PDA

Zobacz pełną wersję : [Wojtek Królik] Free Four Studio- moje pierwociny, podziękowania i części wspólne

kroolik
20-10-2009, 11:24
Witajcie,
Post będzie przydługawy:), tak więc postanowiłem go podzielić na 3 części (jak w temacie). Części te luźno się wiążą ze sobą- tak więc nie wymagam czytania calego tekstu;)

Po pierwsze: to dziś uruchomiłem swoją stronę z fotografiami, na którą chciałbym wszystkich zaprosić.
http://freefourstudio.pl

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/5831/ffst.jpg)

Wszelakie uwagi mile widziane, bo jak wiadomo- nie ma to jak rzucić coś do przetestowania większej ilości osób. Strona nie jest moim szczytem marzeń ale od czegoś się zaczyna. Calość w niej zawarta jest wynikiem mojej półrocznej pracy, tym samym zamykam pewien etap na mojej drodze.

Po drugie: wzięło mnie na refleksje. Jak już pisałem, mogę powiedzieć, że zamykam 1wszy etap w mojej pracy. Zbieranie pierwszego folio, zbieranie sprzętu, próba wejścia na rynek fotografii ślubnej- wszystko to nie jest takie proste- każdy o tym wie. Dlatego chce podziękować dwóm osobom, bez których nie wiem gdzie byłbym teraz: Wojtkowi Marcowi i Adamowi Trzcionce.

Rok temu wysłałem maila do wielu, wielu fotografów ślubnych z prośbą o przyjęcie mnie na staż. Bo jak inaczej wejść na ten rynek?? Ciężko. Z odpowiedzi wynikało, że nikomu się to nie opłaca, ale Wojtek wykazał się jak zwykle inną optyką- i chyba nie żałuje:)

W tym roku dzięki Wojtkowi mogłem być na tych 10 weselichach i zrobić ten pierwszy krok. Wielkie dzieki! Ale to nie wszystko. Forum Nikona już chyba doceniło w pełni jego fotografie (więc już nie trzeba mu dodatkowej reklamy) w każdym razie Wojtek jest świetnym nauczycielem, a przede wszystkim osobą, która wie po co się robi zdjęcia (ale o tym w części trzeciej).

Adam natomiast był moją pierwszą inspiracją. Potem wraz z Kaliną zrobił warsztaty gdzie zdradzali swoje podejście- ale co najważniejsze zarażali swoją pasją i pracowitością. Był też osobą, która często mi mówiła „uda ci się” i do tej pory nie wiem czy każdemu to mówi, ale to nie ma znaczenia- bardzo mi to pomagało i pomaga.

A w trzeciej części postanowiłem połączyć wszystko w jedno i znalazłem część wspólną dla Wojtka, Adama no i mnie. Mile wspomnienie sprzed roku. Nauka fotografii, którą będę pamiętał chyba zawsze bo otworzyła mi oczy na pewne sprawy:

Pamiętacie na pewno zdjęcie Adama (jest w jego folio), na którym Młodzi stoją tyłem do aparatu, trzymają się za ręce i patrzą na industrialny krajobraz. Tak więc Adam podesłał mi to zdjęcia do wglądu, ja się zachwyciłem, potem pokazałem go Wojtkowi, a on rozpoczął ze mną dyskusje na temat tego zdjęcia. Tzn wpuścił mnie w maliny bo zapytał: „co jest meritum w tym zdjęciu, co stanowi o jego pięknie”? Tak więc ja w swoim stylu zacząłem się mądrzyć, że kompozycja zrownowazona, ze się dopełnia, że super miejsce, że obróbka swietnie podkreślające scene (wtedy była to wersja BW) i generalnie trwało to dobrą chwile (a sam byłem przekonany, że dobrze „czytam” tą fotografie), ale Wojtek napisal: „nie o to chodzi, to o czym piszesz tj. kompozycja ma znaczenie conajwyzej 2 albo 3-rzędne w fotografii."

Tak więc dalej drążył temat i pytał „co jest więc tym kontrastem w tym zdjęciu??” Ja zgłupiałem do końca bo nie widziałem na zdjęciach do tej pory nic poza kompozycją, obróbką i ładnym miejscem/ciekawą chwilą, ale Wojtek trafił w sedno i napisał coś w stylu: „Młodzi są razem, trzymają się za ręce i są kontrastem dla złowieszczego, nieco odrealnionego świata, na który patrzą może ze strachem, może z obawą. No ale łączy ich miłość:D Użyty obiektyw szerokokątny i udana kompozycja tylko podkreślna i dopełnia tą scene i ten przekaz”.

I buuum! Wtedy miałem pierwsze oświecenie i od tego czasu zawsze patrzę inaczej na zdjęcia. Od tego czasu lubie zdjęcia, które nie tylko są ładne, ale i są dobre, coś pokazują. I przecież o to chodzi w fotografii.

