Zobacz pełną wersję : Gdzie organizować sesje jesienią i zimą?
julievna
19-10-2009, 11:17
Jestem totalnie początkująca i nie lada problem przede mną. Robi się zimno, ciemno, mokro.
Gdzie focić o tej porze roku, jeśli nie posiadam dostępu do studia, a potrzebuję ciepłego, suchego i na dodatek super gdyby atrakcyjnego wizualnie miejsca?
Czy ktokolwiek załatwiał jakieś miejscówki typu kawiarnia itd.?
Jak to się odbywa? Gdzie zazwyczaj organizujecie sesje z modelkami o takiej porze roku? Macie jakieś patenty na załatwianie miejsc? Może ktoś mi życzliwie podpowie jak się zorganizować w Poznaniu?
cypherdid
19-10-2009, 11:32
Też miałem kiedyś problem z organizacją sesji. Jesień i zima jest piękna. Jeśli chodzi o realizację zdjęć w klubach i kawiarniach - to jest to pewna myśl. Wystarczy popytać czy podzwonić. Jak się dogadasz z obsługą żeby ktoś się pojawił godzinę, lub dwie wcześniej w pracy - to spokojnie będziesz mogła fotografować.
Aczkolwiek plenerowo też można się bawić. Jesień w kwestii mody i glamour jest świetna. Jak złapiesz słoneczny dzień to z blendą - bez wożenia lamp - sobie poradzisz. Grunt to znaleźć chętnych na sesje (nawet jak trochę pomarzną) i dobrze dobrać np. ubiór do otoczenia...i tak jak wspomniałem - blenda ze złotą płaszczyzną. Będziesz miała ciepłe, fajne, jesienne zdjęcia.
julievna
19-10-2009, 16:11
Mnie ciekawi ogólne nastawienie knajp do focenia przez amatorów - czy domagają się pieniędzy? Jestem ciekawa wrażeń innych fotografujących.
cypherdid
19-10-2009, 19:19
Nie. Np. ode mnie nikt nic nie chciał. Jedynie czasem, żebym im udostępnił wybrane przeze mnie zdjęcia np. na potrzeby ich www. Kwestia dogadania się. Często jedynym problemem, na pewno nie szefostwo - może być pracownik restauracji, który będzie musiał przyjść wcześniej do pracy, albo zostać po zamknięciu. Bo tylko w zamkniętym lokalu pozwolą Ci fotografować.
A to ja się pochwalę. Mam pod tym względem super. Znam dobrze właściciela jednego z najbardziej malowniczych hoteli u mnie w mieście i praktycznie mam tam wstęp ciągły. To hotel i karczma przerobiona ze starego średniowiecznego spichrza więc możliwości duże. Niedalej jak 2 tygodnie temu robiłem tam sesję jednej z PM. Zresztą robię też obecnie dla właściciela zdjęcia tego obiektu do nowych folderów. Wiem - skromność 0, wkurzanie na forum 10.
Mam ten sam problem co autorka tematu. Pofociłbym sobie jakieś "modelki" czy coś, ale nie mam dostępu do żadnego studia, a wiadomo, że pogoda raczej nie "za ciekawa". Owszem zdarzają się ładniejsze dni, ale wiadomo, że sesje umawia się wcześniej i ciężko trafić w ładną aurę.
Ja mam zamiar uderzyć do centrum handlowego i pogadać czy będzie można tam coś pofocić. Z lokalami też fajny pomysł...
Ogólnie moje doświadczenia są takie: dopóki wyglądasz jak student ASP i "pryzprowadzasz modelkę żeby popstrykać zdjęcia" - można się łatwo dogadać w wielu miejscach. Jednak nie daj boże dasz wizytówkę, na której nie daj boże będzie adres twojej strony www a tam - nie daj boże sensowne zdjęcia - od razu ceny za udostępnienie osiągają wyżyn.
Ludzie jakoś tak wbili sobie do głowy, że każdy kto organizuje poważną sesję zarabia na tym miliony dolarów.
do Galerii Krakowskiej jak sie wejdzie juz z aparatem na szyji to panowie z ochrony nagle sie ozywiaja. wystarczy jeden pstryk i juz podchodza i mowia - nie wolno, czy jest zgoda od dyrektora galerii..
w zasadzie kierownik kazdego sklepu musi wyrazic zgode na robienie zdjec przez jego witryna oraz dyrektor galerii. z tego co wiem nie sa chetni, bo mysla jak Andy_O napisal: ze zarabiasz na tym miliony :(
Mata_Hari
23-10-2009, 02:54
U nas w centrach handlowych też gonią za fotografowanie. Czasem nawet w tym gonieniu potrafią się zapędzić i zakazywać tam, gdzie zakazu nie ma ;)
do Galerii Krakowskiej jak sie wejdzie juz z aparatem na szyji to panowie z ochrony nagle sie ozywiaja. wystarczy jeden pstryk i juz podchodza i mowia - nie wolno, czy jest zgoda od dyrektora galerii..
