Zobacz pełną wersję : czy to wina dysku ? prośba do speców ...
krzysztof jot
19-10-2009, 12:01
witam.
Taka przypadłośc: mocny laptop pod Vista Busines (wskaznik Vista 4.8). Wszystko ok. Pamieci 4GB, antywirus ok. Trzy dni temu tatalnie stanął - klikam - okno otwiera sie ileś tam sekund, przy trzeciej operacji wymaga twardego resetu bo go nawet nie da się wyłączyć. Robie przywracanie Acronis TrueImage i dwa dni jest ok.
Wczoraj to samo - ale najpierw komunikat " usługa indekascji nie działa.... coś tam, coś tam :). Zrestartuj i sprawdź dysk..." Ale już restartu nie idzie zrobić - ino ON guzikiem. No i tak z godzinę walik i zawsze to samo - robię więc z trudem przywracanie do działającej kopii - uruchamiam niby ładnie sprawnie i... "usługa indeksacji...." i zamulony na 100% - reset twardy.
Pomyślałem dysk - w awaryjnym uruchomiłem Acronisa, sklonowałem dysk (dało się przenieść dane, dysk działa można zgrywać i nagrywać bez problemów) . Po wykonaniu klona ten drugi wsadziłem do lapka no i działa i jak na razie jest Ok.
Szukać dalej przyczyny ? Pamięci ? Kontroler ? czy iść z dyskiem do reklamacji ?
krzysztof jot
19-10-2009, 12:32
nie z jednym - momentus 160GB 7200/12MB cache. Przełożyłem dyski no i jest ok - minimalnie wolniej bo to 5400/8Mbcache ale ok. Tylko trzy dni temu było ok po przywracaniu, dlatego nie mam 100% czy to dysk a czy nie jakaś inna przypadłość.
Więc sprawdź usługę indeksowania, czy jest uruchomiona i czy działa. Jako administrator wykonaj: Start - Uruchom - services.msc - na liście znajdź Windows Search i sprawdź, czy jest uruchomiona i czy typ uruchomienia jest ustawiony na Automatyczny.
Dysk przeleć, w poszukiwaniu bad sektorów, narzędziem producenta. Nie podałeś jaki masz dysk, więc sam poszukaj na stronie producenta takiego narzędzia. Możesz też ściągnąć HDTune i w nim sprawdzić stan SMARTu.
W tych z dwoma często są padaki dysków, bo chyba trochę za bardzo się grzeją, objawy są podobne. Dysk można przelecieć Scan Diskiem, jeśli jest trzepnięty, to powinny powyłazić bad sectory.
O - widzę, że pisaliśmy równocześnie :D
krzysztof jot
19-10-2009, 12:43
Więc sprawdź usługę indeksowania, czy jest uruchomiona i czy działa. Jako administrator wykonaj: Start - Uruchom - services.msc - na liście znajdź Windows Search i sprawdź, czy jest uruchomiona i czy typ uruchomienia jest ustawiony na Automatyczny.
Dysk przeleć, w poszukiwaniu bad sektorów, narzędziem producenta. Nie podałeś jaki masz dysk, więc sam poszukaj na stronie producenta takiego narzędzia. Możesz też ściągnąć HDTune i w nim sprawdzić stan SMARTu.
po włączeniu generalnie nic się nie dawało zrobić - pojawiał sie komunikat o braku indeksacji - i taki zamulony laptop że nic, - absolutnie nic - nawet folderu nie otworze, nie wejdę w Komputer - bo zero reakcji, aż do totalnego bezrobocia i pozostawał tylko reset guzikiem. Ale po resecie wstawał i uruchamiał się, bestia - bez problemu :). I potem znowu padaczka....
Jak wspomniałem zmieniłem dysk - i jest ok, ale teraz tego to po USB to chyba nie sprawdzę dokładnie niczym - a może sie mylę. Czornyj - pod USB sprawdze ? i czym najlepiej ?
Tryb awaryjny sprawdzałeś? Tam usługa, jak większość innych, nie działa. Więc mogłeś wyeliminować przyczynę. To, że laptop "się mulił" oznaczało, że albo usługa odbudowywała indeks, co faktycznie powoduje "zamulenie", albo chciała się włączyć, ale nie mogła.
