałem. Dlatego pytam czy poszukiwać używki tego obiektywu czy możecie polecić coś podobnego zakresowo innych producentów- dobrze byłoby jakby było jak najjaśniej??. Nie wymieniam modeli innych producentów bo narazie jeszcze najmniej o nich czytałem i nie wiem co byłoby godne uwagi. Może podsumuję to do jednego pytania: czy brać N 18-105VR czy coś innego, tylko co??

gebels
22-10-2009, 13:26
moim zdaniem wybór nie jest zły ale można się też zastanowić nad Sigmą 17-70/2.8-4 (używka!) zyskasz dzięki temu metalowy bagnet, macro i trochę światła a stracisz VR
wariant oszczędny to N 18-70 (dawny kit), na używkę w dobrym stanie przeznaczysz połowę tego budżetu,
jeśli nie potrzebujesz "szerokiego kąta" to pomyśl też o Tamronie 28-75/2.8 bardzo fajne i jasne szkło, miałem jeszcze pod Pentaxa i nawet na 2.8 był w pełni używalny

zawaprz
22-10-2009, 13:38
Ok... no to mam 'szum w głowie'.... jeśli chodzi na temat wyborów... ciężkie i trudne... debatuje dlaczego 18-70 jest lepszym od 18-105? Jest to na pewno prawda, tylko czy mnie , domowemu amatorowi naprawdę jest to tak piekielnie niezbędne ??? (18-70). Słyszałem, ze 18-70 ma metalowy magnet , a nie plastikowy jak ten drugi... TAKI ARGUMENT MNIE PRZEKONUJE... natomiast, nie będę miał przybliżenia 'naddatku' który jest niedoskonały.. :(... teraz.... oglądałem film z kamery d90 (facet uzywa: Steadicam Merlin z D90, i obiektyw Tamron 17-50mm f/2.8) ,i jestem pod pewnym wrażenie jeśli idzie o uzyskana glebie ostrości gdzie w innych filmach (99%) ludzie mieli problem z tym... ciekawy jestem czy mógłbym użyć 18-105 i tez mieć szanse na glebie ostrości jaka ten facio uzyskał??? http://www.vimeo.com/2136552
A co na początek np gdybym miał: d90/18-105/55mm lub tylko 18-105 - jest to kolosalna oszczędność gdy idzie o pieniążki (Amazon ma za $1,079.95....) A może film gdybym zrobił przy użyciu obiektywu 55 byłby jeszcze lepszym???? to jest dla mnie b. ważne pytanie o ten 55.... wiem, ze zdjęcia powinny być jaśniejsze i ostrzejsze; zwykła optyka.. a może już dzisiejsze VRy robią cuda???? czy to może wpływać na 'pewna normalność' jeśli idzie o glebie ostrości przy robieniu filmu??? (tj użycie 55) Ja rozumiem, ze to jest aparat fotograficzny, nie kamera.. ale gdy widzę (jako suplement) ten film, i filmy które robią ludzie (tj. portretowe)... to mając 2 tak rożne obiektywy można mieć i 'jeden i drugi suplement' z jednym z nich przypominającym normalność filmowa (np z 55)... I jeszcze ostatnie pytanie; bo ja nie mam niestety doświadczenia: czy mając 18-105, i 18-70... a chcąc dla porównania obydwoma obiektywami 'podejść na 60).. czy będzie lepsza jakość z tego 70, czy 105 przy robieniu tego samego 60.... bo jeśli (przynajmniej teoretycznie) ta sama, to dla mnie łatwiej jest kupić 18-105!! (jest tańszy od 18-70!!); jestem amatorem, nie profesjo, czy polprofesjonalista... z tad moje owe myślenie (a jednocześnie nie chcąc skąpic $200 i być resztę życia nieszczęśliwym wariatem)... jak mówiłem, zamówiłem co zamówiłem ale przez fakt ze maja dobra zwrotna polisę, i by się dotknąć/pobawić.

Serdecznie dziekuje!

JaW
22-10-2009, 20:58
Ok... no to mam 'szum w głowie'....
Nie pogniewaj sie kolego, ale po przeczytaniu Twojego posta tez mam szum w głowie - nie wiem kompletnie o co Ci chodzi. Moze skup sie i napisz swoje pytania w krotkich, konkretnych punktach?

gebels
23-10-2009, 13:27
tego jeszcze nie widziałem aby 18-70 był droższy od 18-105 ale różne rzeczy się na tym świecie dzieją
co do głębi ostrości w filmie :/ to ja tu niczego szczególnego nie widzę, głębią ostrości sterują 3 parametry: przysłona, ogniskowa i odległość od pkt. ustawiania ostrości niezależnie od marki obiektywu
a tak na marginesie w strasznie zawiły sposób piszesz i przynajmniej ja nie do końca rozumiem o co chcesz zapytać

zawaprz
25-10-2009, 16:02
Czy jest mozliwosc zdjecia moich postow? Pisalem w wielkim pospiechu, i przyznaje nie do konca skladnie - moze zle spalem, moze pracowalem... Nie wiem, nie pamietaj, i prosze juz mnie nie krzyzujcie.... Jak zdjac post, bo nie zamierzam wiecej pytac... W ogole, to zauwazylem 2 grupy ludzkie: normalnych, i glupawych (mlodocianych)... a wlasciwie 3... takich zgorzknialych ktorzy zupelnie zbaranieli z tej 'politycznej wolnosci',.. . czy jak? i w dodatku zchamieli... Zdejmijcie moje posty jak ktos potrafi... bo tyle co tu sie nasluchalem to po prostu ... za dlugo jestem na obczyznie, i chhyba kazdy kto troche dluzej pomieszkal w 'zachodnim' kraju i poznal jezyk i obyczaje pewnie doszedl do wniosku ze takiego ordynarnego chamstwa jak na polskich forach to chyba ze swieca w reku szukac. Przyznam, ze mam wystarczajaco znajomych w fotografii , i anglojezycznych for by sobie te 'lanie pomyj na glowie' od co niektorych tutaj 'bohaterow' darowac.. skladne pisaanie, co? hahaha... o co wam ludzie chodzi? Zona nie dala, szef sie na was wyzyl, czy 'ziemia wam sie rozstapuje' pod nogami i zwyczajnie pracujecie na te 'elektronike' i na nic wiecej w zyciu juz nie pozostaje.. stad ta agresja??? (to przypomina afryke a nie unie) ludzie... wezcie sobie zimny prysznic, slow down, wypocznijcie, to moze co niektorym sie 'wyrowna'... choc watpiee.. .

zawaprz
27-10-2009, 04:33
czy jest mozliwosc wykasowania mego watku/postu? dziekuje.

zawaprz
27-10-2009, 04:34
czy jest mozliwosc wykasowania mego watku/postu, dzikuje...