w zasadzie kierownik kazdego sklepu musi wyrazic zgode na robienie zdjec przez jego witryna oraz dyrektor galerii. z tego co wiem nie sa chetni, bo mysla jak Andy_O napisal: ze zarabiasz na tym miliony :(
ja tam swojego czasu robiłam zdjęcia świętym mikołajom (takie zadanie do szkoły) - nikt na mnie nie zwracał uwagi. poza tym jeśli chodzi o robienie zdjęć w sklepach czy kawiarniach, to tak jak już ktoś wspomniał, wystarczy zapytać osobiście lub podzwonić. moja koleżanka ostatnio załatwiła sobie sesję w sklepie z mydłami, na środku którego stoi taka fajna wanna na lwich łapach, kierowniczka bez problemu się zgodziła, zaproponowała nawet, że przyjdzie godzinę wcześniej, żeby móc robić te zdjęcia bez klientów plątających się po sklepie ;)
ja tam swojego czasu robiłam zdjęcia świętym mikołajom (takie zadanie do szkoły) - nikt na mnie nie zwracał uwagi. poza tym jeśli chodzi o robienie zdjęć w sklepach czy kawiarniach, to tak jak już ktoś wspomniał, wystarczy zapytać osobiście lub podzwonić. moja koleżanka ostatnio załatwiła sobie sesję w sklepie z mydłami, na środku którego stoi taka fajna wanna na lwich łapach, kierowniczka bez problemu się zgodziła, zaproponowała nawet, że przyjdzie godzinę wcześniej, żeby móc robić te zdjęcia bez klientów plątających się po sklepie ;)
szczesciara!
Leatherface
24-10-2009, 22:39
A powiedzcie mi co do hoteli - czy można się dogadać żeby wynająć pokój na powiedzmy 2-3h? Na rzecz sesji oczywiście ;)
michaeel
25-10-2009, 00:28
ohh taki pokoj hotelowy to ja bym bardzo chetnie wynajal :) na sesje oczywiscie ;)
chyba podpytam jak to u nas w Silesi wyglada np..
A powiedzcie mi co do hoteli - czy można się dogadać żeby wynająć pokój na powiedzmy 2-3h? Na rzecz sesji oczywiście ;)
Myślę, że nie powinno być z tym większego problemu i w którymś hotelu na pewno się zgodzą. Wystarczy odpowiednio pogadać. Z doświadczenia wiem, że lepiej jest powiedzieć, że to są zdjęcia do szkoły/na kurs. Wiesz ludzie czasem lubią poczuć, że wspierają sztukę ;)
ohh taki pokoj hotelowy to ja bym bardzo chetnie wynajal :) na sesje oczywiscie ;)
chyba podpytam jak to u nas w Silesi wyglada np..
Zawsze możesz wynająć na dobę (bez pytania o zgodę na focenie), koszt rozłożyć na Ciebie i modelkę i nie wyjdzie dużo.
michaeel
27-10-2009, 10:33
prz3mo: tez mozna tak :) chociaz bardziej podoba mi sie pomysl - na potrzeby kursu :)
bardziej podoba mi sie pomysl - na potrzeby kursu :)
hehe prawda? daj znać jak Ci poszło, bo jestem ciekawa czy znajdzie się ktoś chętny do wspierania młodych artystów!
Leatherface
29-10-2009, 23:31
prz3mo, zależy jaki hotel... ;)
prz3mo, zależy jaki hotel... ;)
Chcesz powiedzieć, że wynajmując pokój nie w każdym hotelu będę mógł robić zdjęcia? Bezsens trochę...
Ale nawet jeśli to kto będzie wiedział, że takowe tam robiłem ? Zamyka się drzwi i już :)
Leatherface
31-10-2009, 11:42
Chodziło mi o: koszt rozłożyć na Ciebie i modelkę i nie wyjdzie dużo. ;)
salon meblowy.
widzłałem sesje na blogu Łukasza Berlinskiego (jaki on ma na forum login hmm;-)). Foto świetne, pomysł nie mniej ;)
link: http://blog.lukaszberlinski.pl/?paged=3
Pomysł z pokojem hotelowym jest dobry, czasem są bardzo ciekawie i gustownie urządzone. Wynajmując pokój na dobę możesz w nim robić zdjęcia na jakie tylko będziesz mieć ochotę i nie powinno to nikogo interesować.
MariuszB
26-11-2009, 11:15
Moja propozycja to salony samochodowe. W większości da się dogadać, ale najlepiej powiedzieć, że zdjęcia do szkoły czy na kurs. Przy zdjęciach komercyjnych można też się dogadać, z tym że trzeba zapewnić podziękowanie (tam gdzie zdjęcia będą publikowane) firmie takiej a takiej za umożliwienie tego i tamtego.....
Pracuję u dealera dość znanej marki i parę razy na takie sesje sie godziliśmy. Szczególnie jeśli takie sesje nie wprowadzają zbyt dużego zamieszania.
Poza tym zostają jeszcze garaże podziemne na osiedlach mieszkaniowych czy w biurowcach, bardzo często ogrzewane, a nawet jeśli sami czymś takim nie dysponujemy to myślę, że każdy z nas zna kogoś kto mieszka w takim bloku, lub pracuje w budynku gdzie wie do kogo się udać....