Jak chcesz się bawić, to podepnij stary dysk, uruchom komputer w trybie awaryjnym i sprawdź objawy. Po USB nie sprawdzisz stanu SMART ani bad sektorów. Przynajmniej oprogramowanie WD (Data Life Guard) tego nie umożliwia. Dysk musi mieć kontakt z kontrolerem. Tak, czy inaczej żeby coś orzec musisz podpiąć dysk do komputera.
PS.
W Vista jest doskonałe narzędzie do monitorowania dysku: Monitor niezawodności i wydajności. Masz je w narzędziach administracyjnych lub start - uruchom - perfmon.msc. Oczywiście jako administrator.
krzysztof jot
19-10-2009, 13:15
....albo chciała się włączyć, ale nie mogła....
no właśnie -ja tam komputereowiec za bardzo nie jestem, w awaryjnym nie było dostepu do indeksowania jak wspominasz, zakładam że nie mogła się włączyć (jakby indeksowała - to słychać "cykanie" dysku - tu była martwa cisza) Ale usiłowanie właczenia to aż taka padaka ? i co spowodowało ze sie wyłaczyło i dlaczego ewentualne usiłowanie właczenia tak zamula laptopa ? ze zupełnie przestaje pracować...
e
AMMarshall
19-10-2009, 14:01
1. Przede wszystkim sprawdź dysk tak jak radzili poprzednicy. Najprościej wspomnianym HDTune. www.hdtune.com
2. Krzysztof - a wiruski, trojanki itp. badziewie nie wchodzi w grę?? AV działa na kompie aktualny?
krzysztof jot
19-10-2009, 14:34
1. Przede wszystkim sprawdź dysk tak jak radzili poprzednicy. Najprościej wspomnianym HDTune. www.hdtune.com (http://www.hdtune.com)
2. Krzysztof - a wiruski, trojanki itp. badziewie nie wchodzi w grę?? AV działa na kompie aktualny?
nie od lat zawsze ok. Przełożyłem dysk i co - na tamtym działał, na tym sam proces startu trwa długo, logowanie itp. Najpierw znalazłem soft oryginalny IBM pakiety PC-Doctor - więc sprawdazam dysk softem IBM - "Levovo Hard Drive test" - i dysk wywala i restartuje system przy trzecim punkcie "SMART Short Self Test." - a drugi raz juz zupełnie wiesza sie i staje na ekranie startowym.... - wiec to chyba jednak dysk.
AMMarshall
19-10-2009, 14:56
Więc dysk na 99%.
Odpal ten HDTune - tam SMART fajnie wypisany jest, będziesz wiedział co jest grane.
krzysztof jot
19-10-2009, 14:59
Więc dysk na 99%.
Odpal ten HDTune - tam SMART fajnie wypisany jest, będziesz wiedział co jest grane.
juz nie odpalam, bo nie uruchomiłem na nim laptopa - mam już dość bo te operacje sa strasznie przymulone i wolne. Wsadziłem drugi dysk, ten ma rok - idzie zaraz do sklepu
krzysztof jot
19-10-2009, 17:28
nie mozna edytować swoich postów - nie rozumiem...ale nie o tym. Dziękuję - temat nieaktualny, tzn. uszkodzenie dysku stwiardził serwisant sklepu - dysk do wymiany.
krzysztof jot
19-10-2009, 20:54
Znowu Seagate padają :(
ja wiem czy znowu - generalnie w laptopach to jednak seagate nie ma konkurencji, a WD Black moze, ale sądzeże to może kazdej firmie sie trafić. To był model 160GB/16MB model 7200.3 - Padł kulturalnie - zgrałem z niego wszystko, ba nawet sklonowałem Acronisem ( 60 min) na starego WD i laptop bez najmniejszego problemu pracuje, choć 5400 a 7200 to odczuwalna róznica, ale i tak do pracy mam desktopa. Zobacze na co wymienią - jak na taki sam to kupie z nowej serii 7200.4. Akurat będzie miał debiut na W7.