Nick Mason, perkusista Floydów, powiedział kiedyś: „dobra muzyka to przestrzeń pomiędzy dźwiękami”. Niektóre zdjęcia Adama są własnie taką „dobrą muzyką”. "Dźwieki" w fotografii to cos co mozna nazwać i uchwycic- rodzaj uzytego obiektywu, rodzaj obrobki i etc, ale to coś najważniejszego jest dużo głebiej - to ta historia "pomiędzy" sprzętem a człowiekiem.

to chyba na tyle :) teraz biore sie za promocje strony, tak wiec jak macie ochote to przeslijcie linka do wszystkich swoich znajomych:)

pozdrawiam!
wojtek

fotoGRAFIK
20-10-2009, 11:38
Co tu pisać - POWODZENIA!

julievna
20-10-2009, 14:13
Bardzo ciekawy post i obserwacje. Życzę powodzenia!

Co do strony - na lapku ciężko ogląda się galerię. Trzeba przewijać obrazek w ramce.
Z punktu widzenia marketingu brakuje czegoś takiego jak oferta. Zarówno komercyjna jak i ślubna. Jestem rok po ślubie i wiem, czego młodzi szukają, zresztą pewnie sam wiesz z doświadczenia...

Jeśli nie na stronie, to może chociaż jakiś PDF do pobrania z informacjami o usługach? I nie mówię o cenie. Ale o tym co robisz, co gwarantujesz. Być może o sprzęcie, obróbce, dostarczanych materiałach itd?
Podobnie na Twoim blogu brakuje przejścia powrotnego serwisu głównego, swoistej reklamy. I informacji czym jest free four studio, po co ten blog.

Pozdrawiam1

kroolik
20-10-2009, 14:55
Bardzo ciekawy post i obserwacje. Życzę powodzenia!

Co do strony - na lapku ciężko ogląda się galerię. Trzeba przewijać obrazek w ramce.

albo zmniejszyc widok np w Firefox to ctrl -/+ (zastanawiam sie wlasnie czy nie wsadzic takiej informacji??)

Z punktu widzenia marketingu brakuje czegoś takiego jak oferta. Zarówno komercyjna jak i ślubna. Jestem rok po ślubie i wiem, czego młodzi szukają, zresztą pewnie sam wiesz z doświadczenia...

mozliwe ze masz racje, z drugiej strony wiele fotografow nie ma czegos takiego i oferte wysylają mailem wiec ja poszedlem w tym kierunku póki co.

co do bloga i odnosnika, tak wiem o tym i umieszcze.
dzieki!

julievna
20-10-2009, 15:19
No widzisz, nie wpadłam na to, żeby sobie zmniejszyć. Może daj takie info. Z drugiej strony zmniejszone foto dużo tracą w odbiorze. Może nawigację obrazkową przenieść na bok, dzięki czemu zyska się przestrzeń na pionowe zdjęcia?
Co do oferty - może na stronie kontakt daj znać, że wszelkie informacje o ofercie chętnie wyślesz itd? Wiesz, coś zachęcającego dla zestresowanych panien młodych...
A na marginesie - zazdroszczę tandemu z żoną (jak mniemam). Praca marzenie.

kroolik
20-10-2009, 15:32
No widzisz, nie wpadłam na to, żeby sobie zmniejszyć. Może daj takie info. Z drugiej strony zmniejszone foto dużo tracą w odbiorze. Może nawigację obrazkową przenieść na bok, dzięki czemu zyska się przestrzeń na pionowe zdjęcia?
Co do oferty - może na stronie kontakt daj znać, że wszelkie informacje o ofercie chętnie wyślesz itd? Wiesz, coś zachęcającego dla zestresowanych panien młodych...
A na marginesie - zazdroszczę tandemu z żoną (jak mniemam). Praca marzenie.

bialy pasek dolny ma byc jeszcze zmniejszony przy galerii i bedzie juz ok.
wrzuce informacje o mozliwosci zmniejszenia. mimo wszystko mam nadzieje ze z racji tego ze monitory posiadajace rozdzielczosc 1600x1200 mozna kupic juz za pare stówek- jest to juz cos standardowego (lub niebawem bedzie).
dzieki za sugestie.

Rycerz
20-10-2009, 15:48
ogladac zdjecia nie szukając przepałów, szumów i nieostrości? no żeś poleciał w "kulki" :mrgreen:
dobra żartuje ;)

i gratuluje jednoczesnie odwagi :)
też mam takie ciągoty [ ale nie chce fotografowac slubów! ] i niestety ;) też przez Wojtka i jego zdjęcia ;)

Wojtek Marzec
20-10-2009, 17:00
Dzięki, aż się zaczerwieniłem:) Gratuluję przebytej drogi. Rycerz - wcale nie musisz fotografować ślubów, zajmij się tym co Ciebie porusza.

