Zobacz pełną wersję : Photoshop (CS4) i polskie czcionki...
Szukałam, nie znalazłam (uprzedzam odpowiedzi odsyłające mnie do Googli czy archiwum Forum ) - być może za słabo - ale przynajmniej sumienie mam czyste :D :
Mam kilka ulubionych czcionek z polskimi znakami świetnie działających w np. Corelu - w Photoshopie natomiast - owszem na liście fontów są, ale albo pisać"piszą" ale polskie literki zastępowane są znakami z innych czcionek (np. Times New Roman) - albo nie zastępowane są niczym - i w polu np. literki "ą" nie ma nic...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/8476/fontq.jpg)
Jakie magiczne obrzędy nad Photoshopem trzeba odprawić żeby zaczął widzieć i stosować polskie znaki zawarte w czcionkach???
Z góry dziękuję za podpowiedzi! :)
A jakie czcionki mają rozszerzenie?
Sporo starych fontow, ma zle zakodowane znaki diakrytyczne. Objawia sie to tym, ze ciezko z nich wydusic ich uzycie w aplikacjach unicodowych (do ktorych naleza nowsze wersje Photoshopa).
Rozwiazania, jakich mozesz sprobowac:
-- kupic odpowiedniki tych krojow w wersjach open type (lub zglosic sie do odpowiedniej firmy (np. zajmujacej sie polonizacja) a fachowcy od fontow powinni je naprawic)
-- jesli polskie ogonki sa Ci potrzebne sporadycznie, wybierac je z systemowej tablicy znakow i w taki sposob probowac wklejac (pamietajac o deklaracji jezyka polskiego w ramce tekstowej),
-- jesli ogonka potrzeba raz czy dwa -- np. w jakims jednym slowie, ktore chcesz miec w Shopie -- przygotowac sobie ten tekst np. w Corelu i wyeksportowac jako EPSa, a nastepnie zaimportowac do Shopa.
Oczywiscie drugie i trzecie rozwiazanie jest baaardzo partyzanckie, i wlasciwie tylko w sytuacjach krytycznych. Jesli duzo pracujesz z tekstem w Shopie, i koniecznie musisz uzywac tych problematycznych krojow, to nie ominie Cie wymiana (naprawa) tych fontow. Generalnie z TTF sie juz teraz nie pracuje. Podstawa to poprawnie zakodowane OTFy.
yhyyym - dzięki za wyczerpujące informacje stig. ;) Choć przyznam, że miałam nadzieję, że przyczyna niedziałających ogonków jest nieco bardziej prozaiczna - i wystarczy coś tam, gdzieś tam w PSie włączyć... ech... Trudno noo.
Jakoś bardzo dużo z tekstem w Szopie nie pracuję - od tego je Corel. Ale gdy już mi taka praca się przytrafi - szlag mnie trafia z tymi polskimi znakami.
Tych ulubionych krojów jest w sumie kilka (Futura np. - nad czym bardzo ubolewam.) - ale wpadnie mi czasem do głowy użyć innych np. takich jakichś udziwnionych - jako krótkie, tekstowe wstawki do grafiki - a tu poza Arialem i Times New Roman w zasadzie żadne inne czcionkowe "ogonki" w PSie nie działają. No, może jeszcze Verdana... A tak, to żadne. :(