Darek Jankowiak
20-10-2009, 22:08
Zdjęcia w większości ze strony znam bo podpatruję bloga. Strona przejrzysta, czysta, bez zbędnych wodotrysków. Mała uwaga: w galerii na zdjęciach jest trójkącik do przewijania - ustawiłbym go poza zdjęciem, teraz jest mało widoczny.

egoiste
21-10-2009, 00:04
Gratuluje projektu
fajna strona , fajne polaczenie pasji , jesli chodzi o zdjecia .. dla mnie kosmos i szacunek , ze tak szybko udalo Ci sie wejsc na szczyty fotografii ...
jedyne co mi sie nie podona , ze wchodzac na galerie zdjec otwiera mi sie zupelnie osobne okno

Adam Trzcionka
21-10-2009, 02:17
dzięki za ciepłe słowa.
trzymam kciuki i służę wsparciem, powodzenia

kroolik
21-10-2009, 07:23
Gratuluje projektu
fajna strona , fajne polaczenie pasji , jesli chodzi o zdjecia .. dla mnie kosmos i szacunek , ze tak szybko udalo Ci sie wejsc na szczyty fotografii ...
jedyne co mi sie nie podona , ze wchodzac na galerie zdjec otwiera mi sie zupelnie osobne okno

Egoiste- dzieki za mile slowa. na pewno nie szczyty- ja przynajmniej tak to widze:)

odnosnie nowego okna to juz jestes druga osobą ktora o tym mowi i chyba faktycznie trzeba to zmienic.

anialodz
21-10-2009, 08:15
a ja nie widze trojkacika do przewijania paska galerii...szkoda.
fajna strona startowa ale rzeczywiscie brakuje jakiejs zachety co do zamowienia twoich uslug.

KS
21-10-2009, 08:30
Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł podobnie napisać... ;)

Gratuluję i życzę powodzenia.

szumigt
21-10-2009, 15:47
No cóż dołączam się do pozostałych i mówię powodoznka. Tak przy okazji jestem w podobnej (trochę dalej niż Ty) sytuacji dlatego tym bardziej życzę powodzenia. :)

Co do strony. Wiem że teraz wykażę się posiadaniem reliktu przeszłości ale myślę, że jeszcze trza pomyśleć o kompach jak mój. Jest zainstalowany na nim IE6 bo noweszego nie da rady. Tutaj strona zachowuje się nieco dziwnie bo ta część z miniaturami siedzi po środku strony i nie rusza się. Doając do tego rozdzielczość 1024 powoduje to, że trzeba przewijać fotkę i tak nie bardzo wiadomo jak cała fotka wygląda... Po za tym strona super, ładnie, czysto i przejrzyście. To tak od siebie ale oczywiście to tylko opinia z kompa reliktu :D

downunder
21-10-2009, 20:40
Dla mnie strona jest zgrabna i przejrzysta.
Gratuluję zdobytego w tym roku doświadczenia i życzę powodzenia. :D

depcius
21-10-2009, 21:48
moje gratulacje! zycze dalszych sukcesow i jeszcze wiekszego rozwoju!
Jezeli chodzi o strone to:
- brakuje mi troszke ciaglosci w ukladzie graficznym w kolejnych dzialach,
- fajniej byloby bez przewijania gora/dol
- w zakladce HOME w lewym gornym rogu pojawia sie logo z nazwa firmy i zaraz nizej na bialym tle powtarza sie nazwa. Przesunalbym menu w gore obok loga tak zeby powstalo wiecej miejsca dla istotnych informacji na stronie, automatycznie stopka powedrowalaby wyzej i suwak gora/dol nie bylby potrzebny.
- w zakladce WIZUALIZACJE ODRECZNE jest literowka w slowie pośrednictwiem. Słowa Zapraszamy i współpracy nachodzą na siebie.

Generalnie strona mi sie podoba, koncepcja i kolorystyka bardzo fajna. Wyzej wymienione uwagi to tylko moje skromne odczucia. Nie bierz ich do siebie bo ja na projektowaniu stron kompletnie sie nie znam.

Pozdrawiam i jeszcze raz szczerze gratuluje!
adam

kroolik
22-10-2009, 11:14
wielkie dzieki wszystkim za ostatnie komentarze,
naprawilismy juz te mankamenty choc pewnie jeszcze nie wszystkie.

Julita_2
22-10-2009, 12:20
A ja się wzruszyłam :)
Dziekuję, że własnie w takim momencie mogłam odczytac Twoją wiadomość i dostać potwierdzenie, że warto biec za marzeniami. Wielkie dzięki :) !!!!

kroolik
23-10-2009, 09:38
dzieki :)
czy mozna nie biec za marzeniami;) ?

biegly
23-10-2009, 12:38
Poszło do ulubionych :) Gratulacje!

Duca
25-10-2009, 06:59
Naprawdę szczerze gratuluje Wojtku, podziwiam Twoją konsekwencje i zdeterminowanie jak i oczywiście wyniki Twojej pracy, tym bardziej że pamiętam pierwsze wątki na forum.
Trzymam kciuki za przyszłość i pozdrawiam!